Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα

0
169


Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,

Α. Για το άνοιγμα των σχολείων

Σήμερα το πρωί, χτύπησε το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που επισκέφθηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και παρέστη στον Αγιασμό, «φέτος εκτός από γράμματα, θα μάθουμε και κάτι παραπάνω, για το πώς θα είμαστε όλοι υπεύθυνοι πολίτες. Θα φροντίσουμε τους εαυτούς μας, θα φροντίσουμε την υγεία μας, θα ακούμε πάντα τους ειδικούς, θα ακούμε πάντα τους δασκάλους μας και όλα θα πάνε καλά. Και θα έρθει και η στιγμή που θα αφήσουμε τις μάσκες στην άκρη και θα μπορούμε να ξαναθυμηθούμε τη ζωή μας στο σχολείο, έτσι όπως ήταν στο παρελθόν».

Οι εικόνες σήμερα ήταν διαφορετικές από κάθε προηγούμενη χρονιά. Οι καταστάσεις πολύ πιο δύσκολες για όλους. Για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και βεβαίως για το προσωπικό που έχει την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Για την καθαριότητα και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που είχαν υποδείξει οι ειδικοί. Οι πρώτες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές. Η συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδευτικών, μαθητών και των γονιών τους, ακολούθησε τις Οδηγίες των ειδικών και του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Τους ευχαριστούμε. Και συνεχίζουμε.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Το πιστοποιεί η έκρηξη των ημερήσιων κρουσμάτων παντού στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και στη γειτονιά μας. Η Γαλλία, μια από τις πιο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης με σχεδόν επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ξεπέρασε ακόμη και το όριο των 10.000 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού ημερησίως. Συνολικά 30.910 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19 μετά την έναρξη της επιδημίας στη Γαλλία. Την ίδια στιγμή το Ισραήλ, προχωρά στην επιβολή νέου lockdown τριών εβδομάδων, από τις 18 Σεπτεμβρίου έως και τις 9 Οκτωβρίου, με απαγόρευση κυκλοφορίας σε απόσταση πάνω από 500 μέτρα από τους τόπους κατοικίας, κλείσιμο των χώρων λατρείας και των σχολείων και άνοιγμα μόνον των απαραίτητων καταστημάτων.

Παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις διεθνώς. Ακούμε και εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας.

B. Για την ομιλία και τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του το Σάββατο και τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο για την ενίσχυση της Άμυνας και της Οικονομίας με 6+12 βήματα αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της Πατρίδας μας προωθούνται έξι πρωτοβουλίες που «συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα».

1ον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Τα πρώτα από τα οποία θα φτάσουν στα μέσα του 2021 και τα υπόλοιπα μέχρι τις αρχές του 2022.
2ον. Το Πολεμικό μας Ναυτικό ενισχύεται με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση και τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει.
3ον. Εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.
4ον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας.
5ον. Η αμυντική μας βιομηχανία εκσυγχρονίζεται, ώστε να ενισχυθεί μαζί με την αποτρεπτική μας δύναμη και η απασχόληση και η τεχνολογική ανάπτυξη.
6ον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου, με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων.

Σε ό,τι αφορά την Οικονομία, με τις δώδεκα πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός απέδειξε ό τι νοιαζόμαστε και μπορούμε. Νοιαζόμαστε, για την επιχειρηματικότητα τους εργαζόμενους, τους ανέργους. Μπορούμε, διότι έχουμε κατακτήσει την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Και το αποδεικνύουμε με 12 βήματα:

1ον. Μειώνονται κατά 3 μονάδες, από το 39,7% στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021.
2ον. Καταργείται, καταρχάς για το 2021, η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες.
3ον. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Περνάμε έτσι από την επιδότηση της ανεργίας, στην ενίσχυση της εργασίας.
4ον. Ενισχύεται και επεκτείνεται το πρόγραμμα «Συνεργασία» ως το τέλος του 2020. Επεκτείνεται επίσης η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού, του πολιτισμού, ενώ προστίθενται και οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
5ον. Άνοιξε ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, παρέχοντας ευνοϊκή χρηματοδότηση ειδικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θα ακολουθήσει ο τέταρτος κύκλος τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
6ον. Θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, από το 2021 μέχρι το 2023, ώστε να αυξηθούν οι επιχειρηματικές επενδύσεις και να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
7ον. Καταβάλλονται τον Οκτώβριο σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά των 1,4 δισ. ευρώ και μέχρι τον Δεκέμβριο άλλα 460 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Αποδεικνύουμε ότι νοιαζόμαστε για τους απόμαχους της εργασίας.
8ον. Καταργείται από το 2020 και σε μόνιμη βάση ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας.
9ον. Αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021 η καταβολή κάθε φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας, για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός.
10ον. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος συντελεστής Φ.Π.Α. στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους, στις τουριστικές υπηρεσίες.
11ον. Αναστέλλονται μέχρι το τέλος του 2020 οι πλειστηριασμοί που αφορούν την πρώτη κατοικία ευάλωτων νοικοκυριών.
12ον. Παρατείνονται για δύο ακόμα μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν και μειώνεται σε 50, αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης.

Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας από το πλέγμα των παραπάνω πρωτοβουλιών ανέρχεται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, συν 3 δισ. που αφορούν στην ενίσχυση ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Πρόκειται συνεπώς για ένα γενναίο και φιλόδοξο πακέτο περίπου 10 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 5 μονάδες του Α.Ε.Π. Ένα πακέτο ικανό να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι, χωρίς να μένει κανείς πίσω, η έμφαση δίνεται στην στήριξη του κόσμου της εργασίας, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, και στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης από φορολογικά βάση. Η μεσαία τάξη παίρνει, επιτέλους, βαθιά ανάσα.

Γ. Σε ότι αφορά την τουρκική προκλητικότητα

Είναι γεγονός ότι η Πατρίδα μας, εδώ και μήνες -από το Νοέμβριο που η Άγκυρα υπέγραψε το άκυρο μνημόνιο με τη διοίκηση της Τρίπολης έως και τώρα- αντιμετωπίζει μια ρητορική, αλλά και έμπρακτη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Είναι θετικό το γεγονός ότι δεν προχώρησε στην έκδοση νέας ναυτικής αγγελίας και απέσυρε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο. Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε -μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς- να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν -με υπαιτιότητα της Τουρκίας- τον Μάρτιο του 2016.

Σε όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα επέδειξε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, επαγρύπνηση και εθνική αυτοπεποίθηση. Προβάλαμε με σταθερότητα και καθαρότητα τη θέση μας, συμπυκνώνοντάς την στη φράση «σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Κινητοποιήσαμε τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας, με αποτέλεσμα να βρεθεί η Άγκυρα μπροστά στο δίλημμα «αποκλιμάκωση ή κυρώσεις». Αποδείξαμε ότι έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους στο πλευρό μας, αλλά και τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Δ. Σε ό,τι αφορά τη Μόρια

