Ρωσία – Δύση: Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

0
18


Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «υφέρπουσα κλιμάκωση». Τα μέρη απέφυγαν να κάνουν απότομα και απρόβλεπτα βήματα. Ωστόσο, σπρώχνουν σιγά-σιγά προς τα πίσω τις κόκκινες γραμμές, επεκτείνοντας περαιτέρω το φάσμα των χρησιμοποιούμενων όπλων, τις περιοχές υβριδικής αντιπαράθεσης και τη ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων.
Η Ρωσία και η Δύση διανύουν ένα ακόμη στάδιο στρατιωτικοπολιτικής κλιμάκωσης. Άμεση ένδειξη ήταν η χρήση από την Ουκρανία αμερικανικών και βρετανικών πυραυλικών συστημάτων για να πλήξουν ρωσικό έδαφος, η εμφάνιση του νέου πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, η επακόλουθη καταστροφή του ουκρανικού εργοστασίου Yuzhmash από πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και τα νέα πλήγματα κατά της Ρωσίας. Η κλιμάκωση δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε μια συνέχεια της κρίσης των πυραύλων της Κούβας του 1962 εν μέσω νέων συνθηκών. Η σύγκρουση παραμένει σε κατάσταση «υφέρπουσας κλιμάκωσης». Ωστόσο, η εμβάθυνση της αντιπαράθεσης στην Ευρώπη συνεχίζεται, αυξάνοντας την πιθανότητα ενός ριζοσπαστικού σεναρίου. Ποιο είναι αυτό το σενάριο, υπάρχουν εναλλακτικές σε αυτό και ποια πορεία θα πάρει η κατάσταση;ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μπορούν να χαρακτηριστούν ως «υφέρπουσα κλιμάκωση». Τα μέρη απέφυγαν να κάνουν απότομα και απρόβλεπτα βήματα. Ωστόσο, σπρώχνουν σιγά-σιγά προς τα πίσω τις κόκκινες γραμμές, επεκτείνοντας περαιτέρω το φάσμα των χρησιμοποιούμενων όπλων, τις περιοχές υβριδικής αντιπαράθεσης και τη ζώνη πολεμικών επιχειρήσεων.
Της ανταλλαγής πυραυλικών πληγμάτων προηγήθηκε μια σειρά από βήματα κλιμάκωσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προμήθεια πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς δυτικής κατασκευής στην Ουκρανία και η επακόλουθη χρήση τους, οι επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ρωσικό έδαφος και η εισβολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή του Κουρσκ. Από ρωσικής πλευράς, υπάρχει συνέχιση της επίθεσης στο Ντονμπάς και σε άλλες περιοχές, νέα πλήγματα σε βιομηχανικές υποδομές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και αυξημένη συνεργασία με τους αντιπάλους των ΗΠΑ, κυρίως τη Βόρεια Κορέα. Η χρήση πυραύλων δυτικής κατασκευής για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί «μαύρος κύκνος». Η επιλογή αυτή συζητείται εδώ και καιρό και το Κίεβο άσκησε ενεργά πιέσεις για αυτήν. Από τη ρωσική πλευρά, οι προειδοποιήσεις για μια πιθανή απάντηση ήταν επίσης διαφανείς και σαφείς, συμπεριλαμβανομένων συμβατικών πυραυλικών και πυρηνικών επιλογών. Η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης των προϋποθέσεων για τη χρήση πυρηνικών όπλων συζητείται επίσης εδώ και πολύ καιρό.
«Το νέο στάδιο δεν άλλαξε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αλλά άνοιξε το δρόμο για τη μετάβαση σε νέα στάδια κλιμάκωσης με ελάχιστα κίνητρα για τη μείωσή της».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το βασικό σενάριο για το εγγύς μέλλον είναι η συνέχιση της «έρπουσας κλιμάκωσης». Θα πρέπει να περιμένουμε περαιτέρω επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος με τη χρήση δυτικών όπλων. Ωστόσο, πιθανότατα θα πρόκειται για επιθέσεις ακριβείας, που θα ισορροπήσουν στα όρια των συνθηκών που περιγράφονται στο νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Ο ρωσικός στρατός έχει μεγαλύτερη επιρροή σε ένα τέτοιο σενάριο.
Πρώτον, οι δοκιμαστικές επιθέσεις με τους νέους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς μπορεί να συνεχιστούν. Είναι απίθανο να υπάρξουν πολλές από αυτές, αλλά η ψυχολογική επίδραση και η χρήση του νέου συστήματος σε συνθήκες μάχης είναι σημαντικές.
Δεύτερον, η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνήθεις επιθέσεις της με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως κάνει εδώ και πολύ καιρό με τρόπο που το Κίεβο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί. Οι υλικές απώλειες της Ουκρανίας από τέτοια πλήγματα είναι απτές.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τρίτον, ο ρωσικός στρατός προελαύνει αργά, φθείροντας τον εχθρό. Στο σενάριο της «έρπουσας κλιμάκωσης», η Ρωσία έχει πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στην Ουκρανία από ό,τι το Κίεβο και η Δύση προκαλούν στη Ρωσία. Οι απώλειες των ουκρανικών υποδομών και του βιομηχανικού δυναμικού θα αυξηθούν, όπως και οι απώλειες εδαφών, στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, η Ρωσία εξακολουθεί να έχει μοχλό πίεσης έναντι της Δύσης σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής.
Ένα ριζοσπαστικό σενάριο θα μπορούσε να προκληθεί από την προσπάθεια της Ουκρανίας να ξεφύγει από τον χαμένο αλγόριθμο της «υφέρπουσας κλιμάκωσης». Η αύξηση των πυραυλικών πληγμάτων σε συνδυασμό με τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι ρωσικές ενέργειες, να καταδειχθεί η αύξηση της ικανότητας πρόκλησης ζημιών και ταυτόχρονα να εμπλακούν βαθύτερα οι δυτικοί εταίροι στη σύγκρουση. Οι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου δεν έχουν ακόμη παγιωμένη επιθυμία να εμπλακούν σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, η Γερμανία αποφεύγει τις παραδόσεις των πυραύλων κρουζ για επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος. Όμως η «υφέρπουσα κλιμάκωση» είναι επίσης αποδεκτή ως ένα βαθμό για τη Δύση. Επιτρέπει τον περιορισμό του ρωσικού δυναμικού στην Ουκρανία, φθείροντας τους πόρους της Μόσχας και δοκιμάζοντας τα όπλα και τα συστήματα πληροφοριών της σε συνθήκες μάχης. Η Ουκρανία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη Δύση, χάνοντας ουσιαστικά την κυριαρχία της. Η ικανότητά της να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι ήδη άμεσα συνδεδεμένη με τη δυτική υποστήριξη και η μεταπολεμική ανασυγκρότηση χωρίς αυτήν είναι απλά αδιανόητη.
Τι θα συμβεί εάν η Ουκρανία προμηθεύεται παρ’ όλα αυτά με μια παρτίδα πυραύλων επαρκή για μαζική χρήση κατά του ρωσικού εδάφους και αυτή η παρτίδα χρησιμοποιηθεί πέραν των όρων του ρωσικού πυρηνικού δόγματος; Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την προσδοκία ότι η Μόσχα δεν θα τολμήσει να επιτεθεί σε στόχους στο έδαφος χωρών του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Ωστόσο, θα ήταν απερίσκεπτο να ελπίζει κανείς ότι η ρωσική ηγεσία θα καταπιεί μια τέτοια επίθεση, ειδικά αν προκαλέσει σημαντικές ζημιές και απώλειες.
Πράγματι, η καταστροφή στόχων στο έδαφος χωρών του ΝΑΤΟ είναι γεμάτη με άμεση στρατιωτική σύγκρουση με τη Συμμαχία. Ωστόσο, ένα πυρηνικό χτύπημα στο έδαφος της Ουκρανίας υπό τέτοιες συνθήκες γίνεται ήδη ένα πολύ πιο ρεαλιστικό σενάριο σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι μαζικό. Είναι πιο λογικό να αναμένεται μια επιδεικτική χρήση μιας τακτικής φόρτισης μακριά από κατοικημένες περιοχές. Αλλά μια τέτοια επίδειξη θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από πειστική.
Από μόνη της, θα δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν θα μοιάζει τόσο πολύ με την κρίση των πυραύλων της Κούβας όσο με τα αμερικανικά χτυπήματα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
«Εκείνη την εποχή, οι ΗΠΑ προχώρησαν στην καταστροφή δύο μεγάλων πόλεων- μέσα σε λίγες μέρες έβαλαν τέλος στον πόλεμο με την Ιαπωνία. Η Μόσχα μπορεί να έχει παρόμοιους υπολογισμούς, αν και η καταστροφή πόλεων προφανώς δεν είναι μέρος των σχεδίων της».
Το 1945, οι ΗΠΑ ήταν η μόνη πυρηνική δύναμη και είχαν τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των συμβατικών όπλων- το έδαφός τους ήταν άτρωτο, ενώ η Ιαπωνία είχε μείνει χωρίς βιώσιμους συμμάχους και βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η Ουκρανία είναι επίσης εξαντλημένη από τον πόλεμο, αλλά οι σύμμαχοί της έχουν κολοσσιαία δύναμη και, αν συγκεντρώσουν την πολιτική βούληση, είναι ικανοί για πιο επιθετικές ενέργειες. Επιπλέον, άλλα κέντρα ισχύος, όπως η Κίνα και η Ινδία, δεν ενδιαφέρονται για πυρηνική κλιμάκωση. Η Μόσχα δύσκολα μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξή τους σε ένα τέτοιο σενάριο.
Εάν όντως εξελιχθεί το ριζοσπαστικό σενάριο, θα δημιουργηθεί μια κατάσταση που ενδεχομένως θα είναι πιο επικίνδυνη από την κρίση των πυραύλων της Κούβας. Το 1962, η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ ισορροπούσαν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου σε καιρό ειρήνης. Σήμερα αυτό διαδραματίζεται εν μέσω μιας μεγάλης σύγκρουσης στην Ευρώπη. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να σταματήσει η κρίση από το να κλιμακωθεί σε τέτοιες συνθήκες. Το ερώτημα είναι αν θα εξελιχθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ. Η αποφασιστικότητα της Δύσης να διεξάγει πόλεμο δεν είναι καθόλου προφανής, οπότε μια άμεση στρατιωτική απάντηση είναι απίθανη. Ωστόσο, θα είναι ευκολότερο για τη Δύση να απομονώσει τη Ρωσία. Θα προκύψει ένα ισχυρό κίνητρο για την κινητοποίηση νέων πόρων για την υποστήριξη της Ουκρανίας και την επιτάχυνση της στρατιωτικοποίησης της ίδιας της Δύσης. Η Ουκρανία θα επιστρέψει στην παγκόσμια ατζέντα της πληροφόρησης. Ο δρόμος θα ανοίξει για νέα στάδια κλιμάκωσης. Για παράδειγμα, το Κίεβο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια βρώμικη ατομική βόμβα εναντίον της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με ένα αντίποινα από τη Μόσχα. Ένα ριζοσπαστικό σενάριο θα φέρει στα όριά του όλες εκείνες τις αδυναμίες της δομής της ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας που συσσωρεύονται επί μακρόν. Σε αυτή την περίπτωση, η παγκόσμια τάξη κινδυνεύει πραγματικά να καταρρεύσει με μια κλασική μορφή για την ιστορία των διεθνών σχέσεων – μέσω μιας ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι ακριβώς θα προκύψει από τα ερείπια. Και σε βάρος τίνος θα δημιουργηθεί η νέα τάξη πραγμάτων.
«Η εναλλακτική λύση είναι να αποφύγουμε μια κατάσταση όπου η Μόσχα θα αποφασίσει να προσπαθήσει να βάλει ένα παχύ τέλος στη σύγκρουση χρησιμοποιώντας πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας».
Τα πλήγματα με κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους στο ρωσικό έδαφος δεν θα κάμψουν τη βούληση της ρωσικής ηγεσίας. Ακριβώς το αντίθετο. Θα αυξήσουν το κίνητρο να την τερματίσει με πολύ πιο αποφασιστικά και γρήγορα βήματα. Στο σενάριο της «έρπουσας κλιμάκωσης», η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει επίσης μια αυξανόμενη κρίση. Αυστηρά μιλώντας, το Κίεβο είναι το πιο ευάλωτο μέρος σε οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης – τόσο ριζική όσο και βασική. Η Ουκρανία θα υποστεί αναπόφευκτα απώλειες ακόμη και σε περίπτωση ειρηνικής λύσης. Το ερώτημα είναι το τίμημα για όλους τους συμμετέχοντες. Το τίμημα για την Ουκρανία θα είναι το υψηλότερο.

Πηγή