Βρετανία: Οι αγρότες πολιορκούν το συνέδριο των Εργατικών της Ουαλίας

0
24


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Φόροι κληρονομιάς και φωτοβολταϊκά πάρκα, βάζουν τα τελευταία καρφιά στο φέρετρο της αγροτιάς στη Βρετανία.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οργισμένοι αγρότες πολιορκούν τη διάσκεψη του Εργατικού Κόμματος της Ουαλίας με τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αλλαγές στον φόρο κληρονομιάς της κυβέρνησης.
Περισσότερα από 100 οχήματα συγκεντρώθηκαν κοντά στο συνεδριακό κέντρο στο Llandudno νωρίς το πρωί του Σαββάτου, με τους αγωνιστές να τονίζουν ότι ο «φόρος τρακτέρ» θα σημάνει το τέλος πολλών οικογενειακών αγροκτημάτων.
Ο θυμός τους στόχευσε στον Πρωθυπουργό καθώς μιλούσε στη διάσκεψη, λέγοντας στους αντιπροσώπους «θα υπερασπιστούμε τις αποφάσεις μας στον Προϋπολογισμό όλη την ημέρα».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Κιρ Στάρμερ υπερασπίστηκε τον προϋπολογισμό του στην ομιλία του πριν βγει κρυφά από το συνέδριο αποφεύγοντας τη διαμαρτυρία έξω.
Σειρές μηχανημάτων που κορνάρουν και φώτα που αναβοσβήνουν απλώθηκαν και στις δύο πλευρές του παραλιακού δρόμου της παραλιακής πόλης. Τρακτέρ και οχήματα έφεραν πινακίδες που έγραφαν «Αίμα στα Χέρια των Εργατικών», «Όχι αγρότες, όχι τροφή» και «Θα βάλουμε τέλος στη γενοκτονία των Εργατικών στην ύπαιθρο», καθώς ακτιβιστές και αξιωματούχοι του κόμματος κατέβαιναν στο συνεδριακό κέντρο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν είχαν σηκωθεί πριν από το πρώτο φως για να αρμέξουν αγελάδες και να φροντίσουν τα ζώα πριν ξεκινήσουν για τη διαμαρτυρία. Οι αγρότες ελπίζουν να δώσουν στον Κιρ Στάρμερ μια επιστολή διαμαρτυρίας.
Ο Γκάρεθ Τζόουνς, ένας εκτροφέας προβάτων από το Llanfairfechan και ένας από τους διοργανωτές, είπε: «Αυτό που κάνουν τώρα οι Εργατικοί είναι να δαγκώνουν τα χέρια που τους ταΐζουν και είναι τεράστιο λάθος.
«Ξύπνησαν έναν κοιμισμένο γίγαντα και ήρθε η ώρα να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν πρόκειται να αντέξουμε άλλο. Φτάνει πια, θέλουμε αλλαγή, χρειαζόμαστε υποστήριξη και θέλουμε το ευρύ κοινό να σταθεί πίσω από αυτήν την εκστρατεία».