Είναι προφανές -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη- πως για τα όσα έγιναν στη Μόρια υπάρχουν ευθύνες ανάμεσα σε εκείνους που τώρα έμειναν άστεγοι. Ο καταυλισμός κάηκε από πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν να εκβιάσουν την Κυβέρνηση, για να πετύχουν την άμεση μετακίνησή τους από το νησί. Κινηθήκαμε άμεσα αξιολογώντας όλες τις παραμέτρους. Δώσαμε προτεραιότητα στην απομάκρυνση των ασυνόδευτων ανήλικων, τη σίτιση, την υγειονομική κάλυψη και βεβαίως τη στέγαση. Και μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας. Στο οποίο εισέρχονται οι ωφελούμενοι αφού πρώτα κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, κάνουν rapid test και όσοι ανιχνεύονται θετικοί υποβάλλονται εκ νέου και σε μοριακό τεστ (PCR). Μέχρι στιγμής έχει φανεί ότι τα rapid test είναι πολύ αξιόπιστα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα επιτρέψει πολύ γρηγορότερο εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού και πολύ ταχύτερη ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Επίσης, όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός, στη Λέσβο δεν μπορεί παρά να υπάρξει ένα μόνιμο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για τη δημιουργία του οποίου έχει ήδη ζητηθεί μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι ώστε, και οι διαδικασίες να κινηθούν πιο γρήγορα και η χρηματοδότηση να είναι επαρκής. Ήδη τα θλιβερά αυτά γεγονότα χτύπησαν σαν καμπάνα που καλούσε την Ευρώπη να ευαισθητοποιηθεί, να στηρίξει την Ελλάδα και να ολοκληρώσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την κοινή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο πιο δίκαιος καταμερισμός του βάρους του μεταναστευτικού-προσφυγικού θα γίνει το επόμενο διάστημα, έστω και με δειλά πρώτα βήματα, πράξη.

Ε. Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Αύριο Τρίτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, στις 12:45, ενώ στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών, κ. Σάμεχ Σούκρι. Αμέσως μετά, στις 18:00 θα συναντηθεί με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δειπνήσει με τον Αλβανό ομόλογό του, κ. Έντι Ράμα.

