Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ)

0
327


Για πρώτη φορά στα χρονικά η Ελλάδα αποκτά μακρόπνοο ενεργειακό σχεδιασμό. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) έχει αναρτηθεί, από την προηγούμενη εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση. Σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Ενέργεια και το Κλίμα, Μιχάλης Βερροιόπουλος, παραχώρησαν σχετική συνέντευξη παραχώρησαν στους εκπροσώπους του Τύπου.

Ο Υπουργός, ανοίγοντας τη συζήτηση, παρουσίασε τους 3 κεντρικούς πυλώνες του ΕΣΕΚ:

  • αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ (στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από 29% σήμερα), περιορισμό του ειδικού βάρους του λιγνίτη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο 
  • εξοικονόμηση ενέργειας σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% σε ετήσια βάση
  • αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, στην ενέργεια

Επισημαίνοντας ότι «δεν ξεκινάμε από το σημείο μηδέν – το αντίθετο», ο κ. Σταθάκης ανέφερε εν συντομία το πλέγμα παρεμβάσεων και τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια:

  • στο θεσμικό πλαίσιο (απελευθέρωση αγορών, διατήρηση δημοσίου ελέγχου στα δίκτυα, ενεργοποίηση Target Model, μέτρα κατά της ενεργειακής φτώχειας)
  • στην αναδιάρθρωση του ενεργειακού μείγματος (σταδιακή απόσυρση λιγνίτη, ταχεία απόσυρση πετρελαϊκών μονάδων μέσω της διασύνδεσης των νησιών, κατασκευή αγωγών και δικτύου φυσικού αερίου, διαγωνιστικές διαδικασίες για ΑΠΕ, χωροταξικός σχεδισμός για ΑΠΕ και θεσμοθέτηση Ενεργειακών Κοινοτήτων)
  • στην εξοικονόμηση ενέργειας («Εξοικονομώ ΙΙ» με 50.000 νοικοκυριά, για το οποίο θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη, εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια, συμπληρωματικές πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξηλεκτρισμός μεταφορών)

Ο Υπουργός εκτίμησε ότι «με τα σημερινά δεδομένα τον Γενάρη θα υποβάλλουμε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Εθνικό Σχέδιο της χώρας για το 2030».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα είναι κομβικής σημασίας.

Πρώτον επιτυγχάνει υπέρ το δέον και τους ενεργειακούς και τους περιβαλλοντικούς  στόχους της χώρας για το 2030.

Δεύτερον, εμπεριέχει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων, εφόσον η αξία των επενδύσεων που περιέχει το Σχέδιο προϋπολογίζεται σε 32 δις ευρώ. Άρα, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας, συνδέεται με τη εργασία, καθώς και με τη μόχλευση και ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Τρίτον, συνδέεται και με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και με τη μείωση του κόστους νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην μείωση του κόστους κατανάλωσης και επιδρώντας  σε ένα  βαθμό και  στο δημοσιονομικό κόστος.»

Στη συνέχεια ο κ. Βερροιόπουλος παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου. Μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «Οι ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, είναι για μας εξίσου σημαντικοί με τους ευρωπαϊκούς στόχους, γι’ αυτό είναι και εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός.

Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί βάλει, είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μας τα νησιά.

Ο δεύτερος στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση  των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Και αυτός επιτυγχάνεται, τόσο με τις ΑΠΕ όσο και με τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος όπως επίσης φυσικά και  με τη μεγάλη προσοχή που δίνουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο τρίτος στόχος που βάλαμε αφορά στη μείωση του ποσοστού  της ενεργειακής εξάρτησης. Θέλουμε εξίσου την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, την προώθηση του σχήματος των ενεργειακών κοινοτήτων και αποδοτικότερο ενεργειακά κτιριακό απόθεμα.»

Η διαβούλευση για το ΕΣΕΚ συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=9704 μέχρι τη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 15:00.

 

ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για την παρουσία σας. Το θέμα είναι φυσικά η δημοσιοποίηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το 2030, στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν γίνει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους στόχους του 2030, τους οποίους καλούμαστε να πετύχουμε και το Εθνικό Σχέδιο το οποίο προδιαγράφει τον τρόπο, τα μέτρα πολιτικής, για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, για τους οποίους επαναλαμβάνω, έχει δεσμευτεί η χώρα, έχει προσυπογράψει και τους δύο στόχους αναφορικά με τη συμμετοχή των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση και το στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικά όλους τους στόχους που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και για τα οποία ο κ. Φάμελλος θα σταθεί πιο αναλυτικά.

Τί είναι το Εθνικό Σχέδιο: Ουσιαστικά προβλέπει την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% συνολική κατανάλωση και πρακτικά στην παραγωγή ενέργειας αυτό σημαίνει 57% από το 29% που είναι σήμερα, άρα θα υπάρξει μια πολύ μεγάλη αύξηση των ΑΠΕ. Θα έχουμε περιορισμό του ειδικού βάρους του ρόλου του λιγνίτη στο 17% και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική αυτή περίοδο. 

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εδώ προδιαγράφονται οι παρεμβάσεις της ενεργειακής αναβάθμισης σε πλήθος κλάδων της οικονομίας, με στόχο να επιτυγχάνεται ένας πολύ φιλόδοξος στόχος, 1,5% ετήσια πρέπει να βελτιώνεται η εξοικονόμηση ενέργειας για το σύνολο των δραστηριοτήτων στην οικονομία.

Και ο τρίτος πυλώνας αφορά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας, ουσιαστικά με ενίσχυση των πολιτικών που υπάρχουν ήδη και φυσικά επιπρόσθετα μέτρα που μπορούν να παρθούν στο μέλλον, προκειμένου να διασφαλίζεται η πρόσβαση όλων των πολιτών, ειδικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων στην ενέργεια. 

Το κείμενο το έχετε μπροστά σας σήμερα, ελπίζω να σας αρέσει το διάβασμα, είναι μεγάλο. Αυτό είναι δουλειά της Εθνικής Επιτροπής που συστήθηκε για την ενέργεια και το κλίμα, συμμετείχαν εκπρόσωποι πολλών Υπουργείων, ΥΠΕΝ, Οικονομίας, Οικονομικών, Εξωτερικών, Μεταφορών, ΡΑΕ φυσικά και οι φορείς του κλάδου, ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΚΑΠΕ κτλ. καθώς και εξωτερικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος.

Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μιχάλης Βερροιόπουλος, άρα οτιδήποτε αφορά το κείμενο και τη δουλειά, θα έχετε την ευκαιρία να το συζητήσετε στη συνέχεια. 

Εγώ θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν ξεκινάμε από το σημείο μηδέν, το αντίθετο, το πλέγμα των παρεμβάσεων προκειμένου να προωθήσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 είναι μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει μέσα από τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον ενεργειακό τομέα τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου ν’ απαριθμήσω μερικές από αυτές. 

Το πρώτο πλέγμα αφορά στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, στο θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτη και βασική τομή, απελευθερώθηκαν όλες οι αγορές, φυσικού αερίου και ενέργειας, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά.

Δεύτερον, διαχωρίσαμε τα δίκτυα από τα εμπορικά κομμάτια της δραστηριότητας των κρατικών εταιρειών στον κλάδο, με μια βασική αρχή, ότι τα δίκτυα θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο και τα Εμπορικά Τμήματα θα προχωρήσουν σε αποκρατικοποίηση. Μερικές έχουν γίνει, οι άλλες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθούν.

Η τρίτη βασική τομή είναι το target model. Διαμορφώσαμε ουσιαστικά το πλαίσιο λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί στα μέσα του 2019. Ταυτόχρονα και παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτρονική διασύνδεση της χώρας με τις γειτονικές, ικανοποιώντας έτσι και τη δεύτερη προϋπόθεση του target model που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και οι διαμόρφωση περιφερειακών, ενοποιημένων αγορών.

Η τέταρτη τομή σχετίζεται με την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας. Υπενθυμίζω ότι αναμορφώσαμε το κοινωνικό τιμολόγιο, προσφέροντας διπλάσια έκπτωση στους ασθενέστερους εισοδηματικά, προτάξαμε τους ασθενέστερους στο πρόγραμμα επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας της κατοικίας και από το υπερπλεόνασμα του ’17 χρηματοδοτήσαμε το Ταμείο για την επανασύνδεση του ρεύματος, αυτών που χάνουν το ΚΟΤ με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, με το οποίο 1.500 οικογένειες έχουν και πάλι ρεύμα. 

Η δεύτερη περιοχή παρεμβάσεων που έχουν ήδη διαμορφωθεί, αφορά την αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος. Με βάση την πορεία μετάβασης προς το 2030, η αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος, όπως θα γίνεται και όπως αναλύεται, αφορά στο μεν λιγνίτη αυτό που είναι η βασική μας στρατηγική, η απόσυρση των παλαιότερων μονάδων δε θα γίνει απότομα αλλά καθώς κλείνει ο κύκλος ζωής τους, διατηρώντας έτσι την ομαλή τροφοδοσία τους συστήματος.

Προωθούμε λύσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των μονάδων, όπου αυτό είναι εφικτό και αξιοποιούμε ευρωπαϊκούς πόρους για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων υποστήριξης της μεταβατικής περιόδου σε λιγνιτικές περιοχές. 

Περισσότερο επιθετική στάση υιοθετούμε απέναντι στις μονάδες που λειτουργούν με πετρέλαιο, κυρίως για τον εφοδιασμό των νησιών που δεν έχουν διασυνδεθεί στο ηπειρωτικό δίκτυο. Ήδη όπως ξέρετε, προωθούμε τα επόμενα χρόνια το σβήσιμο των εργοστασίων με diesel κυρίως μέσα από το πρόγραμμα των διασυνδέσεων των νησιών. Έγινε η «Κυκλάδες 1» και ακολουθούν οι «Κυκλάδες 2» και  «Κυκλάδες 3», έργα που ήδη ανατέθηκαν. Την επόμενη εβδομάδα υπογράφεται η σύμβαση για τη διασύνδεση της Πελοποννήσου-Κρήτης και ταυτόχρονα προχωράμε τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης και όλους τους σχεδιασμούς που θα καλύψουν τη μεγάλη πλειοψηφία των νησιών, μαζί και τα Δωδεκάνησα μέχρι το 2030. 

