Χρυσοχοΐδης: Γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της ΕΛΑΣ

0
37


«Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια μεγάλη μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμός της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και τις κοινωνικές και τις εθνικές και τις τεχνολογικές, αλλά και οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, οι αστυνομικοί να είναι κοντά στους πολίτες και κάθε μέρα όλο και περισσότερο να προάγεται το αίσθημα ασφάλειας», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από τη Λάρισα, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, αντιστράτηγο Χρήστο Μπουλούμπαση.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προήδρευσε σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αστυνομικό Μέγαρο Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματικοί από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, αστυνομικοί διευθυντές Υπηρεσιών, διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων και επικεφαλής υπηρεσιών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μάλιστα μίλησε για την ανάγκη εκσυγχρονισμού της ΕΛΑΣ ώστε «να προσαρμοστούμε και εμείς στον σχεδιασμό και την αποστολή των σύγχρονων αστυνομιών σε όλο τον κόσμο», όπως είπε, και αναφέρθηκε στη λειτουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, μιας υπηρεσίας, που, όπως εξήγησε ο υπουργός, «θα μπορέσει να διαχειριστεί τα όλο και περισσότερα περιστατικά του οργανωμένου εγκλήματος». Ταυτόχρονα, σημείωσε πως η Ασφάλεια εξελίσσεται και μετονομάζεται σε Διεύθυνση Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε εδώ για να φυλάμε και να προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας». «Ο Έβρος πολύ καλά θωρακισμένος με πάρα πολύ προσωπικό και με τεχνολογία, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί τα σύνορα» επισήμανε ενώ συμπλήρωσε πως αναμένονται επιπλέον 150 προσλήψεις ειδικών φρουρών για την ενίσχυση της φύλαξης στη δεύτερη γραμμή των συνόρων.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον κοινωνικό ρόλο της Αστυνομίας, ο οποίος όπως χαρακτηριστικά είπε, «συνίσταται στην αποστολή της, που αφορά στην κοινωνική αστυνόμευση, η οποία περιλαμβάνει τον τομέα της ενδοοικογενειακής βίας».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σημείωσε, δε πως η Θεσσαλία είναι μια περιοχή που παρουσιάζει πολύ χαμηλή εγκληματικότητα και πως σε όλους τους νομούς της γίνεται μια καταπληκτική δουλειά και στα ζητήματα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας με πολύ καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς.
Ενδεικτικά, ανέφερε πως, «το πρώτο 9μηνο του έτους είχαμε 891 συλλήψεις κακοποιητών στους τέσσερις νομούς, έναντι 481 περιστατικών που είχαμε πέρσι, δηλαδή σχεδόν διπλάσια περιστατικά, συλλήψεις κακοποιητών οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
«Έχουμε αύξηση πανελλαδικά 175% στις συλλήψεις στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας, υπερδιπλάσια περιστατικά ενδοοικογενειακής. Αυτό σημαίνει εμπιστοσύνη όσων γυναικών κακοποιούνται ή απειλούνται ή απειλείται η ζωή τους στην Ελληνική Αστυνομία, την οποία καλούν και τα αρμόδια Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη τη χώρα ανταποκρίνονται απ’ άκρο σ’ άκρο της Ελλάδας, όπου κι αν συμβεί περιστατικό, είτε είναι σε ένα απομακρυσμένο ορεινό σημείο, είτε είναι στην πρωτεύουσα και στο αστικό κέντρο ενός νομού», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στο θέμα της παραβατικότητας ανηλίκων που το τελευταίο διάστημα προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. «Το ζήτημα της βίας των ανηλίκων δεν είναι απλά ένα αστυνομικό θέμα, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την οικογένεια, το σχολείο, την κοινωνία μας συνολικά. Θέλει την προσοχή όλων μας», δήλωσε.
Αναλυτικότερα, τόνισε ότι «η Ελληνική Αστυνομία είναι παρούσα αφενός μεν αποτρέποντας σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης μικρών παιδιών, νέων παιδιών, την πιθανή πρόκληση τέτοιων συμπεριφορών, αλλά ταυτόχρονα σε κατασταλτικό επίπεδο η αστυνομία στη Θεσσαλία φέτος συνέλαβε 388 ανήλικους σε σχέση με 203 πέρυσι, ενώ και οι υποθέσεις ήταν 603 φέτος και περίπου 400 πέρυσι».
Τέλος, ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τον πενταψήφιο αριθμό 10201 που μπορεί όποιος θέλει να καταγγείλει ένα περιστατικό, αλλά και για την εφαρμογή «Safe Youth».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων τονίζοντας ότι «πρέπει προχωρήσουμε σε μια πραγματικά ριζική αλλαγή της οδικής μας συμπεριφοράς, στο πλαίσιο της Δημοκρατίας και στο πλαίσιο του κοινωνικού συμβολαίου που ζούμε σε αυτή τη χώρα».
Παρέθεσε μάλιστα στοιχεία λέγοντας πως η αστυνομία της Θεσσαλίας έχει βεβαιώσει φέτος 94.924 παραβάσεις, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τις νέες ρυθμίσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που πρόκειται να ανακοινωθούν, ο ΚΟΚ θα είναι πιο αποτελεσματικός.
«Εμείς θα είμαστε κοντά στους πολίτες και απέναντι στους παραβάτες, και κυρίως σε αυτούς που επιδίδονται σε επικίνδυνη οδήγηση ή κάνουν επικίνδυνες παραβάσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε κατά το δυνατόν και σιγά -σιγά να επιβάλουμε την ”ειρήνη” στους δρόμους της χώρας μας», σημείωσε.
Σχετικά με τη στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, κυρίως σε Αττική και στη Θεσσαλονίκη, και την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «προχωράμε στην πρόσληψη 300 ειδικών φρουρών και στη συνέχεια αυτός ο πίνακας θα επεκταθεί για άλλους 600. Δηλαδή, θα έχουμε περίπου 900 ειδικούς φρουρούς στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, οπότε σταδιακά τους επόμενους μήνες, όλη αυτή η ταλαιπωρία που υφίσταται το προσωπικό της περιφέρειας θα τελειώσει».
Μιλώντας για τα ζητήματα διαφθοράς στους κόλπους της ΕΛΑΣ ανέφερε πως «είμαστε εδώ, παρόντες, είναι μια υπηρεσία που πραγματικά λειτουργεί υποδειγματικά και για την Αστυνομία και για όλο το δημόσιο τομέα, για να αντιμετωπίσουμε με πολύ αυστηρό τρόπο και να παραπέμψουμε στη Δικαιοσύνη όσους παραβατούν, όσους εγκληματούν και όσους δεν αντιλαμβάνονται την αποστολή τους. Η παραγωγή έργου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι τέτοια που θα δώσει ακόμη περισσότερα αποτελέσματα, έτσι ώστε να αντιληφθούν όλοι ότι αυτή η υπόθεση κάποια στιγμή πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ή και να εξαφανιστεί».
Η επίσκεψη του υπουργού στη Λάρισα ολοκληρώθηκε με συναντήσεις που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και τον δήμαρχο Λαρισαίων Θανάση Μαμάκο.

Πηγή