Συνάντηση Μητσοτάκη – Στάρμερ, με «φόντο» τα γλυπτά του Παρθενώνα

0
30


Σήμερα το μεσημέρι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ στριτ, συναντώντας για πρώτη φορά επισήμως τον πρωθυπουργό της Βρετανίας  Κιρ  Στάρμερ, με τον οποίον είχαν ήδη σύντομες συναντήσεις πέρυσι στο Λονδίνο, στην COP28 στο Ντουμπάι, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.
Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα μπορεί να απασχόλησε την Δευτέρα 2/12, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ενόψει της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του, αλλά δεν είναι κυρίαρχο στην «ατζέντα» της συνάντησης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι και αυτό το ζήτημα θα τεθεί στη διάρκεια της συνάντησης, διαψεύδοντας, παράλληλα, δημοσίευμα του Sky News ότι υπήρξαν ιδιωτικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με αξιωματούχους του Βρετανικού Μουσείου για το θέμα.
Υπάρχουν άλλωστε μια σειρά γεωπολιτικών εξελίξεων, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, θέματα όπως το μεταναστευτικό, αλλά και διμερή ζητήματα, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και η ναυτιλία που χρήζουν συζήτησης.
Όσο αφορά τα γλυπτά, από την πλευρά του πρωθυπουργού αναμένεται να ειπωθεί για μία ακόμη φορά η πάγια ελληνική επιχειρηματολογία υποστήριξης του αιτήματος επιστροφής των γλυπτών, όπου κυρίαρχη θέση κατέχει η αρτιότητα του μνημείου.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης, ότι «δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε κανένα δικαίωμά μας και να υποχωρήσουμε στο πλαίσιο της διεκδίκησης, ειδικά ως προς το θέμα της κυριότητας», θέτοντας το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, στους Financial Times γίνεται αναφορά σε δήλωση πηγής προσκείμενης στον Κίρ Στάρμερ, σύμφωνα με την οποία και όσον αφορά τη συζήτηση ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το Βρετανικό Μουσείο, «είμαστε ανοιχτοί σε οτιδήποτε συμφωνηθεί. Μπορούμε να πούμε ότι δεν υπάρχει ισχυρή άποψη για το τι πρέπει να συμβεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις της Αθήνας με το Βρετανικό Μουσείο είναι αρκετά προχωρημένες. Ραντεβού έχει κάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει και τη νομική φόρμουλα. Εξελίξεις, πάντως, θα πρέπει να αναμένονται τουλάχιστον με το νέο έτος, ενώ και οι δημοσκοπήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτυπώνουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Αθήνα.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Άλλωστε, ο Κιρ. Στάρμερ δεν θεωρείται ότι θα φέρει αντιρρήσεις στην επιστροφή, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει σε πρώτη φάση τον πολυετή δανεισμό των γλυπτών, χωρίς παράλληλα η Ελλάδα να απεμπολήσει την κυριότητά τους.

Πηγή