Για τα νησιά που δε θα συνδεθούν, συμμετέχουμε ενεργά στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ενεργειακά νησιά.

Το φυσικό αέριο αποτελεί ένα προνομιακό πεδίο, θα καλύψει προφανώς θα σταθεροποιεί το ενεργειακό μας σύστημα καθώς επεκτείνονται οι ΑΠΕ, ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς που κατασκευάζονται, και με την ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ξέρετε είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο που το φυσικό αέριο θα φτάσει σε 40 περίπου πόλεις της Ελλάδας στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Μεγάλες αλλαγές έγιναν και στις ίδιες τις ΑΠΕ. Αντικαταστήσαμε το σύστημα των εγγυημένων τιμών, για αποζημιώσεις των ΑΠΕ, που έκλεισε τον κύκλο του, με ανταγωνιστικές διαδικασίες, που ήδη διενεργούνται και που έχουν επιτρέψει στις τιμές να γίνουν πολύ ανταγωνιστικότερες. Για παράδειγμα οι τελευταίες εγγυημένες τιμές στα αιολικά ήταν γύρω στα 100 ευρώ, τώρα με τους πρώτους διαγωνισμούς έχει πέσει 30% με 35% η τιμή. Μ’ αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε και στο μέλλον.

Προς το τέλος του έτους νομοθετούμε για τη γεωθερμία, μια μορφή ΑΠΕ που η χώρα μπορεί να εκμεταλλευτεί. Ταυτόχρονα προχωρά σύγχρονο, χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ μέσω του Ειδικού αλλά και των Περιφερειακών Σχεδίων.

Για να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των ΑΠΕ με μικρές κλίμακες και τη δυνατότητα αποκεντρωμένης παραγωγής, από τους ίδιους τους παραγωγούς, θεσμοθετήσαμε τις ενεργειακές κοινότητες μια μεγάλη τομή η οποία θ’ αποτελέσει βασικό πυλών και βασικό παίκτη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ την επόμενη δεκαετία. 

Τρίτο πεδίο: παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Υπενθυμίζουμε, «Εξοικονομώ ΙΙ» με 50.000 νοικοκυριά, θα ακολουθήσει και νέα προκήρυξη. «Δημόσια κτήρια» πολύ μεγάλο πρόγραμμα που ετοιμάζουμε για την εξοικονόμηση στα δημόσια κτήρια και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που θα πάρουμε για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανία, τουριστικές εγκαταστάσεις, εξειδικευμένα προγράμματα που σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή.

Μεγάλη τομή είναι η εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου για τον εξηλεκτρισμό. Μεταφορές, μεγάλη πρόκληση, ψύξη, θέρμανση στις κατοικίες. Υπενθυμίζω ότι οι στόχοι που θέτει ο εθνικός σχεδιασμός μέχρι το 2025 είναι η εισαγωγή και επέκταση του ρόλου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μέχρι το 2030 να αντιπροσωπεύουν το 10% του στόλου.

Σημαντικές επίσης οι παρεμβάσεις που γίνονται και θα μπορέσουν να γίνουν σε σιδηροδρομικό δίκτυο, ναυτιλία και αλλού. 

Ανακεφαλαιώνοντας λέω ότι αυτή τη στιγμή έχει κλείσει ο κύκλος των μεγάλων θεσμικών αλλαγών στον τομέα της ενέργειας όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας αγοράς της ενέργειας για την επόμενη 15ετία, έχει κλείσει ο κύκλος του σχεδιασμού και της υλοποίησης πλέον των πολύ μεγάλων επενδύσεων σε υποδομές και διασυνδέσεις. Θα συνεχίσουμε τις διασυνδέσεις όχι μόνο εσωτερικά με τα νησιά, αλλά και με τις γειτονικές χώρες όπου είναι οι πολύ μεγάλες προοπτικές. Και τρίτον έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο θα κινηθούμε έχοντας πολύ καθαρούς στόχους πλέον και συγκεκριμένα μέτρα στην πρόκληση που τίθεται και για την επίτευξη των δύο μεγάλων στόχων και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το Εθνικό Σχέδιο θα ολοκληρώσει τη συζήτησή του θα πάει και στη Βουλή και θα υποβληθεί επίσημα ως το Εθνικό Σχέδιο της χώρας μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος διαβούλευσης και οριστικών αποφάσεων. Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δηλαδή μάλλον τον Γενάρη θα το υποβάλλουμε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το Εθνικό Σχέδιο της χώρας για το 2030.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλό μεσημέρι και από εμένα. Με την ευκαιρία που μαζευτήκαμε όλοι μαζί να πούμε ότι είναι εδώ μαζί μας και ο Υφυπουργός ο κ. Δημαράς, η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος η κα Μπαριτάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου η κα Καφαντάρη και ο κ. Θεοφύλακτος και ο κ. Μουσταφά συνάδελφοί μας από τη Βουλή, ήρθαν την ώρα που μιλούσε ο Υπουργός

Να σας ευχαριστήσουμε που είστε εδώ όλους και να πω ότι για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό που ο ενεργειακός σχεδιασμός πρώτον γίνεται πράξη γιατί είναι κάτι που έλειπε από τη χώρα μας και δεύτερον είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τα θέματα του κλίματος και άρα του περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχουν πλέον αποσπασματικοί σχεδιασμοί, η ενέργεια και το περιβάλλον αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία του ίδιου του σχεδίου παραγωγής ανασυγκρότησης, του σχεδίου ανάπτυξης δηλαδή το οποίο έχει εγκριθεί και έχει συζητηθεί στη Βουλή και  μόνο με τέτοια ολοκληρωμένα εργαλεία πλέον η χώρα μας προχωράει στη μεταμνημονιακή περίοδο.

Γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και έχει βγει ήδη στη διαβούλευση; Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι ένα σχέδιο το επιτυγχάνει (υπερεπιτυγχάνει θα έλεγα εγώ) τους στόχους της χώρας για το 2030 και αναφέρομαι και στους ενεργειακούς και στους περιβαλλοντικούς, διότι πλέον εδώ τους διαβάζουμε ως ενιαίους.

Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι το σχέδιο εμπεριέχει ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα επενδύσεων: 32 δις αν δεν κάνω λάθος προϋπολογίζεται η αξία των επενδύσεων που περιέχει το σχέδιο, καταλαβαίνετε ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι και του οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας μας και συνδέεται με τη εργασία, αλλά συνδέεται και με τη μόχλευση και ιδιωτικών και δημόσιων κεφαλαίων που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ.

Το τρίτο  που θα ήθελα να πω, το είπε και ο Υπουργός βάζοντας ιδιαίτερο άξονα που πρέπει όμως να τον αναφέρουμε όλοι από εδώ και μπρος είναι ότι συνδέεται και με την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και με τη μείωση του κόστους του νοικοκυριού και του επαγγελματία.

Το σχέδιο αυτό μειώνει το κόστος κατανάλωσης και θα έλεγα σε ένα  βαθμό μειώνει και το δημοσιονομικό κόστος.

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και τα κλιματικά στοιχεία θέλω να σας πω ότι με βάση το σχέδιο αυτό για το 2020, για να καταλάβετε λίγο για να συγκρίνουμε τα νούμερα, η χώρα μας όσον αφορά την εκπομπή αερίων που εντάσσονται στο σύστημα εμπορίας και αναφέρομαι στην ηλεκτροπαραγωγή και στην βιομηχανία, θα έχει μείωση 47 έναντι 21% που είναι ο ευρωπαϊκός στόχος.

Όσον αφορά τους τομείς που είναι εκτός εμπορίας των nonETS και αναφέρομαι εδώ μεταφορές, κτήρια, αγροτικό τομέα και απόβλητα, η μείωση θα είναι 27% όταν ο εθνικός στόχος είναι 4%. Αυτό προφανώς αφορά τα επόμενα δυο χρόνια, είναι το πρώτο ορόσημο.

Όσον αφορά όμως το 2030 πρέπει να σας πούμε ότι με βάση το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, για τους τομείς που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων και εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, η μείωση της χώρας μας θα είναι 63% έναντι στόχου 43%. Έχουμε υπερκάλυψη στόχου κατά 20%.

Και για το  nonETS για το σύστημα εκτός εμπορίας, για τους ρύπους εκτός εμπορίας η μείωση θα είναι 31% όταν ο εθνικός στόχος θα είναι 16%. Ταυτόχρονα πρέπει να ξέρετε ότι το σχέδιο αυτό δεν είναι απλά δεκαετές, έχει προβλέψεις και προγραμματισμό και για το ’40 αλλά και περαιτέρω. Προφανώς με τα μέτρα που περιλαμβάνει για την περίοδο του γιατί πρέπει όλοι να γνωρίζουμε και να καταλαβαίνουμε ότι μετά το ’30 θα υπάρχουν και επιπλέον μέτρα. Γι’ αυτό και οι προβλέψεις αυτή τη στιγμή είναι απλή γραμμική εξέλιξη του  μοντέλου μετά το ’30.