Την Τετάρτη το πρωί στις 11:00 θα έχει την καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια θα έχει γεύμα με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, κ. Ζόραν Ζάεφ. Στις 20:00 θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο ετήσιο συνέδριο του Economist.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Μιλήσατε και νωρίτερα για έκρηξη των κρουσμάτων. Με αφορμή και τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς -αυτής της περίεργης σχολικής χρονιάς που ζούμε όλοι- υπάρχει κάποια συγκεκριμένη περιοχή που σας προβληματίζει; Και για τι πιθανά μέτρα μπορεί να μιλάμε; Μιλάμε για μέτρα σε τοπικό επίπεδο ή επανέρχεται στο προσκήνιο, λόγω της έκρηξης των κρουσμάτων, το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς υπάρχει μια γενικότερη έκρηξη σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης. Γι’ αυτό αναφερθήκαμε ενδεικτικά και στα παραδείγματα της Γαλλίας και του Ισραήλ. Αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Από την άλλη, έχουμε καταφέρει, μέχρι σήμερα, να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που προέβλεπαν οι επιστήμονες γι’ αυτή την περίοδο. Όμως, ο συνδυασμός της έκρηξης των κρουσμάτων διεθνώς, το γεγονός ότι ανοίγουμε ξανά τα σχολεία αυτό το διάστημα και θα έχουμε μεγαλύτερη κινητικότητα του πληθυσμού, συν το γεγονός ότι υπάρχει -όπως φαίνεται- κάποιο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές -όπως για παράδειγμα η Πέλλα ή η Αττική- μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στην Επιτροπή των Ειδικών να εξετάσουν έναν κατάλογο μέτρων, τα οποία θα κλιμακώνονται σε τοπικό ή σε γενικό επίπεδο, εφόσον χρειαστεί. Θα έχουμε αυτόν τον κατάλογο μέχρι σήμερα ή αύριο. Ανακοινώσεις μπορεί να γίνουν από αύριο το απόγευμα και μετά. Επαναλαμβάνω, πάντα με βάση την εισήγηση των ειδικών, με μια κλιμάκωση μέτρων, που μπορεί να λαμβάνονται σε τοπικό ή γενικότερο επίπεδο αν αυτό χρειαστεί. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για να διαφυλάξουμε την καλή εικόνα που είχαμε μέχρι και σήμερα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πρώτη ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα. Η αποχώρηση του Oruc Reis δείχνει ότι ο Ερντογάν κάνει ένα βήμα πίσω, ίσως όμως είναι και μια κίνηση τακτικισμού. Θα επιμείνει η Ελλάδα στις κυρώσεις στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ή θα το πάρουμε πίσω, λόγω αυτής της αποχώρησης; Και η δεύτερή μου ερώτηση είναι οικονομικού περιεχομένου. Για την εισφορά αλληλεγγύης -που είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο- σκέφτεστε ίσως τους επόμενους μήνες να συμπεριλάβετε και άλλες ομάδες, όπως είναι οι συνταξιούχοι ή οι δημόσιοι υπάλληλοι;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά την στάση της Τουρκίας, όπως είπα, αλλά όπως τόνισε και χθες ο Πρωθυπουργός, περιμένουμε να δούμε συνέχεια και συνέπεια. Επομένως, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί -όπως λέτε και εσείς- κίνηση τακτικισμού, προκειμένου να αποφύγει τη δύσκολη συζήτηση που έρχεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό, όταν μιλάμε για συνέχεια και συνέπεια, περιμένουμε να δούμε για ένα ικανό χρονικό διάστημα αυτή η αποκλιμάκωση να γίνεται πράξη και να μην διαταράσσεται από άλλα επεισόδια. Επομένως, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό που θέλουμε να σταθμίσουμε είναι πώς θα έχει κινηθεί μέχρι τότε η Τουρκία και τι κινήσεις θα κάνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Φαίνεται ότι ο κατάλογος των κυρώσεων, που για πρώτη φορά υπάρχει στο τραπέζι, λειτούργησε και αυτός αποτρεπτικά και συνέτισε -ας το πούμε έτσι- την Τουρκία προκειμένου να αναδιπλωθεί τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα ζητήματα, η εισφορά αλληλεγγύης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έχουμε την