Μπαχτσελί: «Θα εξαϋλώσουμε όποιον αγγίξει τα νερά μας»

0
21


Με πολεμική ρητορική ξανά, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP και κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Στην ομιλία του χθες (19/11) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο ηγέτης των «Γκρίζων Λύκων», επικέντρωσε την κριτική του στον Δυνητικό Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ε.Ε., που φέρεται να ευνοεί τις ελληνικές και κυπριακές θέσεις, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας.
Ο  Μπαχτσελί προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι «Όσοι θέλουν να αποσπάσουν παραχωρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα θα πρέπει να ανοίξουν και να διαβάσουν τα βιβλία της Ιστορίας. Ας μην ξεχνούν ότι θα εξαϋλώσουμε όποιον αγγίξει τα νερά μας. Αν δεν μάθετε από την Ιστορία, θα έχετε την ίδια μοίρα με τον Andrea Doria».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Μπαχτσελί κάνοντας εκτεταμένες αναφορές στην Ιστορία, πρόβαλε τη νίκη της Πρέβεζας ως σύμβολο του τουρκικού μεγαλείου στη θάλασσα.
«Θα ήθελα να πω με αποφασιστικότητα ότι αυτές οι μάταιες πολιτικές και διπλωματικές προετοιμασίες πολιορκίας [μας] δεν θα αποσυναρμολογήσουν το τουρκικό έθνος. Και αν συνεχιστούν οι προκλήσεις όσων πιστεύουν το αντίθετο, θα πρέπει όλοι αυτοί να φέρουν στον νου τους τον Hayreddin Barbarossa να αρμενίζει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, αλλιώς θα έχουν την ίδια τύχη με τον Andrea Doria».
Ο ηγέτης του MHP έστειλε μήνυμα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, κατηγορώντας την Ε.Ε. για «εργαλειοποίηση υπέρ της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και υποστηρίζοντας ότι οι χάρτες που υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελούν «παράλογες αυταπάτες».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Αν η Ε.Ε. επιμένει να αναλαμβάνει διαιτητικό ρόλο στις θαλάσσιες διαφορές, θα πρέπει να ανοίξει τα βιβλία της Ιστορίας», δήλωσε και πρόσθεσε:
«Αναλύοντας τις μελέτες θαλάσσιας χωροταξικής χαρτογράφησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι είναι προς την κατεύθυνση ενός περιεχομένου και μιας εξέλιξης που θα διαβρώσει ή και θα αγνοήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Η ελπίδα ότι οι χάρτες που θα συνταχθούν σε βάρος μας θα αποδώσουν εκ των πραγμάτων και νομικά αποτελέσματα είναι μια εντελώς παράλογη αυταπάτη και μια κατάφωρη επίθεση στα εθνικά μας κεκτημένα.
Η έκφραση απόψεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διαφορές στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, η ανάληψη διαιτητικού ρόλου και η επιδίωξη δημιουργίας υποβάθρου για μονομερείς αποφάσεις είναι άκυρη και αβάσιμη από το Α έως το Ω. Η εργαλειοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των θέσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου και των ελληνικών θέσεων συνιστά αδιαλλαξία όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε τι διαφέρουν από τους Σταυροφόρους που στείλαμε στο βυθό της θάλασσας στην Πρέβεζα, πριν από 486 χρόνια, οι χώρες που μαζεύονται απέναντί μας για να αποσπάσουν παραχωρήσεις στη Γαλάζια Πατρίδα; Ασφαλώς, γνωρίζουμε τις πολιτικές που ακολουθούνται και επιδιώκονται εναντίον μας, με τη χάραξη χαρτών που εμφανίζονται να μας στερούν περιοχές κυριαρχίας μας. Η συμβουλή μου είναι να γνωρίσουν και αυτοί το τουρκικό έθνος, να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και, αν δεν θυμούνται, να ανοίξουν και να διαβάσουν βιβλία Ιστορίας και να θυμηθούν ότι θα εξαϋλώσουμε όσους αγγίξουν τα νερά μας.
Θα ήθελα να τονίσω με αποφασιστικότητα ότι αυτή η λυσσαλέα οργή, αυτή η υπερβολική φιλοδοξία, αυτές οι μάταιες πολιτικές και διπλωματικές προετοιμασίες πολιορκίας [μας] που αρνούνται να μάθουν από την Ιστορία δεν θα αποσυναρμολογήσουν το τουρκικό έθνος», ανέφερε.
Ο Αντρέα Ντόρια (Andrea Doria, 30 Νοεμβρίου 1466 – 25 Νοεμβρίου 1560) ήταν Ιταλός κοντοτιέρος και ναύαρχος της Δημοκρατίας της Γένοβας.
Στις 28 Σεπτεμβρίου του έτους 1538 ο Αντρέα Ντόρια ηγήθηκε μεγάλης αρμάδας πλοίων 7 κρατών, ενωμένου στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας (Holy League), η οποία συστήθηκε από τον Πάπα Παύλο Γ΄, και έλαβε μέρος στη διάσημη Ναυμαχία της Πρέβεζας όπου ήρθε αντιμέτωπος με τον στόλο του θρυλικού πειρατή Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντίν Πασά, ο οποίος ηγείτο ως ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου υπό την αιγίδα του Σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς.
 

Πηγή