«Προμηθευτείτε ξηρά τροφή και ταμπλέτες ιωδίου»

0
30


Οι κυβερνήσεις των Σκανδιναβικών χωρών, κυκλοφόρησαν ενημερωτικά φυλλάδια με οδηγίες αντιμετώπισης γενικών έκτακτων κρίσεων, αλλά και το ενδεχόμενο ενός πολέμου, καλώντας τους πολίτες τους να προμηθευτούν τρόφιμα μακράς διαρκείας, νερό αλλά και ταμπλέτες ιωδίου για περίπτωση πυρηνικού πολέμου ή ατυχήματος, τουλάχιστον για τις τρεις πρώτες ημέρες μιας κρίσης.
Η κυκλοφορία αυτών των φυλλαδίων δεν είναι κάτι νέο στις Σκανδιναβικές χώρες. Ανάλογα φυλλάδια ξεκίνησαν να αποστέλλονται στους πολίτες από την αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ η επικαιροποίησή τους και η αντίστοιχη επανακυκλοφορία τους γίνεται κάθε έξι χρόνια.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα φυλλάδια περιλαμβάνουν οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση διαφόρων σεναρίων και ζητούν από τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους, τουλάχιστον αρχικά, σε περιπτώσεις κρίσεων.

Από σήμερα Δευτέρα 18/11, εκατομμύρια Σουηδοί άρχισαν να παραλαμβάνουν το δικό τους φυλλάδιο-οδηγό που συμβουλεύει τον πληθυσμό πώς να προετοιμαστεί και να αντιμετωπίσει σε περίπτωση πολέμου ή άλλης απροσδόκητης κρίσης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Σουηδία είχε εκδώσει ένα αντίστοιχο φυλλάδιο πριν από έξι χρόνια.  Στη νέα του έκδοση, οι οδηγίες που περιέχει επικαιροποιήθηκαν, αυξάνοντας τις σελίδες του στο διπλάσιο, για τον λόγο ότι η Σουηδική κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά.
Επίσης στο φυλλάδιο προστέθηκαν οδηγίες, που αφορούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις τα οποία έχουν επιφέρει αυξημένους κινδύνους.
Οι Νορβηγοί έλαβαν επίσης πρόσφατα ένα αντίστοιχο φυλλάδιο που τους προτρέπει να είναι προετοιμασμένοι να τα…βγάλουν πέρα μόνοι τους, για μια εβδομάδα σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών, πολέμου και άλλων απειλών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Έχουμε στείλει 2,2 εκατομμύρια έντυπα αντίτυπα, ένα για κάθε νοικοκυριό στη Νορβηγία», δήλωσε ο Tore Kamfjord, υπεύθυνος για την εκστρατεία «Ατομικής Προετοιμασίας» στη Νορβηγική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας (DSB).
Στους καταλόγους των ειδών που πρέπει να φυλάσσονται στο σπίτι περιλαμβάνονται τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως κονσέρβες φασολιών, ενεργειακές μπάρες και ζυμαρικά, καθώς και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων δισκίων ιωδίου σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος.
Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η υπηρεσία διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Δανίας, δήλωσε ότι και αυτή έστελνε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους ενήλικες Δανούς λεπτομέρειες σχετικά με το νερό, τα τρόφιμα και τα φάρμακα που θα χρειάζονταν να αποθηκεύσουν ώστε να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση για τρεις ημέρες.
Επίσης και η γειτονική της Φινλανδία, μόλις δημοσίευσε στο διαδίκτυο τις δικές της νέες συμβουλές σχετικά με την «προετοιμασία για περιστατικά και κρίσεις».
Το φινλανδικό ψηφιακό φυλλάδιο εξηγεί επίσης, πώς θα αντιδρούσαν η κυβέρνηση και ο πρόεδρος σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης, τονίζοντας ότι οι αρχές της Φινλανδίας είναι «καλά προετοιμασμένες για την αυτοάμυνα τους».
Σε αντίθεση με τη Σουηδία και τη Νορβηγία, η κυβέρνηση του Ελσίνκι αποφάσισε να μην εκτυπώσει ένα αντίγραφο για κάθε σπίτι, καθώς «θα κόστιζε εκατομμύρια» και μια ψηφιακή έκδοση θα μπορούσε να ενημερωθεί ευκολότερα.
Τα συγκεκριμένα φυλλάδια εκδίδονταν από την απαρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σουηδία
Για τους Σουηδούς, η ιδέα ενός βιβλιαρίου πολιτικής έκτακτης ανάγκης δεν είναι κάτι καινούργιο. Η πρώτη έκδοση του «Αν έρθει πόλεμος» δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και επικαιροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Όμως ένα μήνυμα έχει μετακινηθεί από τη μέση του φυλλαδίου προς τα πάνω: «Εάν η Σουηδία δεχθεί επίθεση από άλλη χώρα, δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Όλες οι πληροφορίες ότι η αντίσταση πρέπει να σταματήσει είναι ψευδείς».
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν ακόμη ουδέτερα κράτη, αν και οι υποδομές τους και το «σύστημα ολικής άμυνας» χρονολογούνται από τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας της Σουηδίας Carl-Oskar Bohlin δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι, καθώς το παγκόσμιο πλαίσιο έχει αλλάξει, η ενημέρωση των σουηδικών νοικοκυριών πρέπει να αντανακλά επίσης τις αλλαγές.
Νωρίτερα φέτος είχε προειδοποιήσει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πόλεμος στη Σουηδία», αν και αυτό θεωρήθηκε ως μια κλήση αφύπνισης, επειδή θεώρησε ότι οι κινήσεις προς την ανοικοδόμηση αυτής της «συνολικής άμυνας» προχωρούσαν πολύ αργά.
Λόγω των εκτενών συνόρων της με τη Ρωσία και της εμπειρίας της από τον πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Φινλανδία διατηρούσε πάντα υψηλό επίπεδο άμυνας.
Η Σουηδία, ωστόσο, είχε μειώσει τις στρατιωτικές της υποδομές και μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να αυξάνει τους στρατιωτικούς της εξοπλισμούς και τις δυνάμεις της.
«Από τη φινλανδική οπτική γωνία, αυτό είναι λίγο παράξενο», σύμφωνα με τον Ilmari Kaihko, αναπληρωτή καθηγητή πολεμικών σπουδών στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας. «Η Φινλανδία δεν ξέχασε ποτέ ότι ο πόλεμος είναι μια πιθανότητα, ενώ στη Σουηδία, οι άνθρωποι έπρεπε να ταρακουνηθούν λίγο για να καταλάβουν ότι αυτό μπορεί πραγματικά να συμβεί κάποια μέρα», λέει ο Kaihko, ο οποίος κατάγεται από τη Φινλανδία.
Η Melissa Eve Ajosmaki, 24 ετών, η οποία κατάγεται από τη Φινλανδία αλλά σπουδάζει στο Γκέτεμποργκ, λέει ότι ένιωσε μεγάλη ανησυχία όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Τώρα αισθάνομαι λιγότερο ανήσυχη, αλλά εξακολουθώ να έχω στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου τη σκέψη για το τι θα έπρεπε να κάνω αν γινόταν πόλεμος. Ειδικά επειδή έχω την οικογένειά μου πίσω στη Φινλανδία».
Οι Φινλανδοί ερωτώνται πώς θα αντιμετώπιζαν την κατάσταση χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για μέρες με χειμερινές θερμοκρασίες που φτάνουν τους -20 βαθμούς Κελσίου.
Ο κατάλογος με τα πρώτα απαραίτητα εφόδια περιέχει επίσης αναφορές σε δισκία ιωδίου – τα οποία είναι απαραίτητα σε περίπτωση πυρηνικού πλήγματος ή ατυχήματος, καθώς και οδηγός με τρόφιμα που μαγειρεύονται εύκολα, τροφή για κατοικίδια ζώα και εφεδρική παροχή ρεύματος.
Ο σουηδικός κατάλογος, συνιστά πατάτες, λάχανο, καρότα και αυγά μαζί με κονσέρβες σάλτσας μπολονέζ και έτοιμη σούπα με μύρτιλλα και τριαντάφυλλο.
Ο Σουηδός οικονομολόγος Ingemar Gustafsson, 67 ετών, θυμάται ότι είχε λάβει τις προηγούμενες εκδόσεις του φυλλαδίου τα προηγούμενα χρόνια: «Δεν ανησυχώ τόσο πολύ για το όλο θέμα, οπότε το αντιμετωπίζω αρκετά ψύχραιμα. Είναι καλό που λαμβάνουμε πληροφορίες για το πώς πρέπει να ενεργήσουμε και πώς πρέπει να προετοιμαστούμε, αλλά δεν είναι ότι έχω όλες αυτές τις προετοιμασίες στο σπίτι. Μία από τις πιο σημαντικές συστάσεις είναι να διατηρούμε αρκετή τροφή και πόσιμο νερό για 72 ώρες.»
Αλλά αναρωτιέται αν αυτό είναι πρακτικό για όλους.
«Πού τα αποθηκεύετε όλα αυτά αν έχετε μια μεγάλη οικογένεια που ζει σε ένα μικρό διαμέρισμα;» Αναρωτιέται ο ο Ilmari Kaihko σε μια καθαρά πρακτική σκέψη.
Πηγή: BBC

Πηγή