Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

0
217


Καλημέρα σε όλες και όλους,

Παρά το γεγονός ότι παρήλθαν πέντε εβδομάδες από την εφαρμογή του δεύτερου lockdown, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο παραμένουν υψηλά. Τα πιο πολλά -ανά 100.000 κατοίκους πληθυσμού- εντοπίζονται στους Νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας. Ανησυχητική κρίνεται -με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών- και η κατάσταση στη Δυτική Αττική. Την ίδια στιγμή, πιεστική εξακολουθεί να παραμένει και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και ιδίως στις Μ.Ε.Θ. των οποίων το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται σε 83% στην Επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Το συμπέρασμα από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν είναι δυστυχώς ικανοποιητικό: Δεν πέφτουν τα κρούσματα και δεν αποσυμφορούνται οι Μ.Ε.Θ. στο βαθμό που αναμενόταν. Με ευθύνη όλων μας. Δεν μπορούμε, κατ’ επέκταση, να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων με τον τρόπο και στον χρόνο που όλοι θα θέλαμε. Καταστάσεις συνωστισμού -όπως αυτές που είδαμε στη Βρετανία και τη Γαλλία- χτυπούν ένα καμπανάκι κινδύνου σε όλους μας. Είναι αναγκαίο να αποφευχθούν τέτοιες εικόνες στη χώρα μας. Και είναι στο χέρι μας.

Με αυτά τα δεδομένα, κατόπιν και των εισηγήσεων των ειδικών, αποφασίστηκε:

Πρώτον: Η διατήρηση της αναστολής λειτουργίας του λιανεμπορίου σε όλη την επικράτεια. Δεδομένου ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπερφορτωμένες και δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, κατ’ εξαίρεση, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, θα επιτραπεί η μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για την παραλαβή της παραγγελίας τους (click-away). Τις επιμέρους λεπτομέρειες θα παρουσιάσει στη συνέχεια ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεύτερον: Το άνοιγμα των κομμωτηρίων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Σημειώνεται ότι η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού, ώστε να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο συγχρωτισμού, αλλά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Τρίτον: Το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020, σε όλη τη χώρα, επίσης με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου, και με ανώτατο όριο 4 πελάτες σε καταστήματα έως 100 τ.μ. ή 1 πελάτης ανά 15 τ.μ. για καταστήματα άνω των 100 τ.μ.

Τέταρτον: Το άνοιγμα των εκκλησιών μας για τους πιστούς, ανήμερα των Χριστουγέννων και των Φώτων μόνο. Τις δύο αυτές ημέρες θα επιτρέπεται η παρουσία έως και 9 ατόμων σε όλες τις εκκλησίες και έως 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς Ναούς σε όλες τις περιοχές της χώρας. Την ευθύνη τήρησης των μέτρων θα έχουν οι οικείες Μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Διευκρινίζεται επίσης, σε σχέση με τον εορτασμό των Θεοφανείων, ότι δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο.

Πέμπτον: Τη διατήρηση της απαγόρευσης μετακινήσεων κατά τις ώρες από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου από Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021, καθώς και της αποστολής SMS στο 13033 για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Διευκρινίζεται ότι για μετακινήσεις που σχετίζονται με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, στο προαναφερθέν πλαίσιο λειτουργίας τους, θα πρέπει να δηλώνεται ο αριθμός 2.

Σημειώνεται ακόμη ότι η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν από χώρες του εξωτερικού προς την Ελλάδα και εισέρχονται στη χώρα από 18 Δεκεμβρίου 2020 έως 7 Ιανουαρίου 2021 περιορίζεται, από τις 10 που είχε εξαγγελθεί, στις 3 ημέρες.

Ας δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στους κοινούς κανόνες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα. Πλησιάζουμε, άλλωστε, τη μέρα που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και η αντίστροφη μέτρηση για την απαλλαγή της κοινωνίας μας από τον κίνδυνο του φονικού ιού και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα που στερηθήκαμε.

Προετοιμάζονται ήδη για τον σκοπό αυτό, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, αλλά και 65 Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ. Προετοιμάζεται παράλληλα μια εθνική εκστρατεία εμβολιασμού με εγκυρότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, και διαφάνεια, για συνεχή ενημέρωση της κοινωνίας, τόσο για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός στις πόλεις και τα χωριά μας. Υπογραμμίζεται ότι η προσπάθεια αυτή -για ένα εγχείρημα πρωτόγνωρης έκτασης και αυξημένης δυσκολίας- είναι εθνική υπόθεση. Στην οποία όλοι οφείλουμε να συμμετάσχουμε, ώστε να φέρουμε στην ελληνική κοινωνία, το ταχύτερο δυνατό, την ανοσία και την απαλλαγή από τον ύπουλο κοινό εχθρό.

Σταματώ σε αυτό το σημείο και δίνω τον λόγο στον Υπουργό Ανάπτυξης για να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων στο πλαίσιο που προαναφέρθηκε. Κύριε Υπουργέ έχετε τον λόγο.

Σας ευχαριστώ κύριε συνάδελφε.

