Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας: 20 χρόνια συμβολή στη διαμόρφωση των πολιτικών

0
21


Οι εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας, που φέτος γιόρτασε την 20ή επέτειό του με θέμα «Καθολική κάλυψη στην υγεία: Από τη ρητορική στην υλοποίηση», ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου με την Τελετή Λήξης, κατά την οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο σημαντικό έργο των πρωτεργατών και σταθερών στυλοβατών της διοργάνωσης Γιάννη Κυριόπουλου και Άρη Σισσούρα. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστας Αθανασάκης, κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, πρότεινε «επόμενος στόχος να είναι αυτό το Συνέδριο να δώσει το έναυσμα ώστε να εργαστούμε όλοι για να μετατρέψουμε το εθνικό σύστημα υγείας μας σε ένα σύστημα που θα εστιάζει στο να αποτρέπει και όχι απλώς να θεραπεύει τη νόσο».
Το φετινό συνέδριο είχε 200 προσκεκλημένους ομιλητές, 1.100 εγγεγραμμένους, ενώ υποβλήθηκαν 106 περιλήψεις επιστημονικών εργασιών, από τις οποίες εγκρίθηκαν και παρουσιάστηκαν 56 ελεύθερες & 48 αναρτημένες ανακοινώσεις. Το πλήθος των υποβολών φανερώνει το υψηλό ενδιαφέρον των νέων επιστημόνων των Οικονομικών και της Πολιτικής της Υγείας και των όμορων χώρων για το Συνέδριο, στο οποίο βρίσκουν μια φιλόξενη κοινότητα όπου μπορούν να καταθέσουν, να συζητήσουν και να εξελίξουν τις ερευνητικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου ως εισαγωγή στην τελετή Βράβευσης των καλύτερων εργασιών. Τα Βραβεία ανακοίνωσαν ο καθηγητής Χρήστος Λιονής από κοινού με την κ. Ελπίδα Πάβη, Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης και Βράβευσης Εργασιών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Της Τελετής Λήξης του Συνεδρίου προήδρευσαν μαζί με τον κ. Κώστα Αθανασάκη, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, κ. Κυριάκος Σουλιώτης και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Χρήστος Λιονής, ενώ την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υφυπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, υπογράμμισε πως η καθολική κάλυψη των αναγκών υγείας όλου του πληθυσμού και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κοινωνικού κράτους. Προς τούτο, το ΕΣΥ εργάζεται συστηματικά και έχει σημειώσει ουσιαστική πρόοδο. Το πρόβλημα ωστόσο στη μακροχρόνια φροντίδα υγείας και δη στη μακροχρόνια νοσηλευτική φροντίδα παραμένει και χρήζει επιτακτικής διευθέτησης και αναδιάταξης.
Τα οικονομικά και οι πολιτικές υγείας είναι ένα δυναμικό μέγεθος που μεταβάλλεται διαρκώς, καθώς αλλάζουν οι ανάγκες υγείας και οι προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα συστήματα υγείας, είπε κατά την ομιλία του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του Υπουργείου για το έτος που τελειώνει, αλλά και στον προγραμματισμό για το 2025. Χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης, είπε, αλλά και τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας, η χώρα μας βρίσκεται πολύ μπροστά όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας. Συγκεκριμένα, σήμερα, 93 Νοσοκομεία και 158 Κέντρα Υγείας ανακαινίζονται πλήρως, ενώ επιπλέον θα δοθούν 100 εκατ. ευρώ για αγορά νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας. Το έλλειμμα ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το ΕΣΥ σήμερα, κάτι που δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά παντού, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Τα μέτρα που λαμβάνονται ωστόσο για την αντιμετώπιση του ελλείμματος αυτού, όπως η δυνατότητα των ιατρών του ΕΣΥ να ασκούν παράλληλα ιδιωτικό έργο, η δυνατότητα ιδιωτών ιατρών να εργασθούν μέσα στο ΕΣΥ και τα κίνητρα για την απασχόληση σε απομακρυσμένες περιοχές, σε συνδυασμό με τις προσλήψεις που έχει αποφασισθεί να γίνουν, φαίνεται να αποδίδουν. Στην πραγματικότητα, το ΕΣΥ είναι σήμερα καλύτερο από ποτέ, δήλωσε.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους επίσης, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος έδωσε την εικόνα της ψηφιακής μετάβασης της Υγείας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία μίλησε για την πρόληψη και τη δημόσια υγεία ως επένδυση στο μέλλον της Υγείας. Την κεντρική ομιλία κατά την επίσημη έναρξη έδωσε ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, LSE Health, κ. Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος ανέλυσε διάφορες πτυχές που σχετίζονται με το παρόν και το μέλλον της υγείας και των συστημάτων υγείας σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων που αναδύονται στο διεθνές στερέωμα, με ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Από  την πλευρά του Υπουργείου Υγείας έδωσαν το παρών με ομιλίες ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, που αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και στα επόμενα βήματα που έχουν δρομολογηθεί με στόχο ένα σύγχρονο, οργανωμένο και λειτουργικό σύστημα υγείας. Το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του συνοψίζεται στο ότι το ΕΣΥ μπορεί με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του στο μέλλον και παράλληλα να βελτιωθεί έτσι ώστε να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις εξελισσόμενες ανάγκες των πολιτών, αυξάνοντας την ικανοποίηση τόσο των τελευταίων όσο και των λειτουργών υγείας που επιλέγουν να το στηρίζουν. Η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας κ. Λίλιαν Βιλδιρίδη, μίλησε την τελευταία μέρα του Συνεδρίου για τις προκλήσεις του συστήματος υγείας της χώρας ώστε να επιτύχει τον στόχο της καθολικής κάλυψης.
Στη συνεδρία για την Αναδιαμόρφωση της Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγελής, ο επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Ευρώπης, Dr João Breda, μαζί με πάνελ ειδικών συζήτησαν για το τοπίο της ΑΤΥ στη χώρα και των μεταρρυθμίσεων που δρομολογούνται ενόψει της εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επίσης, με ομιλία για την αναπτυξιακή διάσταση της υγείας συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου ο π. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πηγή