Πολεμική Αεροπορία: Ξανά στους αιθέρες το Τ-6 Harvard

0
21


Iστορική ημέρα η σημερινή  για τους θιασώτες της αεροπορικής ιδέας, καθώς το εκπαιδευτικό μονοκινητήριο αεροσκάφος Τ-6 S/N 493424 της Πολεμικής Αεροπορίας, βρέθηκε και πάλι στους αιθέρες, πετώντας από το αεροδρόμιο του Τατοΐου, στην πρώτη του πτήση μετά από δεκαετίες.
Το αεροσκάφος που ήταν για χρόνια σε κατάσταση στατικού εκθέματος στο Μουσείο της Πολεμικής Αεροπορίας στο Τατόι, είχε δοθεί στο Κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», για την ανακατασκευή του και την εν συνεχεία επαναφορά του σε πλόιμη κατάσταση, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το κοινωφελές ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» ανέλαβε όλα τα έξοδα για τη μεταφορά του ιστορικού αεροσκάφους μαζί με τον αεροκινητήρα και τα εξαρτήματα του, σε ειδικό επισκευαστικό κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου, την επισκευή του, την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση.
Η Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποίησε πληθώρα εκδόσεων του Τ-6, Αμερικανικής και Βρετανικής προέλευσης. Οι πρώτοι Έλληνες πιλότοι εκπαιδεύτηκαν στον τύπο κατά τη διάρκεια του Β’ ΠΠ στη Ροδεσία, ενώ τα πρώτα ελληνικά αεροσκάφη ήταν πρώην βρετανικά Harvard Mk.IΙ Α/Β και Mk.III που παραδόθηκαν μετά το 1945 και συμπληρώθηκαν αργότερα από αμερικάνικα Τ-6D/G.
Για είκοσι δύο περίπου χρόνια (1947-1969) το Τ-6D/G χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο εκπαιδευτικό της Σχολής Αεροπορίας, όπως ήταν τότε γνωστή η σημερινή Σχολή Ικάρων. Εκτός της εκπαίδευσης, τα Τ-6D/G χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα κατά τον Εμφύλιο, ενταγμένα στα 345, 346 και 347 Σμήνη Αναγνωρίσεως, τόσο σε αποστολές αναγνώρισης όσο και κρούσης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή: www.ww2wrecks.com, Γιάννης Γρίτσης, Defenceline.gr 

Πηγή