Γιατί το 2025 μπορεί να είναι καλύτερο: Τέσσερις απρόσμενοι λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για τη χρονιά που έρχεται

0
37


Σύνταξη – επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, με το τέλος του έτους, έκαναν παραδοσιακές κριτικές, θρηνώντας για το ότι η επόμενη χρονιά θα είναι πιο απογοητευτική από τους προηγούμενους 12 μήνες. Το POLITICO παίρνει διαφορετική θέση για το 2025 και αντίθετα κοιτάζει τα ηλιόλουστα υψίπεδα του επόμενου έτους.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το αύριο φυσικά, είναι άγνωστο: Οι προβλέψεις έχουν μια άσχημη συνήθεια να διαψεύδονται άδοξα. Οι μάντεις επαινούνται για ό,τι προβλεπουν σωστά – ακόμα κι αν το πλήθος των εικασιών τους είναι συχνά λανθασμένες και ξεχνιούνται εύκολα.
Υπήρχαν άνθρωποι που επέμεναν ότι το Διαδίκτυο θα αποτύχει και η τηλεόραση δεν θα έπιανε ποτέ. Ακόμη και ο σχεδόν αλάνθαστος στην πρόγνωση των εκλογών στις ΗΠΑ, Allan Lichtman έκανε λάθος φέτος με τη σταθερή πρόβλεψή του ότι η Kamala Harris θα κερδίσει τον Donald Trump. Φυσικά, απρόβλεπτα και συνταρακτικά γεγονότα, όπως οι πανδημίες, μπορούν να ανατρέψουν τα πάντα.
Ωστόσο, και ενώ αναγνωρίζει κανείς ότι το να κάνει προβλέψεις είναι ένα ανόητο παιχνίδι, παρατίθενται πέντε – όχι αμοιβαία αποκλειόμενα – σενάρια για να μας φτιάξουν τη διάθεση.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σταματώντας τους πολέμους
Ο επικεφαλής των ανατροπών Donald Trump μπορεί να μη δίνει την εικόνα του ειρηνοποιού, αλλά δεσμεύτηκε στην προεκλογική του εκστρατεία ότι θα «σταματούσε τους πολέμους» που μαίνονται σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής και της Ουκρανίας. Ίσως μπορεί να το κάνει.
Σίγουρα, ο Volodymyr Zelensky υποπτεύεται ότι αυτό μπορεί να συμβεί, για αυτό και έσπευσε να δηλώσει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα τελειώσει «γρηγορότερα» όταν αναλάβει ο Trump. Ίσως ο Ουκρανός πρόεδρος απλώς ήθελε να δείξει ένα γενναίο πρόσωπο και προσπάθησε να παραμείνει στη εύνοια του Αμερικανού ηγέτη, σηματοδοτώντας την προθυμία του να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις. Το να έλεγε όχι, πιθανότατα δεν θα ενθουσίαζε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο και έτσι προτίμησε να αφήσει τον Vladimir Putin να είναι ο δύσκολος.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχει μυστική ανακούφιση στην πιθανότητα να επιτύχει ο Trump το τέλος του πολέμου. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πιο πιθανό να πάρει μια καλύτερη συμφωνία από τη Μόσχα παρά μια Πρόεδρος Kamala Harris. Παρά τις υποσχέσεις της Δύσης ότι θα παραμείνει στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί, συνειδητοποιούν όλοι και ολο και περισσότερο ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί εάν ο στόχος είναι να ανακτήσει το Κιεβο τα εδάφη που έχει πάρει η Ρωσία. Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν έλαβαν ποτέ πραγματικά υπόψη τους τι θα χρειάζονταν για να γίνει αυτο.Εάν ο Trump μεσολαβήσει για μια συμφωνία που περιλαμβάνει εδαφικές απώλειες για την Ουκρανία, τότε υπάρχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι μπορεί να κατηγορηθεί για τυχόν παραχωρήσεις, αφήνοντας τους Ευρωπαίους και τα Αμερικανικά γεράκια να ξεφύγουν από τις κενές υποσχέσεις που έδωσαν ελαφρά τη καρδία. Μπορεί να είναι θλιβερο, αλλά η Ευρώπη δεν έχει τα χρήματα ούτε τα μέσα για να χρηματοδοτήσει έναν «πόλεμο για πάντα » και οι ψηφοφόροι δεν πρόκειται να διασκεδάσουν με την ιδέα της ανάπτυξης στρατευμάτων στην Ουκρανία. Τουλάχιστον μια διακοπή του πολέμου – έστω και προσωρινά – θα σώσει μερικές ζωές, καθώς ο Putin είναι απίθανο να ικανοποιηθεί με μια μερική νίκη για πάρα πολύ καιρό.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη Μέση Ανατολή, οι υπερεθνικιστές του Ισραήλ και οι Εβραίοι φανατικοί των ΗΠΑ πανηγυρίζουν για την επανεκλογή του Trump και οι επιλογές του στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας έχουν αυξήσει το κέφι τους. Κατά τη γνώμη τους ο Trump θα τους δώσει ό,τι θέλουν.