κατάργησή της για τους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση. Είναι στην πρόθεση του Πρωθυπουργού -όπως είπε και χθες- να τηρήσει τη δέσμευσή του για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στην τετραετία. Αλλά, επιλέγει η Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίας, στους αγρότες. Αυτούς, δηλαδή, που δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα ή που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν είναι σ’ αυτή την κατηγορία οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι. Για τους συνταξιούχους φροντίζουμε με άλλες παρεμβάσεις, ώστε να έχουν τόνωση του εισοδήματός τους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σταδιακή κίνηση προς την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τέλους της τετραετίας.
ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο κ. Τσαβούσογλου, πριν από λίγο, έκανε δηλώσεις στο τουρκικό δίκτυο NTV και είπε ότι «αν η Ελλάδα επιμείνει σε προϋποθέσεις για τον διάλογο, για να κάτσει μαζί μας στο τραπέζι τότε και εμείς θα θέσουμε προϋποθέσεις». Και εδώ, τίθεται ένα ερώτημα για το εάν υπάρχει ζήτημα προϋποθέσεων γι’ αυτόν το διάλογο; Και ένα δεύτερο, αν επιβεβαιώνετε ότι μπορεί αύριο στο ΝΑΤΟ να έχουμε συζητήσεις σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπρόσωπων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οι προϋποθέσεις που μπορεί να θέτει κανείς έχουν να κάνουν μόνο με το πλαίσιο το οποίο είναι γνωστό. Και το πλαίσιο που είναι γνωστό είναι αυτό των διερευνητικών επαφών. Γι’ αυτό μιλάμε, γι’ αυτό συζητούμε. Οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με τις διερευνητικές επαφές είναι καλοδεχούμενη. Ευρύτερο πλαίσιο άλλων θεμάτων και διεύρυνση της ατζέντας δεν υπάρχει στο τραπέζι.
ΑΠ. ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Οι συζητήσεις στο ΝΑΤΟ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό θα το δούμε στην πορεία των επόμενων ημερών. Θυμίζω ότι υπήρχε η πρόταση από τον κ. Στόλτενμπεργκ, για την οποία ζητήθηκαν γραπτές παρατηρήσεις των δύο χωρών. Δεν υπήρξε κάποια επαφή απευθείας. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, όσον αφορά την Μόρια. Πόσο χρόνο υπολογίζετε, ώστε να βρείτε το μέρος που θα χτιστεί το νέο Κ.Υ.Τ.; Δηλαδή πόσο χρόνο θα σας πάρει; Και για πόσο χρόνο θα είναι αυτός ο προσωρινός καταυλισμός, δηλαδή οι σκηνές, καθώς έρχεται ο Χειμώνας; Δηλαδή, θα είναι όλο τον χειμώνα; Και μια δεύτερη ερώτηση. Πόσο θα είναι το κόστος που δαπανάται για το αμυντικό πρόγραμμα ετησίως, όπως είπατε, ότι θα είναι σε ένα επίπεδο 10ετίας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Για το δεύτερο ερώτημά σας, σας παραπέμπω στην απάντηση που έδωσε χθες ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, από την οποία προκύπτει ότι είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Φυσικά, η ελληνική πλευρά θα διαλέξει την καταλληλότερη για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και την συμφερότερη για τον Προϋπολογισμό της. Άρα, δεν είμαι σε θέση, αυτή τη στιγμή, να σας πω το ακριβές ύψος. Θα είμαστε σε θέση το επόμενο διάστημα.
Όσον αφορά το θέμα της Μόριας, είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη τοπική κοινωνία, αυτή τη στιγμή, έχει δείξει πως ανταποκρίνεται στο κάλεσμα υπευθυνότητας και ενότητας που απευθύναμε την προηγούμενη εβδομάδα. Δεν έχουμε ακραίες καταστάσεις ή αντιδράσεις. Θα αντιμετωπίσουμε την προσωρινή κρίση που έχουμε μπροστά μας, με τη στέγαση όλων των ανθρώπων που πρέπει να στεγαστούν. Και από εκεί και πέρα, θα προχωρήσουμε στην οριοθέτηση της νέας μόνιμης υποδομής για το Κ.Υ.Τ.. Υπάρχουν περιοχές, όπως ξέρετε, το προηγούμενο διάστημα, που έχουν υποδειχθεί. Υπάρχει και ο χώρος αυτός που έχουν τοποθετηθεί προσωρινά. Θα συζητήσουμε μαζί τους για τη βέλτιστη λύση.