Λιθουανία: Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών

0
27


Οι Λιθουανοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) να έχει αποκτήσει προβάδισμα έναντι του κυβερνώντος κόμματος Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) από τον πρώτο γύρο, που έκρινε περίπου τις μισές από τις 141 έδρες του κοινοβουλίου.
Το LSDP, το οποίο παρέμεινε στην εξουσία από το 2012 έως το 2016, εξασφάλισε 20% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 14ης Οκτωβρίου. Το κυβερνών κεντροδεξιό κόμμα Ένωση της Πατρίδας (TS-LKD) έλαβε 18% και το νεοσύστατο λαϊκιστικό Nemuno Aušra (NA) κατετάγη τρίτο με 15%.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο τρικομματικός συνασπισμός της πρωθυπουργού Ινγκρίντα Σιμονίτε είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει λόγω του υψηλού πληθωρισμού (σ.σ. ξεπέρασε το 20% πριν από δύο χρόνια) και της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
Μετά τον πρώτο γύρο, η επικεφαλής του LSDP Βίλιγια Μπλινκεβιτσούτε ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με δύο μικρότερα κόμματα: την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία (DSVL) και την Ένωση Λιθουανών Αγροτών και Πρασίνων (LVŽS).
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) έχει συμφωνήσει με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξει στον δεύτερο γύρο τους υποψήφιους που θα βρεθούν αντιμέτωποι με στελέχη της Ένωσης της Πατρίδας (TS-LKD) της πρωθυπουργού Σιμονίτε.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα εγχώρια οικονομικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, με τους Σοσιαλδημοκράτες να δεσμεύονται ότι θα αμβλύνουν τις ανισότητες, αυξάνοντας τους φόρους για τους πλούσιους ώστε να χρηματοδοτήσουν μεγαλύτερες δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας προκαλεί επίσης σοβαρή ανησυχία στη Λιθουανία, η οποία βρίσκεται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και με τη Λευκορωσία, στενό σύμμαχο της Μόσχας.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Baltijos Tyrimai για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων ELTA τον Μάιο, τρεις στους τέσσερις Λιθουανούς δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να δεχθεί η χώρα τους επίθεση από τη Ρωσία στο εγγύς μέλλον.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή