Η Ισπανία ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της στην Κίνα εν μέσω ευρωπαϊκού εμπορικού πόλεμου

0
20


Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Τον Ιανουάριο, η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση στην Ισπανία δημιούργησε ένα εξειδικευμένο γραφείο αφιερωμένο στην αύξηση των επενδύσεων και του εμπορίου με την Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τον Ιούλιο, το λιμάνι της Βαρκελώνης ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή τερματικού σταθμού με άμεση πρόσβαση στο σιδηρόδρομο του λιμανιού για ηλεκτρικά οχήματα που η Κίνα εξάγει στην Ευρώπη.
Τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Πεκίνο από τον πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεζ, ο κινεζικός γίγαντας ανεμογεννητριών Envision Energy συμφώνησε να συνεργαστεί με την κυβέρνησή του και να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την κατασκευή ενός πράσινου βιομηχανικού πάρκου υδρογόνου.
Η δραστηριότητα είναι ένα σημάδι του πώς η Ισπανία προσπαθεί να επεκτείνει τους οικονομικούς της δεσμούς με την Κίνα όταν οι εντάσεις με τη Δύση αυξάνονται.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η Κίνα είναι βασικός οικονομικός εταίρος» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ισπανία, δήλωσε ο Κάρλος Κουέρπο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, από το γραφείο του στη Μαδρίτη. «Η Ευρώπη πρέπει να βρει τον δικό της δρόμο».
Είναι ένας δύσκολος δρόμος να τον εντοπίσεις αυτές τις μέρες. Αυτή την εβδομάδα, η Ευρώπη αυξάνει τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα έως και 45%.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι οι κρατικές επιδοτήσεις επέτρεψαν στις κινεζικές εταιρείες να πωλούν τα αυτοκίνητά τους σε χαμηλές τιμές, απειλώντας τη βιομηχανία του μπλοκ.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοζέ Μανουέλ Αλμπάρες, μπροστά αριστερά, με έναν Κινέζο ομόλογό του κατά την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και της Envision Energy
Στους σκεπτικιστές, οι προσπάθειες της Κίνας να κατακλύσει την Ευρώπη με φθηνά, επιδοτούμενα ηλιακά πάνελ και ηλεκτρικά οχήματα θέτουν σε κίνδυνο τις βιομηχανίες που είναι απαραίτητες για την ευημερία της ηπείρου, ενώ -σύμφωνα με την Ευρώπη- η υποστήριξή της στη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία υπονομεύει την ασφάλεια της Ευρώπης.
Δεξαμενές αποθήκευσης υδρογόνου στο Puertollano στην κεντρική Ισπανία. Η ενέργεια αποτελεί βασικό τομέα επενδυτικής συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Κίνας
Το ελεύθερο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που τροφοδότησε το διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις έχει κλονιστεί βαθιά, πρώτα από την πανδημία και στη συνέχεια από τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Και οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να εξισορροπήσουν την επιθυμία τους για οικονομική ανάπτυξη με τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια, διεθνείς συμμαχίες και ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο κύκλος των δασμών και των αντιποίνων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας που ξεκίνησε το 2018 επί προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ έχει κλιμακωθεί και επηρεάζει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αγαθών. Τον Μάιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε δασμούς 100% στα ηλεκτρικά οχήματα από την Κίνα.
Οι μη ευθυγραμμισμένες χώρες όπως το Μεξικό και το Βιετνάμ γνώρισαν ραγδαία άλματα στο κινεζικό εμπόριο και τις επενδύσεις και, με τη σειρά τους, αύξησαν τις εξαγωγές τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι αποκαλούμενες χώρες σύνδεσης χρησιμεύουν «ως γέφυρα μεταξύ των μπλοκ, ένας τρόπος για τις κινεζικές εταιρείες να μεταφέρουν τα προϊόντα τους στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά να αποφεύγουν τους εισαγωγικούς δασμούς, δήλωσε η Γκιτά Γκόπιναθ, η πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Παρόμοια δυναμική παρατηρείται και στην Ευρώπη.
Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας, Περ Αραγκονές, στην τελετή τον Απρίλιο ανακοινώνοντας μια συμφωνία μεταξύ του Ebro-EV Motors και Chery, μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία
Η Κίνα αυξάνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και ολοκληρώνει περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αυτή την άνοιξη, η Chery, μια αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στη δημοτική κυβέρνηση της Κίνας Wuhu, υπέγραψε συμφωνία 400 εκατομμυρίων ευρώ με την ισπανική εταιρεία Ebro-EV Motors. Οι δύο θα παράγουν ηλεκτρικά οχήματα σε εργοστάσιο της Nissan στη Βαρκελώνη.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν επίσης συνάψει συμφωνίες για την παραγωγή εργοστασίων ηλεκτρικών οχημάτων στην Τουρκία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.
Με την παραγωγή αυτοκινήτων στην ήπειρο, οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να παρακάμψουν τους δασμούς. Οι τοπικοί κατασκευαστές έχουν πρόσβαση στην τεχνογνωσία της Κίνας.
Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισε για την επιβολή δασμών, η Chery ανακοίνωσε ότι η παραγωγή στην Ισπανία θα αναβληθεί για ένα χρόνο. Αξιωματούχοι της ισπανικής κυβέρνησης απέρριψαν την ιδέα. Η Ισπανία επισκιάζεται εδώ και καιρό από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, αλλά αυξήθηκε περισσότερο από τρεις φορές από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι.
Την περασμένη εβδομάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε ότι η οικονομία της Ισπανίας θα αναπτυχθεί κατά 2,9 τοις εκατό φέτος, η μεγαλύτερη αύξηση από οποιοδήποτε σημαντικό προηγμένο βιομηχανικό έθνος στη Δύση. Η εκτίμηση για τη Γερμανία, παραδοσιακά τον κινητήρα της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, ήταν μηδενική.
Η αυτοκινητοβιομηχανία θεωρείται απαραίτητη για την οικονομική επιτυχία της Ισπανίας. Ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, η Ισπανία εξήγαγε το 87% της αυτοκινητοβιομηχανίας της πέρυσι.
Οι επενδύσεις και το εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να επισκιάζουν τις επενδύσεις και το εμπόριο μεταξύ Ισπανίας και Κίνας. Και υπάρχει κίνδυνος τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα που παράγονται με κινεζική τεχνολογία να αποκλειστούν από την αμερικανική αγορά λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια.
Ωστόσο, υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες» στη σχέση με την Κίνα, δήλωσε η Μάρτα Μπλάνκο, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων στην Ισπανική Συνομοσπονδία Επιχειρηματικών Οργανισμών.
Και για τους Κινέζους επενδυτές, οι μακροχρόνιοι πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί της Ισπανίας με άλλες Ισπανόφωνες χώρες σημαίνει ότι μπορεί επίσης να χρησιμεύσουν ως πύλη προς τη Λατινική Αμερική – μια περιοχή όπου οι χώρες συνεργάζονται με την Κίνα παρά τις ανησυχίες ότι θα πλημμυρίσει τις αγορές τους με εξαγωγές.
Οι άμεσες κινεζικές επενδύσεις στην Ισπανία υπερδιπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία σε σχεδόν 12 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2017.
Το Πεκίνο ανακοίνωσε προσωρινό δασμό στο ευρωπαϊκό μπράντι. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα για το εάν η ευρωπαϊκή βιομηχανία χοιρινού κρέατος που εξάγει στην Κίνα σε χαμηλές τιμές παραβιάζει τους εμπορικούς κανόνες.
«Είμαστε πραγματικά νευρικοί», είπε ο κύριος ντε Μιγκέλ, ο οποίος ήταν μέλος μιας αντιπροσωπείας που συνόδευε τον πρωθυπουργό της Ισπανίας στο ταξίδι του τον Σεπτέμβριο. Μετά την επίσκεψη, ο κ. Σάντσεζ άλλαξε τη θέση του για τους δασμούς των ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους οποίους είχε δηλώσει δημοσίως ότι υποστηρίζει.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Κάρλος Κουέρπο, χαρακτήρισε την Κίνα «βασικό οικονομικό εταίρο» για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ισπανία
Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται από τις παγκόσμιες εξαγωγές και τις αλυσίδες εφοδιασμού, η Ισπανία προσπαθεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ συνεργασίας και ανταγωνισμού με την Κίνα.
«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί αλλά όχι αφελείς», είπε ο κ. Κουέρπο, υπουργός Οικονομικών.

Πηγή