Οι 4 στις 10 περιπτώσεις ορμονοθετικού καρκίνου του μαστού συνδέονται με το υπερβολικό βάρος

0
21


Η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο μαστού. Νέα έρευνα Ισπανών ερευνητών έδειξε ότι η σημασία του υπερβολικού βάρους μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.
Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ενδεχομένως δεν είναι η ιδανική μέτρηση για το σωματικό λίπος, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη ηλικία, φύλο ή εθνικότητα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Είχαμε υποτιμήσει τη σχέση του σωματικού λίπους με τον καρκίνο του μαστού
Περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση μπορεί να συνδέονται με το υπερβολικό σωματικό λίπος, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αυτό το ποσοστό, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι είχαν δείξει μέχρι τώρα οι μελέτες. Τα επιστημονικά δεδομένα μέχρι στιγμής έδειχναν ότι 1 στις 10 περιπτώσεις αποδίδονται στο υπερβολικό βάρος, όπως αυτό ορίζεται από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι ερευνητές εκτιμούν τώρα ότι είναι υποτιμημένη η σχέση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο του μαστού.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος δεν είναι ακριβής
Ο ΔΜΣ δεν είναι μια ιδιαίτερα ακριβής μέτρηση του σωματικού λίπους, ιδιαίτερα σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή δεν λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο ή την εθνικότητα, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Στη μελέτη συνέκριναν τον ΔΜΣ με τον CUN-BAE (ClínicaUniversidad de Navarra–BodyAdiposityEstimator), μια επικυρωμένη μέτρηση του σωματικού λίπους που λαμβάνει υπόψη την ηλικία και το φύλο, σε 1.033 λευκές μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 1.143 χωρίς τη νόσο, και αντιστοίχισαν κι άλλα στοιχεία όπως η ηλικία.
Το CUN-BAE κατηγοριοποιεί το σωματικό λίπος ως: λιγότερο από 35%, 35–39,9%, 40–44,9% και 45% και άνω. Ο ΔΜΣ ταξινομεί το βάρος ως: μικρότερο από 25 kg/m2,  25–29,9, 30–34,9 και 35 και άνω. Ο ΔΜΣ καθορίζει τη μάζα σώματος με τον εξής υπολογισμό: το βάρος ενός ατόμου σε κιλά, διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (Βάρος (Kg) / Ύψος2 (m)).ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο μέσος ΔΜΣ ήταν λίγο πάνω από 27 στις γυναίκες που είχαν καρκίνο του μαστού και 26 στις υπόλοιπες γυναίκες.
Ο μέσος όρος CUN-BAE ήταν 40,5% για τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και σχεδόν 40% στις άλλες γυναίκες.
Δείκτης Μάζας Σώματος κάτω του 25 είχε το37% των γυναικών με καρκίνο του μαστού και το 45% των γυναικών χωρίς τη νόσο. Δείκτη μάζας σώματος άνω του 30, που σημαίνει παχυσαρκία είχε το 24% των γυναικών με καρκίνο και το 20% των γυναικών χωρίς.
CUN-BAE κάτω από 35% (αναφορά) είχε το 20,5% των γυναικών στην ομάδα σύγκρισης και στο 16% των γυναικών με καρκίνο του μαστού. CUN-BAE 40% ή παραπάνω παρατηρήθηκε περίπου στο53% των γυναικών με καρκίνο του μαστού και 46% των γυναικών χωρίς τη νόσο.
Μία μέτρηση με τον δείκτη CUN-BAE 45% ή μεγαλύτερο σχετίστηκε με υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού σε σύγκριση με μια μέτρηση CUN-BAE κάτω του 35%.Δεν παρατηρήθηκε παρόμοια τάση για τον ΔΜΣ.
Χρησιμοποιώντας τον ΔΜΣ υπολόγισαν ότι το 23% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού αποδίδονταν σε υπερβολικό σωματικό λίπος, αλλά με τον νέο δείκτη CUN-BAEτο ποσοστό ανήλθε στο 38%.
Αυτές οι διαφορές ήταν εμφανείς μόνο για ορμονοθετικούς καρκίνους (680 περιπτώσεις), για τους οποίους οι εκτιμώμενες αναλογίες που αποδίδονται στο υπερβολικό σωματικό λίπος ήταν 20% (ΔΜΣ) και 42% (CUN-BAE).
«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι το υπερβολικό σωματικό λίπος είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», αναφέρουν οι ερευνητές.
Όπως είπαν οι ερευνητές, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν πως όταν χρησιμοποιούνται παραδοσιακοί τρόποι μέτρησης όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος μπορεί να υποτιμηθεί η σημασία του σωματικού βάρους και ότι πιο ακριβείς μετρήσεις σωματικού λίπους, όπως το CUN-BAE, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν εκτιμάται η σημασία του βάρους στις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Οι ερευνητές τόνισαν ότι η σωστή μέτρηση του σωματικού λίπους είναι πολύ σημαντική για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών πρωτοβουλιών πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.
 

Πηγή