Πρώην συντάκτης της WP: Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο «δούναι και λαβείν» των Μπέζος και Τραμπ

0
20


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο απερχόμενος αρχισυντάκτης και μακροχρόνιος αρθρογράφος της Washington Post διατύπωσε έντονους ισχυρισμούς ότι ο ιδιοκτήτης της, Τζεφ Μπέζος, συνήψε συμφωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ για να “σκοτώσει” την υποστήριξη της εφημερίδας στην Κάμαλα Χάρις.
Ο Ρόμπερτ Κέιγκαν, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του την Παρασκευή μετά από περισσότερες από δύο δεκαετίες στην έκδοση, είπε στην Daily Beast ότι η συνάντηση του Τραμπ με στελέχη της διαστημικής εταιρείας Blue Origin του Μπέζος την ίδια μέρα που ο ιδρυτής της Amazon σκότωσε ένα σχέδιο υποστήριξης της Χάρις ήταν απόδειξη μιας παρασκηνιακής συμφωνίας.
«Ο Τραμπ περίμενε να βεβαιωθεί ότι ο Μπέζος έκανε αυτό που είπε ότι θα κάνει, και μετά συναντήθηκε με τους ανθρώπους της Blue Origin», είπε το Σάββατο. «Κάτι που μας λέει ότι έγινε μια πραγματική συμφωνία, που σημαίνει ότι ο Μπέζος μέσω των ανθρώπων του, ή απευθείας ο ίδιος, επικοινώνησε με τον Τραμπ και αυτοί δημιούργησαν αυτό το quid pro quo [δούναι και λαβείν]».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η υποτιθέμενη συμπαιγνία μεταξύ του Μπέζος και του Τραμπ, λέει ο Κέιγκαν, «είναι μόνο η αρχή», προσθέτοντας ότι εάν ο πρώην πρόεδρος κερδίσει μια δεύτερη θητεία, θα υπάρξει «πολλή αυτολογοκρισία [στα μέσα ενημέρωσης] και πολλές αλλαγές πορείας απλώς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να τιμωρηθούν».
Ο Κέιγκαν έγινε πολέμιος του Τραμπ το 2016, γράφοντας για τους κινδύνους του αυταρχισμού σε περίπτωση δεύτερης προεδρίας Τραμπ και για το πώς ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανική δημοκρατία.
Το 2023, ο Κέιγκαν προειδοποίησε για την πιθανή επιρροή του Τραμπ στα ΜΜΕ, λέγοντας: «Οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης θα ανακαλύψουν ότι ένας εχθρικός και αχαλίνωτος πρόεδρος μπορεί να κάνει τη ζωή τους δυσάρεστη με όλους τους τρόπους».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Μπέζος γνωρίζει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κριτικής στον πρώην πρόεδρο.
Η στήριξη της Χίλαρι Κλίντον από την Post το 2016 πιστεύεται ότι τον οδήγησε να χάσει ένα αμυντικό συμβόλαιο υπολογιστικού νέφους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ. Και, καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης θητείας του πρώην προέδρου, επιτέθηκε επανειλημμένα στον Μπέζος και την Amazon, κατηγορώντας τους ότι εξαπάτησαν την Ταχυδρομική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Αυτό πρέπει να περιμένουμε», είπε ο Κέιγκαν. «Το μόνο που έχει να κάνει ο Τραμπ είναι να απειλήσει τους επικεφαλής των εταιρειών που διοικούν αυτούς τους οργανισμούς με πραγματική οικονομική ζημία και θα λυγίσουν τα γόνατα».
Ενώ ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας της τεχνολογίας δεν λύγισε στις απειλές του Τραμπ τα προηγούμενα χρόνια, ο Κέιγκαν είπε ότι η σοκαριστική απόφαση του Μπέζος να αποσύρει την στήριξή του στην Χάρις «προφανώς βρισκόταν στα σκαριά εδώ και αρκετό καιρό», περιγράφοντας την παλιά του προσέγγιση στην ιδιοκτησία της Post. ως «πολύ Kabuki» [παραδοσιακό ιαπωνικό λαϊκό δράμα με τραγούδι και χορό που εκτελείται με πολύ στυλιζαρισμένο τρόπο].
«Ξέρουμε τώρα ποια ήταν η πρόθεση του Μπέζος, επομένως, τώρα ξέρουμε γιατί προσέλαβε τον Γουίλ Λιούις», συνέχισε. «Ήμασταν αυτοί που ήμασταν, αφελείς πιστεύοντας ότι κάτι άλλο συνέβαινε εδώ».
Ο Λιούις, ο οποίος είναι ο εκδότης της εφημερίδας, υποστήριξε ότι η άρνηση της στήριξής της Χάρις την τελευταία στιγμή από την Post δεν είχε καμία σχέση με τον ιδιοκτήτη της, και αντ’ αυτού επειδή:
«Δεν πιστεύω στις προεδρικές στηρίξεις». Ο ισχυρισμός του έρχεται σε αντίθεση με αναφορές από πηγές ότι ο Λιούις «πολέμησε με νύχια και με δόντια» για να διατηρήσει την επικύρωση.
Σύμφωνα με τον Κέιγκαν, «όλα τα γεγονότα» οδηγούν στην κατεύθυνση του Μπέζος να προσπαθεί να μεταμορφώσει την Post σε κάτι παρόμοιο με τη Wall Street Journal, μια κεντροδεξιά «αντι-αντιΤραμπ συντακτική κλίση», με τον Λιούις στο πλευρό του.
«Κάποιοι δημοσιογράφοι θα παραμείνουν για αυτό. Κάποιοι θα φύγουν. Αν φύγουν, μπορούν να αντικατασταθούν», είπε.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Post, βροχή πέφτουν οι ακυρώσεις συνδρομητών τους μετά τα πρόσφατα γεγονότα.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατακλύζονται από την κοινή χρήση στιγμιότυπων οθόνης των επιβεβαιώσεων ακύρωσης συνδρομής της Post, της εφημερίδας που έχει ως μότο «Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι», και που το τελευταίο διάστημα βιώνει εντάσεις μεταξύ προσωπικού και ιδιοκτήτη της, τόσο για λόγους οικονομικούς, αλλά και πολιτικής.
 
Με πληροφορίες από The Daily Beast & Washington Post

Πηγή