Η Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ακόμα και σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο των εορτών. Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλες τις επιχειρήσεις και σε όλους τους εργαζομένους, δεν υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν προκαλεί τεράστια ζημία.

Καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι μία συγκλονιστικά δύσκολη απόφαση για όλους, πίσω από την οποία όμως πρέπει να συνταχθούμε με πειθαρχεία και αποφασιστικότητα, διότι μπροστά μας έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αγαθό, την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία της ζωής και της υγείας των συνανθρώπων μας, των φίλων μας, των συγγενών μας, των παιδιών μας.

Μπροστά σε αυτό το πολύ μεγάλο δίλημμα που μας έφερε, λοιπόν, η πανδημία η Κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click-away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με τη διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Και κατ’ εξαίρεση για λόγους συμβολισμού και για λόγους προβολής του πνεύματος και του πολιτισμού του λιανικού εμπορίου των αμιγώς βιβλιοπωλείων. Μόνον εκείνων των καταστημάτων που πωλούν αμιγώς βιβλία. Είναι 1.784 τον αριθμό σε όλη την επικράτεια. Είναι λίγα αλλά σημαντικά για την προστασία και την προβολή του πνεύματος και του πολιτισμού μας.

Από τις Υπηρεσίες θα επιτρέψουμε μόνον τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τις υπηρεσίες ΚΤΕΟ.
Ποια θα είναι τώρα η διαδικασία μέσω της οποίας θα λειτουργούν τα καταστήματα του click-away; Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω, δεν υποκρινόμαστε ότι το click-away μπορεί να ισοφαρίσει σε επιχειρήσεις τη ζημία από τη μη λειτουργία του λιανικού εμπορίου. Για αυτό το λόγο και οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click-away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και λαμβάνουν και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές.

Το click-away το επιτρέπουμε για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος, όπως προανέφερε ο κύριος Kυβερνητικός Eκπρόσωπος, διότι οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όρια της λειτουργίας τους. Πολλές πλέον δεν παραλαμβάνουν παραγγελίες ή παραδίδουν μετά από πολλές ημέρες καθυστέρηση δημιουργώντας μία ιδιότυπη στάση εμπορίου. Και ο δεύτερος, για να δώσουμε στα καταστήματα και στις εμπορικές επιχειρήσεις μία έστω μερική διέξοδο για να ισοφαρίσουν τις τεράστιες ζημίες από τη μη λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια των εορτών.

Η λειτουργία του click-away όμως προϋποθέτει από όλους μας, το τονίζω αυτό, από όλους μας την αυστηρή τήρηση των κανόνων που θα σας πω αμέσως τώρα. Εάν δεν τηρηθούν αυτοί οι κανόνες και παρατηρηθούν εικόνες μαζικού συνωστισμού ή προσπάθεια κάποιων να καταστρατηγήσουν αυτή μας την καλή διάθεση, απλώς και μόνο για να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις και να δημιουργηθούν έξω από τα εμπορικά καταστήματα ή στους διάφορους δρόμους τους εμπορικούς μεγάλη παρουσία κόσμου, σε αυτή την περίπτωση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την αρχή, θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε αυτή τη λειτουργία. Η λειτουργία αυτή θα γίνει με τη δική μας και μεταξύ μας συμφωνία ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουμε.

Η μέθοδος αυτή έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό. Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του είτε μέσα από το e-shop, το ηλεκτρονικό κατάστημα μιας επιχείρησης και πληρωμή μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών, είτε μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τηλεφωνικής παραγγελίας από το κατάστημα και πληρωμής μέσω, αν δεν υπάρχει e-shop στη συγκεκριμένη επιχείρηση, μέσω του συστήματος POS έξω από το κατάστημα με το ασύρματο μηχάνημα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει για να μετακινηθεί ο πελάτης να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή αποστολή μηνύματος SMS από την επιχείρηση που θα αναφέρει την επωνυμία της επιχείρησης, το ΑΦΜ της, την επωνυμία του πελάτη και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί ο πελάτης να παραλαμβάνει την παραγγελία του.

Τονίζω ότι θα επιτρέπεται μόνο ένα άτομο να πηγαίνει να παραλαμβάνει την παραγγελία του και όχι ομάδες προσώπων, ολόκληρες οικογένειες ή παρέες. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν. Θέλω να τονίσω τη σημασία του μέτρου που τώρα σας είπα διότι ο βασικός λόγος που δεν ανοίγει το λιανεμπόριο δεν είναι η αμφιβολία μας για την τήρηση των μέτρων εντός των καταστημάτων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι και στην προηγούμενη καραντίνα και στην απελευθέρωσή της σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην ελαχίστων εξαιρέσεων τηρούσαν τα μέτρα και δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Πρέπει όμως να αποφευχθεί και αυτό μας τόνισαν οι ειδικοί, η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα στους δρόμους και ο συνωστισμός στους δρόμους έξω από τα καταστήματα. Εάν η κοινωνική κινητικότητα είναι μεγάλη ακόμα και έξω στους δρόμους ο ιός θα μεταδοθεί και τότε θα έχουμε πάλι την αναγκαστική σκληρότερη καραντίνα.

Για αυτό το λόγο σας καλώ να τηρήσετε απαραιτήτως τους όρους που σας είπα. Ουρές έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνον έως 9 άτομα. Επιχείρηση που στους ελέγχους θα αποδεικνύεται ότι έχει ανοίξει και έχει βάλει μέσα στην επιχείρηση πελάτη, θα έχει πρόστιμο ύψους από 2.000 έως 50.000 ευρώ, αυτό θα καθορίζεται με βάση τα τετραγωνικά της επιχείρησης και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 μέρες. Το ξαναλέω, επιχείρηση που θα έχει μέσα πελάτη παράνομα θα έχει και διοικητικό πρόστιμο και κλείσιμο της επιχείρησης αυτής από 15 έως 90 μέρες.

Θέλω να πιστεύω ότι κανένας μας δεν θα διακινδυνεύσει το τεράστιο αγαθό της δημόσιας υγείας απλώς και μόνο για να παρανομήσει και να υπερκεράσει τους συνάδελφους του οι οποίοι θα τηρούν τα μέτρα. Σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς αυτούς που έχουμε κάνει το click-away μπορεί να λειτουργήσει μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν εξωτερική είσοδο στον δρόμο.

Κατά συνέπεια Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια και που δεν έχουμε ξεχωριστή είσοδο στον δημόσιο δρόμο δεν θα μπορούν να έχουν την υπηρεσία του click-away. Αυτό γίνεται γιατί πρέπει να αποφύγουμε την εικόνα του συνωστισμού εντός των κλειστών κοινόχρηστοι χώρων για τους λόγους που προανέφερα. Να πω επίσης ότι στην ουρά έξω από τα εμπορικά καταστήματα η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι το λιγότερο 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Επαναλαμβάνω, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού θα αναγκαστούμε να αποσύρουμε την σχετική λειτουργία. Οι υπηρεσίες ελέγχου θα είναι από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτού, από την Ελληνική Αστυνομία και την Δημοτική Αστυνομία, από τις Περιφερειακές ελεγκτικές υπηρεσίες, από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πληροφορίες και καταγγελίες για όλο τον τρόπο λειτουργίας στο 1520 του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου 24ωρου βάσεως θα λύνουμε τις απορίες του κάθε συμπολίτη μας γύρω από αυτά τα μέτρα.

Κυρίες και κύριοι, αντιλαμβάνομαι ότι αυτές μας οι αποφάσεις δημιουργούν πολύ μεγάλη αναστάτωση στη ζωή σας και μεγάλη αγωνία για το μέλλον των επιχειρήσεων σας. Θέλω, όμως, να αναλογιστείτε όλοι ότι ήδη τώρα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες που έσπευσαν να ανοίξουν την αγορά τους εν όψει εορτών η μια μετά την άλλη χώρες ξανακλείνουν τις αγορές τους βλέποντας ότι σχεδόν αμέσως υπήρξε νέο κύμα πανδημίας το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί σε ανεξέλεγκτη φάση.

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει την καλύτερη δυνατή λύση μέσω της οποίας θα μπορέσουμε όλοι να περάσουμε στην επόμενη μέρα και σας διαβεβαιώνουμε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία υπό την καθοδήγηση του κυρίου Πρωθυπουργού έχουν πλήρες σχέδιο συνεχόμενης οικονομικής υποστήριξης όλων των επιχειρήσεων ώστε να μπορέσουμε όταν με το καλό ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και επανέλθουμε στην κανονική μας ζωή να είμαστε όλες οι επιχειρήσεις όρθιες και έτοιμοι για να συνεχίσουμε από κει που ήμασταν πριν την πανδημία και να πάμε ακόμα καλύτερα. Θα χρειαστούμε τη συνεργασία όλων σας σε πνεύμα αλληλεγγύης, κατανόησης και συνεργασίας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όλοι αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα των στιγμών και τα μέτρα θα τηρηθούν για το καλό όλων μας, όπως πρέπει.

Να πω μόνο για τις επιχειρήσεις και τις υπηρεσίες που θα λειτουργούν. Τα βιβλιοπωλεία, θα λειτουργούν με τις αποστάσεις που έχουμε ορίσει, δηλαδή τα 15 τετραγωνικά μέτρα απόσταση ανά πελάτη για τις επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. και λοιπά. Στα κομμωτήρια, στα έως 100 τ.μ. θα επιτρέπονται έως 4 θέσεις εργασίας με ελάχιστη απόσταση τα 2 μέτρα η μία θέση εργασίας από την άλλη. Η υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με τηλεφωνικά ραντεβού. Θα απαγορεύεται η αναμονή σε χώρο κοινόχρηστο εντός του κομμωτηρίου, περιμένοντας ο ένας να αντικαταστήσει τη θέση του άλλου, ακριβώς για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και όλοι θα πηγαίνουν μόνο με συγκεκριμένο ραντεβού που θα αποδεικνύεται με SMS,έτσι ώστε να μη γίνει κατάχρηση του μέτρου.

Τέλος, έχουμε αφήσει από την αρχή της καραντίνας ελεύθερο το χονδρεμπόριο. Ακριβώς διότι εφόσον λειτουργεί το ηλεκτρονικό εμπόριο και η οικοδομή, έπρεπε να υπάρχει το χονδρεμπόριο σε λειτουργία για να προμηθεύονται οι επιχειρήσεις τα αναγκαία αγαθά και κυρίως οι οικοδομές. Δυστυχώς, υπήρξαν φαινόμενα καταστρατήγησης αυτού του μέτρου, διαφήμιση από διάφορες επιχειρήσεις της δυνατότητας να έχουν πελάτες με τιμολόγιο εντός του καταστήματος. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο και έξω από το πνεύμα όλων των μέτρων που έχουμε πάρει.

Κατά συνέπεια, στη νέα Υπουργική Απόφαση θα προβλέπεται ότι η μόνη περίπτωση που θα επιτρέπεται επαγγελματίας να βρίσκεται εντός χώρου για να προχωρήσει σε αγορά χονδρικού εμπορίου θα είναι μόνο για τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις οικοδομικές δραστηριότητες. Μόνο αυτοί, περιοριστικά, γιατί προφανώς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα υλικά και δεν γίνεται από απόσταση, θα μπορούν να βρίσκονται εντός του καταστήματος και να αγοράζουνε με τιμολόγιο. Όλοι οι υπόλοιποι επαγγελματίες θα λειτουργούν και αυτοί και για το χονδρικό εμπόριο με το σύστημα του click-away, όπως όλοι οι άλλοι.

Δεν θα επιτρέψουμε μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ κάποιων έναντι κάποιων άλλων. Στο τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας θα πρέπει να είμαστε όλοι εδώ και υγιείς αλλά και με ικανές επιχειρήσεις να συνεχίσουν την λειτουργία τους και να παρέχουν θέσεις εργασίας στους εργαζομένους τους.

Σας ευχαριστώ πολύ. Να πω ότι την Κυριακή αυτή τα supermarket, όπως προβλεπόταν, θα είναι ανοιχτά προαιρετικά. Άρα θα υπάρχουν ανοιχτά supermarket αυτή την Κυριακή. Το click-away ξεκινάει από αυτή την Κυριακή, επαναλαμβάνω, για όσα καταστήματα το επιθυμούν και μπορούν. Και από Δευτέρα ξεκινάνε τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα βιβλιοπωλεία.

Ευχαριστώ κ. Υπουργέ και για τις διευκρινίσεις και για την έκκληση για ομοψυχία, ώστε με συλλογική ωριμότητα όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση τηρώντας τα μέτρα.

