«Το σκηνικό στη Συρία θα ξεκαθαρίσει με τον Τραμπ»

0
22


Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης
Για την επόμενη μέρα στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, μίλησαν στο Zougla.gr δύο πρόσωπα που έχουν γνώση της ευρύτερης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα ο διεθνολόγος  και γεω-στρατηγικός αναλυτής, Βασίλης Κοψαχείλης αλλά και ο Αντιπτέραρχος ε.α. Γιώργος Νταβρής, επίτιμος υπαρχηγός του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας και πρώην ακόλουθος Άμυνας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Συρία και στον Λίβανο.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρονται στο κατά πόσο είναι εφικτό με τα τωρινά δεδομένα, πρακτικά να υπάρξει μια ενωμένη Συρία στο άμεσο μέλλον, ενώ εστιάζουν και στην πιθανότητα οι στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας να έρθουν αντιμέτωπες με το Ισραήλ για τις ζώνες επιρροής.
Επίσης, δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ποιους θεωρούν κερδισμένους και χαμένους αυτή τη στιγμή στην γεωπολιτική σκακιέρα.
Ο Βασίλης Κοψαχείλης και ο Γιώργος Νταβρής αναφέρονται ακόμα στον ευρύτερο ρόλο της Τουρκίας αλλά και στη στάση των Αμερικανών του Ισραήλ, των Ρώσων και τον Ιρανών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Επιπλέον, εστιάζουν και στο εάν υπάρχει πιθανότητα, επί προεδρίας Τραμπ, να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής.
Δείτε όλα όσα είπαν:

Γιατί έπεσε τώρα το καθεστώς του Άσαντ ;
Σύμφωνα με τον κ. Νταβρή, «τώρα υπήρξαν οι προϋποθέσεις, το κλίμα , η αποδιοργάνωση, όλοι οι παράγοντες που κλόνισαν τα στηρίγματα του Άσαντ. Τα στηρίγματα αυτά ήταν η Ρωσία και το Ιράν. Λόγω πολέμου στην Ουκρανία, και λόγω των χτυπημάτων του Ισραήλ, η στρατιωτική και η διπλωματική ισχύς του καθεστώτος έπεσαν δραματικά, οπότε σε ένα γενικότερο πλαίσιο έγινε αυτό στη Συρία. Εκτιμώ πως ισχυρός παράγων είναι και παραμένουν οι ΗΠΑ. Στην αλλαγή ηγεσίας ήθελαν να έχουν μια νίκη, διότι απ’ ότι φαίνεται τα πράγματα στην Ουκρανία δεν πηγαίνουν όπως θα ήθελαν».ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Το καθεστώς Άσαντ δεν έχει σχέση με τον πατέρα του και την πολιτική. Άφησε το πεδίο ελεύθερο στους περιφερειακούς ηγέτες, με αποτέλεσμα ο κόσμος να δυσπιστεί απέναντί του», υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κοψαχείλης.
Πόσο εύκολο πρακτικά είναι να υπάρξει μια ενωμένη Συρία στο άμεσο μέλλον ;
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ενωμένη Συρία στο μέλλον, κυρίως επειδή οι Κούρδοι είναι ενωμένοι και έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ. Πλέον έχουν ουσιαστικά πρωτοκρατική δομή σε ένα μεγάλο κομμάτι της Συρίας. Κάποια στιγμή ο εδαφικός διαμελισμός της Συρίας θα πρέπει να θεωρείται λογικός», απαντά ο διεθνολόγος.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Νταβρής απαντώντας στο ερώτημα αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, το εξής:
«Υπάρχουν οι διεκδικήσεις της Τουρκίας και το Ισραήλ χρειάζεται τώρα μια ουδέτερη ζώνη. Του δίνεται όμως τώρα μια ευκαιρία μια και καλή να τελειώνει με τη Χεζμπολάχ. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή στήνονται τα κομμάτια του σκάκι στη σκακιέρα που λέγεται Συρία. Ακόμα δεν έχουν στηθεί. Παίρνουν θέση όλοι οι παίκτες. Εάν δεν διευθετηθεί πάντως το μοίρασμα και η ομοσπονδία που θέλουν να δημιουργήσουν, είναι πολύ πιθανό να δούμε επίθεση του Ισραήλ κατά Τουρκίας. Το Ισραήλ βομβάρδισε στη Συρία για να έχει μεγάλη ισχύ και το νέο καθεστώς. Εάν δεν τα βρούνε στο μοίρασμα της επιρροής, θα υπάρξει σύγκρουση».
Για το ενδεχόμενο σύγκρουσης Ισραήλ και Τουρκίας
Σχετικά με το ενδεχόμενο σύγκρουσης του Ισραήλ με την Τουρκία, με αφορμή την κατάσταση στη  Συρία, ο κ. Κοψαχείλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρει μεταξύ άλλων πως «το Ισραήλ έχει δώσει drone στους Κούρδους τα οποία δεν κάνουν μόνο προσβολές στους Τούρκους αλλά συλλέγουν πληροφορίες που παίρνουν ήδη και οι Ισραηλινοί. Και από την πλευρά της η Τουρκία έχει δώσει πολιτική και στρατιωτική στήριξη στη Χαμάς».
«Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ δεν θα αφήσουν να μεγαλώσει τόσο πολύ η Τουρκία», συμπληρώνει ο κ. Νταβρής.
Ποιοι είναι τελικά οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι στην περιοχή ;
«Έχουμε περάσει σε άλλη πίστα για τους κερδισμένους και τους χαμένους. Και το Ιράν και η Ρωσία επαναπροσδιορίζουν την δικιά τους πολιτική θέση. Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα ότι είναι χαμένοι. Είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα περί χαμένων και κερδισμένων. Αυτό θα το δούμε την ώρα που θα αναλάβει ο Τραμπ. Για μένα οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικός παίκτης στην περιοχή», τονίζει ο κ. Κοψαχείλης, ενώ ο κ. Νταβρής υποστηρίζει πως «από μια πρώτη ματιά η Τουρκία φαίνεται πως είναι κερδισμένη, όπως επίσης το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, ενώ χαμένοι είναι οι Ρώσοι και το Ιράν. Όμως για μένα άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως με όλα αυτά που γίνονται στη Συρία».
«Μην ξεχνάμε ότι η Ρωσία, το Ιράν αλλά και η Τουρκία έχουν ένα κοινό μέτωπο αυτή τη στιγμή, μια Δύση που τους πιέζει και αισθάνονται πως τους απειλεί. Αλλά και η Τουρκία έχει φιλοδοξίες που ενοχλούν την Ρωσία. Αυτό απασχολεί τους Αμερικανούς», θα συμπληρώσει ο διεθνολόγος.
Σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας
«Η Τουρκία είναι χρήσιμη αυτή τη στιγμή στους Αμερικανούς και στους Ρώσους», λέει ο διεθνολόγος και προσθέτει : «Οι Αμερικανοί την βλέπουν χρήσιμη, οι Ρώσοι την εκμεταλλεύονται. Ο Ερντογάν έχει βρει το κλειδί να μπορεί να περνάει τις θέσεις του και την ατζέντα του ακόμα».
Από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος θα προσθέσει πως «η Τουρκία δεν έχει μόνο ατζέντα Ελλάδα, Κύπρο και Αιγαίο. Θέλει να γίνει η 5η μεγάλη περιφερειακή δύναμη και αυτό το ξέρουν και οι μεγάλες δυνάμεις. Από το τι θέλουν οι μεγάλες δυνάμεις θα εξαρτηθεί και η τύχη της».
Πόσο εφικτή είναι η δημιουργία κουρδικού κράτους ;
«Στα πλάνα του Τραμπ είναι ένα ομόσπονδο συριακό κράτος το οποίο θα έχει μια αυτονομία για τους Κούρδους, που αυτό δεν το θέλει η Τουρκία με τίποτα», λέει στην ανάλυση του μεταξύ άλλων ο κ. Κοψαχείλης ενώ ο κ. Νταβρής κάνει σαφές πως  «η Αμερική και το Ισραήλ θα θέλουν να κρατούν ανοιχτό το θέμα για το εάν θα φτιαχτεί κουρδικό κράτος. Όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα τρέξουν τα υπόλοιπα. Πάντως το Ισραήλ  δεν θέλει να μεγαλώσει τη Τουρκία». 

Πηγή