Προεδρικές εκλογές – Ουρουγουάη: Η κεντροαριστερά προσδοκεί να επιστρέψει στην εξουσία

0
37


Η Ουρουγουανή κεντροαριστερά ελπίζει πως θα επιστρέψει στην εξουσία, όπως την περίοδο 2005-2020, ότι θα κάνει έξωση στη δεξιά του απερχόμενου αρχηγού του κράτους Λουίς Λακάγιε Που —παρά τη δεξαμενή ψήφων στην οποία λογαριάζει αυτή η τελευταία— μεθαύριο Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.
Ο Ζαμαντού Ορσί, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς και πολιτικός κληρονόμος του πρώην προέδρου Χοσέ «Πέπε» Μουχίκα (2010-2015), έλαβε το 43,9% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 27ης Οκτωβρίου. Ο αντίπαλός του Άλβαρο Δελγάδο, υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος, έλαβε το 26,8% των ψήφων.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αν και χαρακτηρίζεται πολύ πιθανή, η επιστροφή στην εξουσία της συμμαχίας της κεντροαριστεράς, του Ευρέος Μετώπου, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Η δεξιά διαθέτει δεξαμενή ψήφων, αυτών του Αντρές Οχέδα, του κόμματος Κολοράδο (κεντροδεξιά), που κατέλαβε την τρίτη θέση (16% των ψήφων).
Τρία ινστιτούτα δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως ο κ. Ορσί θα επικρατήσει (συγκεντρώνοντας 45 ως 47% των ψήφων), ωστόσο επισημαίνουν ότι ο κ. Δελγάδο τον ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση (41 ως 45% των προθέσεων ψήφου), ενώ το 5 ως 8% των δειγμάτων τους δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο.
Ο κ. Λακάγιε Που, ο οποίος έχει δημοτικότητα περί το 50% αλλά δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα, καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει συναπτές πενταετείς θητείες στην προεδρία, υπόσχεται «εύτακτη» μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που χαρακτηρίζεται η σταθερότερη από πολιτική σκοπιά στην περιοχή.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Ουρουγουάη μπορεί να καυχιέται για το υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της και τα χαμηλά επίπεδα φτώχειας και ανισοτήτων σε σύγκριση με άλλες χώρες της γειτονιάς της. Ωστόσο, η δημόσια ασφάλεια βρίσκεται στο πρώτο πλάνο ως προς τις ανησυχίες των πολιτών του κράτους 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων (και 12 εκατ. εκτρεφόμενων ζώων), με φόντο την κλιμάκωση της βίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμό 3,2% του ΑΕΠ φέτος και 3% το 2025. Πρόκληση όμως παραμένει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος (4,4% του ΑΕΠ τον Αύγουστο).
Στις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του, ο κ. Ορσί, 57 ετών, διαβεβαίωσε πως η παράταξή του, το Ευρύ Μέτωπο, έχει όλα τα φόντα για να κυβερνήσει κι εννοεί να προωθήσει «μεταμορφώσεις που έχει ανάγκη η χώρα», αφού εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες και στα δυο σώματα της εθνικής αντιπροσωπείας —16 από τις 30 στη Γερουσία, 48 από τις 99 στην κάτω Βουλή— στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της δεσπόζουσας μορφής της Ουρουγουανής Αριστεράς, του «Πέπε» Μουχίκα, 89 ετών, πολιτικού παγκοσμίως γνωστού για τον λιτό τρόπο ζωής του και τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε στη χώρα του.
Άλλη μορφή του Ευρέος Μετώπου, ο Ταμπαρέ Βάσκες, πρόεδρος από το 2005 ως το 2010, κατόπιν από το 2015 ως το 2020, πέθανε στα 80 του χρόνια 9 μήνες μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του.
Στην απέναντι πλευρά, ο κ. Δελγάδο, 55 ετών, λέει πως υπολογίζει στη «σιωπηλή πλειοψηφία η οποία προτιμά σήμερα τη συνέχεια μιας κυβέρνησης που τα πήγε καλύτερα» από ό,τι η κεντροαριστερά, απαριθμώντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Λακάγιε Που, του οποίου υπήρξε εκπρόσωπος, στους τομείς των υποδομών, της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, της στέγης και της ασφάλειας.
Ιδιαίτερα προβεβλημένος από τα ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ο κ. Δελγάδο παρότρυνε τους συμπολίτες του να σκεφτούν ποιος θα ήθελαν να βρίσκεται στην εξουσία «σε περίπτωση νέας κρίσης», διαβεβαιώνοντας πως είναι «προετοιμασμένος» κι έχει «την εμπειρία».
Η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική στην Ουρουγουάη.

Πηγή