Παρακαλώ τώρα για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Γιατί η Κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των εκκλησιών έστω και για δύο ημέρες; Δεν φοβάστε μήπως δημιουργηθούν εικόνες συνωστισμού έξω από αυτές, από κόσμο που δεν θα μπορεί να μπει μέσα; Γιατί δεν ακολουθήθηκε το παράδειγμα του Πάσχα, ενώ βρισκόμαστε στη δεινή αυτή επιδημιολογική κατάσταση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι ένα ελεύθερο άνοιγμα, αλλά ένα άνοιγμα με κανόνες, για δύο πολύ συγκεκριμένες μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, τα Χριστούγεννα και τα Φώτα και πάντα με προϋπόθεση την παρουσία μέχρι 9 ατόμων στις εκκλησίες μας και 25 ατόμων στους Μητροπολιτικούς ναούς. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουν την ωριμότητα ν’ αντεπεξέλθουν και σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όπως πρέπει, τηρώντας τα μέτρα. Και γι’ αυτό έχουμε πει ότι, σε συνεννόηση με την Εκκλησία και με την Αρχιεπισκοπή, θα τηρηθούν αυτοί οι κανόνες απ’ όλους, ώστε να έχουμε καλά Χριστούγεννα και όχι μία εστία υπερμετάδοσης του ιού.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η επαναλειτουργία των εκκλησιών τα Χριστούγεννα και τα Φώτα έχει την απόλυτη συμφωνία των ειδικών επιστημόνων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σαφής η εισήγηση των ειδικών από χθες και λάβαμε υπόψη όλες αυτές τις εισηγήσεις, για όλα τα θέματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που με ρωτάτε. Γι’ αυτό προχωρούμε στις σημερινές ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, για να φτάσουμε με ασφάλεια μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Θα υπάρξουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές; Τι σχεδιάζετε;
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είμαστε σε συζήτηση, ειδικότερα για εκείνες τις επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να έχουν ούτε την υπηρεσία του click-away, όπως αυτές που προανέφερα, να δούμε αν μπορούμε να βρούμε κι επιπλέον προστατευτικά μέτρα. Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
ΑΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Με δεδομένο ότι καθ’ όλη τη διάρκεια και αυτής της καραντίνας είναι ανοιχτά τα super market, χωρίς click-away και πώς το άνοιγμα, έστω και με click-away, των εμπορικών καταστημάτων, θα αυξήσει περαιτέρω την κινητικότητα; Πώς, ακριβώς, διασφαλίζεται καλύτερα η Δημόσια Υγεία; Μήπως, τελικά, αναλαμβάνετε ένα τεράστιο ρίσκο, που καθημερινά λένε και τα μέλη της Επιτροπής και ξεκινάμε αυτή τη μέθοδο, η περίοδος ακορντεόν, στη διάρκεια της οποίας η αγορά θ’ ανοίγει και θα κλείνει, ανάλογα με το πώς θα επιβαρύνεται από τα κρούσματα το Ε.Σ.Υ.;
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κάναμε πολύ διεξοδική συζήτηση με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και προχθές και χθες. Τα μέτρα που σας ανακοίνωσα, έχουν την απόλυτη έγκρισή τους και αν δεν είχαν την έγκρισή τους, δεν θα τα είχα ανακοινώσει. Ο λόγος που πιστεύουμε ότι αν τηρηθεί το click-away, με τον τρόπο που περιγράψαμε, δηλαδή με την τήρηση του sms, του ηλεκτρονικού μηνύματος, με τον ένα πελάτη που θα παραλαμβάνει την παραγγελία του έξω από το κατάστημα, με την προπληρωμή και τη μη φυσική ανταλλαγή μετρητού χρήματος, θα δημιουργούσε μεγαλύτερη επαφή, με την τήρηση των μέτρων της αποστάσεως στις ουρές, έξω από τα καταστήματα και τη μη άσκοπη μετακίνηση, γι’ αυτό και θα υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος, άρα μία ανοχή, λίγο πριν και λίγο μετά, για να δικαιολογείται αυτή η μετακίνηση, τελικώς η κοινωνική κινητικότητα δεν θα επιβαρυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που βλέπουμε σήμερα στους δρόμους. Αυτός είναι και ο στόχος που επελέγη το click-away. Εάν δεν λαμβάναμε κανένα τέτοιο μέτρο, θα ρισκάραμε την πλήρη κατάρρευση του εμπορίου, εφόσον οι υπηρεσίες των ταχυμεταφορών έχουν βρεθεί στα όριά τους και άρα, τη συσσώρευση εκατομμυρίων ανεκτέλεστων παραγγελιών, ώστε την πρώτη ημέρα που θ’ ανοίγαμε το λιανεμπόριο, στους δρόμους, πραγματικά, δεν θα μπορούσε να κινείται κανένας σχεδόν από την πολυκοσμία. Άρα, και για να αποφευχθεί η κοινωνική κινητικότητα και η πολυκοσμία, ήταν αναγκαίο να βρεθεί μία διέξοδος.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχει προσδιοριστεί κόφτης στα επιδημιολογικά δεδομένα, που μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο των καταστημάτων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένες λύσεις. Υπάρχει μια προσαρμογή σε μια δυναμική πραγματικότητα, όπως αυτή που βιώνουμε τους τελευταίους δέκα μήνες. Γι’ αυτό οι ειδικοί, κάθε φορά, συνεδριάζουν, εκτιμούν το επιδημιολογικό φορτίο, την κατάσταση σε όλες τις περιοχές της χώρας και εισηγούνται στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση αποφασίζει. Ευτυχώς, όπως έχουν δείξει τ’ αποτελέσματα, οι επιστήμονές μας παρακολουθούν πολύ στενά την κατάσταση συνεχώς, εισηγούνται και η Κυβέρνηση δρα γρήγορα, γι’ αυτό έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με άλλες χώρες και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα. Αυτό που πρέπει, πάνω απ’ όλα, παρά την κόπωση, είναι να τηρήσουμε τα μέτρα και όλα θα πάνε καλά.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Η POLITICAL σήμερα, φιλοξενεί δημοσκόπηση της εταιρείας INTERVIEW με βάση την οποία, παρά τη φθορά της πανδημίας, η Αντιπολίτευση δεν καταγράφει ορατά, τουλάχιστον, κέρδη. Πως αποτιμάτε αυτή την τάση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς εύχομαι καλή επιτυχία στην ηλεκτρονική εφημερίδα. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία, δεν είναι τα νούμερα, όσο η γενική τάση, που δείχνει ότι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες -είτε είναι η οικονομία, είτε τα εξωτερικά θέματα, είτε η πανδημία- είτε έξι στους δέκα, είτε επτά στους δέκα, είτε οκτώ στους δέκα, κρίνουν ότι αυτά τα οποία λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν έχουν τίποτα να τους πουν. Άρα, θεωρούν ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν κανένα από τα προβλήματά τους, οι προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αυτό είναι ένα θέμα να το αξιολογήσει η ίδια. Αυτό που εμείς κρατάμε είναι ότι οι πολίτες, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, έχουν εμπιστοσύνη στη στάση της Κυβέρνησης σ’ όλα αυτά τα θέματα. Και αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε σωστή κατεύθυνση προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες από τις εξωγενείς κρίσεις, είτε είναι η πανδημία, που προκαλεί την υγειονομική και οικονομική κρίση, είτε είναι τα εξωτερικά θέματα και η αντιμετώπιση των προκλήσεων από την γειτονική μας χώρα. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, με τον τρόπο που αποφασίστηκε να λειτουργήσει η λιανική, υπάρχουν χιλιάδες καταστήματα -κυρίως μικρές επιχειρήσεις- που δεν έχουν e-shop ή άλλο τρόπο, που φαίνονται στους καταναλωτές τα προϊόντα τους και να δέχονται click-away. Δεν προκύπτει, εδώ, θέμα άνισου ανταγωνισμού γι’ αυτές και είναι και πιο ευάλωτες στην κρίση; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη περαιτέρω στήριξης τους; Είναι προφανώς και οι πιο ευάλωτες -κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις- με καθόλου ή ελάχιστους εργαζόμενους και δεν μπορούν να λειτουργήσουν την υπηρεσία εξ αποστάσεως, αφού για να κάνει κάποιος έστω μια παραγγελία θα πρέπει πρώτα να δει τα προϊόντα.
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Πρώτα απ’ όλα, εμείς έχουμε επιτρέψει και τις τηλεφωνικές παραγγελίες, ακριβώς, για να δώσουμε τη δυνατότητα και σε μικρά κυρίως καταστήματα, που δεν έχουν e-shop, να έχουν επαφή με τον πελάτη τους και να μπορέσουν και αυτοί να κάνουν χρήση της υπηρεσίας του click-away. Είναι έτσι σχεδιασμένη η απόφασή μας, για να απευθύνεται όχι μόνο στους καλά οργανωμένους και μεγάλους, αλλά και στους περισσότερο μικρούς, οι οποίοι, σίγουρα, μια τηλεφωνική γραμμή και έναν κατάλογο πελατών διαθέτουν. Επαναλαμβάνω, δεν θέλω να υποκριθώ ότι ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία σ’ ένα κατάστημα, αλλά ήταν η καλύτερη δυνατή λύση υπό τις δεδομένες συνθήκες.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Πώς θα γίνουν οι έλεγχοι τις ημέρες των εορτών για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και αν υπάρχει πλάνο, αν εκτοξευτούν τα κρούσματα.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε αποδείξει όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι υπάρχει ένας καλός συντονισμός μεταξύ όλων των ελεγκτικών Σωμάτων: της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Ελληνικής Αστυνομίας της Δημοτικής Αστυνομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης, με όλους τους φορείς που εμπλέκονται, ώστε οι έλεγχοι να είναι αποτελεσματικοί. Δεν θέλω να αναφερθώ σε νούμερα και σε πρόστιμα. Έχει σημασία πως ο πολίτης βλέπει ότι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, η οποία είναι πρωτοφανής και ο έλεγχος είναι πραγματικά απαραίτητος, προκειμένου να πείσουμε τους πολλούς που τηρούν τα μέτρα ότι οι λίγοι που προσπαθούν να τα καταστρατηγήσουν θα ελεγχθούν και θα υποστούν τις απαραίτητες κυρώσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αλλά πάντα, πέρα από τους ελέγχους, θα επιμένουμε πάντα στην πειθώ. Είναι ανάγκη όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα, προκειμένου να προφυλάξουμε τον εαυτό μας, τους ανθρώπους που αγαπάμε, τους οικείους μας και τελικά όλη την κοινότητα, από τη διασπορά του ιού. Έχουμε σε αυτή τη συγκυρία, ως σύμμαχό μας, το εμβόλιο. Λίγη υπομονή να καταπολεμήσουμε την κόπωση, για να μπορέσουμε να βγούμε στο ξέφωτο τους επόμενους μήνες.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μίλησε σήμερα για κιτρινισμό και λαϊκισμό, που οργανώθηκε, όπως είπε, με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού, σχετικά με το θέμα της εξοχικής τους κατοικίας. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει τροπολογία για δήλωση στο Πόθεν Έσχες για τις ρυθμίσεις των δανείων. Ποια είναι η απάντηση της Κυβέρνησης σε όλα αυτά;
