Επιμέλεια: Γιάννα Μυράτ
Ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την παρουσία του στην κεντρική Γάζα τους τελευταίους μήνες, οχυρώνοντας στρατιωτικές βάσεις και κατεδαφίζοντας παλαιστινιακά κτίρια, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και δορυφορικές εικόνες, μια κίνηση που υποδηλώνει ότι μπορεί να ετοιμάζεται να ασκήσει μακροπρόθεσμο έλεγχο στην περιοχή.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Από τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν καταλάβει έναν δρόμο τεσσάρων μιλίων, γνωστό ως διάδρομος Νετζαρίμ, που διχοτομεί τον θύλακα, για να εμποδίσουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τη Γάζα να επιστρέψουν βόρεια. Αυτό έχει εξελιχθεί σιγά σιγά σε ένα τετράγωνο εδάφους 18 τετραγωνικών μιλίων που ελέγχεται από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό και μια ανάλυση δορυφορικών εικόνων και βίντεο των New York Times.
Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι στρατιώτες έχουν κατεδαφίσει περισσότερα από 600 κτίρια γύρω από το δρόμο σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη. Έχουν επίσης επεκτείνει γρήγορα ένα δίκτυο φυλακίων εξοπλισμένων με πύργους επικοινωνιών και αμυντικές οχυρώσεις.
Η συσσώρευση υποδηλώνει μια στροφή για το Ισραήλ, το οποίο είχε σε μεγάλο βαθμό αποφύγει να κρατήσει το έδαφος της Γάζας. Ο στρατός ισχυρίζεται ότι η επέκταση έγινε για επιχειρησιακούς λόγους.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η επέκταση έχει επίσης εγείρει εικασίες για τα σχέδια του Ισραήλ για το μέλλον της Γάζας. Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα ακόμη και μετά τον πόλεμο, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τι συνεπάγεται αυτό.
Ο έλεγχος του διαδρόμου, ο οποίος διασχίζει τη Γάζα από τα σύνορα του Ισραήλ έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, έχει δώσει στο Ισραήλ τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις μετακινήσεις σε όλο το μήκος του θύλακα, κρατώντας εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο νότο. Τους τελευταίους μήνες, ο ισραηλινός στρατός έχει επεκτείνει την εξουσία του σε εδάφη εκατέρωθεν του διαδρόμου, περίπου 4,3 μίλια πλάτους και 4,3 μίλια μήκους, για να διευκολύνει τις ισραηλινές δυνάμεις να κρατήσουν την περιοχή, είπε ο αντισυνταγματάρχης Ναντάβ Σοσάνι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, σε συνέντευξή του.
Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας που δείχνει την έκταση του διαδρόμου Νετζαρίμ και των ισραηλινών βάσεων εντός του διαδρόμου
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Γάζα στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο του 1967, διατηρώντας εκεί εβραϊκούς οικισμούς και στρατιωτικές βάσεις. Η χώρα απέσυρε τα στρατεύματά της και τους εποίκους της το 2005.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ορισμένοι Ισραηλινοί υπουργοί είπαν ότι ο στρατιωτικός έλεγχος στη Γάζα θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για ανανεωμένο εβραϊκό εποικισμό, αν και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου το έχει αποκλείσει προς το παρόν.
Μια φωτογραφία δείχνει μια πινακίδα κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του διαδρόμου Νετζαρίμ που φέρει το μήνυμα “Οδηγήστε με ασφάλεια — καλή τύχη”
Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων τους τελευταίους τρεις μήνες δείχνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει τουλάχιστον 19 μεγάλες βάσεις σε όλη την περιοχή και δεκάδες μικρές. Ενώ μερικά χτίστηκαν νωρίτερα στον πόλεμο, οι εικόνες δείχνουν επίσης ότι ο ρυθμός κατασκευής φαίνεται να επιταχύνεται: Δώδεκα από τις βάσεις είτε κατασκευάστηκαν είτε επεκτάθηκαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Πολλές είναι πλακόστρωτες και περιφραγμένες, με στρατώνες, δρόμους πρόσβασης και χώρο στάθμευσης για τεθωρακισμένα οχήματα. Συχνά περιβάλλονται από αμυντικές τάφρους, λόφους και εμπόδια για οχήματα.
Η έκταση των οχυρώσεων υποδηλώνει ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται τουλάχιστον για μια μόνιμη παρουσία στη Γάζα. Ο Άβι Ντίχτερ, υπουργός της ισραηλινής κυβέρνησης, είπε ότι το Ισραήλ «θα μείνει στη Γάζα για μεγάλο χρονικό διάστημα».
«Σίγουρα δεν είμαστε στην αρχή του τέλους, γιατί έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», είπε ο Ντίχτερ στους δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ.
Ο Αμίρ Αβίβι, ένας απόστρατος ταξίαρχος που ενημερώνεται τακτικά από το κατεστημένο ασφαλείας του Ισραήλ, είπε ότι πολλοί από τους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας πιστεύουν τώρα ότι «η αποχώρηση δεν αποτελεί πλέον επιλογή».
«Γι’ αυτό τα χτίζουν όλα αυτά», είπε. «Στο τέλος της ημέρας, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους».
Τον Νοέμβριο, ο Νετανιάχου περιόδευσε τον διάδρομο Νετζαρίμ σε μια σχετικά σπάνια επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας. Τα ισραηλινά στρατεύματα στην περιοχή «κάνουν καταπληκτική δουλειά», είπε ο πρωθυπουργός σε δήλωση. «Έχουν επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα προς τον σημαντικό μας στόχο – η Χαμάς δεν θα κυβερνήσει στη Γάζα», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αντιταχθεί στον μακροπρόθεσμο ισραηλινό έλεγχο στη Γάζα, η οποία ελπίζει ότι θα γίνει μέρος ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε το Ισραήλ να «τελειώσει» τον πόλεμο, χωρίς να ορίζει ποιους όρους θα μπορούσε να θεωρήσει αποδεκτούς για μια μεταπολεμική Γάζα.
Μια διευρυνόμενη βάση
Τον Μάρτιο, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να κατασκευάζει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις του εντός του διαδρόμου Νετζαρίμ, επεκτείνοντάς την καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για να περιλαμβάνει περισσότερα αμυντικά χαρακτηριστικά και ένα οδικό σημείο ελέγχου.
Ισραηλινή στρατιωτική βάση
Οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν τουλάχιστον 620 κτίρια κατοικιών, θερμοκήπια και άλλες κατασκευές από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ανάλυση των Times. Ισραηλινοί στρατιώτες από το 749ο Τάγμα Μηχανικής Μάχης του στρατού δημοσίευσαν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κατεδαφίσεις που είχαν πραγματοποιήσει.
Ισραηλινοί στρατιώτες άρχισαν να στρώνουν και να οχυρώνουν τον διάδρομο Νετζαρίμ στα τέλη του περασμένου έτους, αμέσως μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του στρατού στη Γάζα. Μέχρι τον Ιούνιο, οι περισσότερες κατασκευές σε απόσταση μισού μιλίου βόρεια και νότια του δρόμου είχαν εξαφανιστεί, δημιουργώντας αυτό που ο ισραηλινός στρατός θεωρούσε ως ζώνη ασφαλείας.
Το χωριό Al Mughraqa της Γάζας, σχεδόν τέσσερα μίλια νότια της πόλης της Γάζας, ήταν αυτό που επλήγη σκληρότερα εκείνη την περίοδο. Πάνω από 10.000 άνθρωποι ζούσαν στο Al Mughraqa πριν από τον πόλεμο, περιτριγυρισμένο από μυρωδάτους λεμονόκηπους και οργώματα με ντομάτες και αγγούρια.
Τον Αύγουστο, το χωριό είχε σχεδόν καταστραφεί, μαζί με τη βλάστησή του. Μόνο μια χούφτα κτίρια στο χωριό στέκουν ακόμα, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και πρώην κατοίκους.
Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του χωριού δεν μπορούν παρά να ονειρεύονται να επιστρέψουν στη γη τους, λέει ένας 50χρονος Παλαιστίνιος ο οποίος διέφυγε με τη γυναίκα και τα παιδιά του για τη νότια Γάζα.
Στην αρχή, οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι του χωριού μπορούσαν να επιστρέψουν για να ελέγξουν τα σπίτια και τη γη τους, είπε, αλλά καθώς η ισραηλινή παρουσία στην περιοχή εδραιωνόταν, φοβόντουσαν ότι ακόμη και να πλησιάσουν τα ερείπια θα ήταν θανατική ποινή.
Τώρα, «δεν μένει τίποτα άλλο παρά η καταστροφή», είπε.
Με πληροφορίες από New York Times