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Ο προσωρινός καταυλισμός θα είναι και μέσα στον Χειμώνα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε την κρίση. Όταν τακτοποιηθεί αυτό το θέμα, θα σας πούμε τα υπόλοιπα, πάντα σε συνεννόηση -εφόσον συνεχίσει αυτό το καλό κλίμα- και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι επιλέγει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικής ενίσχυσης, ενώ οι ανάγκες είναι άμεσες, λόγω του ότι οι καιροί απαιτούν άμεσες λύσεις. Και ρωτούν, γιατί εγκαταλείψατε ένα πρόγραμμα που σας είχε παραδώσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και ένα χρόνο. Επιπλέον, σας εγκαλούν και για το ότι δεν ακολουθήσατε τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Έγιναν -όπως υποστηρίζουν- εξαγγελίες από τον Πρωθυπουργό, χωρίς να υπάρχει εισήγηση των Επιτελείων και συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Τι απαντάτε στις αιτιάσεις αυτές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Προχωρούμε στο θέμα του σχεδιασμού της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας σε απόλυτη συνεργασία με τα Επιτελεία, το ΓΕΕΘΑ, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το Υπουργείο Οικονομικών. Αυτά είναι απλά και αυτονόητα πράγματα για μια σοβαρή Κυβέρνηση που θέλει να υλοποιήσει, σε βάθος χρόνου, ένα τέτοιο πρόγραμμα ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Όμως, δεν εξαντλούμαστε στα εξοπλιστικά. Θα προχωρήσουμε σε ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένες προσλήψεις 15.000, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση και όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός το Σάββατο. Έχουμε και την ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας από την ΕΛΒΟ μέχρι την Ε.Α.Β.. Επομένως, προχωρούμε και στα τρία αυτά σκέλη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Δεν θυμάμαι να ήταν στον Προϋπολογισμό, ούτε στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένα τέτοιο πρόγραμμα, αυτού του ύψους που ανακοινώσαμε εμείς προχθές. Επομένως, είναι θετικό το να υπάρχουν οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης, ιδίως της Αξιωματικής, που να συναινούν ότι υπάρχει ανάγκη για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας και τα υπόλοιπα, ας τα αφήσουμε πίσω.
ΔΗΜ. ΓΚΑΛΟΝΑΚΗ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για το θέμα της Τουρκίας. Πόσο προετοιμασμένοι μπορούμε να είμαστε, τη στιγμή που θα αλλάξει τακτική; Δηλαδή, έχετε στο μυαλό σας και εσείς και οι Ευρωπαίοι ότι θα πρέπει να παρθεί μια απόφαση στις 24 και 25 του Σεπτέμβρη, στην περίπτωση που θα αλλάξει τακτική, για να μην ξαναέχουμε πάλι μετακύληση της Τουρκίας;
Το δεύτερο διευκρινιστικό ερώτημα είναι για τους συνταξιούχους. Μιλάτε για τον μήνα Οκτώβριο ότι θα πληρωθούν ή στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου που πληρώνονται για τον μήνα Οκτώβριο; Γιατί ξέρουμε ότι είναι ένα μήνα πιο πριν.
Το τρίτο που θέλω να ρωτήσω, είναι για το ωράριο καταστημάτων. Πόσο θα συνεχιστεί να κλείνουν στις 12 το βράδυ τα καταστήματα; Και αν αυτό θα επεκταθεί και τον Χειμώνα ή μέχρι τον Μάρτιο ή Απρίλιο.
Το επόμενο ερώτημά μου, είναι για τη Δ.Ε.Η.. Η Δ.Ε.Η., αυτή τη στιγμή, έχει βάλει τεκμήριο για όσους ήταν κανονικά στο κοινωνικό τιμολόγιο, και τελικά πετάχτηκαν έξω το 50% λόγω κορονοϊού. Θα το λύσετε αυτό το θέμα;
Και το τελευταίο:. Είπε ο Πρωθυπουργός ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στα 18 χρόνια, τα αγόρια να πηγαίνουν φαντάροι υποχρεωτικά. Μήπως εξετάζετε την περίπτωση να είναι ελεύθερο όποιος θέλει να πηγαίνει, αλλά να μπουν μέσα στην υποχρεωτική θητεία και τα κορίτσια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το τελευταίο ζήτημα που μου θίξατε της στρατιωτικής θητείας, είναι ένα θέμα που έρχεται από μια κατεύθυνση, την οποία δεν έχει συνηθίσει να συζητά η ελληνική κοινωνία τις τελευταίες δεκαετίες. Αλλά είναι ένα ζήτημα, το οποίο τίθεται εκ των πραγμάτων από δύο παράγοντες: Ο ένας είναι η τουρκική προκλητικότητα και ο άλλος είναι η γήρανση του πληθυσμού. Επομένως, είμαστε στη φάση της συζήτησης τέτοιου είδους θεμάτων και όχι των αποφάσεων. Είμαστε στη φάση που θα αναζητήσουμε να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα μαζί με την κοινωνία και όχι ερήμην της.