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Ο κ. Τσίπρας ζητάει στοιχεία για τον προσωπικό δανεισμό του Πρωθυπουργού και τις ρυθμίσεις που του έχουν κάνει οι τράπεζες. Είπε, επίσης, ότι θα καταθέσει τροπολογία για να δηλώνονται στο Πόθεν Έσχες η πορεία των ρυθμίσεων των δανείων των πολιτικών. Τι απαντά η Κυβέρνηση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: «Πολύ ωραία» η προσπάθεια του συμψηφισμού. Αλλά, δυστυχώς, για τον ΣΥΡΙΖΑ για την Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους, για κάποιον που θέλει να έχει πολιτικά πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα να εμφανίζεται σαν το λαϊκό παιδί της Κυψέλης, αλλά είναι ένας μεγαλοαστός που ζει στο Σούνιο. Επομένως, κάθε προσπάθεια, θα πρέπει να αντιμετωπίζει την πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Επί σειρά ετών, με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν φύλλο και φτερό όλα τα στοιχεία της οικογένειας του Πρωθυπουργού, όλα τα Ελεγκτικά Σώματα, τα οποία ασχολήθηκαν με αυτό, μήπως και βρουν κάτι. Τελικά, ο έλεγχος γραμμή-γραμμή έκλεισε, χωρίς να βρεθεί τίποτα. Όλα τα στοιχεία του Πρωθυπουργού είναι στο φως. Για, την αναφορά που έκανε σήμερα, προσπαθώντας να ρίξει κάποιες σκιές ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Τσίπρας: Το σπίτι που διαμένει ο Πρωθυπουργός στον Λυκαβηττό, είναι ιδιόκτητο και δηλώνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο «Πόθεν Έσχες». Τι ανακάλυψε ο κ. Τσίπρας ξανά; Επομένως, εμείς λέμε, όχι, σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Αφήνουμε μόνοι τους να κυλιστούν σε οποιαδήποτε λασπομαχία. Τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, που πρέπει να βγάλουν οι πολίτες, έχουν βγει.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Υπάρχει ανταπόκριση των πολιτικών αρχηγών στην πρόσκληση του Πρωθυπουργού να προχωρήσουν σε κοινό εμβολιασμό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πει κατ΄ επανάληψη -και το επανέλαβε και πρόσφατα, στην τηλεοπτική του συνέντευξη- ότι είναι καλό να προχωρήσουν οι πολιτικοί Αρχηγοί στον εμβολιασμό, ώστε να δώσουν το παράδειγμα. Γιατί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων είναι πρόθυμη να κάνει το εμβόλιο. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι άνθρωποι που είναι επιφυλακτικοί και αυτοί περιμένουν ένα παράδειγμα, συν περισσότερη ενημέρωση, την οποία θα έχουν στο επόμενο χρονικό διάστημα, για να παρακινηθούν. Και αυτό το καλό παράδειγμα μπορούν να το δώσουν και οι πολιτικοί Αρχηγοί.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Μέχρι πότε θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα και θα λειτουργούν με το click away; Θα παραταθεί και μετά τα Φώτα και μέχρι τον εμβολιασμό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως είπε και ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Γεωργιάδης, έχουμε ένα πλάνο πλέον ξεκάθαρο, το οποίο φτάνει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Θα ακολουθήσουμε αυτά τα μέτρα, πιστεύοντας ότι με την τήρησή τους θα έχουμε ένα πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο στην Επικράτεια μέχρι τότε. Επομένως, τα μέτρα ισχύουν μέχρι τότε. Οποιαδήποτε αναπροσαρμογή, θα γίνει καθώς θα πλησιάζουμε σε αυτή την ημερομηνία.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα υπάρχουν ομοίως απαγορεύσεις ωραρίου; Το lockdown θα παραταθεί;
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Με ποιον κωδικό sms θα μπορούμε να μετακινηθούμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και μέχρι τι ώρα;
Γ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΣ: Μπορείτε να μας δώσετε λεπτομέρειες για το πώς θα κινηθούν οι πολίτες τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά; Θα αρθεί το νυχτερινό απαγορευτικό για να πάνε κάποιοι σε συγγενικό σπίτι; Θα μπορεί κάποιος να πάει σε ένα μακρινό Δήμο από την κατοικία του, εντός Περιφέρειας; Πώς θα ελεγχθεί το όριο των εννέα ατόμων; Μπορείτε να δώσετε διευκρινίσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ΄ αρχάς, είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρχει η απαγόρευση μετακίνησης το βράδυ, από τις 22:00 μέχρι τις 05:00, από την Κυριακή που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα click-away και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Άρα, αυτό είναι το ωράριο νυχτερινής απαγόρευσης. Δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει. Και σε αυτό που θα ήθελα σήμερα να επιστήσω την προσοχή σε όλους, είναι να τηρήσουμε τα μέτρα αυτά από την Κυριακή (13/12) και μετά. Όταν θα φτάνουμε προς τα Χριστούγεννα, θα ξαναδούμε οποιαδήποτε λεπτομέρεια που αφορά την παραμονή των Χριστουγέννων.
Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Μετά τις 7 Ιανουαρίου, υπάρχει περίπτωση να εξεταστεί το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων ανά περιοχή, δηλαδή ανάλογα με τα κατά τόπους επιδημιολογικά δεδομένα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορούμε να ξέρουμε την κατάσταση που θα υπάρχει τότε. Είμαστε στις 11 Δεκεμβρίου. Ας τηρήσουμε τα μέτρα με ευλάβεια μέχρι τότε και ελπίζουμε να έχει πέσει το επιδημιολογικό φορτίο και να μπορούμε να ξαναπάρουμε σιγά-σιγά τη ζωή μας στα χέρια μας. Αλλά, μέχρι τότε, τήρηση των μέτρων. Ας μην προτρέχουμε.