Σε τελική ανάλυση, ο υποψήφιος του για πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ Mike Huckabee, έχει απορρίψει την ίδια την ιδέα ότι υπάρχει ένας λαός που ονομάζεται Παλαιστίνιοι – πιστεύει ότι πρέπει να μεταφερθούν σε άλλη χώρα.
Παρόλα αυτά, ο Trump δεν έδωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu αυτό που ήθελε την τελευταία φορά που βρεθηκε στο Οβάλ Γραφείο – μια επικύρωση της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης ή τουλάχιστον των ισραηλινών οικισμών. Κάποιοι κοντά στον στενό κύκλο του Trump αμφιβάλλουν ότι ο Bibi θα λάβει λευκή επιταγή και αυτή τη φορά. Ο Netanyahu φλερτάρει επίμονα τον Trump, προσπαθώντας να αναπληρώσει το ολίσθημα του να συγχαρεί τον Joe Biden για τη νίκη του στις εκλογές του 2020 – καθον χρονο ο Trump αμφισβητούσε την καταμέτρηση και ισχυριζόταν ότι οι εκλογές είχαν κλαπεί. «Ο Bibi θα μπορούσε να είχε μείνει σιωπηλός», δήλωσε αργότερα ένας έξαλλος Trump.
Εάν ο Ισραηλινός ηγέτης περιμένει μια εύκολη νίκη, «νομίζω ότι θα απογοητευτεί και θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την προσέγγισή του επειδή ο Trump θέλει να τερματίσει τις μάχες στη Μέση Ανατολή σχεδόν όσο και στην Ουκρανία», δήλωσε ένας Ρεπουμπλικανός μεσολαβητής.
Να λοιπόν μια πρόβλεψη: Οι Παλαιστίνιοι παίρνουν ένα κομμάτι από τη Δυτική Όχθη και μια κατεστραμμένη Γάζα για το κράτος τους και η Ουκρανία χάνει το 20% της γης της, αλλά αυτό είναι καλύτερο από το τίποτα – ή περισσότερο πόλεμο.

Αντίο στην Pax Americana
Αυτή δεν είναι μια δύσκολη πρόβλεψη μετά την επανεκλογή του Trump. Την τελευταία φορά που ο μεγάλος ανατροπέας υπηρετησε στον Λευκό Οίκο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι θα μπορούσαν να αντέξουν την καταιγίδα μέχρι να επανέλθουν όλα στην παλιά κανονικότητα. Και μέχρι ενός σημείου είχαν δίκιο. «Η Αμερική επέστρεψε, η διατλαντική συμμαχία επέστρεψε», είπε ο Joe Biden στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του – προς τεράστια ανακούφιση των συμμάχων της Ουάσιγκτον που εξακολουθούν να υποφέρουν από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της προεδρίας Trump.
Και πράγματι, οι διατλαντικές σχέσεις ήταν πιο ομαλές και πιο ευγενικές – αν και υπήρχε ο λόξυγκας της απόφασης του Biden να επιτρέψει στο Αφγανιστάν και να πέσει στην αγκαλιά των Ταλιμπάν, στην οποία οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντέδρασαν με ένα μείγμα δυσπιστίας και μια αίσθηση προδοσίας. Ήταν όμως τόσο καλή η επιστροφή στο παλιό κανονικό; Δεν ήταν πάντα μια ψεύτικη αυγή; Δεν είναι καιρός η Ευρώπη να σταθεί στα πόδια της;
Είναι αλήθεια, η Ευρώπη θα πρέπει να υπομείνει ξανά τις προεδρικές υπερβολές και τα εκνευριστικά tweets, μαζί με τις απειλές για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την επιβολή δασμών. Όμως αυτό δεν αποτελεί ευκαιρία; Θα μπορούσαν τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανακτήσουν το θάρρος τους και να «βγάλουν τις ποδιές τους;». Για χρόνια ασχολούνται με τη συζήτηση της στρατηγικής αυτονομίας και της μεγαλύτερης συμμετοχής στο βάρος της δικής τους άμυνας. Τώρα έχουν την ευκαιρία να καθορίσουν τη μοίρα τους.
