Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

0
28


Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε σήμερα «βαλλιστικό πύραυλο μακράς εμβέλειας», ανακοίνωσε ο νοτιοκορεατικός στρατός, προχωρώντας στην πρώτη της οπλική δοκιμή αφού η Σεούλ κατηγόρησε την Πιονγκγιάνγκ πως ανέπτυξε χιλιάδες στρατιωτικούς της στη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως επρόκειτο για διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο στρατός της Νότιας Κορέας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την περιοχή της Πιονγκγιάνγκ προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας περί τις 07:10 σήμερα (τοπική ώρα· 00:10 ώρα Ελλάδας)», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ. Χρησιμοποίησε την ονομασία στην κορεατική χερσόνησο της περιοχής που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.
Επρόκειτο για «πύραυλο μακράς εμβέλειας», σύμφωνα με την ίδια πηγή, που ενδέχεται να αξιοποίησε στερεό καύσιμο.
«Ο στρατός μας αύξησε το επίπεδο συναγερμού του και μοιράζεται με τις αμερικανικές και ιαπωνικές αρχές» πληροφορίες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πύραυλος παρέμεινε σε πτήση «περισσότερο από ό,τι έχει καταγραφτεί ποτέ» σε οπλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας μέχρι σήμερα, σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφος ο ιάπωνας υπουργός Άμυνας Τζεν Νακατάνι.
Κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Τόκιο, έφθασε σε ύψος 7.000 και πλέον χιλιομέτρων και διένυσε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων.
Η εκτόξευση καταγράφτηκε μερικές ώρες αφού οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας απαίτησαν η Πιονγκγιάνγκ να αποσύρει τα στρατεύματα τα οποία ανέπτυξε στη Ρωσία — όπου, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, βρίσκονται πλέον περίπου 10.000 μέλη του βορειοκορεατικού στρατού, και ενδέχεται να πολεμήσουν εναντίον της Ουκρανίας.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν στην εκτόξευση αναπτύσσοντας «στρατηγικούς πόρους» για γυμνάσια στη Νότια Κορέα.

Πηγή