Επιμέρους υπάρχουν πολλά σχέδια για τους κρίσιμους τομείς και θα αναφερθούμε εμείς ειδικότερα στην ανάγκη περαιτέρω παρεμβάσεων και εξειδίκευσης όσον αφορά τα θέματα των μεταφορών και του κτηρίου που είναι δυο τομείς που χρειάζονται ειδικές παρεμβάσεις, μιας κι εκεί καταλαβαίνετε η πολλαπλότητα και η ποικιλία των καταναλωτών μας υποχρεώνουν να έχουμε και πολύ πιο ευρύτερες πολιτικές.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή κατάσταση πρέπει να σας πούμε ότι υπάρχουν στη δημοσιότητα κι άλλα σχέδια που έχουν ξεκινήσει ευρωπαϊκών χωρών (όχι πολλών) για το σχέδιο ενέργεια και κλίματος, όμως πρέπει να σας πω ότι ο δικός μας σχεδιασμός περιέχει ένα στοιχείο το οποίο θέλουμε να το πούμε από τώρα ότι οι στόχοι μείωσης εκπομπών για το 2030 υπερεπιτυγχάνονται. Δεν είναι δεδομένο σε όλο τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό κάτι τέτοιο.

Επιπλέον πρέπει να σας πούμε ότι το σχέδιο αυτό συμβαδίζει με την μελέτη της IPCC της διακυβερνητικής Διάσκεψης για το κλίμα όσον αφορά τη συγκράτηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μιας και δίνει εκπομπές της τάξης του 42% μειωμένες ως προς το 2010 κάτι που συμβαδίζει με το μοντέλο της IPCC που προβλέπει και μείωση των εκπομπών μέχρι το 2050.

Όσον αφορά τις επιμέρους περιβαλλοντικές παραμέτρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, την επιμέρους περιβαλλοντική νομοθεσία. Το σχέδιο αυτό είναι συμβατό πρώτον όσον αφορά την νομοθεσία για τις μεγάλες εγκαταστάσεις καύσης και δεύτερον όσον αφορά τη νομοθεσία για τις μεσαίες εγκαταστάσεις καύσης και μέσα από το πρόγραμμα αυτό υλοποιούνται αποσύρσεις λιγνιτικών  μονάδων, αλλά και η διασύνδεση της νησιωτικής χώρας, τα είπε ήδη ο Υπουργός, αλλά αντιστοιχούν και σε ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επίσης όσον αφορά την Οδηγία NEC για τους αέριους ρίπους, το σχέδιο προβλέπει: μείωση των εκπομπών το 2030 για το διοξείδιο του θείου κατά 88% για τα οξείδια του αζώτου κατά 55% και για τα αιωρούμενα σωματίδια κατά 50% τα οποία όπως καταλαβαίνετε έχουν και άμεση σύνδεση με την ποιότητα ζωής με τη δημόσια υγεία αλλά και με την πρόοδο της χώρα μας.

Μέσα στο σχέδιο προβλέπονται ειδικές δράσεις που θα παρουσιαστούν και αναλυτικότερα και μπορείτε να τις εξετάσετε για την απεξέρτηση από το λιγνίτη και από τα ορυκτά καύσιμα σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό και για την ενίσχυση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και στην ηλεκτρική κατανάλωση αναφέρθηκε ο Υπουργός ήδη στον συντελεστή της ηλεκτρικής κατανάλωσης κατά 56% είναι η συμμετοχή των ΑΠΕ.

Εγώ θα ήθελα να σας πω ότι αν κάποιος δει το ελληνικό παραγωγικό σύστημα βλέποντας την ελληνική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και το 63% συμμετοχής των ΑΠΕ το 2030 καταλαβαίνει και στο ελληνικό παραγωγικό σύστημα τι σημαίνει αυτή η αλλαγή και αυτός ο σχεδιασμός.

Όμως αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα κλιματικά και περιβαλλοντικά ζητήματα είναι ότι η μείωση της συμμετοχής του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή είναι 74% έως το 2030 και ταυτόχρονα αυτό σημαίνει και απόσυρση των πετρελαϊκών ρυπογόνων σταθμών των νησιών.

Όσον αφορά τα ζητήματα των υπολοίπων καυσίμων και η συμμετοχή του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή μειώνεται παρ’ ότι για άλλες λειτουργίες όπως είναι η θέρμανση καταλαβαίνετε ότι αποτελεί καύσιμο βάσης, όμως αυξάνονται ιδιαίτερα στον κτηριακό τομέα οι αντλίες θερμότητας, μας ενδιαφέρει και περιβαλλοντικά και επιβραδύνεται ο ρυθμός αύξησης της ξηρής βιομάζας και αυτό αξίζει να το πούμε, που είναι η χρήση του ξύλου ή άλλων μέσων για τη θέρμανση των νοικοκυριών, που έχει ισχυρά αρνητική επίπτωση στα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά των πόλεων.

Αυτό που όμως αξίζει να πούμε είναι ότι σε συνδυασμό με την στρατηγική της ελληνικής οικονομίας αυξάνεται η έγχυση βιομεθανίου στο δίκτυο φυσικού αερίου, κάτι που προκύπτει από την επεξεργασία ιδιαίτερα κτηνοτροφικών αλλά και άλλων γεωργικών και βιομηχανικών οργανικών αποβλήτων και ουσιαστικά είναι η συμβολή της βιοενέργειας που της δίνουμε ιδιαίτερη σημασία και μας ενδιαφέρει και περιβαλλοντικά.

Για τα θέματα βέβαια των μεταφορών υπάρχει ένα ειδικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε με χρηματοδότηση της ΡΑΕ αν δεν κάνω λάθος μαζί με το Υπουργείο Υποδομών για τα κίνητρα στην ηλεκτροκίνηση, υπάρχει και συγκεκριμένη τοποθέτηση δική μου και του κ. Σπίρτζη στο Συμβούλιο Υπουργών αλλά και η ευρωπαϊκή Οδηγία για τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα για co2 emissions, εδώ υπάρχουν και συγκεκριμένες παρεμβάσεις που πρέπει να πούμε ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να υπερβεί τον ευρωπαϊκό στόχο για την ηλεκτροκίνηση με βάση το σχέδιο που έχουμε.

Αντίστοιχα μέτρα υπάρχουν και στον αγροτικό τομέα για τη μείωση των εκπομπών και της ενεργειακής κατανάλωσης και για την ενεργειακή απόδοση. Έχει να κάνει και με τη μείωση της χρήσης πετρελαίου στις αγροτικές υποδομές, αλλά και όσον αφορά τις υπόλοιπες λειτουργίες που συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι η απορρόφηση που έχει ο τομέας των δασών και των χρήσεων γης, η μείωση των εκπομπών του τομέα των αποβλήτων, αλλά και η μείωση των φθοριούχων αερίων του θερμοκηπίου.

Πρόσφατα περάσαμε από τη Βουλή την επικύρωση της τροπολογίας Κιγκάλι, για το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που επίσης μας δίνει ένα επιπλέον εργαλείο στη διάθεσή μας.

Ορθώς το εθνικό σχέδιο αυτό δίνει ιδιαίτερο βάρος στον ενεργειακό τομέα γιατί μαζί με τις μεταφορές και τα κτήρια είναι ο τομέας στον οποίο θα στοχεύσουμε για πολύ σημαντικές αλλαγές. Αυτό που ήθελα να πω όμως αφορά λίγο την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διαπραγμάτευση και θα κλείσω με αυτό.

Τον επόμενο μήνα υπάρχει η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Πολωνία στο Κατοβίτσε. Εκεί θα προσπαθήσουμε όλες οι χώρες να κλείσουμε με θεσμικά και τεχνικά επαρκή εργαλεία την εφαρμογή της συμφωνίας των Παρισίων. Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι θετικές οι εξελίξεις και εμείς θέλουμε να αθροίσουμε τη δική μας φωνή μαζί με την παγκόσμια λογική και περιβαλλοντική φωνή που λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε ως υφήλιος τρόπο κατανάλωσης, τρόπου παραγωγής και να λάβουμε υπόψη μας τα μηνύματα του περιβάλλοντος και του κλίματος.

Θεωρούμε ότι συμβάλλουμε με το συγκεκριμένο σχέδιο στην εξέταση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το σενάριο για το 2050 που συμπεριλαμβάνει και το μηδενικό σενάριο εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Δίνουμε γι’ αυτό τον λόγο μια σημαντική συμβολή και με την εκτίμησή μας για τις εκπομπές του 2040. Θεωρούμε ότι πρέπει να στηριχθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πιο φιλόδοξα πακέτα και πρέπει να έχουμε αποτελεσματικότητα τον επόμενο μήνα στη Σύνοδο της Cop για το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Και αυτή η μεγάλη, παγκόσμια πολιτική συμφωνία που έχει απέναντί της κάποιους ηγέτες που πρέπει να μεταπειστούν γιατί οι οικονομίες τους και η παραγωγική τους βάση συμφωνεί με την ανάγκη αλλαγής πολιτικής εμπεριέχει και πρέπει να εμπεριέχει και μια μεγάλη οικονομική και παραγωγική αλλαγή και στην Ευρώπη και παγκοσμίως, ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή και ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να έχει και το απαραίτητο στοιχείο της Δικαιοσύνης όσον αφορά την παραγωγή και την οικονομική ανάπτυξη.

Πρέπει δηλαδή να διευρύνει την παραγωγική βάση και αυτός είναι ο στόχος για τη χώρα μας, γι’ αυτό και αναφέρθηκα εισαγωγικά και στο οικονομικό σκέλος της παραγωγής όσον αφορά το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού, μιας και μας ενδιαφέρει και εμπεριέχεται στο Εθνικό Σχέδιο Παραγωγής Ανασυγκρότησης, η ανάπτυξη παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα, η οποία αντικατοπτρίζει την οικονομία χαμηλού άνθρακα.

Η οικονομία μηδενικών αποβλήτων και χαμηλών εκπομπών έως μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι αν θέλετε το παραγωγικό αι αναπτυξιακό μοντέλο που αποτελεί πρότυπο συνολικά της κυβέρνησής μας και διατρέχει οριζόντια όλες τις πολιτικές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Τώρα θα μας παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά του Σχεδίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα σε όλους. Να πω κ. Υπουργέ και κ. Αναπληρωτή και κ. υφυπουργέ, είναι πολύ μεγάλη χαρά σήμερα που παρουσιάζουμε μ’ αυτή την συνέντευξη Τύπου  τον ενεργειακό σχεδιασμό. 

