Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν βλέπω περιθώριο λύσης με την Τουρκία για την οριοθέτηση ΑΟΖ στο Αιγαίο»

0
21


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με τον εκδότη του «Βήματος» Γιάννη Πρετεντέρη, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική».
«Είναι σημαντικό να θυμίσουμε ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός δεν προέκυψε τα τελευταία πέντε χρόνια», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Βήματος, θυμίζοντας ότι από το συγκεκριμένο βήμα πέρασαν και προηγούμενοι πρωθυπουργοί. «Δεν έχουμε παραβιάσεις στο Αιγαίο για πάνω από 18 μήνες και έχουμε μια συνεργασία στο προσφυγικό. Κάναμε μια εξαιρετικά θετική συμφωνία, δίνοντας βίζες στους Τούρκους για επισκέψεις σε ελληνικά νησιά», σημείωσε.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Εχοντας συναντήσει έξι φορές τον Ταγίπ Ερντογάν, έχουμε διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα να μπούμε πιο ουσιαστικά στον πυρήνα της κύριας διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία στο θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Σας λέω ανοιχτά αυτή τη στιγμή δεν βλέπω προοπτική να μπορεί να γίνει η συζήτηση. Όμως, από την άλλη, βρισκόμαστε πια σε ένα σημείο συνομιλιών που μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα».», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Όταν οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί έκαναν διερευνητικές συζητήσεις ή συζητούσαν κατ’ ιδίαν με τον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα, είχαν ψευδαισθήσεις; Ούτε εμείς έχουμε ψευδαισθήσεις», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Δεν πρέπει η διαφωνία μας να οδηγεί σε αχρείαστες εντάσεις
«Πιστεύω ότι η κοινή γνώμη θέλει να ζήσουμε ειρηνικά με την Τουρκία. Νομίζω ότι με τις όποιες διαφωνίες που υπάρχουν πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι το βράδυ. Ως προς τα μεγάλα ζητήματα που γίνονται στον κόσμο. Δεν αναφέρομαι στην εσωτερική ασφάλεια. Αναφέρομαι στις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις γιατί κάποιος κρατά σταθερά το τιμόνι. Η συζήτηση με την Τουρκία μπορεί να συνεχίζεται. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι μπορούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα. Έχω ζήσει εποχές που οι ένοπλες δυνάμεις ήταν σε επίπεδο συναγερμού. Προφανώς εάν χρειαστεί θα το ξανακάναμε αλλά ευχόμαστε να μην χρειαστεί. Δεν πρέπει η διαφωνία μας να οδηγεί σε αχρείαστες εντάσεις»
Έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία
«Νομίζουμε ότι για την Τουρκία η Ελλάδα είναι το μόνο που την απασχολεί. Έχει πολλά άλλα και ανοικτά μέτωπα. Αυτό που γίνεται στην Συρία είναι μια τεράστια αλλαγή για την Μέση Ανατολή. Εμείς προφανώς έχουμε ρόλο και λόγο στο τι γίνεται στη Συρία. Για τρεις λόγους. Γιατί είμαστε κοντά, γιατί είμαστε οι φυσικοί θεματοφύλακες του ορθόδοξου στοιχείου και γιατί είμαστε στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Προφανώς και μας αφορά ο πόλεμος στην Ουκρανία
«Πως γίνεται να μη μετέχει όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία αφορά την Ευρώπη. Το ζήτημα προφανώς και μας αφορά και μας αφορά για ένα λόγο ακόμα. Πρέπει να σας πω ότι όταν ο Τραμπ έθεσε για πρώτη φορά τους ευρωπαίους πρωθυπουργούς προ των ευθυνών τους το 2017 είχε δίκιο. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά υπόψη την άμυνά της. Εμείς προσερχόμαστε σε αυτή τη συζήτηση όχι απλά με την επιχειρηματολογία μας ισχυρή, αλλά και με το κεκτημένο μιας χώρας η οποία δαπανά πάνω από το 3% στην άμυνά της».
Μητσοτάκης: Η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη, χωρίς αναταράξεις
«Νομίζω ότι η πορεία δεν ήταν ευθύγραμμη χωρίς αναταράξεις. Για παράδειγμα τη δεκαετία του 80 πειραματίστηκε χωρίς να έχει αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Την προηγούμενη δεκαετία ξεκινούσε η διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας με ειλημμένη απόφαση από την αντιπολίτευση να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες με αποτέλεσμα να ακολουθήσει το καταστροφικό εξάμηνο που λίγο έλειψε να στείλει τη χώρα στα βράχια. Όχι απλά ανήκουμε στη Δύση, αλλά είμαστε η Δύση. Ο πυρήνας των πολιτικών δυνάμεων ασπάζεται τις αξίες που αναφέραμε. Θέλω επίσης να τονίσω ότι αυτό αποτυπώνεται συχνά όχι μόνο στις δημόσιες τοποθετήσεις όπου είναι εύκολο κανείς να χρησιμοποιήσει την εξωτερική πολιτική για τον εσωτερικό διάλογο»
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

 ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή