Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη

0
275


Καλησπέρα σας και καλό μήνα!

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους.

Πρώτον, διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Και δεύτερον, διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.

Παράλληλα, συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε, καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

Επίσης, στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

-Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.
-Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος.
-Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).
-Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σύμμαχος της Κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.
Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα- έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.
Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας-Πύργου και ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η Πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους.

Για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων

Η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες. Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων. Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Πρώτον: Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν -με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις- τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.

Και δεύτερον: Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας.

Για τον Εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση

Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης. Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ άλλων:

-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
-Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.
-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.
-Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του.

Για την επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα
Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC). Ενώ όμως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται.

Συνεπής στη στρατηγική αυτή, η Κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων. Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζονται από το Σάββατο το πρωί, σε κάθε περιοχή της χώρας -ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο τους- δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας:

Το επίπεδο επιτήρησης, που απεικονίζεται με «κίτρινο» και το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, που απεικονίζεται με «κόκκινο». Και στα δύο επίπεδα -σε όλη δηλαδή την επικράτεια- ισχύουν οριζόντια μέτρα, που αποτελούν τη βάση της άμυνάς μας, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις μας, η τηλεργασία, όπου είναι δυνατόν.

Στις «κίτρινες» περιοχές ισχύουν όλα όσα εφαρμόζονταν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πλην των ΟΠΑΠ Play.

Στις «κόκκινες» περιοχές ισχύουν επιπλέον μέτρα.
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου συνεχίζεται το ίδιο ωράριο.
– Λειτουργία δια ζώσης μόνο των Γυμνασίων.
– Λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, με παρουσία έως και 9 ατόμων.
– Λειτουργία ύστερα από προκαθορισμένο ραντεβού:
Των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και των βιβλιοπωλείων με την μέθοδο της παράδοσης εντός, των υπόλοιπων καταστημάτων με την μέθοδο της παράδοσης εκτός, καθώς και των κομμωτηρίων και των καταστημάτων προσωπικής περιποίησης.

Εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση

Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας- εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και συνεπώς των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που συνηθίζονται -κάθε χρόνο αυτούς τους μήνες- εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς. Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο. Επιπλέον ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Με δεδομένη τη διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα και τον μικρότερο αριθμό εμβολίων, η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς φαίνεται, θ’ αργήσει. Υπάρχει η δημοσιονομική δυνατότητα να υποστηρίζονται οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις από το Κράτος επί μακρόν;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχει δύο σκέλη η απάντηση. Πρώτον: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην καθυστερήσει η μερική κανονικότητα, η κανονικότητα. Έχουμε έναν μηχανισμό, ο οποίος λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο. Η αύξηση του ρυθμού του εμβολιασμού, θα εξαρτηθεί 100% από το πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων των δόσεων, που έχουν προγραμματιστεί από τις εταιρείες τα εμβόλια των οποίων έχουν εγκριθεί, μέχρι στιγμής. Και δεύτερον, σε ό,τι αφορά στη στήριξη, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι θα είναι δίπλα στους πολίτες μέχρι αυτή η κατάσταση να μας αφήσει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, να θυμηθούμε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής. Έχουμε ήδη δώσει το 2020, περίπου 24 δισ. για θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας. Είναι περίπου το 15% του Α.Ε.Π., ένα από τα ψηλότερα ποσά ως ποσοστό του Α.Ε.Π. που έχουν δοθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ήδη έχουν προγραμματιστεί 7,5 δισ. ευρώ για το 2021. Αυτό που θα κάνει η Κυβέρνηση είναι να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και το 2021, μέχρι να τελειώσει αυτή η δύσκολη κατάσταση.
ΧΡΥΣ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε ένα αυστηρό lockdown να εφαρμόζεται πλέον στην Πάτρα, η οποία μπήκε στο «κόκκινο». Το μοντέλο της Πάτρας πόσο πιθανό είναι να εφαρμοστεί σύντομα και στην Αττική; Έρχεται απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6:00; Κρίνεται και η τύχη των σχολείων αυτήν την εβδομάδα;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θα ήθελα να σας πω, πως λειτουργούμε ως αποφασίζοντες. Ένας ή μια που αποφασίζει πρέπει να κάνει το εξής: Να αναλύσει τα δεδομένα, να κοιτάξει αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον και ακολούθως, έχοντας την εισήγηση της επιστημονικής Επιτροπής, να πάρει την απόφαση και να προσαρμοστεί, όσο πιο γρήγορα, στις νέες συνθήκες. Ακριβώς αυτό έχει γίνει αυτή την εβδομάδα. Τι είδαμε; Από την ανάλυση των δεδομένων, είδαμε μια αύξηση 35%-40% των κρουσμάτων στην Αττική. Θα έπρεπε οπωσδήποτε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στις νέες αυτές συνθήκες. Είχαμε την εισήγηση της Επιτροπής και πήραμε τις αποφάσεις. Ακριβώς το ίδιο μοντέλο θ’ ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα πάρετε κάποια μέτρα μετά τον εντοπισμό της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης; Συγκεκριμένα, θα πάρετε μέτρα για τις εκκλησίες, δεδομένου ότι ο διάκος που νόσησε φέρεται να κοινωνούσε πιστούς; Θα σταματήσουν οι πτήσεις και θα κλείσουν τα σύνορα με χώρες όπου υπάρχει η μετάλλαξη;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Αυτό που θα κάνουμε είναι να αναλύσουμε, να εξετάσουμε τα δεδομένα. Στη συνέχεια, θα έχουμε την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών και θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πόσο σας ανησυχεί η κατάσταση που διαμορφώνεται με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού στη χώρα μας; Και αν βρισκόμαστε κοντά σε ένα τρίτο σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπαμε, κοιτάμε τις αλλαγές που συμβαίνουν στο περιβάλλον μας. Είναι ένα νέο δεδομένο οι μεταλλάξεις, αλλά, όπως ξέρουμε όλοι μας, χωρίς να είμαστε ειδικοί, ιοί και μεταλλάξεις πάντα συνυπάρχουν. Θα ακολουθήσουμε πάλι την ίδια τακτική. Θα εισηγείται η Επιτροπή και θα παίρνουμε τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει μια ανησυχία μεγάλη. Μέχρι τώρα, από τις έρευνες που υπάρχουν στο εξωτερικό και τις παρακολουθούμε -έχοντας βέβαια και τις εισηγήσεις των ειδικών- βλέπουμε ότι οι μεταλλάξεις δεν είναι κάτι το οποίο δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται από τα τωρινά εμβόλια. Αυτό αναφέρεται και σε ένα πολύ πρόσφατο – χθεσινό μου φαίνεται- άρθρο στο Science που αναφέρθηκε στο εμβόλιο της Pfizer και για το αν μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια μετάλλαξη. Γενικά, μέχρι τώρα είμαστε σε εγρήγορση. Πάντα δρούμε προληπτικά, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ., έπειτα από συνομιλία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ανήρτησε ότι «θα πρέπει να μοιραστούμε το know how, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων». Υπό αυτό το πρίσμα, σκοπεύει η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άρση του καθεστώτος της πατέντας;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θέλω να θυμίσω ότι από τον Απρίλιο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο (της FAZ) είχε τοποθετηθεί μαζί με τον καθηγητή κ. Μόσιαλο, στο θέμα της πατέντας. Τότε, όμως, δεν υπήρχαν εμβόλια. Το πλέον σημαντικό είναι να έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο. Ποιος είναι ο ξεκάθαρος στόχος; Ο στόχος είναι να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία εμβολιασμού, έτσι ώστε να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για να μπορέσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση να την ξεπεράσουμε. Η συζήτηση για τις πατέντες μπορεί να γινόταν τον Απρίλιο, πρώτα από τον Πρωθυπουργό, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλα τα δεδομένα. Και μας νοιάζει να τρέξει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, η διαδικασία του εμβολιασμού. Γιατί αυτή τη στιγμή, είναι ώρα να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις, που θα τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα τον εμβολιασμό.