Θέλω να πω ότι είναι προς τιμήν του Υπουργείου μας, δε μπορώ να θυμηθώ κάτι ανάλογο στο παρελθόν, μ’ αυτή την κυβέρνηση και μ’ αυτό το Υπουργείο βγήκε αυτό  το πράγμα και νομίζω ότι δίκαια θα πρέπει να το πιστωθεί στα θετικά και στ’ αναπτυξιακά μέτρα τα οποία προωθούνται το τελευταίο διάστημα. 

Να πω και κάτι άλλο, ότι θέλω ως Πρόεδρος της Επιτροπής πολύ θερμά να ευχαριστήσω όλους όσους δούλεψαν για να βγει αυτό το σχέδιο και ειδικότερα ν’ αναφερθώ πρώτον και στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό οι οποίοι μας έδωσαν την πολιτική καθοδήγηση  και μας προέτρεψαν να είμαστε φιλόδοξοι και όχι μίζεροι, να ευχαριστήσω θερμά  τη Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής της Γενικής Γραμματείας Περιβάλλοντος για την τεράστια συμβολή της, το κλίμα έχει πολύ μεγάλο μερίδιο σ’ αυτό το σχεδιασμό.

Να ευχαριστήσω προφανώς  τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας το Υπουργείου μας και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Ενεργειακών Πολιτικών και Αποδοτικότητας για τη συμβολή τους, να ευχαριστήσω πάρα πολύ  το ΚΑΠΕ το οποίο συνέβαλλε τα μέγιστα, τη ΡΑΕ με την πολύτιμη βοήθειά της και την τεχνογνωσία και βεβαίως τους διαχειριστές του ενεργειακού μας συστήματος όπως είναι ο ΔΕΣΦΑ, ο ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ κτλ. 

Θέλω να σας πω ότι αυτή η διαβούλευση που ξεκινά είναι η μεγάλη διαβούλευση, με το κοινό όπως συνηθίζεται να λέγεται. Έχει προηγηθεί η διαβούλευση με όλους τους φορείς, είτε της αγοράς, με, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε όλους τους τομείς της ενέργειας. Από τη θέρμανση και ψύξη μέχρι τον ηλεκτρισμό και από τον ηλεκτρισμό μέχρι τα πετρελαιοειδή και από τα πετρελαιοειδή στο φυσικό αέριο και ούτω καθ’ εξής καθώς επίσης και με  φορείς οι οποίοι  έχουν σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Σε πολύ λίγες μέρες κάνουμε  μια ημερίδα σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου ακριβώς να συζητήσουμε και το πολύ  σημαντικό ζήτημα, που είναι και πυλώνας του  Ευρωπαϊκού μας και του Εθνικού μας Ενεργειακού Σχεδιασμού, η Έρευνα, η Καινοτομία και η Ανταγωνιστικότητα στον τομέα της Ενέργειας. 

Συνεπώς, πρόκειται  για ένα πόνημα το οποίο ουσιαστικά παίρνει το χαρακτηρισμό ενός οδικού χάρτη για το πώς πρέπει να εξελιχθούν οι πολιτικές και μέτρα πολιτικής  στην επόμενη δεκαετία.. Όπως και  ο ίδιος ο Κανονισμός Διακυβέρνησης προνοεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο ενεργειακός σχεδιασμός, το Εθνικό Σχέδιο  για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπως βεβαίως είναι και κατανοητό, αναθεωρείται, δίνεται μεγαλύτερη ώθηση ή λαμβάνονται και επιπρόσθετα μέτρα, ανάλογα με την πορεία εξέλιξής του. 

Γιατί το ίδιο το σύστημα διακυβέρνησης, , έχει συγκεκριμένους δείκτες με τους οποίους ελέγχεται αυτή η πορεία, , και βέβαια υπάρχουν και συγκεκριμένες διαδικασίες ανάδρασης. 

Θα είμαι σύντομος γιατί αρκετά και, θα έλεγα και τα πιο ουσιαστικά, ειπώθηκαν ήδη και από τον Υπουργό και από τον Αναπληρωτή. Στον πίνακα που παρουσιάζεται ,τον οποίο θα βρείτε μέσα στο κείμενο των 200 σελίδων, αναφέρονται οι στόχοι που τέθηκαν και πώς επιτυγχάνονται. Αναφέρθηκαν με ενάργεια από τον Αναπληρωτή οι Κλιματικοί καθώς και από τον Υπουργό οι Ενεργειακοί. Το 31%, το 32% και ούτω καθ’ εξής στα μερίδια της μετοχής της ΑΠΕ ή στην ενεργειακή εξοικονόμηση. 

Προς το τέλος του κειμένου, υπάρχουν οι ορισμοί για την  Ακαθάριστη, εγχώρια, πρωτογενή, τελική ενέργεια,  όχι και πολύ εύκολα όλα αυτά κανείς  να τα έχει στο μυαλό του οπότε θ’ ανατρέχετε εκεί για να μπορείτε να καταλάβετε για τί μιλάμε, ενώ μιλάμε ουσιαστικά για την ενέργεια με την οποία ζεσταινόμαστε, φωτιζόμαστε, κινούμαστε, όλες τις μορφές δηλαδή ενέργειας. 

Θυμίζω ότι ο στόχος μας είναι 18% προσωπικά πιστεύω ότι θα πιάσουμε και το 20% το 2020, , και εξελίσσεται μ’ έναν γραμμικό τρόπο, δεν υπάρχουν διακυμάνσεις ή προβλήματα όπως στην περίπτωση,  των φωτοβολταϊκών κτλ.

Τα δυο γραφήματα που ακολουθούν δείχνουν την ανάλυση σε δυο βασικούς τομείς. Στον ηλεκτρισμό φτάνει το 56%, αυτό το 56% γίνεται 63%  εξαιρέσουμε τις εισαγωγές, δηλαδή στον ηλεκτρισμό που παράγεται στη χώρα. Και αντίστοιχα το δεύτερο γράφημα δείχνει την εξέλιξη των  ΑΠΕ στη θέρμανση και στην ψύξη,. 

Γνωρίζουμε /δεδομένου υπάρχει εγχώρια παραγωγή, βιομηχανία, και προστιθέμενη   αξία,  πολύ μεγάλη σ’ αυτό  τον τομέα θέλαμε όχι μόνο γιατί πρέπει, αλλά και γιατί μπορούμε να δώσουμε πάρα πολύ μεγάλη σημασία και να προωθήσουμε τον τομέα αυτό με συγκεκριμένα μέτρα. 

Στο ακόλουθο γράφημα, παρουσιάζεται η εξέλιξη της  πρωτογενούς και  τελικής κατανάλωσης ενέργειας. Ουσιαστικά βλέπουμε μια σχεδόν σταθεροποίηση

Οι ποιοτικοί στόχοι που έχουν τεθεί, είναι για μας εξίσου σημαντικοί με τους ευρωπαϊκούς στόχους, γι’ αυτό είναι και εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός. 

Ο πρώτος στόχος που έχει τεθεί, είναι να διασυνδέσουμε όλα τα μας τα νησιά. Αυτή η  ιστορική υστέρησηπρέπει να σταματήσει. Η κατεύθυνση είναι, όλα τα νησιά να έχουν συνδεθεί το 2030. Κάποια μικρά νησιά, όπως είπε ο Υπουργός, θα μπουν σε μια άλλη διαδικασία, ή θα ακολουθήσουν πολύ αργότερα. 

Ο δεύτερος στόχος είναι η βέλτιστη αξιοποίηση  των εγχώριων ενεργειακών πηγών. Και αυτός επιτυγχάνεται, τόσο με τις ΑΠΕ όσο και με τον εξηλεκτρισμό του ενεργειακού συστήματος όπως επίσης φυσικά και  με τη μεγάλη προσοχή που δίνουμε στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο τρίτος στόχος που βάλαμε αφορά στη μείωση του ποσοστού  της ενεργειακής εξάρτησης. Παρ’ όλο που από το  74% που είναι σήμερα, κατά τα μέσα περίπου της δεκαετίας ανεβαίνει λίγο περίπου στο 75%  , πέφτει μετά το ’30 στο 68%. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν είμαστε ευχαριστημένοι για λόγους που θα εξηγήσω.. 

Για κάθε μονάδα καυσίμου που καταναλώνουμε, οποιοδήποτε καύσιμο είναι αυτό, το 74% εισάγεται.  Αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην εθνική μας οικονομία και πέραν αυτού θέλω να σας πω ότι έχει τρομερές επιπτώσεις  σε ενδεχόμενο διαταραχής, είτε στον εφοδιασμό, άρα θέμα ασφάλειας, και συνολικά της χώρας  αλλά βέβαια και στην οικονομία της με την έννοια ότι είμαστε πάρα πολύ  εκτεθειμένοι στις αυξομειώσεις  των τιμών. 

Θέλουμε την ψηφιοποίηση του ενεργειακού μας συστήματος και το επιτυγχάνουμε αυτό, θέλουμε την ανάδειξη όπως είπε κι ο Υπουργός, της χώρας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, το επιτυγχάνουμε μέσω και των διασυνδέσεων αλλά και της δημιουργίας εύρωστης και ανταγωνιστικής  αγοράς. 

Θέλουμε την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας την προώθηση του σχήματος των ενεργειακών κοινοτήτων και αυτό, , θέλουμε αποδοτικότερο ενεργειακά κτιριακό απόθεμα. Δύσκολος τομέας, εξίσου δύσκολος όσο ο τομέας των μεταφορών, με υπέρογκες επενδύσεις και  αυτό έχουμε  ένα σχέδιο το πώς μπορούμε να το πετύχουμε.