Η επιστροφή του Trump στον Λευκό Οίκο μπορεί να είναι αυτό που θα ταρακουνήσει την Ευρώπη από μια άρρωστη κατασταση που δημιούργησε η ίδια. Ομολογουμένως είναι μια τεράστια πρόκληση γιατί, όπως σημείωσε ο σχολιαστής Mujtaba Rahman, επικεφαλής της ευρωπαϊκής πρακτικής του Eurasia Group, οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές σχετικά με την ασφάλεια, την άμυνα, τη μετανάστευση και τη δημοσιονομική πολιτική, που είναι «οι λιγότερο επιρρεπείς στη συλλογική δράση της ΕΕ ακριβώς επειδή είναι εγγενείς στα εθνικά κράτη: σύνορα, φόροι και εθνική ασφάλεια».
Η ισχυροποίηση της εθνικής κυριαρχίας σε αυτά τα ζητήματα κινδυνεύει πράγματι να τροφοδοτήσει τον λαϊκισμό και τον πολιτικό κατακερματισμό, αλλά θα πρέπει να παραμείνουμε σίγουροι ότι θα υπάρξει πλήρης συντονισμός των μυαλών μεταξύ της Ursula von der Leyen, του Viktor Orbán, της Giorgia Meloni, του Robert Fico, του Emmanuel Macron και των υπολοίπων.

Trump, Musk, και MAD
Δεν είστε ακόμα πεπεισμένοι ότι η επόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη από το 2024;Η Αμοιβαία Εξασφαλισμένη Αναστάτωση (MAD) που είναι αναπόφευκτη μεταξύ του κορυφαίου αρχηγού Trump και του σημερινού αρχηγού των κολλητών του Elon Musk, θα πρέπει να είναι ένα μεγαλειώδες θέαμα. Δύο μάγειρες σε μια κουζίνα – ειδικά εκείνοι με τα μεγάλα εγώ όπως ο Gordon Ramsay και ο Marco Pierre White – δεν λειτουργούν ποτέ καλά. Με δύο προέδρους στο Οβάλ Γραφείο το μενού θα είναι ακόμα πιο νόστιμο.
Ο Musk θα υποστηρίξει ότι η προεκλογική του συνεισφορά των 200 εκ δολ, του αγοράζει κάτι περισσότερο από απλώς το νεοσύστατο λεγόμενο Department of Government Efficiency (DOGE ). Το «τμήμα» έχει προφανώς ονομαστεί από το αγαπημένο meme και κρυπτονόμισμα του Musk. Όμως είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι ο Musk είχε επίσης στο μυαλό του το γραφείο του Ενετού Δόγη, του επικεφαλής αυτού που τελικά έγινε γνωστό ως η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Ομολογουμένως ένα σεβαστό σύνολο δόγηδων κατέληξε έκπτωτο, τυφλωμένο και εξόριστο. Όμως η διαδικασία προς αυτό το σκοπό θα πρέπει να είναι διασκεδαστική.
Υπάρχει ήδη τριβή μεταξύ του Musk και των συμβούλων του Trump με αναφορές για μια τεράστια διαμάχη ανάμεσα στον δισεκατομμυριούχο της Tesla και τον Boris Epshteyn – ένα δικηγόρο που συντόνιζε τη νομική υπεράσπιση για τις ποινικές υποθέσεις του Trump. Ο Epshteyn επιβλέπει τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου και κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο κλαμπ Mar-a-Lago του Trump, οι δυο τους συγκρούστηκαν, με τον Musk να αμφισβητεί ορισμένες από τις επιλογές και να κατηγορεί τον επί χρόνια σύμβουλο του Trump για διαρροή στον Τύπο.