Γ. ΣΙΑΔΗΜΑΣ: Ποιοι εξαιρούνται από την απαγόρευση μετακίνησης από Νομό σε Νομό;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο, όπως ίσχυε και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Για θέματα που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα με την επανένωση οικογενειών, για έναν εργαζόμενο που δουλεύει σε κάποια άλλη Περιφέρεια από εκεί που μένει η οικογένειά του, υπάρχουν τα στοιχεία με το Ε-1 και το Ε-9 και έχουν δοθεί και σχετικές διευκρινίσεις από τον κ. Χαρδαλιά, τις προηγούμενες ημέρες.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Για τις ημέρες που θα είναι ανοιχτές οι εκκλησίες υπάρχει πρόβλεψη για τη Θεία Κοινωνία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ξεκάθαρο ότι έχει να κάνει με τη λειτουργία του δόγματός μας. Από εκεί και πέρα, είπαμε ότι οι κανόνες που διέπουν την παρουσία των πιστών είναι πολύ αυστηροί: Μέχρι 9 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 25 στους Μητροπολιτικούς ναούς.
ΣΩΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία; Ικανοποιούν την Κυβέρνηση;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Έχουμε μία Σύνοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη, οπότε θα επιφυλαχθώ με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία. Το θετικό στοιχείο φυσικά είναι ότι ξεπεράστηκε ο σκόπελος για το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι πάρα πολύ σημαντικό, ώστε να έχουμε στο οπλοστάσιό μας τα 32 δισεκατομμύρια που θα βοηθήσουν τη χώρα μας να μεταμορφωθεί πραγματικά, εφόσον επενδυθούν σύμφωνα με το Σχέδιο το οποίο έχουμε παρουσιάσει και όχι να σπαταληθούν. Επομένως θα έχουμε τη δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των πόρων σε συντομότερο χρονικό διάστημα, παρά αν συνεχιζόταν το αδιέξοδο. Το δεύτερο στοιχείο έχει να κάνει με τις εξωτερικές σχέσεις και φυσικά με το θέμα της Τουρκίας. Έχουμε διάφορα θέματα τα οποία θέλαμε να τα δούμε να αποτυπώνονται στα Συμπεράσματα. Ένα ή δύο από αυτά έχουν βρει τον δρόμο τους. Όπως, για παράδειγμα, η διεύρυνση της λίστας των κυρώσεων για πρόσωπα και οντότητες που έχουν να κάνουν με τη συνδρομή της Τουρκίας για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο αφορά στην Οδηγία προς τον κ. Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξωτερικές σχέσεις, να καταρτίσει ένα ευρύτερο πλαίσιο, που να βλέπει όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Και υπάρχουν και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν προφανώς με την επανάληψη της αποδοκιμασίας της Τουρκίας για τα θέματα των Κατεχομένων και τη στάση της απέναντι στη Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό το πλέγμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Θα μπορούσε να είναι πιο αποφασιστικό και θα επιφυλαχθώ μέχρι την οριστική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, αργότερα το μεσημέρι, στη Συνέντευξη Τύπου που θα δώσει μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ευρώπη μάς δείχνει ότι μπορεί να προχωρά με αργά βήματα προ τη σωστή κατεύθυνση. Μερικές φορές, όμως, δεν είναι η βέλτιστη πολιτική να πετάμε ή να κλωτσάμε το τενεκεδάκι προς τα κάτω.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Γεωργιάδη, υπάρχει κάποιο Μητρώο που θα καταχωρούνται τα εμπορικά καταστήματα που δίνανται να κάνουν click-away; Είναι ικανό το διάστημα μέχρι τη Δευτέρα, για να προετοιμαστούν κατάλληλα τα εν λόγω καταστήματα;
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δεν υπάρχει Μητρώο. Θέσαμε τους γενικούς κανόνες. Είναι όλα εκείνα τα εμπορικά καταστήματα που έχουν πρόσβαση σε δρόμο, που δεν είναι δηλαδή εντός κλειστών κοινοχρήστων χώρων, όπως τα κλειστά εμπορικά κέντρα και Mall. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να έχουν τη χρήση του click-away. Νομίζω ότι, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ήταν προετοιμασμένες από πριν με e-shop,δεν υπάρχει θέμα περαιτέρω προετοιμασίας. Και όσες δεν έχουν, έχουν σίγουρα τηλέφωνο και κατάλογο πελατών. Άρα, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία μεγαλύτερη από αυτή την προετοιμασία. Θέλω να κλείσω, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η Υπηρεσία θα παρέχεται μόνο με ηλεκτρονική απόδειξη της παραγγελίας και με ώρα συγκεκριμένη όπου ένα άτομο θα μπορεί να παραλαμβάνει την παραγγελία. Συγνώμη που το επαναλαμβάνω και γίνομαι κουραστικός, αλλά από την τήρηση του κανόνα θα εξαρτηθεί η συνέχεια ή όχι του μέτρου.
Κ. ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ: Τα παιχνίδια στα σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν;
ΑΔ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Εφόσον ξεκινά η Υπηρεσία click-away σε όλα τα υπόλοιπα καταστήματα, θα απελευθερωθούν και τα σούπερ μάρκετ.
Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Με ποιους όρους και με ποιο κωδικό θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στα σπίτια στις γιορτές μέχρι 9 άτομα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ας περιμένουμε την εφαρμογή αυτής της εβδομάδας του νέου μέτρου και όταν πλησιάσουμε προς τα Χριστούγεννα θα έχετε νεότερες και αναλυτικές απαντήσεις γι’ αυτό.
Σας ευχαριστούμε όλους και ευχαριστώ και τον κ. Υπουργό για τις διευκρινίσεις. Επαναλαμβάνω την έκκληση για ομοψυχία και τήρηση των μέτρων που θα μας φέρουν σε μία καλύτερη φάση από την αρχή του νέου έτους.
Καλό σας μεσημέρι.



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here