Κατηγορίες σε δύο διευθυντές ενός ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για μυστική επιχείρηση με σκοπό την παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο Γενικός Εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι το RT, πρώην Russia Today, και δύο διευθυντές του που εδρεύουν στη Μόσχα, έχουν οργανώσει «ένα σχέδιο αξίας 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία και διανομή περιεχομένου στο αμερικανικό κοινό με κρυφά μηνύματα από τη ρωσική κυβέρνηση».
Οι στόχοι της ΜόσχαςΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως αναφέρει το BBC, ο Γκάρλαντ ανακοίνωσε επίσης ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στη διάθεσή του 32 ονόματα τομέων που χρησιμοποιούνταν από Ρώσους παράγοντες στο πλαίσιο της φερόμενης επιχείρησης επιρροής. Ο στόχος της Μόσχας ήταν να εξασφαλίσει το «προτιμώμενο αποτέλεσμα» στον αγώνα μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και της Καμάλα Χάρις, είπε. Ο κ. Γκάρλαντ πρόσθεσε ότι τα Υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών θα ανακοινώσουν σύντομα τις δικές τους ενέργειες στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μπάιντεν να «αντιμετωπίσει επιθετικά» την εκστρατεία του Κρεμλίνου.
Στο δημοσίευμα που αναπαράγει η εφημερίδα «Έθνος»οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ξένων αντιπάλων έχει προσπαθήσει να παρέμβει στις εκλογές από τότε που ξεκίνησαν οι προσπάθειες της Ρωσίας το 2016. Τον Ιούνιο, μια ομάδα χάκερ που συνδέεται με την ιρανική κυβέρνηση κατάφερε να παραβιάσει την εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ και να διαρρεύσει εσωτερικά έγγραφα. Ένα μήνα αργότερα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την κατάσχεση δύο ονομάτων τομέων και την έρευνα σχεδόν 1.000 λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούσαν από Ρώσους παράγοντες για να «δημιουργήσουν μια φάρμα bot στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχυμένη με AI, που διέσπειρε παραπληροφόρηση».
Κινεζική επιχείρηση επιρροήςΕρευνητές έχουν επίσης αποκαλύψει μια αυξανόμενη κινεζική επιχείρηση επιρροής που στοχεύει στην διείσδυση και επηρεασμό των αμερικανικών πολιτικών συζητήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Σι Τζινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον περασμένο Νοέμβριο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Τζεν Ίστερλι, διευθύντρια της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών των ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ μπορούν «απόλυτα να αναμένουν… ξένους αντιπάλους» να προσπαθήσουν να «υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών στη δημοκρατία μας… και να σπείρουν διχόνοια». «Και γι’ αυτό επαφίεται σε όλους μας να μην αφήσουμε τους ξένους αντιπάλους μας να επιτύχουν».
Πριν από οκτώ χρόνια, η Ρωσία διεξήγαγε μια εξελιγμένη εκστρατεία που περιλάμβανε τη χάκινγκ της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών και τη διαρροή κλεμμένων εγγράφων στο Wikileaks με σκοπό να πλήξει την προεδρική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον. Πολλοί Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι η επιχείρηση συνέβαλε στη νίκη του Τραμπ εκείνο τον Νοέμβριο.
Αμερικανοί πολιτικοί και αξιωματούχοι πληροφοριών έχουν καταλήξει έκτοτε στο συμπέρασμα ότι η επιχείρηση διατάχθηκε απευθείας από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Δώδεκα αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών κατηγορήθηκαν το 2018 για τη διοργάνωση της προσπάθειας, και εκδόθηκαν ομοσπονδιακά εντάλματα σύλληψης για αυτούς.