Ροζ Οκτώβριος: Υποστηρίζοντας τις γυναίκες να ξεπεράσουν τον καρκίνο του μαστού

0
20


«Μην παραλείψετε ούτε μία εξέταση – ούτε καν για ένα μήνα», λέει η Μαρία, αντιπρόεδρος μιας εθελοντικής ομάδας υποστήριξης για τον καρκίνο στο χώρο εργασίας της στις Βρυξέλλες. Η Μαρία διαγνώστηκε με καρκίνο το 2013 σε ηλικία 38 ετών μέσω ενός ελέγχου ρουτίνας. «Ήμουν σε άδεια ασθενείας για ένα χρόνο και χρειάστηκε να κάνω βαριά χειρουργική επέμβαση. Ήμουν το νεότερο άτομο στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκα – η ηλικία στην οποία μπορεί να εμφανίσει κανείς καρκίνο μειώνεται δραματικά».
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, μια ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο, την παροχή υποστήριξης στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού και την ανάδειξη του τρόπου με τον οποίο ο έγκαιρος έλεγχος μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η ΕΕ διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε αυτή τη μάχη για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μέσω αυτού, εργάζεται για ουσιαστικές αλλαγές στις χώρες της ΕΕ, ώστε να επιτευχθεί καλύτερη πρόληψη, θεραπεία, περίθαλψη και ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες της ΕΕ. Το 2022 εγκρίθηκαν νέες επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για τον προσυμπτωματικό έλεγχο με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Στόχος της ΕΕ είναι να προσφέρει προσυμπτωματικό έλεγχο στο 90% του επιλέξιμου πληθυσμού-στόχου σε ολόκληρη την ΕΕ.
Επί του παρόντος, ο καρκίνος του μαστού αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% όλων των διαγνωσμένων καρκίνων στις γυναίκες στην ΕΕ. Υπάρχουν, ωστόσο, έντονες διαφορές στη συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο μεταξύ των χωρών και των ομάδων πληθυσμού. Το 2022, η ΕΕ δημιούργησε το πρώτο ευρωπαϊκό μητρώο ανισοτήτων στον καρκίνο, για να εντοπίσει τάσεις, ανισότητες και ανισότητες μεταξύ και εντός των χωρών και περιφερειών της ΕΕ. Τα αποτελέσματα τροφοδοτούν τις μελλοντικές πολιτικές της ΕΕ και τις επενδύσεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.
«Ήμουν μόνη μου όταν διαγνώστηκα», λέει η Βαλεντίνα, η οποία είναι μέλος της ομάδας υποστήριξης της Μαρίας για τον καρκίνο.  «Η ομάδα υποστήριξης έγινε σαν δεύτερη οικογένεια για μένα. Η ζωή γίνεται πιο εύκολη όταν μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους. Μόνο μια καλή κουβέντα από έναν συνάδελφο μπορεί να κάνει τη διαφορά». Η ομάδα έχει 200 μέλη, τα οποία είτε είχαν ή έχουν καρκίνο είτε είναι φροντιστές ατόμων με καρκίνο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να οργανώσει μια τέτοια ομάδα», λέει η Βαλεντίνα. Η ομάδα παρέχει υποστήριξη, από συμβουλές για το πώς να πλοηγηθείτε στη «θάλασσα των διαδικασιών» που περιβάλλει τη λήψη θεραπείας για τον καρκίνο μέχρι την τοποθέτηση σε μαθήματα γιόγκα και περιπάτους στο δάσος. Η Βαλεντίνα τονίζει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας για τη βελτίωση των επιπέδων ενέργειας μετά τη θεραπεία του καρκίνου. «Δεν ήμουν πολύ αθλητική πριν από τον καρκίνο», λέει γελώντας, “αλλά τώρα γυμνάζομαι κάθε Σαββατοκύριακο”.
Στο πλαίσιο της ανάρρωσής της, η Βαλεντίνα εγγράφηκε σε ένα τοπικό πρόγραμμα στο Βέλγιο, το οποίο ενθαρρύνει τις γυναίκες με καρκίνο του μαστού να συμμετέχουν σε ομαδική σωματική δραστηριότητα για να τις βοηθήσει στην επούλωση και να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου. Η Βαλεντίνα περπάτησε λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα στην Ισλανδία με μια ομάδα 10 γυναικών. «Ακόμα και με πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, ένιωσα τόση ενέργεια όταν έμαθα ότι μπορούσα να συμμετάσχω». Η ομάδα αυτοαποκαλείται Les Amazones. «Ανακαλύψαμε μόνο εκ των υστέρων ότι οι Έλληνες είχαν επινοήσει μια ετυμολογία, ισχυριζόμενοι ότι προέρχεται από το α-μαζος – χωρίς στήθος.  Αυτές οι φοβερές γυναίκες έκοβαν το δεξί τους στήθος για να απομακρύνουν ένα εμπόδιο στη χορδή του τόξου», εξηγεί η Βαλεντίνα.
Ένα άλλο μέλος της ομάδας υποστήριξης για τον καρκίνο, η Alice, διαγνώστηκε αρχικά με καρκίνο του μαστού ενώ εργαζόταν στον Νίγηρα. «Είχα μόλις τελειώσει το θηλασμό της 15 μηνών κόρης μου και ήταν η αρχή του COVID. Ο γιατρός μου είπε να επιστρέψω στην Ευρώπη για να κάνω βιοψία και πήρα την τελευταία πτήση πριν κλείσει το αεροδρόμιο για αρκετές εβδομάδες. Δυστυχώς, η βιοψία ήταν θετική και η θεραπεία μου ξεκίνησε. Στον Νίγηρα, οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες». Πώς αισθάνεται τώρα για την εμπειρία της; «Είμαι τυχερή που γεννήθηκα στην Ευρώπη», λέει.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
 
https://andrologia.gr/

Πηγή