Μουσειακά έργα του Τσαρούχη και του Μόραλη στη φθινοπωρινή δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams

0
23


H Art Expertise διοργανώνει για τον οίκο Bonhams στις 20 Νοεμβρίου στο Παρίσι την 43η δημοπρασία Greek Sale, η οποία περιλαμβάνει όλα τα εικαστικά ρεύματα που σημάδεψαν την ελληνική τέχνη του 19ου, 20ού, και 21ου αιώνα—από τους μεγάλους δασκάλους της σχολής του Μονάχου έως τις σύγχρονες δημιουργίες street art.
Όπως αναφέρει η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου, «είμαστε πολύ χαρούμενοι που συγκεντρώσαμε σημαντικά έργα με συμμετοχή σε μεγάλες εκθέσεις και πλούσια βιβλιογραφία που προσφέρουν αυτό ακριβώς που αναζητούν οι σύγχρονοι συλλέκτες και επενδυτές: κορυφαία ποιότητα και διαχρονική αξία. Μερικά από τα έργα αυτά εθεωρούντο για δεκαετίες χαμένα ή αφανή και αποτελούν πρόσφατες σημαντικές ανακαλύψεις που διευρύνουν τις γνώσεις μας για τους Έλληνες καλλιτέχνες».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), ο Νέος μεταμφιεσμένος σε Έρωτα
Σε πρωταγωνιστή της δημοπρασίας αναμένεται να αναδειχθεί ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989), ο Νέος μεταμφιεσμένος σε Έρωτα (€400.000-600.000) που ζωγραφίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, στην πιο δημιουργική περίοδο του καλλιτέχνη, και συγκεντρώνει τα βασικά στοιχεία του περίφημου «τσαρουχικού σύμπαντος». Με την καλλιτεχνική του σοφία, ο Τσαρούχης κατορθώνει να δώσει συμβολική αξία στο σώμα και να μεταμορφώσει ένα ημίγυμνο μοντέλο του εργαστηρίου του σε θεότητα ενός σύγχρονου πανθέου. Έχοντας αντιμετωπίσει με γενναιότητα τις ιδεολογικές προκλήσεις και τις μεροληπτικές ηθικές πρακτικές της εποχής του, ο Τσαρούχης είναι σήμερα ένας διάσημος και εξαιρετικά συλλεκτικός καλλιτέχνης με διαρκώς αυξανόμενο διεθνές κοινό.
Το Ερωτικό του Γιάννη Μόραλη (1916-2009)
Κορυφαία στιγμή της δημοπρασίας αποτελεί επίσης το Ερωτικό (€300,000-500,000) του Γιάννη Μόραλη (1916-2009), του πλέον περιζήτητου και δυσεύρετου καλλιτέχνη των τελευταίων ετών. Ένα μνημειακό έργο στο οποίο ο καλλιτέχνης φαίνεται να αναζητά ένα γεωμετρικό ιδεόγραμμα του έρωτα, με γλυπτικές φόρμες και ισορροπία χρωμάτων που παραπέμπει στα αττικά μελανόμορφα αγγεία. Το Ερωτικό ζωγραφίστηκε το καλοκαίρι του 1997 στην Αίγινα, στο περίφημο σπίτι-εργαστήριο του καλλιτέχνη που σχεδίασε ο θρυλικός αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Η χρυσή οριζόντια γραμμή που διασχίζει τον καμβά είναι μία νύξη στα μακρινά φώτα της πρωτεύουσας, όπως αυτά διακρίνονται από το νησί της Αίγινας μια ζεστή καλοκαιριάτικη νύχτα.
Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Η δημοπρασία περιλαμβάνει επίσης σημαντικά έργα των: Νικολάου Γύζη, Κωνσταντίνου Βολανάκη, Γεωργίου Ιακωβίδη, Κωνσταντίνου Παρθένη, Θεόδωρου Βρυζάκη, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Κωνσταντίνου Μαλέα, Νίκου Λύτρα, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Νίκου Εγγονόπουλου, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιώργου Μπουζιάνη, Θανάση Τσίγκου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλέκου Κοντόπουλου, Σπύρου Βασιλείου, Γιώργου Γουναρόπουλου, Απόστολου Γεραλή, Γιάννη Γαΐτη, Αλέξη Ακριθάκη, Θεόδωρου Στάμου, Νάσου Δάφνη, Αργύρη Στυλιανίδη, Παναγιώτη Τέτση, Αλέκου Φασιανού, Όπυς Ζούνη, Παύλου Σάμιου, Χρήστου Μποκόρου, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Μυταρά, Σωτήρη Σόρογκα, Κώστα Τσόκλη, Απόστολου Γεωργίου, Μαρίας Φιλοπούλου, Σοφίας Καλογεροπούλου, Αλέξανδρου Βασμουλάκη, Κωστή Δαμουλάκη κ.ά.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κωνσταντίνου Παρθένη
Κωνσταντίνου Βολανάκη
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλ: 210 3636404
Ο σύνδεσμος για τον κατάλογο της δημοπρασίας είναι: Εδώ
Η έκθεση των έργων της δημοπρασίας στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην Image Gallery, Αμαλίας 36:ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 11:00-15:00
Τρίτη 5 Νοεμβρίου 11:00-20:00
Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 11:00-20:00
Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 11:00-20:00
Θα ακολουθήσει έκθεση στο Παρίσι από τις 16 έως και τις 20 Νοεμβρίου στον οίκο Bonhams, AvenueHoche 6, 75008.
Οι δημοπρασίες Greek Sale του οίκου Bonhams διοργανώνονται για 23η συνεχή χρονιά από την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise, τα μέλη της οποίας διαθέτουν εμπειρία 30 και πλέον ετών στην αγορά ελληνικής και διεθνούς τέχνης.
 
 
 

Πηγή