Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Την ώρα που η Μόσχα δηλώνει πως αρχίζει η μαζική παραγωγή του υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου Oreshnik και αφού έχει επικρατήσει πολεμική υστερία σχεδόν σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης του Δυτικού κόσμου, οι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται στο επίκεντρο ενός πλήρους αποπροσανατολισμού και δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το πώς ξαφνικά οι πάντες είναι έτοιμοι να πατήσουν το… «κόκκινο» κουμπί.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η μαζική παραγωγή του πυραύλου Oreshnik σημαίνει απλά πως η Ρωσία θα αποκτήσει τη δυνατότητα να επιφέρει πλήγματα σε ευρωπαϊκούς κυρίως στόχους παραμένοντας σίγουρη πως οι πύραυλοι αυτοί με τα σημερινά δεδομένα είναι αδύνατον να αναχαιτιστούν.
Αυτό το οποίο όμως δεν ομολογείται είναι πως και η Δύση διαθέτει τέτοια όπλα, ιδιαίτερα δε οι ΗΠΑ αλλά και το Ισραήλ.
Το μεγάλο λοιπόν πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές Καγκελαρίες είναι πως «πιάστηκαν στον ύπνο» με την εκτόξευση του συγκεκριμένου πυραύλου κατά στρατιωτικού στόχου στο Ντνίπρο. Ενώ λοιπόν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αμερικανικοί και βρετανικοί πύραυλοι που εκτόξευσαν κατά ρωσικών στόχων, κατά ένα μεγάλο βαθμό αναχαιτίστηκαν, τα δυτικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η Ουκρανία δεν ήταν σε θέση να ανιχνεύσουν την τροχιά του νέου αυτού βαλλιστικού πυραύλου που εκτόξευσε η Μόσχα. Υπό αυτή την έννοια η Δύση τελικά όχι μόνο αιφνιδιάστηκε αλλά και ανησυχεί.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις δοκιμές του υπερηχητικού πυραύλου με τον οποίο έπληξε την Ουκρανία μια ημέρα νωρίτερα και θα αρχίσει την σειριακή παραγωγή του νέου οπλικού συστήματος.
Ο Πούτιν σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, είπε ότι ο πύραυλος δεν μπορεί να αναχαιτισθεί από τον εχθρό.
«Θα προσθέσω ότι δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο για έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η σειριακή παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χρήση του νέου πυραύλου αποτελεί «ξεκάθαρη και σοβαρή κλιμάκωση» του πολέμου.
Γιώργος Φίλης στη «Ζούγκλα»: To πεδίο μάχης στην Ουκρανία μετατράπηκε σε πλανητική σύγκρουση
Εν τω μεταξύ την άποψη ότι «η κλιμάκωση του ρωσοουκρανικού πολέμου φέρεται να γίνεται προκειμένου να δυσκολευτεί ο πρόεδρος Τραμπ να έρθει σε συμφωνία με τη Ρωσία», εξέφρασε μιλώντας στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ledra College Λευκωσίας και διδάσκων στη Σχολή Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Φίλης.
«Αυτό έχει να κάνει με μια πολιτικοστρατιωτική ελίτ των ΗΠΑ η οποία δεν είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμα μια διαρρύθμιση στην Ουκρανία με την οποία η χώρα θα χάνει το 20% τον εδαφών της και θα είναι ηττημένη σε αυτόν τον πόλεμο», προσθέτει.
«Φέρεται λοιπόν πως θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα στον νέο πρόεδρο έτσι ώστε να μην του είναι εύκολο να έρθει σε κάποια συνεννόηση. Διότι μια κλιμάκωση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί θα τον φέρει σε δύσκολη θέση», λέει ακόμα.
Επίσης, συνεχίζει ο κος Φίλης «επειδή γνωρίζουνε στη Δύση ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, θέλουν να βοηθήσουν την Ουκρανία να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση εν όψει προφανώς των συζητήσεων».
Δείτε όλα όσα είπε ο καθηγητής:
«Το μήνυμα του Πούτιν είναι πως μπορεί να χτυπήσει την Ευρώπη»
«Πλέον βρισκόμαστε σε μια κατάσταση παγκόσμιου αναβρασμού. Τα μέτωπα είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Πρώτα η Γαλλία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στον Ζελένκσι να χτυπήσει με βλήματα μακρού πλήγματος τη Ρωσία, στη συνέχεια ο Πούτιν επικαιροποίησε το πυρηνικό του δόγμα αποτροπής. Έπειτα έχουμε το χτύπημα με τον υπερηχητικό πύραυλο της Ρωσίας. Είναι πλέον αντιληπτό πως το μήνυμα των Ρώσων δεν είναι προς την Ουρανία αλλά προς τις χώρες της Δύσης. Τους λένε πως εφόσον συνεχιστούν τα χτυπήματα, η Ρωσία μπορεί να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στην Ευρώπη», συνεχίζει ο καθηγητής.
Σχετικά με τη δήλωση Πούτιν για πόλεμο παγκόσμιου χαρακτήρα
Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου προέδρου ο οποίος ανέφερε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκτά πλέον παγκόσμιο χαρακτήρα τοποθετείται ως εξής:
«Στην Ουκρανία έχουμε πια καινούργια δόγματα μάχης και καινούργιες τεχνολογίες. Έχουμε ένα πεδίο μάχης το οποίο είναι σε σμίκρυνση μια πλανητική σύγκρουση. Άρα αυτό που λέει ο Πούτιν είναι σαφές επιβεβαιώνεται από τον ηγέτη του ενός στρατοπέδου. Μην ξεχνάμε ότι ο απερχόμενος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας είχε πει ότι είμαστε η προπολεμική γενιά. Εάν λοιπόν συνεχιστούν οι Ουκρανικές επιθέσεις με βλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους Ρώσους, τότε ο Πούτιν φαίνεται πως μπορεί να περιμένει μέχρι να γίνει η αλλαγή της ηγεσίας στης ΗΠΑ. Εάν όμως συνεχίζουν να τους χτυπάνε με ATACMS, και τα «storm shadow» ή τους πυραύλους SCALP τα οποία θα επιτρέψουν οι Γάλλοι να χρησιμοποιηθούν από τους Ουκρανούς θα δημιουργήσουν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα στον Πούτιν, αφού θα χτυπηθεί ρωσικό έδαφος βαθιά. Μια τέτοια κλιμάκωση είναι πολύ σοβαρή. Αν λοιπόν αλλάξει το συγκεκριμένο πλαίσιο και οι Ρώσοι νοιώθουν πόλεμο τότε η αντίδραση θα είναι πολύ μεγάλη. Ποια έχουμε νέο επίπεδο κλιμάκωσης αφού στο πεδίο μπαίνουν συστήματα που χρησιμοποιούνται για μεταφορά πυρηνικών όπλων. Πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται για μεταφορά πυρηνικών και οι γεωπολιτικοί δρώντες που λαμβάνουν μέρος στον πόλεμο έχουν αυξηθεί, όπως η Βρετανία και η Γαλλία. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα για την παγκόσμια ειρήνη. Και όταν βγαίνει ο ένας από τους δύο να μιλάει για παγκόσμιο πόλεμο θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την επικινδυνότητα της κατάστασης», καταλήγει.