Κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μιχάλη A. Πέτρου με τίτλο «Σπαράγματα της Γλυκείας Χώρας» από τις εκδόσεις Αρμός.
Το βιβλίο αναπτύσσει μια κλινική και μια θεωρία του πένθους, με αφετηρία μία ιδιαίτερη απώλεια: εκείνη των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή του 1974. Η συγκρότηση της υπόθεσής τους σε ένα αδύνατο πένθος για τους συγγενείς τους εδράζεται σε ένα κοινωνικό βάθρο και σε μια πολιτική επιλογή, που καθιστούν τη συλλογική προσπάθεια διεργασίας της απώλειας, η οποία υπερβαίνει εκείνη των αγνοουμένων, αδύνατη. Αφορά στην επιβίωση και το μέλλον της χώρας.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ωστόσο, το βιβλίο δεν περιορίζεται στη μελέτη της κοινωνικά και πολιτικά περιπεπλεγμένης αυτής απώλειας. Πρόκειται για μια ευρύτερη ψυχαναλυτική και ανθρωπολογική προσέγγιση που επιχειρεί να συμβάλει στην ανάδειξη ανεπίγνωστων κοινωνικών και ασυνείδητων ψυχικών διεργασιών που μετέχουν της ιστορικής αιτιότητας και της πολιτισμικής εξέλιξης.
Υποστηρίζεται η υπόθεση ότι η ψυχική οργάνωση, η δομή και οι διεργασίες του ατομικού υποκειμένου, πολύ περισσότερο οι οδύνες του, δεν μπορούν να κατανοηθούν ικανοποιητικά, ακόμη λιγότερο να ανακουφισθούν, παρά μόνο αν συσχετισθούν με το περιεχόμενο και τη λειτουργία που λαμβάνουν για άλλα υποκείμενα και ανενταχθούν στα πλαίσια μέσα στα οποία τα υποκείμενα εγγράφονται ως συγκροτούμενα και ταυτόχρονα ως συνιστώντα στοιχεία και κρίκοι ενός ιστορούμενου πολύ-υποκειμενικού συνόλου.
Πένθος: Άτομο – Κοινωνία– Πολιτική
Πρόλογος: René KaësΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Σπαράγματα της Γλυκείας Χώρας»
Ο Μιχάλης A. Πέτρου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Είναι κλινικός ψυχολόγος και κοινωνικός ανθρωπολόγος, διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Lumière-Lyon 2. Εκεί δίδαξε στη δεκαετία του’80, όπως και στις Ανώτερες Σχολές Ψυχιατρικών Νοσηλευτών, και εργάστηκε σε παιδοψυχιατρικά πλαίσια. Τις επόμενες δύο δεκαετίες εργάστηκε στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε πρόγραμμα αποϊδρυματισμού. Διετέλεσε στη συνέχεια επιστημονικός υπεύθυνος του κέντρου για παιδιά με αυτισμό «Το Περιβολάκι ΙΙΙ».Σήμερα εργάζεται ιδιωτικά σε Ελλάδα και Κύπρο ως ψυχαναλυτής και αναλυτής, συντονιστής και επόπτης ομάδων. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας, της International Psychoanalytical Association, της Société Française de Psychothérapie Psychanalytique de Groupe και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας.