Επιμέλεια: Γιώργος Παλληκάρης
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να εξερευνούν και να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τις κάνουν ακόμη καλύτερες. Πρόσφατα, μια ομάδα από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας Daegu Gyeongbuk (DGIST) στην Κορέα, δημιούργησε μια καινοτόμο νέα μπαταρία μετάλλου λιθίου που διαθέτει έναν «ηλεκτρολύτη στερεού πολυμερούς τριπλού στρώματος». Η συγκεκριμένη μπαταρία είναι ικανή να σβήνει μόνη της σε περίπτωση πυρκαγιάς και διατηρεί ισχυρή απόδοση ακόμη και μετά από πολλούς κύκλους φόρτισης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Small, η ομάδα DGIST περιγράφει λεπτομερώς την καινοτόμο δομή ηλεκτρολύτη τριπλού στρώματος που σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ασφάλεια και την απόδοση της μπαταρίας. Αν και οι λεπτομέρειες είναι πολύ τεχνικές, το αποτέλεσμα είναι μια ασφαλέστερη, πιο αξιόπιστη μπαταρία η οποία πολεμάει μόνη της τις φωτιές.
Μια μπαταρία που διαρκεί περισσότερο και προστατεύει τον εαυτό της
Η καινοτομία δεν σταματά στην πυρασφάλεια. Σύμφωνα με την ομάδα πίσω από την ανάπτυξή της, συμπεριλαμβανομένου του κύριου ερευνητή Dr. Kim Jae-Hyun, ο σχεδιασμός της μπαταρίας διαθέτει εξαιρετική μακροζωία, διατηρώντας περίπου το 87,9% της απόδοσής της μετά από 1.000 κύκλους φόρτισης και εκφόρτισης. Αυτή είναι μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τις περισσότερες τρέχουσες μπαταρίες, οι οποίες συνήθως χάνουν 20-30% της χωρητικότητάς τους στον ίδιο αριθμό κύκλων. Επιπλέον, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μπαταρία μπορεί να σβήσει μόνη της σε περίπτωση πυρκαγιάς. Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός ανθεκτικότητας και ασφάλειας έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά τη βιομηχανία μπαταριών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Kim Jae-Hyun εξήγησε: «Η έρευνα αυτή αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εμπορική αξιοποίηση των μπαταριών μετάλλων λιθίου που χρησιμοποιούν ηλεκτρολύτες στερεών πολυμερών, ενώ παράλληλα θα παρέχει αυξημένη σταθερότητα και απόδοση στις συσκευές αποθήκευσης ενέργειας», δήλωσε ο Dr.Kim. Με απλούστερους όρους, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ασφαλέστερες, μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρίες για μια σειρά εφαρμογών.
Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα είναι μια προφανής περίπτωση χρήσης αυτής της τεχνολογίας, οι εφαρμογές επεκτείνονται πολύ περισσότερο. Αυτές οι προηγμένες μπαταρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε οτιδήποτε, από smartphones και φορητές συσκευές έως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή