Πούτιν: Είμαστε ανοιχτοί στην εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ

0
18


Μια χειρονομία με πολλούς αποδέκτες εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν έρχεται να ξαναμοιράσει την προεκλογική τράπουλα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιάμιση βδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες στις ΗΠΑ, ο Ρώσος ηγέτης στο περιθώριο της συνάντησης των BRICS, στο Καζάν, στέλνει μήνυμα φιλίας προς τον Ντόναλντ Τραμπ, εξηγώντας πως χαιρετίζει τη δήλωση του υποψήφιου προέδρου για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
«Εξετάζουμε μόνο τις προτάσεις που γίνονται σε ρεαλιστική βάση», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος ως προς τον τερματισμό του πολέμου.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από την άλλη, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση με τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανοικτές να υπάρξουν κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία, η Μόσχα θα ήταν επίσης»· μια δήλωση που έχουμε καιρό να ακούσουμε και η οποία έρχεται λίγες μέρες πριν τις αμερικανικές εκλογές.
Παράλληλα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στη Ρωσία, δήλωσε ότι είναι δουλειά της Μόσχας να εφαρμόσει τη συνθήκη εταιρικής σχέσης με την Πιονγκγιάνγκ, ενώ δεν διέψευσε ότι βορειοκορεατικά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα του. Στη συνέχεια, είπε ότι δεν είναι οι ενέργειες της Ρωσίας που κλιμάκωσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας τις δυτικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο.
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ασφαλείας (MI5) ότι η Ρωσία στοχεύει να προκαλέσει χάος στη Βρετανία και την Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος τους χαρακτήρισε ως «απόλυτες ανοησίες». Η κατάσταση «στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων» προκλήθηκε από τις ενέργειες των ευρωπαϊκών αρχών, δήλωσε ο Πούτιν.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Την Τρίτη, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας (MI5), Κεν Μακάλουμ, είχε αναφέρει σε ομιλία του ότι η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών βρίσκεται «σε μια διαρκή αποστολή να δημιουργήσει χάος στους βρετανικούς και ευρωπαϊκούς δρόμους», προσθέτοντας ότι «έχουμε δει εμπρησμούς, σαμποτάζ και άλλα».
Σε ό,τι αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία ανησυχεί για τα γεγονότα και αναγνωρίζει πως μπορεί να παίξει ρόλο στη δημιουργία συνθηκών για τη διευθέτηση της σύγκρουσης εκεί. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί την επιδείνωση της σύγκρουσης και ότι πιστεύει πως καμία χώρα στην περιοχή δεν ήθελε έναν «πόλεμο μεγάλης κλίμακας».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή