9.2 C
Athens
Τρίτη, 4 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΕιδήσειςΣτη Βουλή στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες – Δύο έτη...

Στη Βουλή στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες – Δύο έτη από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών

Date:

Related stories

Οι δήμοι της Αττικής γιορτάζουν τα Κούλουμα με σαρακοστιανά και μουσική – Όλες οι εκδηλώσεις

Δωρεάν λιχουδιές και πατροπαράδοτα έθιμα για την Καθαρά Δευτέρα Πιστοί...

Συνελήφθη 24χρονος που πυροβολούσε στον αέρα σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο – News.gr

Στο σημείο περισυλλέγησαν 4 κάλυκες Στη σύλληψη ενός 24χρονου άνδρα...

Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που επιτέθηκαν με μαχαίρι σε 19χρονο και τον λήστεψαν

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πτυσσόμενα μαχαίρια Στη...
spot_imgspot_img

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για διενέργεια προανακριτικης και πρόταση δυσπιστίας

Στη Βουλή στρέφεται το πολιτικό ενδιαφέρον τις επόμενες ημέρες, δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Αύριο Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για ενδεχόμενα αδικήματα του τότε υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλου.

Την επομένη, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, που ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «με αντικείμενο το έγκλημα των Τεμπών». Την ίδια ημέρα, όπως έχει προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Ανδρουλάκης, το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με αφορμή και το προσφάτως δημοσιευθέν πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε καλέσει «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να στηρίξουν» την πρωτοβουλία του καθώς, για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας χρειάζονται 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει 32 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 86), προκειμένου να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (προανακριτική) απαιτείται απόφαση της ολομέλειας της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, διαφορετικά, η πρόταση απορρίπτεται ως προδήλως αβάσιμη. Εφόσον συγκροτηθεί η επιτροπή αυτή, το πόρισμα της εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής, η οποία αποφασίζει για την άσκηση ή μη δίωξης. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Για την πρόταση δυσπιστίας, το Σύνταγμα (άρθρο 84) προβλέπει ότι η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ (η συζήτηση) δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση. Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Διαβάστε όλο το άρθρο

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Latest stories

spot_img