Πώς μπορούν τα ζευγάρια να αντιμετωπίσουν την αναντιστοιχία της ερωτικής διάθεσης;

0
24


Η ασυμφωνία της ερωτικής διάθεσης (λίμπιντο) είναι ένα κοινό ζήτημα στις σχέσεις και μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος αν δεν αντιμετωπιστεί με κατανόηση και ανοιχτή επικοινωνία. Είναι φυσιολογικό τα ζευγάρια να έχουν διαφορετικές σεξουαλικές επιθυμίες σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και αυτή η ασυμφωνία μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Ωστόσο, υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ζευγάρια για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα και να βελτιώσουν την ικανοποίηση της σχέσης τους. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές, τεκμηριωμένες προσεγγίσεις που βοηθούν τα ζευγάρια να διαχειριστούν την αναντίστοιχη λίμπιντο.
Κατανόηση των βαθύτερων αιτιών
Πριν αναζητήσετε λύσεις, είναι σημαντικό να διερευνήσετε τους πιθανούς λόγους για τη διαφορά διάθεσης. Οι έρευνες δείχνουν ότι η λίμπιντο επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ορμονικών αλλαγών, του στρες, της σωματικής υγείας, της ψυχικής υγείας, των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής και της δυναμικής της σχέσης. Για παράδειγμα, η σεξουαλική επιθυμία των γυναικών μπορεί να κυμαίνεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους λόγω των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης. Οι άνδρες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλαγές στη λίμπιντο λόγω της μείωσης της τεστοστερόνης που σχετίζεται με την ηλικία ή άλλων προβλημάτων υγείας.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Άλλοι συνήθεις λόγοι περιλαμβάνουν παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η ποιότητα του ύπνου, η άσκηση και η διατροφή. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως η εικόνα του σώματος, η αυτοεκτίμηση και η ψυχική υγεία (π.χ. άγχος ή κατάθλιψη) μπορούν επίσης να επηρεάσουν σημαντικά τη σεξουαλική επιθυμία. Η κατανόηση των μοναδικών παραγόντων που συμβάλλουν στη λίμπιντο του κάθε συντρόφου μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια να υιοθετήσουν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των αναντίστοιχων επιθυμιών.
Ανοιχτή επικοινωνία και κατανόηση
Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της αναντίστοιχης σεξουαλικής διάθεσης είναι η προώθηση ενός ασφαλούς και μη επικριτικού περιβάλλοντος για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Τα ζευγάρια θα πρέπει να προσεγγίζουν το θέμα με ενσυναίσθηση, εστιάζοντας στο πώς αισθάνεται ο κάθε σύντροφος χωρίς να επιρρίπτουν ευθύνες. Η χρήση δηλώσεων  όπως «Ανησυχώ για τα διαφορετικά επίπεδα επιθυμίας μας», αντί για «Δεν θέλεις ποτέ να κάνεις σεξ», μπορεί να προωθήσει μια πιο παραγωγική συζήτηση.
Η έρευνα υπογραμμίζει τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας, δείχνοντας ότι τα ζευγάρια που συζητούν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και ανάγκες είναι πιο πιθανό να βρουν αμοιβαία ικανοποιητικές λύσεις. Ο προγραμματισμός τακτικών συναντήσεων ελέγχου για να μιλήσετε για την οικειότητα μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος. Αυτή η πρακτική, που συχνά αναφέρεται ως «συζητήσεις συντήρησης για το σεξ», μπορεί να μειώσει την πίεση του να αναφέρετε το θέμα μόνο όταν προκύπτουν προβλήματα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Διερεύνηση του συμβιβασμού και της μη σεξουαλικής οικειότητας
Μια πρακτική προσέγγιση είναι τα ζευγάρια να επαναπροσδιορίσουν τι σημαίνει οικειότητα γι’ αυτά. Όταν ο ένας σύντροφος έχει υψηλότερη λίμπιντο και ο άλλος χαμηλότερη λίμπιντο, μπορεί να αισθάνονται ότι οι σεξουαλικές τους ανάγκες δεν θα ευθυγραμμιστούν ποτέ. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διευρύνετε την ιδέα της οικειότητας πέρα από τη συνουσία. Το μη σεξουαλικό άγγιγμα, όπως το αγκάλιασμα, το φιλί ή το να κάνετε ο ένας στον άλλο μασάζ, μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της συναισθηματικής εγγύτητας και στη διατήρηση της σωματικής σύνδεσης χωρίς την πίεση του σεξ.
Επιπλέον, το ζευγάρι μπορεί να διερευνήσει τρόπους συμβιβασμού που ικανοποιούν τις ανάγκες και των δύο συντρόφων. Για παράδειγμα, ο σύντροφος με την υψηλότερη λίμπιντο μπορεί να βρίσκει ικανοποίηση σε πιο μοναχικές σεξουαλικές δραστηριότητες, όπως ο αυνανισμός, ενώ ο σύντροφος με τη χαμηλότερη λίμπιντο μπορεί να συμμετέχει σε σεξουαλικές δραστηριότητες με τις οποίες νιώθει άνετα, όπως το αμοιβαίο άγγιγμα ή το στοματικό σεξ. Το να είστε ανοιχτοί σε ένα εύρος σεξουαλικών εκφράσεων μπορεί να μειώσει την πίεση και να επιτρέψει στο ζευγάρι να απολαύσει ο ένας τον άλλον χωρίς απογοήτευση ή δυσαρέσκεια.
Αντιμετώπιση υποκείμενων ζητημάτων
Εάν η αναντιστοιχία στη λίμπιντο συνδέεται με καταστάσεις σωματικής ή ψυχικής υγείας, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν αυτές οι ανησυχίες με την κατάλληλη επαγγελματική βοήθεια. Για παράδειγμα, τα ζευγάρια μπορεί να ωφεληθούν από τη συμβουλή ενός θεραπευτή σεξουαλικής υγείας εάν το άγχος, η κατάθλιψη ή το τραύμα του παρελθόντος επηρεάζουν τη λίμπιντο. Ορμονικά ζητήματα ή παρενέργειες φαρμάκων θα πρέπει να συζητηθούν με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα μπορούν να είναι αποτελεσματικές για να βοηθήσουν τα άτομα που βιώνουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Αυτές οι προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν μια καλύτερη κατανόηση της σεξουαλικότητάς τους, να μειώσουν το άγχος γύρω από το σεξ και να βελτιώσουν την επικοινωνία σχετικά με τις ανάγκες τους.
Για τους άνδρες, η αντιμετώπιση καταστάσεων όπως η στυτική δυσλειτουργία ή η πρόωρη εκσπερμάτιση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί επίσης να ανακουφίσει το άγχος που μπορεί να καταστείλει τη σεξουαλική επιθυμία. Συχνά, ο σύντροφος με τη χαμηλότερη λίμπιντο μπορεί να αισθάνεται πιεσμένος ή ένοχος, ενώ ο σύντροφος με την υψηλότερη λίμπιντο αισθάνεται ότι απορρίπτεται. Η επαγγελματική καθοδήγηση μπορεί να προσφέρει ουδέτερο έδαφος για τη συζήτηση αυτών των ανησυχιών.
Καθιέρωση ρεαλιστικών προσδοκιών
Τέλος, είναι σημαντικό για τα ζευγάρια να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με τη σεξουαλική τους σχέση. Είναι φυσικό η επιθυμία να αυξομειώνεται με την πάροδο του χρόνου και δεν υπάρχει «φυσιολογική» ποσότητα σεξ που θα έπρεπε να έχει κάθε ζευγάρι. Αντ’ αυτού, τα ζευγάρια θα πρέπει να επικεντρωθούν σε αυτό που αισθάνονται σωστό για τη μοναδική τους σχέση. Η διατήρηση της οικειότητας ζωντανής δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκεται η τελειότητα, αλλά να δίνεται προτεραιότητα στη συναισθηματική και σωματική σύνδεση με τρόπους που λειτουργούν και για τους δύο συντρόφους.
Συμπέρασμα
Η ασυμφωνία ερωτικής διάθεσης μπορεί να είναι ένα δύσκολο ζήτημα, αλλά δεν χρειάζεται να βλάψει μια σχέση. Με την προώθηση της ανοιχτής επικοινωνίας, τον επαναπροσδιορισμό της οικειότητας, τη διερεύνηση συμβιβασμών και την αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης όταν χρειάζεται, τα ζευγάρια μπορούν να οικοδομήσουν μια πιο υγιή, πιο ικανοποιητική σεξουαλική σχέση. Το πιο σημαντικό είναι ότι και οι δύο σύντροφοι αισθάνονται ότι ακούγονται, ότι τους σέβονται και ότι τους εκτιμούν, ανεξάρτητα από το πού κυμαίνεται η λίμπιντό τους κάθε μέρα.
 
https://andrologia.gr/

Πηγή