Ο Υπουργός ανέφερε 10%, αναβάθμιση /βελτίωση της ενεργειακής απόδοσηςστο κτιριακό μας απόθεμα το 2030, χωρίς τα νέα κτίρια., Θέλουμε τη διεύρυνση χρήσης του φυσικού αερίου για λόγους που αναλύθηκαν, τη σύζευξη των τομέων του ηλεκτρισμού με την τελική κατανάλωση, φυσικό αέριο, ηλεκτρισμός και ΑΠΕ, ώστε να έχουμε ένα πιο πράσινο καύσιμο και κυρίως πιο αποδοτικό.

Θέλουμε τη βελτίωση των δεικτών της ενεργειακής έντασης για κάθε προϊόν του ΑΕΠ. Θα πρέπει να  χρειάζεται να καταναλώσουμε λιγότερη  ενέργεια, ,μείωση του ενεργειακού κόστους και φυσικά, τα αναπτυξιακά και την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. 

 Θα μου επιτρέψετε να εξηγήσω το κόκκινο νήμα που δένει όλο τον ενεργειακό σχεδιασμό. Θυμίζω, ότι, η ενεργειακή αγορά στη χώρα είναι κάτι παραπάνω από 20 δισεκατομμύρια το έτος. 6 η ηλεκτρική ενέργεια, περίπου 15 το πετρέλαιο, και γύρω νομίζω στο 1 δις, ίσως κάτι λιγότερο, το φυσικό αέριο. 

Σταθεροποιούμε την εκκαθάριση στην τελική κατανάλωση ενέργειας στη χώρα, με σημαντική βελτίωσή στο επίπεδο της οικονομίας. Ο δείκτης παραγωγικότητας της ενέργειας βελτιώνεται κατά 38%. Ο δείκτης παραγωγικότητας της ενέργειας σημαίνει ότι  για κάθε για κάθε ktoe, κιλοβατώρα, μεγαβατώρα, , πόσα εκατομμύρια ευρώ παράγονται. Και βελτιώνεται επίσης αντίστοιχα, και ο δείκτης έντασης των εκπομπών, δηλαδή για κάθε ktoe το οποίο καταναλίσκεται, τι εκπομπές αντιστοιχούν. 

Αυτοί είναι σημαντικοί δείκτες τους οποίους θα παρακολουθούμε στο επόμενο διάστημα. Το ktoe είναι χιλιάδες τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου, , αποτελεί ενεργειακή  μονάδα.

Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι υπάρχει ένα 40% το οποίο αντιστοιχεί σε αυτό που ονομάζουμε ς υδρογονάνθρακες Έχουμε μια οριακή αύξηση στην τελική κατανάλωση ενέργειας, με μείωση της χρήσης του πετρελαίου 11% το διάστημα ’16 έως ’30 ενώ έχουμε παράλληλα μια σημαντική αύξηση του φυσικού αερίου 86% σταθεροποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και σημαντική αύξηση των ΑΠΕ στις άμεσες χρήσεις. (θέρμανση, ψύξη)

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Σημαίνει ότι παρ’ όλο που αυξάνεται το ΑΕΠ, , παρ’ όλο που αλλάζουμε μίγμα παρ’ όλο που έχουμε δράσεις για εξοικονόμηση, η κατανάλωση παραμένει σχετικά σταθερή.

Ο ρυθμός αύξησης της τελικής κατανάλωσης ενέργειας είναι σημαντικά χαμηλότερος από το ρυθμό αύξησης της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Μέχρι πριν λίγο καιρό η τάση ήταν να υπάρχει ένα decoupling, μια αποσύζευξη της αύξησης του ΑΕΠ με την τελική κατανάλωση. 

Στις μεταφορές παρατηρούμε ότι θα έχουμε υψηλά μερίδια των ΑΠΕ για την ακρίβεια θα φτάσουμε, εάν δεχτούμε τους πολλαπλασιαστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 30% πραγματικά όμως είναι κοντά στο 11%, ο ευρωπαϊκός στόχος ήταν κάτω από 14%  με τους συντελεστές εννοείται και σε σύγκριση με το ’20 βέβαια πάντα, και αυτό ουσιαστικά επιτυγχάνεται με την αύξηση της χρήσης των προηγμένων βιοκαυσίμων κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλη η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να έχουμε και εγχώρια παραγωγή γιατί εμάς αυτό μας ενδιαφέρει κυρίως και βεβαίως με την αύξηση των ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων.

Και μάλιστα παρ’ όλο που αυξάνεται το μεταφορικό έργο, έχουμε αισθητά βελτιωμένη αποτελεσματικότητά κυρίως λόγω αποδοτικότερων μέσων. 

Εδώ θα πρέπει να αναφέρω, όχι μόνο για την ηλεκτρική ενέργεια και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για το carsharing, όπως επίσης και για τις ψηφιοποιημένες μεταφορές που γίνονται πιο έξυπνες και άρα πιο αποδοτικές.

Στον βιομηχανικό τομέα γίνονται πραγματικά μεγάλες αλλαγές. Έχουμε ουσιαστικά αλλαγή στο μίγμα, καθίσταται η ηλεκτρική ενέργεια κύριο πια καύσιμο  με μερίδιο 34% με ιδιαίτερα σημαντική τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο 27% και σημαντικότατη μείωση της χρήσης των πετρελαϊκών προϊόντων 24 από 39% που ήταν το 2016. Άρα έχουμε ένα μοντέρνο βιομηχανικό τομέα ο οποίος εμφανίζει παραγωγικότητα στην ενέργεια και επίσης έχει ένα μίγμα πια πολύ πιο ισορροπημένο και πολύ πιο πράσινο.

Στον οικιακό τομέα αυτό που είναι τεράστια η αύξηση του φυσικού αερίου για ευνόητους λόγους. Εξάλλου άμεση σχέση είχε το  πρόγραμμα που έχει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο μας για τη επέκταση των δικτύων διανομής  φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, έναντι προφανώς του πετρελαίου. Έχουμε σημαντική αύξηση της χρήσης των  ηλιακών θερμικών και των αντλιών θερμότητας. 

Τα ηλιακά θερμικά και οι αντλίες θερμότητας σε μεγάλο βαθμό είναι τεχνολογίες που εδώ κατασκευάζονται και προφανώς καταναλώνονται  στη χώρα αλλά έχουμε και εξαγωγές πολύ σημαντικές  στα ηλιακά θερμικά.

Τέλος έχουμε μεγάλες αλλαγές στον τριτογενή τομέα. Εκεί η επικράτηση των αντλιών θερμότητας, προκρίθηκε ως η βέλτιστη τεχνικοικονομική επιλογή, και επίσης έχουμε αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου με αντίστοιχη μείωση του πετρελαίου.

Στον πίνακα που βλέπετε, όπως είπε ο αναπληρωτής μπορείτε να συγκρίνετε τους αρχικούς στόχους, τους ευρωπαϊκούς με τους τελικούς στόχους που επιτυγχάνει ο σχεδιασμός τον οποίο έχετε στα χέρια σας.

Να μας μείνουν μερικά πράγματα από αυτό τον σχεδιασμό. Είπαμε οι διασυνδέσεις, η αξιοποίηση των εγχώριων πρώτων υλών, η αναβάθμιση του κτηριακού αποθέματος, έχει πει κατ’ επανάληψη ο Υπουργός θέλουμε ένα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ σχεδόν το χρόνο. 

Θέλουμε την ψηφιοποίηση, θέλουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της ενεργειακής ένδειας και προφανώς ένα κρίσιμο θέμα μαζί με την ψηφιοποίηση είναι η αποθήκευση, την οποία θα τη δούμε μπροστά μας και στα μέτρα πολιτικής θα δείτε ότι προκρίνονται μέτρα προκειμένου να έχουμε αποθήκευση τόσο κεντρική όσο και αποκεντρωμένη.

Αυτές οι επενδύσεις, αναφέρθηκαν προηγουμένως. Εγώ από τον πίνακα αυτό και με αυτό θα κλείσω, θα αναφερθώ στον  προτελευταίο άξονα την έρευνα και καινοτομία. Τα 300 εκατομμύρια  όμως που βλέπετε εδώ θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αυξήσουμε.

Όπως σας είπα η αγορά ενέργειας στη χώρα μας είναι περίπου πάνω από 20 δις ευρώ. Δυστυχώς στον τομέα της καινοτομίας τα αποτελέσματα είναι πενιχρά καίτοι στον τομέα της έρευνας τα αποτελέσματα είναι ορατά και σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις που έχουμε αλλά και τα αποτελέσματα που έχουμε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας. Όμως η έρευνα δεν μετατρέπεται σε καινοτομία, δεν φτάνει δηλαδή στο 3ο επίπεδο που λέγεται προϊόν, υπηρεσία η οποία παράγεται εδώ και καταναλίσκεται εδώ.

Αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο θέλουμε να δώσουμε πολύ μεγάλη αξία και γι’ αυτό θα υπάρξουν ειδικά μέτρα πολιτικής, τα οποία θα κινητροδοτούν τόσο τους διαχειριστές όσο και τις εμπορικές εταιρείες, θα κινητροδοτούν προκειμένου να αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές και καινοτόμα προϊόντα τα οποία θα φτιάχνονται από Έλληνες επιστήμονες, θα καταναλώνονται στη χώρα και θα εξάγονται και στο εξωτερικό.

Έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αναλυτικά θα παρουσιαστεί σε δεύτερο χρόνο όταν θα το έχουμε πλήρως σαν μέτρο πολιτικής από το Υπουργείο και το οποίο σας επαναλαμβάνω ότι θα εμπλέκει όλους τους φορείς κινητροδοτώντας τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να σας υπενθυμίσω ότι βέβαια το εθνικό σχέδιο έχει αναρτηθεί από την προηγούμενη εβδομάδα προς διαβούλευση στο  opengov.gr οπότε μπορείτε εύκολα εκεί να βρείτε το PDF των 200 σελίδων που ανέφεραν νωρίτερα οι Υπουργοί. Παρακαλώ υπάρχουν ερωτήσεις;

Χ. ΛΙΑΓΓΟΥ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να ρωτήσω αν έχει γίνει κάποια μελέτη, κάποια ποσοτικοποίηση του κόστους, το πώς όλη αυτή η αλλαγής το ενεργειακό μίγμα θα επηρεάσει τα τιμολόγια και κατ’ επέκταση το κόστος για την ελληνική οικονομία.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Η στρατηγική είναι να μειωθεί το κόστος της ενέργειας, αυτό είναι μέρος των στόχων όπως τέθηκαν και η μείωση του κόστους της ενέργειας αποτυπώνεται ήδη στη συνεχή απομείωση των τιμών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ κάτω πολύ από την οριακή τιμή του συστήματος σήμερα. 

Φαντάζεστε και φαντάζομαι ότι αν αυτή η τάση συνεχιστεί, που θα συνεχιστεί, οι ΑΠΕ δεν θα γίνονται μόνο περιβαλλοντικά ωφέλιμες αλλά και η πιο ανταγωνιστική μορφή παραγωγής ενέργειας τα επόμενα δέκα χρόνια. Αν έχουμε και ανάλογες εξελίξεις στην αποθήκευση, αυξάνει να δημιουργήσει ένα νέο δυναμικό πεδίο για την μείωση των τιμών ενέργειας. 

Η εξοικονόμηση από τις διασυνδέσεις θα είναι τεράστια, όπως ξέρετε για την ενέργεια τα eco είναι 700 τόσα εκατομμύρια ετησίως και άλλοι παράμετροι που μειώνουν δραματικά το κόστος των 5,5 δις 5.600 πόσο είναι σήμερα η κατανάλωση ενέργειας. 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ αυτό που θέλω να προσθέσω, να ενισχύσω αυτό που είπε και ο Υπουργός ότι εδώ έχουμε ένα θηριώδες πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης και το κόστος της ενέργειας το βλέπουμε συνολικά σε ένα νοικοκυριό, σε ένα γραφείο δικηγορικό, σε ένα φούρνο. Το κόστος της ενέργειας με αυτά τα μέτρα μειώνεται πάρα πολύ σημαντικά. 

Δέστε επίσης το κόστος ενέργειας σε ένα Δήμο με τα μέτρα εξοικονόμησης. Μπορούμε να σας φέρουμε παραδείγματα με Δήμους οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και έχουν μελετήσει έργα εξοικονόμησης στο σύνολο του Δήμου δηλαδή και στο φωτισμό τους και στην κίνηση και για τις αντλίες που έχουν για τα νερά και τα λοιπά είναι τεράστιο. Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα αποδεσμευτούν από τα μεν νοικοκυριά για να πάνε κάπου αλλού, στους δε Δήμους για να πάνε σε υπηρεσίες δημοτικές, στις δε επιχειρήσεις προφανώς για να πάνε σε άλλους ενέργειες. 

Το συνολικό νούμερο θα βγει, επειδή ακριβώς περιμένουμε και την ολοκλήρωση μιας μελέτης για τις μεταφορές η οποία όπως ξέρετε είπε και ο Υπουργός μας γίνεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το έχει αναλάβει ο Καθηγητής ο κ. Κάπρος, το συνολικό νούμερο θα βγει μαζί με τις μεταφορές για να δίνει ακριβώς και τη συνολική διάσταση του κόστους στην ενέργεια. Άρα τα χαρακτηριστικά που ανέφερε ο Υπουργός νομίζω από μόνα τους δίνουν μια σαφή κατεύθυνση.

Κ. ΒΟΥΤΣΑΔΑΚΗΣ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ»): Μια ερώτηση  και μια διευκρίνιση. Η ερώτηση είναι αν στο 17% του λιγνίτη επειδή ενημερώσατε πρόσφατα τι θα γίνει με την Καρδιά και το Αμύνταιο, αν χωράει η δεύτερη μονάδα της Φλώρινας. Και μια διευκρίνιση, οι στόχοι για τις εκπομπές αναφέρονται σε σχέση με το 2005 και για την εξοικονόμηση σε σχέση με το 2017; Αυτή είναι η σύγκριση που γίνεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το Αμύνταιο έχει συνυπολογιστεί και η δεύτερη άδεια της Φλώρινας θα χωρέσει μόνο με βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων όλου του λιγνιτικού μας συστήματος, αν θυμάμαι καλά.  έχει περιληφθεί το Αμύνταιο με τα δεδομένα. Και η δεύτερη άδεια της Φλώρινας, χωράει  με βελτίωση όμως των περιβαλλοντικών όρων των μονάδων καθώς θα λειτουργούν. Των άλλων συνολικά των μονάδων. Διότι γίνονται οι αναβαθμίσεις όπως ξέρετε. 

Για να χωρέσει όλοι, χρειάζονται αναβαθμίσεις των μονάδων μέχρι να κλείσουν το χρόνο λειτουργίας τους.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω λίγο για τις συγκρίσεις. Είναι γεγονός ότι έτσι όπως είναι διαμορφωμένα τα κριτήρια και τα όρια, έχουμε διαφορετικούς αναφοράς και δημιουργείται ένα πρόβλημα πολλές φορές για το τί συζητάμε. Οι εκπομπές λοιπόν των αερίων του θερμοκηπίου και για το ETS, για το σύστημα εμπορίας και για το σύστημα εκτός εμπορίας, αναφέρονται στο 2005. 

Η εξοικονόμηση ενέργειας, το 32% αναφέρεται στο σύστημα με έτος βάσης υπολογισμού, το 2007. Εκτίμηση βέβαια, αλλά 2007 είναι το έτος αναφοράς. Κάποια στιγμή όμως εγώ αναφέρθηκα και σε σύγκριση με το 2010, όταν προσπάθησα να σας δώσω την εικόνα της πορείας της χώρας μας με βάση τις προβλέψεις της IPCC, της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, όπου εκεί σας έδωσα στόχο μείωσης εκπομπών σε σχέση με το10 συνολικών, 42%.  Όσον αφορά πάντως τις αέριες εκπομπές, σας είπα ότι είναι στο 5 οι αέριες εκπομπές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, για να το καταλάβουμε, όχι πως είναι και κανένα εύκολο θέμα, κι εμένα μου πήρε λίγο χρόνο. 

Για την εξοικονόμηση ενέργειας,  υπάρχουν δυο στόχοι με βάση την οδηγία, η οποία όπως ξέρετε είναι και Εθνικό Δίκαιο. Ο ένας είναι, αν δεν κάνω λάθος  να με διορθώσουν, το άρθρο 3. Το άρθρο 3 της Οδηγίας λέει πρέπει να πετύχεις τόσο τοις εκατό εξοικονόμηση, σε σχέση  μ’ ένα έτος αναφοράς που είναι το 2007, όπου το 2007 είχε θεωρήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια εξέλιξη  του ενεργειακού συστήματος στην Ευρώπη και σε κάθε μια χώρα οπότε έλεγε, με βάση αυτή την εξέλιξη εσύ το 2030 πρέπει να έχεις 32% κάτω. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Αν δεν κάνεις τίποτα.

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εντάξει. Πρόβλεπαν λοιπόν το 2007 ότι αυτή θα είναι η κατανάλωση ενέργειας το 2030  οπότε εσύ σου λέει, κύριε πρέπει να είσαι 32% κάτω απ’ αυτό. Αυτός είναι ένας στόχος σημαντικός,  ο οποίος δεν επιτυγχάνεται εύκολα, αλλά είναι ένας στόχος συγκεκριμένος. 

Ο σκληρός στόχος επί της ουσίας, βρίσκεται στο άλλο άρθρο αν θυμάμαι καλά, ας με διορθώσουν εδώ οι πιο τεχνικοί των θεμάτων αυτών, το άρθρο 7, το οποίο είναι σαφές: Σου λέει, ανεξάρτητα αυτού, εγώ θέλω να μου πετύχεις συγκεκριμένα kilotoe, megatoe, κάθε χρόνο και αθροιζόμενα στη δεκαετία στο τέλος, για σένα. 

Ο ενεργειακός μας σχεδιασμός προβλέπει  ότι θα  επιτευχθούν  τουλάχιστον 7 έως 7,3 mega million toe,  εκατομμύρια τόνοι εξι-σωρευτικής εξοικονόμησης ενέργειας για την περίοδο 2021-2030. Αυτό θα κρατήσετε. Κρατήστε το αυτό. Το 32 είναι ας πούμε κάτι που μας συνδέει με την Ευρώπη, μας συνδέει μ’ έναν τρόπο για να καταλαβαίνουμε ορισμένα πράγματα αλλά σ’ επίπεδο πρακτικής πολιτικής,  εφαρμογής  πολιτικής, μέτρων πολιτικής, κρατήστε αυτό, τόσα megatoe,αθροιζόμενα, αθροιστικά, τη δεκαετία 2021-2030. 

Πρέπει να επιτευχθούν 7 έως 7,3 million tones of oil equivalent, σωρευτικής εξοικονόμησης ενέργειας κατά την περίοδο 2021-2030. Θα το δείτε μέσα στο κείμενο, αλλά από τις πρώτες πρέπει να είναι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ:  Ξεχάστε τα σενάρια. Τα σενάρια, σενάρια. Το άρθρο 3. Πάμε τώρα στην πραγματική ζωή. Η πραγματική ζωή λέει ότι θέλω  να μου αναβαθμίσεις τόσα σπίτια, τόσα αυτοκίνητα, τόσα εργοστάσια, που αν τα αθροίσεις αυτά που εξοικονομείς, στο τέλος της δεκαετίας σωρευτικά πρέπει να είναι τόσο.  Έγινε κατανοητό; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δεκαετία, θέλω να μου φέρεις ό,τι μέτρα θα πάρεις αρχής γενομένης από 1/1/2020 έως 31/12/2030, αν τα αθροίσεις όλα αυτά  σωρευτικά, εξοικονομούν 7,3 εκατομμύρια τόνους  ισοδύναμου πετρελαίου. Κάθε μέτρο λοιπόν, κάθε σπιτάκι που αναβαθμίζουμε στο «Εξοικονομώ», έχει κάποια kilotoe. 

