Η μουσική μπορεί να ευδοκιμήσει στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

0
26


Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Είναι πλέον καιρός να επικροτήσουμε τις δημιουργικές δεξιότητες των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLM) και αυτό μπορεί να μας κάνει να εκτιμήσουμε περισσότερο τους ανθρώπους.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η γέννηση του ChatGPT έφερε μια έκρηξη ανησυχιών σχετικά με το πώς τα LLM επιτρέπουν στους χρήστες να ανατρέπουν γρήγορα διαδικασίες που κάποτε απαιτούσαν χρόνο, προσπάθεια, πάθος και κατανόηση. Επιπλέον, η συχνά θυελλώδης σχέση του τεχνολογικού τομέα με τους κανονισμούς και την ηθική επίβλεψη, έχει αφήσει πολλούς να φοβούνται για ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αντικαθιστά τους ανθρώπους στην εργασία και θα εμποδίζει την ανθρώπινη δημιουργικότητα.
Ενώ μεγάλο μέρος αυτού του συναγερμού είναι καλά θεμελιωμένο, θα πρέπει να εξετάσουμε και την πιθανότητα να ανθίσει η ανθρώπινη δημιουργικότητα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2025 είναι πιθανό να αρχίσουμε να το βλέπουμε αυτό να εκδηλώνεται στη συλλογική μας πολιτιστική ανταπόκριση στην τεχνολογία.
Για να δούμε πώς η κουλτούρα και η δημιουργικότητα μπορεί να προσαρμοστούν στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ας χρησιμοποιήσουμε το hip-hop ως παράδειγμα. Είναι μια από τις πιο προσοδοφόρες μορφές μουσικής που έχει εφευρεθεί ποτέ και έχει ήδη επηρεαστεί από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Όλοι έχουμε ακούσει τα (δημιουργημένα από AI), ραπ τραγούδια δημοφιλών καλλιτεχνών και τα έχουμε δει να γίνονται viral, ενω ξεχωρίζουν δύσκολα απο αυθεντική, πρωτότυπη μουσική. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ραπ διαμάχης μεταξύ του Drake και του Kendrick Lamar, κυκλοφόρησε ένα τραγούδι που δημιουργήθηκε από AI με το όνομα «One Shot» και αποδόθηκε εσφαλμένα στον Lamar.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2025 θα φέρει περισσότερη «ψεύτικη» μουσική που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά τροφοδοτούμενη από το τσίρκο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου το να είσαι πιο θορυβώδης και προκλητικός μπορεί να τραβήξει άμεσα την προσοχή εκατομμυρίων.
Το 2025 η δημιουργική ενασχόληση με την τεχνητή νοημοσύνη θα αρχίσει να παίρνει τρεις ενδεχόμενες διαφορετικές μορφές.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η πρώτη θα μπορούσε να περιγραφεί ως «άνευ όρων παράδοση»: Πλήρης αποδοχή της τεχνολογίας και εκμετάλλευση του γεγονότος ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει terabyte μουσικής μέσα σε λίγα λεπτά, σε μεγάλο βαθμό τόσο ευχάριστης όσο η μουσική των αγαπημένων μας καλλιτεχνών. Ενώ αυτή η στρατηγική θα περιλαμβάνει το: «αφήστε τη μουσική στα ρομπότ», οι ανθρωποκεντρικές πτυχές της μουσικής κουλτούρας θα παραμείνουν. Για παράδειγμα, ένα ανθρώπινο στοιχείο βρίσκεται στον τρόπο επιμέλειας της μουσικής AI (σκεφτείτε επιτυχημένους DJ) και σε μια νέα βιομηχανία κριτικών τέχνης και σχολιαστών. Αυτό δεν θα είναι διαφορετικό από τους Influencers του TikTok που οδηγούν αυτήν τη στιγμή την ευρεία δημοτικότητα των επιτευγμάτων στις τέχνες και την τεχνολογία. Η ανθρωποκεντρική συζήτηση για τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να είναι μεγάλη επιχείρηση και θα δημιουργήσει μια κουλτούρα νεο-επιρροής που συγκρίνει και αξιολογεί αυτήν την πρόοδο.
Μια δεύτερη στρατηγική θα περιλαμβάνει έναν έμμεσο εναγκαλισμό της τεχνητής νοημοσύνης στις τέχνες, όπου η δημιουργικότητα γίνεται ένα υγιές υβρίδιο ανθρώπου και μηχανής. Στην περίπτωση του hip-hop, καλλιτέχνες όπως ο 50 Cent έχουν πρόσφατα ανακοινώσει το πόσο τους αρέσουν οι διασκευές κλασικών κομματιών hip-hop, σε στυλ μουσικής-καντρι με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης (συχνά φτιαγμένων για χιούμορ).
Αυτό είναι ένα μοντέλο που θα συνεχίσουμε να βλέπουμε: επανασχεδιασμοί / διασκευή με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης ή ριμιξ κλασικών τραγουδιών. Επιπλέον, είναι πιθανές νέες επεξεργασίες αυτου του μοντέλου: π.χ. ανάπτυξη μιας σκηνής μάχης-ραπ που οδηγείται από αλγόριθμους AI που έχουν εκπαιδευτεί στα σύνολα δεδομένων ανθρώπων καλλιτεχνών. Ή ίσως ακόμη και ραπ ντουέτα που αποτελούνται από δύο μέλη: έναν ράπερ και τον εκπαιδευμένο σε τεχνητή νοημοσύνη κολλητο του (με πιασάρικα ρεφρέν από έναν συνδυασμό ανθρώπων και τραγουδιστών AI).

