H αναμετάδοση ενός ξεχωριστού διαγωνισμού
Γιάννης: Καλησπέρα σας, φίλες και φίλοι, και καλώς ήρθατε σε μια γιορτινή εκπομπή αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2024!ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μαρία: Καλησπέρα και από μένα! Σήμερα μπαίνουμε στον συναρπαστικό κόσμο της ρομποτικής. Και τι κόσμο! Με απίστευτες ελληνικές επιτυχίες να μας κάνουν για ακόμα μια φορά περήφανους.
Οι κορυφαίες στιγμές της ελληνικής συμμετοχής
Γ: Ακριβώς, Μαρία. Η Ολυμπιάδα έγινε στη Σμύρνη και το θέμα φέτος ήταν «Σύμμαχοι της Γης». Συμμετείχαν 560 ομάδες από 87 χώρες, αλλά η ελληνική αποστολή έκλεψε την παράσταση με έξι δυνατές ομάδες που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μ: Και η κορυφαία στιγμή; Η ελληνική ομάδα bitLab από την Καλαμάτα κατέκτησε τη 2η θέση στον κόσμο και την 1η στην Ευρώπη στην κατηγορία RoboSports! Φαντάσου, δύο ρομπότ να παίζουν ρομποτικό τένις με απόλυτη ακρίβεια και συνεργασία. Απίστευτο!
Γ: Είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Η COSMOTE, που στηρίζει εδώ και δέκα χρόνιατην ανάπτυξη της ρομποτικής και του STEMστην Ελλάδα μέσα από τη στρατηγική συνεργασία της με τους φορείς WRO Hellas και STEM Education, έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη συμμετοχή των ομάδων μας σε διεθνείς διαγωνισμούς, δίνοντας στα παιδιά τα εφόδια να ξεχωρίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι διακρίσεις των ελληνικών ομάδων
Μ: Όμως, Γιάννη, δεν ήταν μόνο η bitLab. Η ελληνική αποστολή συνολικά διέπρεψε. Πάμε να δούμε τις υπόλοιπες επιτυχίες:
BotanIQ από την Αττική: 6η θέση παγκοσμίως και 1η στην Ευρώπη στην κατηγορία FutureInnovators με ένα σύστημα που αναλύει το έδαφος και προτείνει φυτά για καλλιέργεια, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα.
Robovision από τον Πειραιά: 15η θέση στον κόσμο και 3η στην Ευρώπη στην κατηγορία RoboMission Δημοτικού. Το ρομπότ τους έκανε καταπληκτικούς χρόνους στην πίστα.
Earphones από τη Θεσσαλονίκη: 25η θέση παγκοσμίως και 4η πανευρωπαϊκά στην κατηγορία RoboMission Λυκείου με ένα ρομπότ που βοηθά στην ανοικοδόμηση πόλεων μετά από φυσικές καταστροφές.
REM – Robot ExMachina από τη Θεσσαλία: Έφτασαν στην 42η θέση (8ηπανευρωπαϊκά) με ένα σύστημα προστασίας από φυσικές καταστροφές.
YellowSquad 2.0 από τη Λάρισα: 53η θέση(12ηπανευρωπαϊκά) στην κατηγορία RoboMission Γυμνασίου με ένα ρομπότ που σχεδιάστηκε για τη βιώσιμη μεταμόρφωση των πόλεων.
Γ: Αξιοθαύμαστο έργο, πράγματι.Άλλωστε, σχετικά με το αργυρό μετάλλιο και τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, ο κ. Παναγιώτης Γαβριηλίδης, ChiefMarketingOfficer Ομίλου ΟΤΕ δήλωσε σχετικά: «Με τη δεύτερη θέση στον κόσμο οι νέοι της Ελλάδας αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τη δυναμική και τη δημιουργικότητά τους. Συγχαρητήρια στην ελληνική αποστολή για τις διακρίσεις της. Η COSMOTE συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων μέσα από το STEM για δέκα χρόνια. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία στα χέρια της νέας γενιάς είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας συνδεδεμένης Ελλάδας που θα οδηγήσει σε ανάπτυξη και πρόοδο.»
Η COSMOTE και το όραμά της
Μ: Πραγματικά, κάθε παιδί που συμμετείχε, από την bitLab μέχρι τη YellowSquad, απέδειξε ότι η ρομποτική είναι το μέλλον. Και αυτό το μέλλον είναι γεμάτο δημιουργικότητα και καινοτομία.
Γ: Αν είσαι μαθητής και μας βλέπεις τώρα, να θυμάσαι: μπορείς κι εσύ να γίνεις μέρος αυτής της απίστευτης εμπειρίας. Η COSMOTE συνεχίζει να στηρίζει τους νέους και να επενδύει στο STEM, χτίζοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Κοινωνίας για Όλους.
Μ: Και να μην ξεχνάμε, η επόμενη Ολυμπιάδα γίνεται στη Σιγκαπούρη το 2025. Ποιος ξέρει; Ίσως εκεί να δούμε ακόμη περισσότερες ελληνικές επιτυχίες!Και όπως είπε ο Πρόεδρος του WRO Hellas, Γιάννης Σομαλακίδης: «Η Ελλάδα έφτασε φέτος τα 10 μετάλλια συγκεντρωτικά στη μακροβιότερη Ολυμπιάδα Ρομποτικής πετυχαίνοντας διψήφιο νούμερο. Συνεχίζουμε τη συστηματική δουλειά και προσπάθεια και δίνουμε ραντεβού στην επόμενη Ολυμπιάδα στη Σιγκαπούρη.»
Γ: Μακάρι! Μέχρι τότε, να θυμάστε: η ρομποτική δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός, αλλά μια ευκαιρία να χτίσουμε το μέλλον, ένα ρομπότ τη φορά. Καλή συνέχεια, φίλες και φίλοι!
Η COSMOTE, που είναι μέλος του Ομίλου Telekom, έχοντας ως στρατηγική προτεραιότητας βιώσιμης ανάπτυξης τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Κοινωνίας για όλους, αναπτύσσει συστηματική δράση για τη διάδοση της μεθοδολογίας STEM στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, με περισσότερους από 330.000 ωφελούμενους την τελευταία δεκαετία.