Θεσσαλονίκη: 11.000 δρομείς από 56 χώρες και 5 ηπείρους, συμμετείχαν στον 12ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο

0
33


Με τη συμμετοχή 11.000 δρομέων, από 56 χώρες και πέντε ηπείρους και ηλικίας από ενός έτους μέχρι και 83 χρόνων, διεξήχθη στον δυτικό τομέα της πόλης ο φετινός 12ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης-ΖeniΘ. Με εξαιρετικές επιδόσεις σε υπέροχες νέες διαδρομές και με παράλληλες εκδηλώσεις, που είχαν ως αποκορύφωμα την συναυλία του δημοφιλούς συγκροτήματος, ONIRAMA, το μεγαλύτερο νυχτερινό πάρτι δρόμου της χώρας απόλαυσαν από τον 83χρονο Πασχάλη Παπαβασιλείου και την 82χρονη Νεραντζούλα Πετράκη στον δρόμο 5.000 μ., μέχρι και μωρά ενός έτους που ήταν οι μικρότεροι εγγεγραμμένοι δρομείς και συμμετείχαν στον δρόμο ενός μιλίου σε βρεφικό καρότσι μαζί με τους γονείς τους.
Παρόντες ήταν επίσης πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες και προσωπικότητες της πόλης και της χώρας, κάνοντας και φέτος ξεχωριστό τον θεσμό που από το 2012 έβαλε τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο δρομικό χάρτη και έδειξε το δρόμο για τη διεξαγωγή νυχτερινών δρομικών διοργανώσεων.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της φετινής διοργάνωσης αποτυπώθηκε μέσα από την παρουσία δρομέων από 56 χώρες και πέντε ηπείρους, με συμμετέχοντες ακόμα και από μακρινά μέρη όπως η Χιλή, ο Καναδάς, η Βενεζουέλα και η Αυστραλία, όπως επισημαίνεται σε σημερινή σχετική ανακοίνωση.
Στο αγωνιστικό σκέλος, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο των 21,1 χιλιομέτρων την πρωτιά κατέκτησε στους άνδρες ο Γιώργος Παπαϊωάννου με χρόνο 1 ώρα 11:37, δεύτερος ήρθε ο Δήμος Μαγγίνας (1 ώρα 13:47), που επέστρεψε στο βάθρο ακριβώς δέκα χρόνια μετά τον θρίαμβό του στον αντίστοιχο αγώνα του 2014 και τρίτος ο Γιάννης Κρέκας (1 ώρα 14:02).
Στις γυναίκες, η Αναστασία Μαρινάκου επικράτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (1 ώρα 17:07), και ακολούθησαν στο βάθρο των νικητριών η Ντενίζ Δημάκη (1 ώρα 21:59) και η Στέλλα Αλεξανδρίδου (1 ώρα 24:34).ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις εκκινήσεις του αγώνα στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής» έδωσαν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κώστας Γιουτίκας. Τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία του ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κώστας Γκιουλέκας, σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο του διοργανωτή συλλόγου ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ, ο ταμίας του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, Γιάννης Λιούμπας, καθώς και πολλές εξέχουσες προσωπικότητες του αθλητισμού και της κοινωνίας της πόλης.
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000 μ., νικητής αναδείχθηκε ο Νέστορας Κολιός (32:12), τον οποίο ακολούθησε ο Γιάννης Καλογερόπουλος ανεβαίνοντας μία θέση ψηλότερα σε σχέση με πέρσι (33:30), ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Βούλγαρος Νίκολα Κοντάρεφ (33:50).ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ματίνα Νούλα (34:59), που είχε διακριθεί στην Ημιμαραθώνια διαδρομή την περασμένη διετία, με δεύτερη την Αικατερίνη Κουτλή (36:39) και τρίτη την Άννα-Μαρία Γρατσία (39:24).
Τις εκκινήσεις έδωσαν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χρήστος Μήττας.
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000 μ. το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κέρδισε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Ορφέας Ιωάννου (14:54), τερματίζοντας μπροστά από τον Φίλιππο Σιώμο- Γκίζα (14:55) και τον Διονύση Καψάλη (14:56) σε μια κούρσα με πολύ έντονο ανταγωνισμό μέχρι το φινάλε.
Στις γυναίκες επικράτησε η Βασιλική Καλλιμογιάννη (17:05) κερδίζοντας αυτή τη φορά την ομογενή νικήτρια των αντίστοιχων αγώνων του 2022 και 2023 Μελίσα-Έλενα Αναστασάκη (17:14), σε μία «μονομαχία» που επαναλήφθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά είχε φέτος διαφορετική κατάληξη. Την τριάδα των νικητριών συμπλήρωσε η Μαρία Σιούτκα (17:59), όπως και πέρυσι.
Στον Δρόμο των 5.000 μ. έλαμψε με την συμμετοχή του ο Παραολυμπιονίκης Στέλιος Μαλακόπουλος, ο οποίος έτρεξε για πρώτη φορά στην απόσταση και τερμάτισε σε χρόνο 18:10, επιδιώκοντας να πετύχει την καλύτερη παγκόσμια επίδοση όλων των εποχών στην κατηγορία Τ62, η οποία αφορά αθλητές που έχουν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο.
Οι εκκινήσεις του Δρόμου 5.000 μ. δόθηκαν στην περιοχή του Δημαρχείου Κορδελιού-Ευόσμου, από τον δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου και αντιπρόεδρο της ΠΕΔ-ΚΜ, Λευτέρη Αλεξανδρίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, Κώστα Γιουτίκα, τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού Κορδελιού-Ευόσμου, Δημήτρη Σίτσα και τον αντιδήμαρχο Καθημερινότητας, Πολιτικής Προστασίας και Υποδομών Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρο Μεσθανέα.
Στον Δρόμο Ενός Μιλίου, που ήταν ιδανικός για όλη την οικογένεια, στους άνδρες πρώτευσε ο Αθανάσιος Σουλδάτος (6:09), με δεύτερο τον Ντέιβιντ Σουλδάτο (7:10) και τρίτο τον Σταμάτη Μιχάλη (7:43), ενώ στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Χρύσα Οικονόμου (6:51), μπροστά από την Ηλιάνα Τσορμπατσίδου (7:18) και την Παρασκευή Αλεξίου (8:40).
Την εκκίνηση έδωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Ασλανίδης, μπροστά από το Δημαρχείο Παύλου Μελά.

Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα έστειλαν μέσα από την προσπάθειά τους οι Παραολυμπιονίκες Μάκης Καλαράς και Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, που έτρεξαν με χειρήλατο αγωνιστικό αμαξίδιο στον Ημιμαραθώνιο και στον Δρόμο 5.000μ. αντίστοιχα, καθώς και δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, όπως η ομάδα της «Never Give Up» με τρία αμαξίδια, τα οποία φέτος είχαν ως συνοδούς εφήβους αθλητές-μέλη του Α.Σ. Ο Ποδηλάτης, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής.
Επιπρόσθετα, ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στον «Νυχτερινό».
Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 84 υποστηριζόμενους φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης. Επιπλέον, χορηγοί της διοργάνωσης προέβησαν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τους Φορείς της επιλογής τους. Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης διεξήχθη ανακύκλωση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τη διοργάνωση, καθώς έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Οι δρομείς, ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 6 Απριλίου του 2025, οπότε και θα διεξαχθεί ο 19ος Διεθνής Μαραθώνιος «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» – bwin.
«Το εγχείρημα του Αυθεντικού Νυχτερινού στα δυτικά πέτυχε! Χιλιάδες δρομείς κάθε ηλικίας από 56 χώρες, δρομείς με αναπηρίες, πρωταθλητές και πρωταθλήτριες με τη συμμετοχή τους προσέδωσαν ιδιαίτερο χρώμα στη δυτική πλευρά της πόλης μας, που έδειξε ότι “διψάει” να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δρόσος Χριστόπουλος, ευχαριστώντας τους τρεις δημάρχους, τους αντιδημάρχους τους και όλα τα στελέχη για τη φιλοξενία τους και για το γεγονός ότι «όλοι μαζί, ως μία μεγάλη αθλητική οικογένεια, πετύχαμε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα», υπογραμμίζει.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισημαίνει ότι ο στόχος των διοργανώσεων που έβαλαν τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία στον παγκόσμιο δρομικό χάρτη, καθιερώνοντάς τις ως σημαντικό προορισμό αθλητικού τουρισμού και αποτελούν μέλη της Μεσογειακής Λίγκας Μαραθωνίων, θα είναι για την ερχόμενη τετραετία η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων δρομέων από όλο τον πλανήτη και να συνεχίσουν να δείχνουν το δρόμο της υιοθέτησης από το κοινό του αθλητισμού υγείας, προς βελτίωση του επιπέδου ευτυχίας και της ποιότητας ζωής του.
Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 θα διεξαχθεί το επόμενο αθλητικό ραντεβού με τη διοργάνωση του 1ου Παράκτιου Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θερμαϊκού, όπου ξεκινάει ένα νέο δρομικό κεφάλαιο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και οι διαδρομές των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος φέρουν την επίσημη πιστοποίηση World Athletics. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία των Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κορδελιού-Ευόσμου και Παύλου Μελά, με τη θεσμική υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρει. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, των υπουργείων Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Πολιτισμού και Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Τουρισμού – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Εθνικής Άμυνας, ενώ υποστηρίζεται από πλήθος θεσμικών και άλλων υποστήριξης και εθελοντικών φορέων, όπως φαίνεται στον επίσημο δικτυακό τόπο www.thesshalfmarathon.org.

Πηγή