Οι Ταλιμπάν χαιρετίζουν την πτώση του Άσαντ, επικροτούν τη νίκη των Σύρων ανταρτών

0
30


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Οι Ταλιμπάν καλωσόρισαν την πτώση της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, συγχαίροντας την μαχητική ομάδα Χαγιάτ Ταχίρ αλ-Σαλάμ (HTS) και τον συριακό λαό για αυτό που περιέγραψαν ως την εξάλειψη της «κύριας αιτίας του πολέμου και της αστάθειας» στην χώρα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε δήλωση της Κυριακής, το Υπουργείο Εξωτερικών των Ταλιμπάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση της Συρίας θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά για την εδραίωση της ειρήνης, της ενότητας και μιας σταθερής πολιτικής μετάβασης.
«Ελπίζουμε ότι η μεταφορά της εξουσίας ευθυγραμμίζεται με τις φιλοδοξίες του συριακού λαού», ανέφερε η δήλωση, τονίζοντας την ανάγκη για μια «ανεξάρτητη, προσανατολισμένη στο να υπηρετεί ισλαμική κυβέρνηση που θα δώσει προτεραιότητα στην εθνική συμφιλίωση, θα αποφύγει τον διχασμό και την εκδίκηση και θα εφαρμόσει μια γενική αμνηστία για να ενισχύσει την ενότητα μεταξύ όλων των Σύρων».
Οι Ταλιμπάν προέτρεψαν επίσης τους ξένους παράγοντες που εμπλέκονται στη Συρία να υιοθετήσουν μια «εποικοδομητική πολιτική εμπλοκής, ζητώντας τον τερματισμό της εξωτερικής παρέμβασης για να επιτραπεί στη χώρα να ανοικοδομήσει και να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή εκατομμυρίων εκτοπισμένων Σύρων.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η δήλωση έρχεται αφότου οι δυνάμεις των ανταρτών υπό την ηγεσία του HTS κατέλαβαν τον έλεγχο βασικών περιοχών μετά από μια επίθεση 11 ημερών που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της κυβέρνησης του Άσαντ. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, ο Άσαντ εγκατέλειψε τη χώρα νωρίς την Κυριακή σε άγνωστη τοποθεσία καθώς οι δυνάμεις των ανταρτών εισέβαλαν στη Δαμασκό και σε άλλες κρίσιμες περιοχές. Ωστόσο όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα, η Ρωσία παρείχε άσυλο σε αυτόν και τη σύζυγό του.
Η Χαγιάτ Ταχίρ αλ-Σαλάμ, με επικεφαλής τον Αμπού Μοχάμεντ Αλ Τζουλάνι αναδείχθηκε ως κυρίαρχη φατρία στο τοπίο των ανταρτών της Συρίας. Η ομάδα, η οποία εξελίχθηκε από την Τζαμπάτ αλ-Νούσρλα, πρώην θυγατρική της αλ-Κάιντα στη Συρία—έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά άλλα έθνη. Παρά την εξτρεμιστική της ιδεολογία, η HTS έχει τοποθετηθεί ως βασικός διαμεσολαβητής ισχύος στη βόρεια Συρία όλα αυτά τα χρόνια.
Η δήλωση των Ταλιμπάν ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη στάση τους στην εξωτερική πολιτική να υποστηρίζουν τα ισλαμικά κινήματα ενώ υποστηρίζουν την κυριαρχία και τη μη παρέμβαση. Ωστόσο, η έγκριση του HTS κινδυνεύει να προκαλέσει κριτική λόγω του παγκόσμιου χαρακτηρισμού της ομάδας ως τρομοκρατικής και της αμφιλεγόμενης ιστορίας της.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η πτώση του Άσαντ σηματοδοτεί μια σημαντική καμπή στον 13χρονο εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ο οποίος έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια. Το καθεστώς του Άσαντ είχε ενισχυθεί από τη μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν, με τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην εξασφάλιση της εξουσίας του τα τελευταία χρόνια.
Η δήλωση των Ταλιμπάν υπογραμμίζει τις αυξανόμενες προσπάθειές τους να τοποθετηθεί ως νόμιμος παράγοντας στην περιφερειακή γεωπολιτική, αλλά η υποστήριξή τους στο HTS υπογραμμίζει τις ιδεολογικές ευθυγραμμίσεις που συνεχίζουν να διαμορφώνουν ζώνες συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Ο πόλεμος που ξέσπασε στη Συρία το 2011 όταν ένα κύμα διαμαρτυριών και εξεγέρσεων γνωστό ως Αραβική Άνοιξη σάρωσε τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ενώ η Δύση, η Τουρκία, το Ισραήλ και ορισμένα κράτη του Κόλπου υποστήριξαν τις δυνάμεις κατά του Άσαντ, η Ρωσία και το Ιράν παρείχαν υποστήριξη στην κυβέρνηση της Δαμασκού.
Μια ασταθής εκεχειρία που μεσολάβησε η Μόσχα και η Άγκυρα το 2020 είχε σταματήσει τις μάχες μεγάλης κλίμακας για σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τον Αύγουστο του 2021 κατά τα τελικά στάδια της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα. Είχε προηγουμένως κυβερνήσει το Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1990, αλλά εκδιώχθηκε το 2001 κατά τη διάρκεια της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Η εξέγερση των Ταλιμπάν συνεχίστηκε για 20 χρόνια. Η νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται επίσημα από κανένα έθνος.
 
Με πληροφορίες από Kabul Now

Πηγή