Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Εκστρατεία ενημέρωσης από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ)

0
28


Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου 2024) είναι «Για μια καλύτερη ζωή με Διαβήτη». Στόχος της ενημερωτικής εκστρατείας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της ευζωίας στην εν γένει φροντίδα του Διαβήτη η οποία δεν αφορά μόνον τις σωματικές αλλά καλύπτει και τις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ζωής με Διαβήτη.
Η ΕΔΕ επέλεξε ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικό Οδηγό Εκστρατείας για τον Διαβήτη) το οποίο έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της https://www.ede.gr/ και θα διανεμηθεί σε Συλλόγους Ατόμων με Διαβήτη, στα Διαβητολογικά Ιατρεία, Διαβητολογικά Κέντρα, σε Φορείς και Δήμους πανελλαδικά.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ» επισημαίνει ότι «οι άνθρωποι με Διαβήτη αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της νόσου στο σπίτι, στο σχολείο, στην εργασία, με τη φροντίδα του Διαβήτη συχνά να εστιάζεται μόνο στο σάκχαρο αίματος. Πρέπει να είναι οργανωμένοι, συνεπείς, υπεύθυνοι και αυτά επηρεάζουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους ευεξία. Περισσότερα από τα μισά άτομα με Διαβήτη δηλώνουν ότι ο φόβος εμφάνισης διαβητικών επιπλοκών επηρεάζει την ευζωία τους, ενώ περίπου το 1/3 των ανθρώπων με Διαβήτη δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν θετικά την κατάστασή τους».
Αναφερόμενη στο μήνυμα της φετινής εκστρατείας, η Πρόεδρος της ΕΔΕ σημειώνει ότι «στόχος της φετινής εκστρατείας είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας του ευ ζην στη φροντίδα του Διαβήτη, η οποία συχνά παραβλέπεται. Για μια καλύτερη ζωή με Διαβήτη, η φροντίδα υγείας πρέπει να εστιάζει όχι μόνο στις σωματικές αλλά και στις ψυχικές και συναισθηματικές πτυχές της ζωής. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, τα άτομα με Διαβήτη να τυγχάνουν συνεχούς φροντίδας και υποστήριξης ώστε να διαχειρίζονται σωστά τη νόσο. Οι λειτουργοί Υγείας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ισορροπημένη διαχείριση της νόσου, εστιάζοντας όχι μόνο στο σάκχαρο αίματος, στη διατροφή, στη σωματική άσκηση και στη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και στη συναισθηματική υποστήριξη. Επιπλέον, η υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον, το σχολείο, το σύνολο της κοινωνίας αλλά και από την Πολιτεία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας ζωής».
Καταλήγοντας, η κ. Μαυρογιαννάκη σημειώνει: «Για τους επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητη η βέλτιστη εκπαίδευση ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη. Στη χώρα μας, τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία συνεχώς αποδυναμώνονται και υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας. Στόχος μας, ως επιστημονική εταιρεία, είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και η ύπαρξη εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας ώστε να επιτευχθεί υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Είναι επιτακτική ανάγκη, η άμεση σύσταση θέσεων εξειδικευόμενων ιατρών για την ολοκληρωμένη άσκηση της ιατρικής εξειδίκευσης στον Διαβήτη και η έγκριση μετεκπαίδευσης στον Σακχαρώδη Διαβήτη των λοιπών επιστημόνων Υγείας».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Καθηγητής Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, ΓΝΑ «ΛΑΪΚΟ», Μέλος του Δ.Σ. της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη – Ευρωπαϊκό τμήμα [International Diabetes Federation (IDF) Europe], υπογραμμίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (World Diabetes Day) τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου και αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια ενημέρωσης για τον Διαβήτη παγκοσμίως. Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1991, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και τη σωστή διαχείριση του Διαβήτη, καθώς και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών του. «Για το 2024, το μήνυμα της IDF τονίζει τη σημασία μιας ολιστικής προσέγγισης για την υγεία των ατόμων που ζουν με Διαβήτη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ψυχολογικής στήριξης και της ενθάρρυνσης προς μια θετική προσέγγιση της ζωής».
Δεδομένου ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, ενώ εκτιμάται ότι περίπου άλλοι τόσοι πάσχουν από Διαβήτη και δεν το γνωρίζουν (άρα αφορά περίπου 2.700.000 άτομα), με περίπου 150.000 νέα περιστατικά να εμφανίζονται κάθε χρόνο, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι το ψυχολογικό αλλά και οικονομικό κόστος της αντιμετώπισης του Διαβήτη και των επιπτώσεών του για την ελληνική κοινωνία και για τα άτομα και τις οικογένειές τους μεμονωμένα, είναι τεράστιο. Η ενημέρωση του κοινού για τη σημασία του ευ ζην στον Διαβήτη και η προώθηση της ολοκληρωμένης φροντίδας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των ατόμων που ζουν με Διαβήτη, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ. «Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη υπενθυμίζει σε όλους ότι με την κατάλληλη υποστήριξη και γνώση, ο Διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με τρόπους που προάγουν όχι μόνο τη σωματική, αλλά και την ψυχική υγεία».
Τις δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ΕΔΕ για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη 2024, στηρίζουν οι εταιρείες Boehringer Ingelheim και ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ Lilly.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή