Τι γνωρίζουν οι έφηβοι για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία

0
27


Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι άνθρωποι περνούν σημαντικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές καθώς ανακαλύπτουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και μαθαίνουν να περιηγούνται στις κοινωνικές σχέσεις. Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από περιέργεια και επιθυμία για νέες εμπειρίες, αλλά συνοδεύεται και από την ανάγκη για προσοχή ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες συμπεριφορές.
Η πρόσβαση σε πληροφορίες για τη σεξουαλική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι έφηβοι να βρουν αυτή την ισορροπία. Με την άνοδο της τεχνολογίας, οι έφηβοι μπορούν να έχουν γρήγορα πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τα συναισθήματα. Ωστόσο, χωρίς την κατάλληλη σεξουαλική εκπαίδευση, μπορεί να δυσκολευτούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ αξιόπιστων και επιβλαβών πληροφοριών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές τόσο στο διαδίκτυο όσο και εκτός σύνδεσης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Έρευνες μεταξύ Ιταλών εφήβων δείχνουν ότι η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση μπορεί να βελτιώσει την κατανόηση της σεξουαλικότητας, των σχέσεων και της αναπαραγωγικής υγείας, συμβάλλοντας στη μείωση των επικίνδυνων συμπεριφορών. Ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ενσωματώσει τη σεξουαλική αγωγή στα σχολεία, η Ιταλία δεν έχει εφαρμόσει πλήρως ένα εθνικό πρόγραμμα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασυνέπειες στην εκπαίδευση μεταξύ των περιφερειών.
Αυτή η έλλειψη δομημένης εκπαίδευσης αναδεικνύει την ανάγκη για μελέτες που αξιολογούν παρεμβάσεις σεξουαλικής υγείας που έχουν σχεδιαστεί για να εφοδιάσουν καλύτερα τους εφήβους με τις απαραίτητες γνώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη είχε ως στόχο να αξιολογήσει τις γνώσεις των εφήβων για τη σεξουαλικότητα, να εντοπίσει τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων και να σταθμίσει τον αντίκτυπο ενός εξειδικευμένου προγράμματος σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές ενέπλεξαν 842 μαθητές λυκείου σε μια σχολή τέχνης στη Ρώμη της Ιταλίας για να αξιολογήσουν ένα πρόγραμμα σεξουαλικής εκπαίδευσης από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023. Ο μέσος όρος ηλικίας των μαθητών ήταν 16 ετών. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν εκχωρηθεί ως γυναίκες κατά τη γέννηση (74,2%) και αυτοπροσδιορίζονταν ως τέτοιες (cisgender) (89,2%). Οι μαθητές ταυτοποιήθηκαν με διάφορους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, με το 62,5% να αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το πρόγραμμα περιελάμβανε έξι συνεδρίες διάρκειας 60 λεπτών υπό την καθοδήγηση μιας ομάδας ιατρών και ειδικών σε θέματα ψυχοσεξουαλικότητας. Στην αρχή, οι μαθητές συμπλήρωσαν ανώνυμα ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τις βασικές τους γνώσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητα και την αναπαραγωγή. Απάντησαν επίσης σε ένα κοινωνικοδημογραφικό ερωτηματολόγιο σχετικά με την ηλικία, την ταυτότητα φύλου και τις πηγές σεξουαλικής εκπαίδευσης.
Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το πού αντλούν πληροφορίες για τη σεξουαλικότητα, το 37,9% δήλωσε ότι βασίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 37,4% απευθύνεται σε συνομηλίκους. Μόνο το 15,1% ανέφερε ότι παίρνει πληροφορίες από την οικογένεια, το 5,2% από το σχολείο και το 4,4% από επιστημονικό υλικό. Περίπου το 25% των μαθητών είχε λάβει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στο σχολείο και το 29,6% από την οικογένειά του.
Το ίδιο το πρόγραμμα κάλυπτε διαφορετικά θέματα σε διαφορετικές συνεδρίες, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας και της λειτουργίας του αναπαραγωγικού συστήματος, της πρόληψης επικίνδυνων συμπεριφορών που μπορούν να οδηγήσουν σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, και της κατανόησης της σεξουαλικής ταυτότητας. Η τελευταία συνεδρία περιελάμβανε συζητήσεις σχετικά με το cybersex, το sexting και τη σεξουαλικότητα σε σχέση με τις αναπηρίες.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά την τελευταία συνεδρία, 350 μαθητές συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια για να μετρήσουν τι έμαθαν. Η μέση βαθμολογία τους βελτιώθηκε σημαντικά από 12,6 σε 14,5, δείχνοντας καλύτερη κατανόηση θεμάτων όπως η αναπαραγωγική ανατομία, η φυσιολογία και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτή η αύξηση των γνώσεων ήταν στατιστικά σημαντική τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, αναδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Ωστόσο, δεν υπήρξε σημαντική αλλαγή στις γνώσεις σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα. Συνολικά, το πρόγραμμα βοήθησε τους μαθητές να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική τους υγεία.
Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της ολοκληρωμένης σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία για τη μείωση των επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και της παραπληροφόρησης. Οι μαθητές εξέφρασαν ενδιαφέρον να μάθουν από ειδικούς, γεγονός που συνέβαλε στην αύξηση της κατανόησής τους. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αποτελεσματική σεξουαλική εκπαίδευση μπορεί να ενδυναμώσει τους εφήβους, να βελτιώσει την επικοινωνία σχετικά με τη σεξουαλική υγεία και να προωθήσει ασφαλέστερες σεξουαλικές πρακτικές, ωφελώντας τελικά τη συνολική ευημερία τους. Ωστόσο, οι περιορισμοί περιλάμβαναν την υψηλότερη εκπροσώπηση των γυναικών και τις πιθανές προκαταλήψεις λόγω του περιεκτικού χαρακτήρα του συμμετέχοντος σχολείου.
 
https://andrologia.gr/

Πηγή