 Θέλουν λοιπόν να πετύχουν δυο πράγματα.  Από τη μία να σε δουν να έχεις μια μείωση του περίφημου 32% αλλά από την άλλη, δε  θέλει να έρθουν να σου πουν ότι επειδή π.χ. έπαθες μια οικονομική κρίση, το άφησες, μειώθηκε η κατανάλωση, άρα να πεις «εγώ έκανα εξοικονόμηση» αλλά την ίδια ώρα είσαι σπάταλος κτλ.  Οπότε με το που θα ανέβει ξανά η ανάπτυξη, να κάνεις το περίφημο rebound και να φύγεις. 

Θέλω να πετύχεις και πραγματική εξοικονόμηση. Αυτός είναι ο σκληρός στόχος στην εξοικονόμηση και γι’ αυτό βλέπετε και τόσες επενδύσεις εκεί πέρα. 

κα ΜΗΤΡΟΥΛΙΑ  («Ρ/Σ ΕΡΤ»):  Κύριε Υπουργέ, ήθελα να επανέλθω στο ερώτημα για το κόστος της ενέργειας.  είπατε ότι θα μειωθεί το κόστος με τη χρήση των ΑΠΕ. Ωστόσο η στοχαστικότητα των ΑΠΕ για ν’ αντιμετωπισθεί απαιτεί επενδύσεις σε βαριές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Πώς θα γίνει η ισορροπία ανάμεσα στα δύο; Και θέλω να ρωτήσω και κάτι άλλο: Στον τελευταίο πίνακα που παρουσίασε ο κ. Βερροιόπουλος, αναλύονται οι επενδύσεις που θα γίνουν για την επίτευξη των στόχων.

Μέσα εκεί  μιλάτε για συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και επενδύσεις ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ξέρουμε για ποιες μονάδες πρόκειται; Είναι προγραμματισμένο αυτό; Μετράτε την Πτολεμαϊδα; Είναι 1,5 δις…

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ:  Εμείς λέμε τώρα το κομμάτι του, όποιο είναι, δεν το έχω αυτή τη στιγμή τη συγκεκριμένη ανάλυση αλλά νομίζω έχει λίγη αξία. Το κομμάτι του λοιπόν που θα επενδυθεί από το 20% ως το 30%,. Ποιο είναι αυτό: Τις αναβαθμίσεις οι οποίες γίνονται σε άλλες μονάδες και πρέπει να γίνουν και διάφορες άλλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες σκεπτόμαστε ότι μπορεί να είναι  μέσα, π.χ. από υδροηλεκτρικά, από αποθηκεύσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με την έννοια του συμβατικού καυσίμου, όχι. Τα υδροηλεκτρικά, τις αποθηκεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, συμβατική με την έννοια του συμβατικού καυσίμου όχι. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση  εκτός μικροφώνου) 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα υδροηλεκτρικά, τις αποθηκεύσεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ:  Συνήθως οι ορισμοί δεν αλλάζουν, παραμένουν οι ίδιοι. Λοιπόν, λέμε το εξής: Νέες συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αναβάθμιση υφισταμένων. Εδώ έχουμε βάλει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ περιλαμβάνει κομμάτια της Μεγαλόπολης, νέες μονάδες φυσικού αερίου που μπορεί να υπάρξουν, μονάδες αποθήκευσης, τις έχουμε βάλει εκεί πέρα, παρ’ όλο που δε θεωρείται με την κλασική έννοια του όρου της αναβάθμισης καθώς επίσης  και τις αναβαθμίσεις οι οποίες θα απαιτηθούν για μια σειρά από υφιστάμενες μονάδες. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  (Ερώτηση εκτός μικροφώνου). 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν προβλέπει ο ενεργειακός σχεδιασμός κάποιο μεγάλη υδροηλεκτρικό, τη εξαιρέσει του γνωστού, της μεσοχώρας. Δεν προβλέπει δεν το βλέπει μπροστά του. όχι ότι δε θα μπορούσε να χωρέσει. Ξέρετε, η μοντελοποίηση έχει να κάνει και με το τί βλέπεις μπροστά σου να έρχεται πολλές φορές. 

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω λιγάκι κι εγώ κάτι για το πρώτο σκέλος της ερώτησης:  επειδή ξαναρωτήθηκε νωρίτερα, αλλά να το διευκρινίσουμε, στην οδηγία  για το ETS, σας δίνω κάποια παραδείγματα, εκμεταλλευτήκαμε τη διαπραγμάτευση και κερδίσαμε για τη χώρα 500 με 600 εκατομμύρια ευρώ για τη διασύνδεση των νησιών. 

Τί σημαίνει αυτό: Ότι η διασύνδεση των νησιών, θ’ αφαιρέσει από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τον αντίστοιχο συντελεστή που πληρώνουμε  όλοι για να έχουν ενέργεια τα νησιά μας. επειδή  θέλετε πραγματικά παραδείγματα. Σας λέω πώς λοιπόν ένα έργο το οποίο έχουμε κερδίσει, μειώνει το κόστος ενέργειας στον καταναλωτή. 

Δεύτερο ζήτημα: Οι διαγωνισμοί των ΑΠΕ που αναφέρθηκαν προηγουμένως, έχουμε ήδη καταγράψει μείωση του κόστους στους διαγωνισμούς και επιπλέον έχουμε καταγράψει  τη μείωση της ανάγκης να χρηματοδοτούμε τις ΑΠΕ από έναν ελλειμματικό λογαριασμό ΑΠΕ τον οποίο παραλάβαμε  με αποτέλεσμα τα δικαιώματα που κερδίζουμε πλέον ως χώρα, να μένουν για να κάνουμε Ταμείο Δίκαιης μετάβασης, ενεργειακές επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και άλλες που ωφελούν και δημοσιονομικά αλλά και οικονομικά τους πολίτες. 

Τρίτη παράμετρος: Τα έργα εξοικονόμησης τα οποία έχουμε με συγκεκριμένο βηματισμό για τα κτίρια, εκ των πραγμάτων οδηγούν στη μείωση του κόστους ενέργειας για νοικοκυριά σίγουρα και άρα για τελικούς καταναλωτές. 

Τέταρτη παράμετρος: Στα πρόσφατα εγκαίνια που κάναμε του φυσικού αερίου στον Τύρναβο,  ένας επαγγελματίας καταναλωτής που έχει εγκαταστήσει φυσικό αέριο, μας δήλωσε  ότι η μείωση ενέργειας  για την παραγωγική του μονάδα είναι 50%. Αυτό έχει άμεση επίπτωση και στο κόστος του αλλά και στο τελικό προϊόν. Για να μην πω το τελευταίο που είναι αρκετά σημαντικό και μας αφορά συνολικά και ως κυκλική οικονομία, ότι οι επενδύσεις αποτελέσματα δεν έχουν την ανάγκη της απόσβεσης και ανανέωσης που έχουν οι συμβατικές ενεργειακές μονάδες διότι εδώ το καύσιμο είναι αειφόρο.

Δεν έχουν ανάγκη δη μετεγκατάστασης σε άλλα κοιτάσματα ή σε άλλες λειτουργίες. Αυτά είναι πέντε παραδείγματα που μειώνουν άμεσα στο κόστος κατανάλωσης και το κόστος ενέργειας. και το νιώθει ο καταναλωτής την ίδια μέρα, δε θα το νιώσει την επόμενη διετία π.χ.  Και έχουμε τέτοιες δυνατότητες. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σ’ αυτό το σημείο θέλει ο Υφυπουργός να κάνει μια μικρή παρέμβαση. 

Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ: Γεια σας, ήθελα να πω δυο  κουβέντες για τον ενεργειακό σχεδιασμό. Επιτέλους, έχουμε έναν ενεργειακό σχεδιασμό στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών  για την κλιματική αλλαγή αλλά και στα πλαίσια ενεργειακής απεξάρτησης σε κάποιο βαθμό της χώρας μας. 

Ήθελα να σταθώ σε δυο σημεία τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά και άπτονται  και των δικών μου αρμοδιοτήτων. Το ένα είναι η κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια. Περίπου  το 1/3 της ενέργειας καταναλώνεται από τα κτίρια. Και βεβαίως από τις μεταφορές. Στις μεταφορές έχουμε ακόμα χρήση καυσίμων, γύρω στο 98%. Είμαστε πολύ πίσω. Υπάρχει στο σχέδιο, το παρακολουθώ  αλλά δε θα σταθώ σ’ αυτό, πράγματι είναι πολύ   σύνθετο, ένα μέρος πρέπει να μετατραπεί σε ηλεκτροκινούμενα οχήματα, ένα άλλο μέρος βεβαίως, η εξοικονόμηση είναι από τη βελτίωση των ίδιων των οχημάτων αλλά πρέπει να δούμε και πώς αλλάζουμε  τις μεταφοράς στα μέσα, πώς θα περιορίσουμε δηλαδή τις οδικές μεταφορές  και θα πάμε σε μέσα  σταθερής τροχιάς. 

Αλλά δε στέκομαι άλλο σ’ αυτό, θα σταθώ  στο άλλο θέμα των κτιρίων που άπτεται και της δικής μου αρμοδιότητας. Ξέρετε, εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που είναι αναγκαία,  έχουμε στην Ελλάδα κτίρια τα οποία δεν έχουν στατιστική αντοχή. Και είναι σημαντικό. δε μπορεί να επενδύουμε δηλαδή σε κτίρια, τα οποία έχουν γεράσει κι από άποψη αντοχής, και να λέμε «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» αλλά δεν εξασφαλίσουμε την αντοχή τους. 