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΟΣ: Η Κυβέρνηση επαναφέρει ένα εκλογικό σύστημα σε Δήμους και Περιφέρειες, όπου με 43% θα εκλέγεται Δήμαρχος και Περιφερειάρχης με διασφαλισμένη πλειοψηφία εδρών. Με το ίδιο ποσοστό απαγορεύεται σε ένα εργατικό σωματείο να κηρύξει απεργία. Δεν είναι προκλητική μια τέτοια διαφοροποίηση;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Με το 43%, επιτέλους, θα πρέπει να μπορούν οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πάρει ένα τόσο ψηλό ποσοστό να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και ανάλογα με τον τρόπο που θα το εφαρμόσουν, να κριθούν στις επόμενες εκλογές. Γιατί σας το λέω αυτό; Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αυτό που έχουμε δει, είναι ακυβερνησία στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Έχουμε δει να δημιουργούνται συνθήκες συναλλαγών με πολύ-πολύ μικρότερες παρατάξεις, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μετά την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση η Κυβέρνηση μελετά επαναφορά της λίστας στις ευρωεκλογές;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, πότε υπολογίζει η Κυβέρνηση ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% που θεωρείται ότι εξασφαλίζει μια γενική ανοσία;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως είπα και πριν, το Α και το Ω είναι να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων. Ο εμβολιαστικός μηχανισμός στην Ελλάδα είναι πανέτοιμος. Αυτό μπορείτε να το δείτε και από τα πρόσφατα στοιχεία. Είχε μπει ένας στόχος για τον Ιανουάριο. Υπερκαλύφθηκε Μπορείτε, επίσης, να δείτε ότι η χώρα μας είναι στην 5η θέση μεταξύ 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά το ποσοστό που εμβολιάζεται καθημερινώς. Είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι να έρθουν στην προγραμματισμένη χρονική στιγμή τα εμβόλια, έτσι ώστε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέχρι και το Καλοκαίρι.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Πόσο αντέχουν τα οικονομικά του Κράτους σε ένα ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Εμείς μέχρι τώρα, όπως σας είπα, και για το 2020 και για το 2021 έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας. Δεν ήμασταν αυτοί που στην αρχή είχαμε μια λογική «ό,τι έχουμε το δίνουμε», όπως πρότειναν κόμματα της Αντιπολίτευσης. Κάναμε έναν συντηρητικό προγραμματισμό μεν, αλλά από την άλλη ήμασταν και πάρα πολύ κοντά στις επιχειρήσεις και στα θέματα της απασχόλησης. Το 15% του Α.Ε.Π., 24 δις που δώσαμε το 2020 είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, ενώ έχουμε ήδη και 7,5 δισ. για το 2021.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του νέου γύρου των διερευνητικών επαφών;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όχι, δεν έχει καθοριστεί κάτι τέτοιο.
Μ. ΝΤΑΛΙΑΝΗ: Ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Νετανιάχου. Ποια είναι η ατζέντα των επικοινωνιών αυτών;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Έχουμε συχνή επικοινωνία και με τους δυο. Σίγουρα έχουν να κάνουν με τις διμερείς σχέσεις και για τα θέματα της πανδημίας. Ειδικότερα στο θέμα της Κύπρου, παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την Κυπριακή Κυβέρνηση και πάντα παραμένουμε στη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής Ομοσπονδίας.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Εάν το ρωσικό ή το κινεζικό εμβόλιο λάβουν έγκριση από τον ΕΜΑ, η Κυβέρνηση σκέφτεται να πάρει εμβόλια και από αυτές τις χώρες;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Εμείς κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης, όπως έχει τεθεί. Βέβαια, όπως κάθε Κυβέρνηση, έτσι προφανώς και η δική μας, πάντα θα κάνει το καλύτερο στα θέματα της δημόσιας υγείας.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για την πρωτοβουλία Αριστεράς και Πράσινων στη γερμανική Βουλή για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όχι, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο γι’ αυτό.
Σ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Σκοπεύει η Κυβέρνηση να συζητήσει, σε διμερές επίπεδο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού για διευκόλυνση των ταξιδιών στην Ελλάδα με τις χώρες της περιοχής που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.; Μια τέτοια συζήτηση, σύμφωνα με τα Μέσα Ενημέρωσης της Σερβίας, έγινε στη συνάντηση των Υπουργών Τουρισμού της Ελλάδας και της Σερβίας την προηγούμενη εβδομάδα.
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Όπως έχουμε πει, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια ιδέα που θα χαρούμε πάρα πολύ, εκτός από λόγους υγείας, να προχωρήσει στο μέλλον και σε άλλες εφαρμογές. Θα είναι ιδανικό να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.. Ωστόσο, επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον τομέα του Τουρισμού, που τον θεωρούμε κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας, θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλία, μίλησε για περαιτέρω στήριξη της εστίασης. Έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο να μας πείτε γι’ αυτό;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο. Υπάρχει αυτό, το οποίο ισχύει. Ότι έχουμε σταθεί δίπλα στις επιχειρήσεις το 2020 και θα σταθούμε και το 2021.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Μέχρι πότε θα εφαρμοστεί η τακτική του «ακορντεόν»;
ΧΡ. ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Η τακτική του «ακορντεόν», όπως είπα, έχει μια πολύ θετική πλευρά. Το «ακορντεόν» ανοίγει και κλείνει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρεις πότε θα το ανοίξεις και πότε θα το κλείσεις. Αυτό θα πρέπει να γίνεται πάντα, με βάση τα δεδομένα που έχεις και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών.
Σας ευχαριστώ πολύ.



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here