«Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός»: Το νέο βιβλίο του νεφρολόγου Θεόδωρου Χρ. Χήρα

0
26


«Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός», το νέο βιβλίο του νεφρολόγου Θεόδωρου Χρ. Χήρα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις  24 Γράμματα.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που αποκωδικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις δίχως προκαταλήψεις, αναζητά τα όρια μεταξύ Εγκληματία και Αγίου, ενώ επανατοποθετεί τη στάση μας απέναντι στον εθελοντισμό και τη Δωρεά Οργάνων. Με άλλα λόγια, είναι ένα μυθιστόρημα που επαναπροσδιορίζει τον ορισμό του Ήρωα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι μόνο με συντετριμμένη καρδία και υπό το πρίσμα του ψυχικού πόνου προσεγγίζει κανείς τα βιβλία του – προϊόντα απόσταξης της νεοφυούς ιατρικής γραμματείας.
Το βιβλίο προλογίζει ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος.
Πέντε αρχετυπικοί ήρωες εμφανίζονται και ψυχογραφούνται στο βιβλίο με τους δύο να φέρονται ως οι βασικοί: ο μεγαλοδικηγόρος Ιωάννης Γρηγοράκος και ο γιατρός του Τίτος Γαλανός, δυο άντρες που κουβαλούν το τραύμα της ύπαρξής τους και συνομιλούν με εξαγνιστική διάθεση, κατά την διάρκεια των τακτικών συναντήσεών τους. Τον δικηγόρο πλαισιώνουν η σύζυγός του Κασσάνδρα, μια ιέρεια του σκότους που προβλέπει το μέλλον και τα δεινά των ανθρώπων, η ενάρετη αδελφή του Αρετή και ο ταλαντούχος Ρώσος οικονόμος του σπιτιού τους, Φιόντορ. Ο γιατρός οικειοθελώς αποσπασμένος στη Λακωνική Μάνη, θα αποκαλυφθεί «εν αληθεία», ως φυγάς, και κατατρεγμένος από έναν πόνο αγιάτρευτο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Απόσπασμα από το βιβλίο «Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός»:
«Μια Κυριακή απόγευμα, περίπου δέκα ημέρες από την άφιξή μας στη χώρα των απελπισμένων ονείρων, τη στιγμή που βρισκόμασταν όλοι στο φουαγιέ του ξενοδοχείου για το απογευματινό ρόφημα, μας έφεραν τον πρώτο δότη. Έναν μελαμψό, αδύναμο νεαρό άνδρα, γύρω στα είκοσι τέσσερα. Η κατά μέτωπον συνάντηση με τον εκπεπτωκότα άγγελο, που θα μας έδινε τη νέα ζωή, θύμισε μετωπική σύγκρουση με τη συνείδησή μας. Απολογία στον Θεό Βράχμα, που ζύγιζε με κλέψιμο στο ζύγι-ως τοπικός αντιπρόσωπος του πανάγαθου Θεού- τις πράξεις μας.
Η Ιουλία, υποδυόμενη την Κορυφαία Χορού, ικέτευε για λύτρωση. “Κυρία, σας παρακαλώ. Μην κλαίτε. Με τη θέλησή μου ήρθα εδώ, να σας προσφέρω το σπλάχνο μου. Μη λυπάστε, κυρία. Δεν είμαστε αλήτες ”.
Όλη μου η ζωή πέρασε από μπροστά μου. Η χειροβομβίδα, η μητέρα να με σπρώχνει μακριά της, οι ψηφίδες Braille, το δικηγορικό μου γραφείο με τους κατηγορούμενους να τους λιντσάρει το πλήθος, ο χοντρός καθετήρας που μου έμπηξαν στην κλείδα…ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι τρεις μας, Ιωνάς, Φιόντορ κι εγώ, δώσαμε τα χέρια στον πιο βαθύ όρκο εχεμύθειας, μια ομερτά, εκεί, στην άκρη της γης, ένα απόκοσμο απόγευμα στην υγρή και αρρωστημένη πόλη. Και δεν τον προδώσαμε ποτέ».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
Ο Θεόδωρος Χήρας του Χριστοφόρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή Αθηνών επιλέγει την ειδικότητα της Νεφρολογίας και εκπαιδεύεται στον Ευαγγελισμό και στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών. Το 2002 μεταβαίνει για μετεκπαίδευση σε Μεταμοσχευτικό Κέντρο στο Χιούστον του Τέξας, αλλά θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει την Κλινική Νεφρολογία, αρχικά στο ιδιωτικό Νοσοκομείο «Υγεία», και από το 2008 στο «Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής». Πέρα από τη Διδακτορική του διατριβή και άλλες επιστημονικές μελέτες, έχει επιμεληθεί δύο παραμύθια πάνω στη Δωρεά Οργάνων και ένα Γλωσσάρι Αιμο- κάθαρσης. Έχει εκδώσει δυο προσωπικά βιβλία: «Της Δωρεάς τα Μυστήρια» (Συλλογή διηγημάτων) και το «Each man kills the thing he loves, η ετυμηγορία στη στάχτη» (Θεατρικό μονόπρακτο). Το μυθιστόρημα «Ο Μεγάλος Υπερσιβηρικός» είναι το τρίτο προσωπικό του βιβλίο. Είναι παντρεμένος με τη χειρουργό Αγγελική Κατωπόδη κι έχουν έναν γιο, τον Χριστόφορο.
 

Πηγή