Όσον αφορά αυτά που είπατε για τη Δ.Ε.Η., ομολογώ ότι θα πρέπει να το ξαναδώ και να επανέλθω. Αλλά είναι κάτι που το ακούω πρώτη φορά ότι βγαίνουν τόσες πολλές χιλιάδες από το κοινωνικό τιμολόγιο. Επομένως, θα πρέπει να το δούμε. Μάλλον κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Όσον αφορά τους συνταξιούχους, οι καταβολές θα γίνουν τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτούς τους δύο μήνες.
Όσον αφορά το ωράριο καταστημάτων, είναι συνάρτηση του πώς θα εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση κατά τόπους. Για παράδειγμα, είδατε ότι στην Πάρο, στον Πόρο και σε άλλες περιοχές που είχαν θεσπιστεί αυστηρά μέτρα, όταν βελτιώθηκε η επιδημιολογική εικόνα, πήραμε πίσω αυτά τα μέτρα ή κάποια από αυτά. Στην Αττική δεν είμαστε εκεί, αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε φάση όπου έχουμε αρκετά κρούσματα, όπως και σε άλλες περιοχές, για παράδειγμα στην Πέλλα. Επομένως, θα βλέπουμε κάθε φορά πώς εξελίσσονται τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προχωράμε.
Όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας, δεν είμαστε αφελείς. Είπαμε ότι θέλουμε συνέχεια και συνέπεια, όσον αφορά την έμπρακτη αποκλιμάκωση. Όλα αυτά σταθμίζονται. Θα φτάσουμε μέχρι τις 24-25 Σεπτεμβρίου και θα δείτε τη στάση μας εκεί. Προέχει να δούμε πώς θα κινηθεί η Τουρκία τις επόμενες ημέρες, μέχρι τότε.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον κ. Ζάεφ ο κ. Μητσοτάκης, επειδή και λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης στη γειτονική χώρα, κάποιες Επιτροπές δεν έχουν καν προχωρήσει σε σχολικά βιβλία, σε εμπορικά σήματα. Τι μήνυμα θα κομίσει ο κ. Μητσοτάκης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ σημαντικό ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναμιλήσουμε, μετά τις εκλογές στη γειτονική μας χώρα. Επομένως, θα δούμε όλα αυτά τα θέματα. Θυμίζω ότι εμείς είμαστε από εκείνους που από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι μπορούμε να συζητούμε θέματα, όπως αυτά που θίξατε. Το μείζον όμως είναι, η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μέσα από την οποία μπορούμε να λύσουμε πολλά ζητήματα μέσα από τα προενταξιακά κεφάλαια, τα οποία θα ανοίγουν και θα κλείνουν. Επομένως, θα σας πούμε περισσότερα μετά τη συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Θα είναι η ευρωπαϊκή προοπτική ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν; Οι Επιτροπές, τα βιβλία; Μπορείτε να μας πείτε το πλαίσιο; Και μια διευκρινιστική ερώτηση για την Μόρια. Στο καινούργιο camp, θα μπουν και οι 12.000-13.000, όσοι είναι στους δρόμους;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά τη δεύτερη ερώτηση. Σκοπός είναι να στεγαστούν όλοι όσοι, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν στέγη. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι στο κομμάτι που ήταν το πρώτο camp στην περιοχή. Αλλά δεν μιλάμε για το σύνολο των 12.000-13.000 που ήταν πριν, θα είναι λίγο λιγότεροι, αλλά πάντως αρκετοί. Προχωρούμε συνεχώς κάθε μέρα. Πιστεύουμε ότι σε τρεις με τέσσερις μέρες από σήμερα, θα έχουν στεγαστεί όλοι και δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα, εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό.
