Γκάνγκστερ λεηλατούν τη διανομή βοήθειας στη νότια Γάζα

0
21


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Εν μέσω σοβαρών ελλείψεων τροφίμων στη Γάζα, οι ολοένα και πιο βίαιες κλοπές από εγκληματικές συμμορίες είναι τώρα το κύριο εμπόδιο στη διανομή προμηθειών στο νότο, λένε οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι ντόπιοι, προσθέτοντας ακόμα ότι δρουν σε κοινή θέα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) σε μια απαγορευμένη ζώνη στα σύνορα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το BBC, οι γκάνγκστερ λήστεψαν σχεδόν 100 φορτηγά του ΟΗΕ, τραυματίζοντας πολλούς από τους Παλαιστίνιους οδηγούς, στις 16 Νοεμβρίου – μια από τις χειρότερες μεμονωμένες απώλειες βοήθειας κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στη συνέχεια, μια διαβόητη εγκληματική οικογένεια της Γάζας απέκλεισε τον κύριο δρόμο Σαλάχ αλ-Ντιν που οδηγεί από το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ του Ισραήλ για δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα.
«Ο νόμος και η τάξη έχουν καταρρεύσει στην περιοχή γύρω από το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο παραμένει το κύριο σημείο εισόδου εμπορευμάτων, και οι συμμορίες γεμίζουν το κενό εξουσίας», λέει ο Σαμ Ρόουζ, αναπληρωτής διευθυντής της Unrwa, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα. Μετά από 13 μήνες έντονης σύγκρουσης, τα πάντα καταρρέουν».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια στη μεσογειακή ακτή της Γάζας κοντά στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στην κεντρική Γάζα
Οι έντονες βροχοπτώσεις και τα μεγάλα κύματα έχουν πλημμυρίσει καταυλισμούς με σκηνές των Παλαιστινίων σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.
Καθώς αρχίζει ο βροχερός χειμωνιάτικος καιρός, αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων λένε ότι η επίλυση της κατάστασης που επιδεινώνεται είναι κρίσιμη για να καλυφθούν οι τεράστιες, βαθύτερες ανάγκες του μεγαλύτερου μέρους των 2,3 εκατομμυρίων πληθυσμού της Γάζας – τώρα εκτοπισμένοι στο κέντρο και στο νότο.
«Είναι τακτική, συστηματική, εγκληματική λεηλασία», λέει ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής του ανθρωπιστικού γραφείου του ΟΗΕ στη Γάζα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Λέει ότι αυτό οδηγεί σε «σούπερ-βία» προς όλες τις κατευθύνσεις – «από τους συλητές προς τους φορτηγατζήδες, από τους IDF προς την αστυνομία και από την αστυνομία προς τους συλητές».
Έχει αυξηθεί η ανομία στη Γάζα από τότε που το Ισραήλ άρχισε να στοχοποιεί αστυνομικούς στις αρχές του τρέχοντος έτους, επικαλούμενος τον ρόλο τους στη διακυβέρνηση της Χαμάς.
«Ο έλεγχος ασφαλείας της Χαμάς έπεσε κάτω από το 20%,» είπε στο BBC ο πρώην επικεφαλής των αστυνομικών ερευνών της Χαμάς, προσθέτοντας: «Εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο για να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στο 60% εντός ενός μήνα».
Ορισμένοι εκτοπισμένοι κάτοικοι της Γάζας στο νότο χαιρετίζουν τις νέες προσπάθειες της Χαμάς κατά των εγκληματικών συμμοριών.
«Το να σκοτώσεις τους κλέφτες που έκλεψαν βοήθεια είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», αναφωνεί ένας άνδρας, ο Μοχάμεντ Αμπού Τζάρεντ.
Ένας Παλαιστίνιος μεταφέρει ένα κουτί βοήθειας που διανέμεται από την UNRWA στο Ντέιρ αλ-Μπαλάχ, στην κεντρική Γάζα
Οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί καταφανής αύξηση στον αριθμό των νοικοκυριών που βιώνουν σοβαρή πείνα στο κέντρο και τη νότια Γάζα ως άμεση συνέπεια της αποτυχίας των Ισραηλινών να συμφωνήσουν σε ένα μεταπολεμικό σχέδιο στη Γάζα.
Το χάος έρχεται σε μια στιγμή που η βοήθεια που εισέρχεται στο παλαιστινιακό έδαφος έχει πέσει σε μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου.
Ενώ η απειλή του λιμού είναι μεγαλύτερη στα πολιορκημένα μέρη του βορρά όπου το Ισραήλ διεξάγει μια νέα, έντονη στρατιωτική επίθεση, στο νότο υπάρχουν επίσης μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά.
«Οι τιμές των βασικών προϊόντων εκτοξεύονται – μια σακούλα αλεύρι κοστίζει περισσότερα από 200 δολάρια, ένα αυγό 15 δολάρια – διαφορετικά τα αγαθά απλά δεν είναι διαθέσιμα», λέει ο Σαμ Ρόουζ.
Κάθε μέρα η Ομ Αχμέντ στέκεται με τα παιδιά της σε μια τεράστια ουρά έξω από ένα αρτοποιείο στη νότια Γάζα, όπου τελικά μοιράζονται μερικά ψωμιά.
«Τα παιδιά μου πεινούν πολύ κάθε μέρα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τα βασικά. Είναι συνεχές βάσανο. Ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε προϊόντα καθαρισμού, τίποτα. Χρειαζόμαστε τα αγαθά να μπαίνουν και να διανέμονται δίκαια. Αυτό είναι το μόνο που ζητάμε», λέει.
Η Ομ Αχμέντ λέει ότι τα παιδιά της πεινούν κάθε μέρα
Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερα φορτηγά βοήθειας στη Γάζα. Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο κύριος λόγος που δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος τους για 350 ημερησίως είναι η αδυναμία του ΟΗΕ και άλλων διεθνών οργανισμών βοήθειας να φέρουν αρκετά φορτηγά στις διαβάσεις.
Οι εργαζόμενοι στην αρωγή διαφωνούν. Ζητούν επειγόντως να αρθούν πολλοί περιορισμοί εισόδου που επιβλήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, να ανοίξουν και να ασφαλιστούν περισσότερα σημεία διέλευσης, ώστε να μπορούν να συλλέγουν και να διανέμουν προμήθειες.
Λένε ότι η κατάρρευση της δημόσιας τάξης πρέπει να αντιμετωπιστεί και ότι το Ισραήλ, ως κατοχική δύναμη, είναι υποχρεωμένο να παρέχει προστασία και ασφάλεια.
Στο BBC είπαν ότι οι κλοπές συμβαίνουν συχνά εν όψει Ισραηλινών στρατιωτών ή μη επανδρωμένων αεροσκαφών παρακολούθησης – αλλά ότι ο στρατός αποτυγχάνει να επέμβει. Τα κλεμμένα αγαθά προφανώς αποθηκεύονται έξω ή σε αποθήκες σε περιοχές υπό τον ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο.
Το IDF δεν απάντησε στα αιτήματα του BBC για σχολιασμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο καταπολεμά τις οργανωμένες λεηλασίες και το λαθρεμπόριο.
Το Ισραήλ φέρεται να μελετά την επιλογή χρήσης ιδιώτη εργολάβου για την παροχή βοήθειας
Κλεμμένα αγαθά, από αλεύρι μέχρι χειμερινά καταφύγια, που αποστέλλονται ως διεθνείς δωρεές και προορίζονται να δοθούν δωρεάν σε άπορους, μπορούν να αγοραστούν μόνο σε εκβιαστικές τιμές στη μαύρη αγορά της Γάζας.
Εν τω μεταξύ, οι προμήθειες αξίας μηνών που δωρήθηκαν συγκρατούνται στην Αίγυπτο λόγω καθυστερήσεων στην παράδοση βοήθειας.
Το Ισραήλ μελετά τώρα την επιλογή παροχής βοήθειας στη Γάζα μέσω ενός ιδιωτικού, ένοπλου Αμερικανού εργολάβου ασφαλείας. Αν και τίποτα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, οι εργαζόμενοι στην αρωγή ανησυχούν. Ο Γεώργιος Πετρόπουλος διερωτάται ποιες χώρες δωρητές θα ήθελαν να διανεμηθούν οι προμήθειες με αυτόν τον τρόπο.
«Πόσο ασφαλές θα είναι πραγματικά;» ρωτά: «Νομίζω ότι θα είναι φορέας για περισσότερη αιματοχυσία και βία».

Πηγή