Αξιωματούχοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) είχαν σήμερα συνομιλίες στο Κάιρο με την Αίγυπτο, τη μοναδική χώρα που διαθέτει πέρασμα προς τη Λωρίδα της Γάζας, για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να διασφαλιστεί πρόσβαση στον παλαιστινιακό θύλακα «υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».
Μετά την εισβολή μαχητών της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, το εβραϊκό κράτος επέβαλε τη Δευτέρα «πλήρη πολιορκία» στη Γάζα, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αφού έκλεισαν τα περάσματα προς το Ισραήλ, μόνο το πέρασμα της Ράφα, προς την Αίγυπτο παραμένει τυπικά ανοικτό, όμως βομβαρδίστηκε τρεις φορές από τους Ισραηλινούς τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Σήμερα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι συναντήθηκε με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ και τον επικεφαλής της UNRWA Φίλιπε Λατσαρίνι, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Είχαν «μακρές συζητήσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προσφερθεί προστασία στους αμάχους», την ώρα που από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Συζήτησαν τρόπους για να «διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας των υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής βοήθειας», συνέχισε το υπουργείο.
Χαρακτηρίζοντας την ανθρωπιστική κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα «επικίνδυνη» ο Σούκρι υπογράμμισε ότι «στηρίζει πλήρως τις υπηρεσίες του ΟΗΕ» προκειμένου να διασφαλιστεί «η άφιξη ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας».
Ο ίδιος «προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της πολιτικής συλλογικής τιμωρίας που συνίσταται στο να λιμοκτονούν και να πολιορκούνται άμαχοι κατά παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι έλαβε δωρεές από το αιγυπτιακό της παράρτημα, πριν τους πρώτους βομβαρδισμούς εναντίον του περάσματος Ράφα.
Η αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνος εξακολουθεί να ζητεί δωρεές, διαβεβαιώνοντας ότι εργάζεται για «να προετοιμάσει και να μεταφέρει έκτακτη βοήθεια» στη Γάζα. Ωστόσο το πέρασμα στη Ράφα δεν λειτουργεί καθώς οι εγκαταστάσεις του από την παλαιστινιακή πλευρά έχουν υποστεί ζημιές λόγω των βομβαρδισμών.