Με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι συναντήθηκε χθες Τρίτη το απόγευμα στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση των δύο ανδρών αφού οι Εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στόχος της Αθήνας πρωτίστως ήταν η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε σειρά τομέων, ιδίως μεταξύ άλλων στο εμπόριο, στη ναυτιλία και στη μορφωτική συνεργασία.
Μετά τη συνάντηση, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε άριστο κλίμα και συμφωνήθηκε η αναβάθμιση της συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα».
Το κρίσιμο ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα όπως ήταν αναμενόμενο τέθηκε από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, αλλά σύμφωνα με διπλωματικές πηγές δεν αποτέλεσε ένα από τα μείζονα θέματα της συνάντησης τους. Από την μια ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν έχει κάποια άμεση σχέση με το ζήτημα και από την άλλη το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργών στην επικείμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο στις αρχές Δεκεμβρίου.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ατζέντα των δύο υπουργών συμπεριλάμβανε σειρά διεθνών ζητημάτων όπως το Κυπριακό, οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ καθώς και η συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Κυπριακό
Για το Κυπριακό και οι δύο χώρες υποστηρίζουν τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση Γεραπετρίτη – Λάμι. Όπως δήλωσε διπλωματική πηγή στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Αθήνα είναι έτοιμη και περιμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ την ανακοίνωση των λεπτομερειών μιας διευρυμένης συνάντησης για την επανέναρξη των συνομιλιών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ουκρανία
Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο από την πρώτη στιγμή στάθηκαν στο πλευρό του Κιέβου. «Η Ελλάδα εξαρχής τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο τον οποίο κατήγαγε η Ρωσία αντίθετα σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προχθές στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν οι ευρωατλαντικές σχέσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η θέση του Λονδίνου που στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά την Ουκρανία από την πρώτη μέρα του πολέμου. Μόλις προχθές ο Βρετανός πρωθυπουργός, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο των G20 στη Βραζιλία όπου το θέμα της Ουκρανίας ήταν ανάμεσα στα κυριότερα στις συνομιλίες, από τη μια υπογράμμισε πως δεν έχει πρόθεση να συνομιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως έκανε πριν μερικές μέρες ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κι από την άλλη πως «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία».
Οι υπουργοί Γεραπετρίτης και Λάμι συμφώνησαν ότι οι πόλεμοι σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και συζήτησαν τα μέσα για την κατάπαυση του πυρός και την αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου.
Σχέσεις ΗΒ – ΕΕ
Η νέα κυβέρνηση στο Λονδίνο από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει πως θα ήθελε να βάλει τη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, «οικοδομώντας στενότερους δεσμούς με την ήπειρο», όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει πολλές φορές ο Σερ Κιρ Στάρμερ. Μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η Βρετανία φαίνεται πως «βιάζεται να μικρύνει την απόσταση που δημιούργησε το Brexit», σημειώνουν σκωπτικά κάποιοι αναλυτές. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί εξέτασαν τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου.
Συμβούλιο Ασφαλείας
Η διεθνής συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα όμως από τις αρχές του χρόνου θα πάρει επίσης άλλη διάσταση καθώς η χώρα μας τη διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα 10 κράτη-μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Οι δύο χώρες μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη το διάστημα αυτό θα κληθούν να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό οι δύο υπουργοί συζήτησαν κοινές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου.
Αργά χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ κάτω από τη φωτογραφία με τον κ. Γεραπετρίτη έγραψε: «Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας είναι αναγκαίοι για την ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε μαζί μου σήμερα στο Λονδίνο για να συζητήσουμε την ενδυνάμωση των δεσμών Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας. Θέτουμε ως προτεραιότητα το διεθνές εμπόριο, την προστασία των κοινών μας αξιών και τον ρόλο μας ως αφοσιωμένα μέλη του ΝΑΤΟ».