Αυτό το είδος Robo-Frankenstein-Hip-Hop αφήνει άφθονο χώρο για έξυπνη ενασχόληση και θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα υποείδη μουσικής. Θα έχει επίσης επιχειρηματικές επιπτώσεις: Οι καλλιτέχνες μπορούν να αμείβονται με βάση τα δεδομένα εκπαίδευσής αλγορίθμων που προσφέρουν, κάτι που μπορεί να είναι μια βελτίωση σε σχέση με τα επιχειρηματικά μοντέλα hip-hop του παρελθόντος και του παρόντος. Οι δυνατότητες είναι τόσο απεριόριστες όσο ο άπειρος συνδυασμός ανθρώπινης εφευρετικότητας και υπολογιστικής δύναμης.
Τέλος, το 2025 θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη μιας μεγάλης ειρωνείας: η τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης θα υποκινήσει μια νέα εκτίμηση για τα κλασικά ανθρωπογενή κειμήλια. Επειδή το σύνολο των δημιουργιών τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει γρήγορα τον όγκο των ανθρώπινων, τα ανθρώπινα κειμήλια που χαίρουν εκτίμησης θα γίνουν ακόμη πιο πολύτιμα. Για παράδειγμα, ένα από τα μηνύματα που προέκυψαν από τον εορτασμό των 50 χρόνων του hip-hop ήταν ότι αυτή η μορφή της τέχνης εξακολουθεί να στερείται τη γενική εκτίμηση της κοινωνίας. Λιγότεροι από δώδεκα καλλιτέχνες ή γκρουπ hip-hop έχουν ενταχθεί στο Rock & Roll Hall of Fame. Επίσης, πολύ λίγοι από τους θεμελιωτές του hip-hop είναι πλούσιοι σήμερα, καθώς έχτισαν αυτή τη μορφή τέχνης σε μια εποχή που δεν ήταν οικονομικά προσοδοφόρα. Παρόμοια με το πώς έχει αναδυθεί μια βιομηχανία ρετρό τεχνολογίας που αναδεικνύει και εξυψώνει τις απλές συσκευές του χθες, θα δούμε μια ανανεωμένη εκτίμηση για τη μουσική που έρχεται από την αναλογική εποχή.
Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης και των σχετικών τεχνολογιών θα ρίξει νέο φως στην πρωτότυπη μουσική που είχε δημιουργηθεί πριν από την εμφάνισή της. Αυτό θα απαιτήσει μια νέα αξιολόγηση του proto-hip-hop, η οποία θα μπορουσε να μεταφραστεί σε μια προσοδοφόρα βιομηχανία γύρω από τη διατήρηση της πρωτότυπης μουσικής και μια σχετική αξιοποίηση των καλλιτεχνών. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην διερεύνηση της προέλευσης του hip-hop και να του αποδώσει τελικά τον σεβασμό που πάντα του άξιζε και μια θέση ανάμεσα στις υψηλές τέχνες.

Η ανθρώπινη τεχνολογία και η τέχνη είναι δύο θεσμοί που καθορίζονται από την ικανότητά τους να μας εκπλήσσουν. Είναι βέβαιο ότι η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και τεχνητής νοημοσύνης θα είναι θυελλώδης στο άμεσο μέλλον, αλλά το 2025 θα είναι ένα σημείο καμπής όπου θα αρχίσουμε να διαπιστώνουμε μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας. Ίσως υπάρχει δημιουργικό φως στην άκρη του τούνελ της τεχνολογίας, όπου μορφές τέχνης της αναλογικής εποχής όπως το hip-hop, μπορούν να ευδοκιμήσουν σε ένα πεδίο μεγάλων γλωσσικών μοντέλων και όποιων άλλων προσφέρει η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: Wired

Πηγή