Στη συνέχεια, ο Musk πήγε στο X – το κοινωνικό δίκτυο που κατέχει – για να πιέσει δημοσίως τον Trump για την οικονομική πολιτική και τις επιλογές του υπουργικού συμβουλίου, επαινώντας έναν ξένο ηγέτη για τη μείωση των δασμών, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σχεδιάζει ο Trump και για να προωθήσει αυτόν που νόμιζε ότι θα έπρεπε να είναι επικεφαλής στο Υπουργείο Οικονομικών. Οι πιστοί του Trump εκτιμούν ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ μεταξύ των ξεροκέφαλων ανδρών, υποστηρίζοντας ότι θα έρθει μια στιγμή που ο Musk θα ξεπεράσει τα όρια, αποτυγχάνοντας να συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα δεν είναι ένας Ενετός Δόγης. Όταν τελικά συμβεί η έκρηξη, μέσω των αντίπαλων κοινωνικών δικτύων που ελέγχουν οι μεγάλοι άνδρες – θα είναι πιο εντυπωσιακή από τον εορτασμό της 4ης Ιουλίου.
Γενναίος νέος κόσμος
Μιλώντας για τον Musk, η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης που πλησιάζει γρήγορα είναι μπροστά μας.
Οι «ερινύες» ανησυχούν για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ακόμη πιο βολική για τους αυταρχικούς ηγέτες, στο να χειραγωγούν και να παραπληροφορούν με deepfakes. Άλλοι, υποστηρικτές του αρνητισμού ανησυχούν ότι οι δημοκρατίες θα χάσουν τον αγώνα για την νίκη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών, οι οποίες «έχουν γίνει κρίσιμες για τον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ του ελεύθερου κόσμου και των κακόβουλων αυταρχικών αντιπάλων μας», σύμφωνα με τον στρατηγό Nick Carter, πρώην αρχηγό του επιτελείου του Ηνωμ. Βασιλείου και την Robyn Scott, Διευθύνουσα Σύμβουλο και συνιδρύτρια της Apolitical. «Και είναι οι νικητές αυτού του ανταγωνισμου που θα μπορέσουν να καθορίσουν το μέλλον μας», λένε οι ίδιοι.
Ο Henry Kissinger και άλλοι, φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσει τη δύναμη των μη κρατικών παραγόντων και εταιρειών όπως αυτές που ελέγχονται από τον Musk και τον Bezos της Amazon ή θα ανατρέψει «την παλαιά ισορροπία δυνάμεων φέρνοντας μια νέα, αχαρτογράφητη ανισορροπία».
Εάν ορισμένα κράτη υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη στο υψηλότερο επίπεδο πιο γρήγορα και εύκολα από άλλα, ο κόσμος θα ήταν ακόμη λιγότερο προβλέψιμος. «Σε περιπτώσεις όπου κάποιο κράτος αναγκαστεί να αντιμετωπίσει στρατιωτικά ή διπλωματικά ένα άλλο κράτος με υψηλή τεχνητή νοημοσύνη ή την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη, οι άνθρωποι θα δυσκολεύονταν να αγωνιστούν για να επιβιώσουν, και πολύ λιγότερο να ανταγωνιστούν», έγραψε πρόσφατα ο Kissinger με τον Eric Schmidt, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google και τον Craig Mundie, πρώην ανώτερο σύμβουλο της Microsoft.
Ζοφερά πράγματα. Όμως είναι καλύτερο να παραμείνουμε αισιόδοξοι για την τεχνητή νοημοσύνη και να σταθούμε στις σεναριακές θέσεις του Kissinger περί των εταιρειών που σχηματίζουν συμμαχίες για να εδραιώσουν την ήδη σημαντική ισχύ τους. «Αυτές οι εταιρικές συμμαχίες ενδέχεται να αναλάβουν παραδοσιακές λειτουργίες έθνους – κράτους, αν και αντί να επιδιώκουν να ορίσουν και να επεκτείνουν περιορισμένες περιοχές, θα καλλιεργούσαν διάχυτα ψηφιακά δίκτυα ως δικούς τους τομείς».
Ο Musk φυσικά, έχει ήδη εμφυτεύσει σε δύο ασθενείς μια διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή Neuralink, η οποία έχει σχεδιαστεί για να τους επιτρέπει να ελέγχουν έναν υπολογιστή ή μια φορητή συσκευή όπου κι αν πάνε. Υπήρξαν αρχικά προβλήματα και δυσλειτουργίες, προφανώς. Όμως μπορούμε να ανυπομονούμε για την ημέρα – δεν μπορεί, θα έρθει αρκετά σύντομα και ελπίζουμε τον επόμενο χρόνο – που δεν θα χρειάζεται να δώσουμε εντολήστην Alexa του Jeff Bezos η την Siri της Apple και αντ ‘αυτού απλώς να σκεφτούμε: «Ήρθε η ώρα να σβήσω τα φώτα».
Πηγή: POLITICO

Πηγή