Οι αλλαγές που έρχονται στη συνταγογράφηση

0
20


Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιό της έχει κάνει γνωστές τις αλλαγές όσον αφορά το κλείσιμο των ραντεβού πολιτών και γιατρών. Μία αλλαγή που είχε προαναγγείλει η διοικήτρια του Οργανισμού και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Λόγω των αντιδράσεων από τον ιατρικό κόσμο, στις αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει τελικά η λειτουργία της νέας πλατφόρμας του ΕΟΠΥΥ μέσω της ΗΔΙΚΑ για τα ιατρικά ραντεβού.
Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ προωθεί την ψηφιοποίηση των ραντεβού όλων των παρόχων του. Ήδη από την αρχή του νέου έτους προβλέπεται καταγραφή σε ηλεκτρονική πλατφόρμα όλων των ηλεκτρονικών ραντεβού των γιατρών ώστε οι γιατροί αυτοί να μην αποζημιώνονται από τον Οργανισμό για ραντεβού που δεν έχουν πραγματοποιήσει. Οι γιατροί εισέρχονται μέσω του portal της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης (www. e -prescription. gr) με τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν επιλέγοντας το εικονίδιο «Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Στη συνέχεια δηλώνουν το διάστημα που επιθυμούν για το οποίο τα ραντεβού τους είναι θα διαθέσιμα για το κοινό, με ελάχιστο διάστημα 60 ημερών. Σχετικές οδηγίες για τον προγραμματισμό αποστέλλονται στους ιατρούς από την ΗΔΙΚΑ.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από την 1η Φεβρουαρίου
Με παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει από 1η Φεβρουαρίου 2025. Ωστόσο, ατυχή και επιφανειακή χαρακτήρισε ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς την ενέργεια του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τη νέα διαδικασία για τον καθορισμό ιατρικών ραντεβού αλλά και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με ισχύ από την Πρωτοχρονιά.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς καλεί το Υπουργείο Υγείας να εισακούσει τις προτάσεις που διατυπώνονται και να αναγνωρίσει τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, ώστε:Παράλληλα με τη διαδικασία ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης των ιατρικών ραντεβού να υπάρξει πρόβλεψη για τηλεφωνικά και επείγοντα ραντεβού, όπως επίσης και να δοθεί η δυνατότητα στον γιατρό να δίδει προτεραιότητα σε περιστατικά αναλόγως με τη σοβαρότητά τους.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Να υπάρξει διάλογος σχετικά με τη διάρκεια των ραντεβού διότι δεν είναι λογικό μέσα σε 15 λεπτά να υποβληθεί σε εξέταση ένας ασθενής και μετά να λάβει την ιατρική συνταγή, όταν πρόκειται για ιδιαίτερα περιστατικά λ.χ. καρδιολογικού, χειρουργικού, αναπνευστικού, οδοντιατρικού ή ψυχιατρικού ενδιαφέροντος.
Σε ό,τι αφορά στα ωράρια επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές ενέργειες που θα συμφωνούν με τις πρόνοιες που προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των ιατρών. Ενώ επιπροσθέτως, κρίνεται αναγκαίο να ληφθεί υπ’ όψιν η αδυναμία που θα προκύψει σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων να κλείνουν ιατρικά ραντεβού με τρίμηνη προθεσμία. Στο ίδιο πλαίσιο, οι αμοιβές που προσφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να αναπροσαρμοσθούν στα σημερινά δεδομένα της οικονομίας αφού παραμένουν στάσιμες από το 2012.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης έθεσε επιπλέον και μια πτυχή που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση που προωθείται: «Με βάση τις μεταβολές που κυοφορούνται, αλλά και για την διαπιστωμένη επιβάρυνση των νοσοκομειακών εφημεριών στις 1η και 2η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) Αττικής, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς επαναλαμβάνει την πρόταση για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξυπηρετούνται περιστατικά βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (παθολογικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά, κλπ.).Με τον τρόπο αυτό, τα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν επιβοηθητικά προς τα νοσοκομεία, αφού υπάρξει αποφόρτιση από απλά περιστατικά και φυσικά μείωση του χρόνου αναμονής. Δεν είναι λογικό δίπλα σε έναν πολυτραυματία ή ένα περιστατικό με έμφραγμα να υπάρχει άλλος ασθενής με μια απλή ίωση ή εκδορά από ελαφρύ τραυματισμό. Γι’ αυτό είναι αναγκαίος ο διάλογος. Κάποιοι ας αντιληφθούν ότι ελαφρά τη καρδία δεν επιβάλλεται μια απόφαση που δεν προέρχεται από διαβούλευση με τους θιγόμενους και προς τούτο ζητούμε την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συνταγογράφηση: Οι αλλαγές
Θα τεθεί επίσης σε εφαρμογή σύστημα ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης της συνταγογράφησης, ως τρόπος να αποκλειστούν οι παράνομες συνταγογραφήσεις. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα αναπτυχθεί ένα σύστημα OTP (One Time Password), όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές των τραπεζών. Ο πολίτης θα λαμβάνει με sms έναν κωδικό τη στιγμή που του συνταγογραφεί ο γιατρός, είτε φάρμακο είτε εξετάσεις. Επίσης, τη στιγμή που εκτελούνται οι συνταγές, θα καλείται να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για τον ίδιο. Σημειώνεται ότι το 2024 ο ΕΟΠΥΥ δέχθηκε περίπου 33.000 καταγγελίες είτε για άρνηση να παρασχεθούν υπηρεσίες, είτε για πρόσθετες χρεώσεις, είτε για συνταγογράφηση εν αγνοία τους.  Επί του παρόντος, ηλεκτρονική συνταγογράφηση εφαρμόζεται μόνο για τους εξωτερικούς ασθενείς και όχι για όσους νοσηλεύονται. Αναμένεται εντός του 2025, η επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στους νοσηλευόμενους ασθενείς.
Επίσης, ενσωματώνονται νέα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) της ΗΔΙΚΑ, θέτοντας περιορισμούς στους γιατρούς ως προς τα σκευάσματα που θα μπορούν να χορηγούν στους ασθενείς με βάση την πάθησή τους. Ήδη, 64 πρωτόκολλα είναι ψηφιοποιημένα στο ΣΗΣ.

Πηγή