Μιλώντας έξω από το συνεδριακό κέντρο Venue Cymru, ο κ. Τζόουνς, είπε ότι η αλλαγή του φόρου κληρονομιάς θα αναγκάσει τους αγρότες να αυξήσουν την τιμή των τροφίμων.
Είπε: «Είναι ένας κλάδος που έχει ήδη σπάσει, χρειάζεται στήριξη, ο φόρος κληρονομιάς είναι το τελευταίο καρφί στο αγροτικό φέρετρο. Η οικογένειά μου καλλιεργούσε τη γη για 375 χρόνια και θα μπορούσα να είμαι η τελευταία γενιά. Μπορείτε να φανταστείτε την αίσθηση που έχουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις οικογενειακές φάρμες;
«Κάθε άτομο που έχει έρθει εδώ σήμερα, γι’ αυτό ανησυχεί, φροντίζει να αφήσει τη γη στην επόμενη γενιά, ώστε να συνεχίσει να παράγει τρόφιμα οικονομικά προσιτά για αυτό το έθνος».
Ο κ. Τζόουνς είπε ότι οι Ουαλοί αγρότες θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις την Κυριακή, προσθέτοντας: «Αυτή είναι η έσχατη λύση. Πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά αυτό, αλλά υπάρχει αυξανόμενος θυμός στην ύπαιθρο».
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της Ρέιτσελ Ριβ, τα αγροτικά περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου λιρών θα πληγούν με εισφορά 20 τοις εκατό.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ισχυριστεί ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν μόνο έναν μικρό αριθμό εκμεταλλεύσεων. Αλλά η ανάλυση της Εθνικής Ένωσης Αγροτών δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των τροφίμων που παράγονται από Βρετανούς αγρότες θα πληγούν από την φοροεπιδρομή.
Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι η κίνηση θα αναγκάσει πολλές οικογένειες που αγωνίζονται να διαλύσουν τις φάρμες τους ή να τις πουλήσουν εντελώς.
Ο Ρίτσαρντ Μπλέτσερ, 39 ετών, ο οποίος διατηρεί μια φάρμα στο Μπάκλεϊ Φλίντσαϊρ, είπε ότι διακυβεύονται τα προς το ζην και η κληρονομιά της οικογένειάς του. «Έχω μικρά παιδιά, είμαι γιος αγρότη, μόλις μπει αυτός ο φόρος κληρονομιάς, θα πρέπει να πουλήσουμε το αγρόκτημα», είπε. «Δεν έχουμε βγάλει λεφτά εδώ και 10 χρόνια. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρό είναι αυτό επειδή το φαγητό είναι ακόμα εκεί».
Οι αγρότες ανησυχούν ότι ο φόρος κληρονομιάς θα σημάνει το τέλος των οικογενειακών τους αγροκτημάτων.

Ο κ. Μπλέτσερ είπε ότι οι πολιτικές που αποκαλύφθηκαν στον προϋπολογισμό των Εργατικών είχαν καταστρέψει τα όνειρα των παιδιών του.
«Έχω παιδιά τεσσάρων και έξι ετών που αγαπούν τη φάρμα. Αν συνεχίσει έτσι, δεν θα είναι εκεί για αυτούς. Αυτό είναι, είναι τώρα ή ποτέ. Αν συμβεί αυτό, θα είναικαταστροφικό».
Αγρότες και κάτοικοι της υπαίθρου από την πράσινη ζώνη της Κορνουάλης έχουν συγκεντρωθεί στο New County Hall στο Truro για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός τεράστιο φωτοβολταϊκού πάρκου με 125.000 πάνελ κοντά στο Fairpark.

Ο Πίτερ Λώρενς, ο συνιδρυτής του Farmers Movement Cornwall, δήλωσε: «Βρισκόμαστε στη μέση μιας κρίσης επισιτιστικής ασφάλειας. Παράγουμε μόνο τα μισά από αυτά που  τρώμε σε αυτή τη χώρα. Αν είχαμε πρόβλημα να πλημμυρίσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την πείνα. Δεν είμαστε αντίθετοι με τους ηλιακούς συλλέκτες και τα ηλιακά αγροκτήματα από μόνα τους, αλλά αντιτιθέμεθα στη χρήση γης πρώτης ποιότητας για παραγωγή τροφίμων για την ανάπτυξη ηλιακών πάρκων».
Οι διαδηλώσεις πρόκειται να συνεχιστούν στην πλατεία του Κοινοβουλίου την Τρίτη, με τους διοργανωτές να προειδοποιούν ότι εάν οι υπουργοί δεν ακούσουν τα αιτήματα των αγροτών, τότε περισσότερες μαχητικές ομάδες θα αρχίσουν να αναλαμβάνουν άμεσα δράση.
Με πληροφορίες από The Telegraph

Πηγή