Όσον αφορά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ζάεφ, είναι όλα αυτά τα ζητήματα και της ευρωπαϊκής προοπτικής και φυσικά τα διμερή. Ελπίζουμε μετά από την συνάντηση, να έχουμε και κάτι περισσότερο να σας πούμε.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Focus, Έλληνες βουλευτές έχουν προτείνει, σε συζητήσεις με τη γερμανική Κυβέρνηση, τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ουσιαστικά για μετανάστες, στην Μακρόνησο και τη Γυάρο. Έχει κάτι τέτοιο στα σχέδιά της η Κυβέρνηση; Επίσης, πως συμβαδίζει η δέσμευση για αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου, με την επιμονή στην επαναφορά της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016, η οποία -τότε λέγατε ως Ν.Δ.- μετατρέπει τα νησιά σε αποθήκες ψυχών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το πρώτο, νομίζω ότι θα έπρεπε όλοι να αναλογιστούμε τι θα είχε συμβεί σε ένα ακατοίκητο νησί, αν είχε υπάρξει όλη αυτή η κατάσταση με τις φωτιές, οι οποίες προήλθαν από την αντίδραση των φιλοξενουμένων στα θετικά κρούσματα κορονοϊού και στην ανάγκη απομόνωσής τους. Θα ήταν πολύ πιο δύσκολη οποιαδήποτε διαχείριση. Δεν εξετάζουμε, λοιπόν, καμία τέτοια λύση.
Όσον αφορά το περιοδικό Focus, το οποίο αναφέρατε, στην ουσία πρόκειται για μια συζήτηση, η οποία -αν δεν κάνω λάθος- είναι από τον περασμένο Μάρτιο. Σας παραπέμπω και στις σχετικές ανακοινώσεις κάποιων βουλευτών, όπως του κ. Βολουδάκη για παράδειγμα, που συμμετείχε σε εκείνο το forum.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Πώς συμβαδίζει η δέσμευση της Κυβέρνησης για αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Μακρόν μίλησαν πάλι για την ενεργοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είχα πει και στο παρελθόν ότι δεν υπήρχε ρητή αναφορά για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η μεταφορά στην ενδοχώρα και αν αυτό είναι απαγορευτικό για μια επιστροφή ή οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση αυτών των ανθρώπων. Υπήρχε μια ερμηνεία -αν δεν κάνω λάθος από τον κ. Μουζάλα- και αυτή ακολουθήθηκε. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι ότι πραγματικά εμείς θα προχωρήσουμε στο σχέδιό μας. Το σχέδιό μας είναι πολύ συγκεκριμένο. Έχει αποδώσει καρπούς σε κάποιους από τους βασικούς πυλώνες, όπως είναι η ανάσχεση των ροών με τη φύλαξη των συνόρων, με την επιτάχυνση του ασύλου, με τις επιστροφές. Δεν προχώρησε όσο θέλαμε στις κλειστές δομές. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να μπορέσουμε να έχουμε έναν καλύτερο καταμερισμό του βάρους σε όλη την Ευρώπη. Η αναφορά που έκανε, χθες, ο Πρωθυπουργός για την επικοινωνία του με την κυρία Μέρκελ, είναι ενδεικτική μιας διάθεσης, στην Ευρώπη, να έχουμε μια καλύτερη βάση για καταμερισμό του βάρους, από τις χώρες πρώτης φιλοξενίας, στην Ευρώπη, πάντα γι’ αυτούς που δικαιούνται της διεθνούς προστασίας.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο, συζητήθηκε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο αφορά, είτε τη μεταφορά οικογενειών, είτε γενικότερα τους κανόνες ασύλου και καταμερισμού; Άκουσα, βέβαια, χθες, τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη, να λέει ότι δεν συζητήθηκε κάτι για τα ελληνοτουρκικά. Αλλά, σε συνέχεια και αυτής της πρωτοβουλία που υπήρξε από τη Γερμανία, μήπως έπαιξε ρόλο και αυτό στη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Οποιαδήποτε διαμεσολαβητική προσπάθεια, οποιαδήποτε προσπάθεια αποκλιμάκωσης, είναι θετική. Αλλά στη συζήτηση της Καγκελαρίου με τον Πρωθυπουργό, δεν υπήρξε θέμα της Τουρκίας, παρά μόνο το θέμα της Μόριας. Είναι πολύ συγκεκριμένο το πλαίσιο. Μιλάμε για οικογένειες, οι οποίες έχουν προσφυγικό προφίλ και στις οποίες έχει απονεμηθεί άσυλο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ως πρώτο βήμα. Γι’ αυτό αναφέρθηκα στην τοποθέτησή μου, για τα πρώτα δειλά βήματα, τα οποία μπορούν να κάνουν πράξη αυτό τον δίκαιο καταμερισμό των βαρών.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here