Ισημερινός: Τα τέσσερα πτώματα που βρέθηκαν ανήκουν σε αγνοούμενους εφήβους

0
32


Η δικαιοσύνη στον Ισημερινό διέταξε χθες Τρίτη την προσωρινή κράτηση 16 στρατιωτικών τους οποίους βαραίνουν υποψίες πως ενέχονται στη εξαναγκαστική εξαφάνιση τεσσάρων εφήβων, τα απανθρακωμένα πτώματα των οποίων βρέθηκαν κοντά σε βάση των ενόπλων δυνάμεων, υπόθεση που προκάλεσε σοκ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής και θορύβησε διεθνείς οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
«Τα ευρήματα των ιατροδικαστικών εξετάσεων επιβεβαιώνουν ότι τα τέσσερα πτώματα που βρέθηκαν στην Τάουρα ανήκουν στους τρεις εφήβους και το παιδί που εξαφανίστηκαν έπειτα από στρατιωτική επιχείρηση την 8η Δεκεμβρίου», ανακοίνωσε η εισαγγελία νωρίτερα χθες μέσω X, βάζοντας τέλος στην αβεβαιότητα για την τύχη των τεσσάρων αγοριών, μεταξύ 11 και 15 ετών, που αγνοούνταν για πάνω από τρεις εβδομάδες.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Σαούλ Αρμπολέδα, ο Στίβεν Μεδίνα και τα αδέλφια Χοσουέ και Ισμαέλ Αρόγιο είχαν πάει να παίξουν ποδόσφαιρο όταν συνελήφθησαν από στρατιωτικούς την 8η Δεκεμβρίου στον τομέα Λας Μαλβίνας, νότια από το λιμάνι της Γουαγιακίλ, της οικονομικής πρωτεύουσας του Ισημερινού και της εστίας ατελείωτου κύματος βίας συμμοριών που επιδίδονται ιδίως σε εμπορία ναρκωτικών, όπου έχουν αναπτυχθεί οι ένοπλες δυνάμεις.
Ο στρατός είχε διαβεβαιώσει πως λίγη ώρα αφού συνελήφθησαν εξαιτίας υποψιών πως ενέχονταν σε κλοπή, τα τέσσερα παιδιά αφέθηκαν ελεύθερα, καλά στην υγεία τους.
Αλλά τα τέσσερα αγόρια δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την 24η Δεκεμβρίου, τέσσερα απανθρακωμένα πτώματα εντοπίστηκαν σε ελώδη περιοχή, κοντά σε βάση της πολεμικής αεροπορίας του Ισημερινού στην Τάουρα, στην περιφέρεια της Γουαγιακίλ, σύμφωνα με ΜΜΕ.
Ποινικό δικαστήριο διέταξε χθες την προληπτική κράτηση των δεκαέξι στρατιωτικών σε βάρος των οποίων διενεργείται έρευνα για την «εξαναγκαστική εξαφάνιση» των ανηλίκων.
Είχαν ήδη συλληφθεί μέσα στη βάση από την αερονομία, με απόφαση των στρατιωτικών αρχών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το έγκλημα της εξαναγκαστικής εξαφάνισης επισύρει ποινές ως και 26 ετών κάθειρξης, σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Ισημερινού.
Οι δεκαέξι στρατιωτικοί θα μεταφερθούν στο πολιτικό «σύστημα στέρησης της ελευθερίας», που σημαίνει πως «δεν θα βρίσκονται σε στρατώνες», ανέφερε ο Μπίλι Ναβαρέτε, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γουαγιακίλ, παραστάτη των οικογενειών των τεσσάρων εφήβων.
Πρέπει να ληφθεί υπόψη «η επιβαρυντική περίσταση» πως τα παιδιά βρέθηκαν νεκρά, τόνισε.
Η υπόθεση αυτή προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στον Ισημερινό, όπου μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ντανιέλ Νομπόα.
Υπηρεσίες του ΟΗΕ, ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) και διεθνείς οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία μετά την εξαφάνιση των τεσσάρων ανηλίκων.
Δεκάδες συγγενείς, γείτονες και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί μπροστά στο δικαστικό μέγαρο της Γουαγιακίλ.
«Δολοφόνε Νομπόα», διάβαζε κανείς σε πλακάτ που κράταγαν οι διαδηλωτές.
Ο υπουργός Άμυνας του Ισημερινού υποσχέθηκε προχθές Δευτέρα «πλήρη διαφάνεια» για την υπόθεση. Κληθείς ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου αρμόδιας για τα παιδιά, ο Τζιανκάρλο Λοφρέδο απευθύνθηκε στους γονείς των ανηλίκων, υποσχόμενος πως «δεν θα κρύψει τίποτε από κανέναν».
Την 23η Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος Νομπόα δήλωσε πως «διέταξε να εντατικοποιηθούν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για τον εντοπισμό των τεσσάρων παιδιών και για να βρεθούν όλοι οι υπεύθυνοι ώστε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης και της χώρας».
Ο Ισημερινός, για δεκαετίες όαση ειρήνης και ηρεμίας ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δύο χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές κοκαΐνης στον κόσμο, βίωσε έκρηξη της βίας τα τελευταία χρόνια. Αντίπαλες συμμορίες, που συμμάχησαν με μεξικανικά και κολομβιανά καρτέλ, εμπλέκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο της χώρας.
Ο πρόεδρος Νομπόα, που επιδιώκει την επανεκλογή του τον Φεβρουάριο, κήρυξε τον Ιανουάριο του 2024 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι συμμορίες. Έκανε λόγο για «εσωτερική ένοπλη σύρραξη» που διεξάγουν απροκάλυπτα οι συμμορίες κι ανέπτυξε τις ένοπλες δυνάμεις στους δρόμους.
Έκτοτε μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως ιδίως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), καταγγέλλουν σωρεία κατάφωρων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή