Γερμανία: Η συριακή κοινότητα γιορτάζει στους δρόμους του Βερολίνου την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ

0
31


«Είμαστε χαρούμενοι, η δικτατορία τελείωσε, ο Άσαντ έφυγε», λέει ο Άχμεντ, 39 ετών. Εκατοντάδες Σύροι της Γερμανίας γιόρτασαν σήμερα 8 Δεκεμβρίου  στους δρόμους την πτώση του καθεστώτος. Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Σύρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Όλοι οι Σύροι τώρα είναι ενωμένοι», πρόσθεσε ο Άχμεντ, ένας μηχανικός των σιδηροδρόμων που έφυγε από το Χαλέπι το 2015 αλλά ακόμη φοβάται να πει το επώνυμό του.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κρατώντας λάβαρα της αντιπολίτευσης και κορνάροντας μανιασμένα, δεκάδες άνθρωποι άρχισαν από νωρίς το πρωί να συγκεντρώνονται αυθόρμητα σε μια λεωφόρο της λαϊκής συνοικίας Νόικελν του Βερολίνου, όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε μια πλατεία της γειτονικής συνοικίας Κρόιτσμπεργκ. Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το κλίμα ήταν εορταστικό, πολλοί έκαναν με τα δάχτυλά τους το σήμερα της νίκης, άλλοι τραγουδούσαν. Ολόκληρες οικογένειες συμμετείχαν στην κινητοποίηση, κάποιοι είχαν βάψει τα πρόσωπά τους με τα εθνικά χρώματα της Συρίας. Το πλήθος φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ».

«Επιτέλους, αυτή η κυβέρνηση έπεσε», είπε ο 27χρονος Άχμαντ Αλ Χάλαμπι, που συμμετείχε μαζί με τα δύο μικρά παιδιά του. «Πριν από δέκα χρόνια ήμουν στη Συρία και είδα πράγματα που κανείς δεν θα πρέπει να βλέπει, πράγματα που δεν ξεχνιούνται», πρόσθεσε ο Χάλαμπι, που σήμερα είναι μηχανικός.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Γερμανία φιλοξενεί περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι έφυγαν αφού ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος το 2011. «Ο Άσαντ είναι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης που μπορείτε να φανταστείτε», υποστήριξε ο Χάλαμπ, ο οποίος έφυγε από το Χαλέπι το 2015 και έφτασε στη Γερμανία περνώντας από την Τουρκία και την Ελλάδα.
«Ελπίζω ότι θα γίνει ειρήνη και ότι θα ξαναφτιάξουμε όσα κατέστρεψαν ο Άσαντ και οι άνθρωποι του», πρόσθεσε.

Ο Ανουάρ αλ Μπούνι, ένας Σύρος δικηγόρος που κατέφυγε στη Γερμανία, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο τα δικά του δεινά, λίγο πριν πέσει το καθεστώς. Φυλακίστηκε επί πέντε χρόνια και το 2022, με τη δική του συμβολή, η γερμανική δικαιοσύνη καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη έναν πρώην συνταγματάρχη του συριακού στρατού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο Ανουάρ Ρασλάν, 58 ετών, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία 27 κρατουμένων και τα βασανιστήρια σε τουλάχιστον άλλους 4.000 μεταξύ 2011-12, στη φυλακή Αλ Χατίμπ. Ο αλ Μπούνι τον συνάντησε τυχαία και τον αναγνώρισε σε έναν δρόμο του Βερολίνου.
Ο δικηγόρος, που κατάγεται από τη Χάμα, δήλωσε ότι «δεν αιφνιδιάστηκε» από την επίθεση-αστραπή των ανταρτών, με επικεφαλής την ισλαμιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ αλ Σαμ. «Ήξερα ότι θα ερχόταν αυτή η στιγμή και ότι ο συριακός λαός, που ζητούσε την ελευθερία του, θα την κέρδιζε» είπε ο αλ Μπούνι, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρώτα στη Συρία και κατόπιν στη Γερμανία, όπου ζει από το 2014.

Πηγή