Γι’ αυτό και στο σχέδιο που ετοιμάζουμε τώρα για τις αστικές αναπλάσεις και που στις 5 Δεκέμβρη εδώ θα έχουμε μια ημερίδα, που θα συμμετέχουν όλοι οι Σύλλογοι των Επιστημόνων, Πολεοδόμων,  Χωροτακτών Αρχιτεκτόνων, αλλά και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα το οποίο αφορά κυρίως τα κέντρα των πόλεων με γερασμένα κτήρια και ενεργειακά και από άποψη αντοχής που είναι με τον παλιό αντισεισμικό Κανονισμό, που γερνάει το μπετό μετά τα 40-50 χρόνια και δεν μπορούμε πάνω σε αυτά να επενδύουμε ενεργειακά όταν δεν εξασφαλίσουμε και την άλλη παράμετρο. 

Βεβαίως πρασινίζοντας τις πόλεις  για να αντέξουν πλέον στη δεδομένη αύξηση της θερμοκρασίας που θέλουμε, δηλαδή θέλουμε χώμα στις πόλεις  και βεβαίως να δούμε και τους άλλες παραμέτρους.

Εδώ είναι το ζητούμενο γιατί πέρα από τον σχεδιασμό πρέπει να περάσουμε στην εφαρμογή του σχεδίου και θέλουμε συμμέτοχους εδώ και την Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο προσανατολισμός είναι αυτός, διαμορφώνουμε το θεσμικό πλαίσιο να γίνει πιο εύκολο και μία πλευρά, η ουσιαστική πλευρά, είναι πως θα μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στα κτήρια, ή θα τα κάνουμε αυτάρκη.

Έχουν ξεκινήσει προγράμματα, δουλεύουν και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ενεργειακής αναβάθμισης των δημοσίων κτηρίων. Χτες που ήμουν στην Αχαΐα ο Περιφερειάρχης μου είπε ότι τα τέσσερα μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας αναβαθμίζονται ενεργειακά, έχουν μπει στο πρόγραμμα δηλαδή. Αλλά πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα σε όλα τα κτήρια και να δούμε όμως και στα ιδιωτικά κτήρια που είναι η πιο μεγάλη κατανάλωση τι θα κάνουμε. 

Τα κτήρια, μιλάω και σαν μηχανικός, τα οποία χτίστηκαν βασικά μετά το ’90 έχουν πολύ καλή συμπεριφορά ενεργειακή και βεβαίως έχουν και πολύ καλή συμπεριφορά στο σεισμό. Το θέμα είναι τι κάνουμε με τα παλιά κτήρια, τα οποία δεν εξυπηρετούν κανένα από τους δυο όρους που θέλουμε για τις πόλεις.

Αυτό ήθελα στην παρέμβασή μου να σας πω, χαίρομαι πραγματικά ότι επιτέλους έχουμε έναν ενεργειακό σχεδιασμό με στόχους, με οικονομικές αναλύσεις και πρέπει ίσως και περισσότερο να στρέψουμε ακόμη περισσότερους οικονομικούς πόρους και εργασία, σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστώ πολύ.

Χ. ΚΟΛΩΝΑΣ («Τα ΝΕΑ») και («Euro2day.gr»):  Ήθελα να ρωτήσω κ. Υπουργέ στον ενεργειακό σχεδιασμό είναι γνωστό ότι περιλαμβάνεται και το Αμύνταιο, η λειτουργία του οποίου όμως οι ώρες λειτουργίας από ό,τι μαθαίνουμε αν όχι χτες, σήμερα έληξαν. Θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά την απαγόρευση που υπάρχει από τις κοινοτικές οδηγίες;

Και ένα δεύτερο επειδή μιλήσατε για επιθετική πολιτική στο θέμα των ντιζελοκίνητων μονάδων,  αν το μετάφρασα καλά ότι θα αποσυρθούν όλες οι παλιές πετρελαιοκίνητες μονάδες παραγωγής ρεύματος από τα νησιά, από το ’20 με την Κρήτη τι θα γίνει; Θα αποσυρθούν οι μονάδες το ’20;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Ξεκινάω με το Αμύνταιο. Φυσικά και συνεχίζει να λειτουργεί η μονάδα, καλύπτεται πλήρως από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο από την Υπουργική Απόφαση και επιπρόσθετα μόλις υπέγραψα μια διευκρινιστική Υπουργική Απόφαση η οποία διασφαλίζει την κανονική συνέχιση της λειτουργίας του Αμυνταίου. 

Και ταυτόχρονα ως γνωστόν είμαστε σε διάλογο με την Commission για την πρόταση για το μέλλον του Αμυνταίου, τον τρόπο και τη διαδικασία με τον οποίο μπορεί να προκηρυχθεί η αναβάθμιση και η λειτουργία του Αμυνταίου στο μέλλον. 

Για τις μονάδες που αποσύρονται το 2020. Όπως ξέρετε οι μεγάλες διασυνδέσεις οι οποίες επιταχύνθηκαν ουσιαστικά τα τελευταία δυο χρόνια, θα μπουν σε λειτουργία όσον αφορά την Κρήτη για παράδειγμα το 2020 η μικρή διασύνδεση αυτή που υπογράφουμε αυτή την εβδομάδα. Η μεγάλη διασύνδεση όμως θα πάει 2022 το νωρίτερο με βάση τους σχεδιασμούς.

Οι μονάδες θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο οτιδήποτε κενό υπάρχει ενδιάμεσα να καλυφθεί. Υπάρχουν οι προτάσεις, σχέδια της ΡΑΕ τα εξετάζουμε όλα, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει λύση και για την ενδιάμεση διετία. 

Υπενθυμίζω για πολλοστή φορά όμως ότι οι μονάδες που σβήνουν δεν αποσύρονται. Παραμένουν στα νησιά οι νεώτερες ειδικά μονάδες και στην Κρήτη είναι δυο κατηγορίες πολύ παλιές μονάδες με πετρέλαιο εννοώ και νεώτερες μονάδες. Αυτές που θα μείνουν στην εφεδρεία για λόγους ασφάλειας των νησιών θα παραμείνουν για αρκετά χρόνια γιατί θα έχουμε εφεδρικό μηχανισμό για λόγους ασφάλειας του συστήματος, αν για οποιονδήποτε λόγο έχουμε ένα ατύχημα στις διασυνδέσεις.

Άρα η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος είτε ιδιαίτερης ανησυχίας, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις για το ενδιάμεσο διάστημα και φυσικά όλα αυτά γίνονται σε διάλογο με την Commission για τον πολύ απλό και προφανή λόγο ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … πήγε χάλια ο διάλογος με την Commission πάντως …

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σε ποιο θέμα πήγε χάλια;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει μια διαφωνία.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εντάξει ο διάλογος σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα; Τι διάλογος θα ήταν; Δεν θα κάναμε διάλογο τότε! Εξάλλου όπως ξέρετε έχουμε καλή εμπειρία από διαλόγους τα τελευταία τρία χρόνια, όλοι καταλήγουν όμως θετικά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εντάξει αυτά τα έχουμε απαντήσει, η απόφαση της ΡΑΕ είναι σε ισχύ, αυτή είναι το δεδομένο αυτή είναι συμβατή με όλη την πορεία από το αρχικό MOU μέχρι σήμερα  δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τα θέματα που τέθηκαν είναι στις τεχνικές συμβατότητες και αυτά τα συζητάμε, αλλά δεν υπάρχει άλλο σχήμα, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Νομίζω ότι θα λυθεί και αυτό, είναι θέμα λίγων εβδομάδων, οπότε λίγη υπομονή και θα έχουμε θετικά μηνύματα και στο θέμα αυτό. 

Χ. ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ («Capital.gr»): Ακούω να σας ασκείται μια κριτική ότι με το στρατηγικό σχέδιο επιτυγχάνονται οριακά οι στόχοι που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για παράδειγμα φέρνουν κάποιες περιβαλλοντικές Οργανώσεις το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου το 2030 θα αποσυρθούν όλες οι ανθρακικές μονάδες και οι πυρηνικές. Ή ότι το 2040 θα απαγορευτεί η πώληση αυτοκινήτων με εσωτερικούς κινητήρες καύσης. Τι απαντάτε σε αυτή την κριτική;

Ένα δεύτερο ερώτημα επειδή υπάρχει αυτό το θέμα στην επικαιρότητα και εκ των πραγμάτων αφορά και το κομμάτι της ενέργειας ήθελα να ρωτήσω για το θέμα της ΔΕΠΑ και για τις κατηγορίες που διατυπώνονται από την πλευρά της αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

Εσείς πότε αντιληφθήκατε ότι υπάρχει έρευνα από την Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος ότι ενδεχόμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω των εξάμηνων επιταγών του Λαυρεντιάδη, πρώτον. Και δεύτερον έχετε πει ότι το σχέδιο για το σβήσιμο των χρεών του Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ με ανταλλαγή ακινήτων, κρίθηκε μέσω της απόλυσης του κ. Κιτσάκου. Υπάρχουν άλλα μέλη της Κυβέρνησης τα οποία είχαν αντίθετη άποψη με εσάς;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Υπουργέ δεν αντιλαμβάνομαι τη σχέση με το εθνικό σχέδιο, θέλετε να απαντήσετε;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα απαντήσω πολύ συνοπτικά γιατί εγώ τρελαίνομαι να συζητάω σκάνδαλα με τη Νέα Δημοκρατία, ειδικά όταν είναι φαντασιακά τα σκάνδαλα και τα απαριθμεί. Της Ιθάκης που δεν έγινε ποτέ, μετά βρήκε ένα άλλο που δεν έγινε ποτέ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … γίνεται ρητή αναφορά το έχει καταθέσει νομίζω το γνωρίζετε, κάνει λόγο για σκάνδαλο. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε να ολοκληρώσω το σκεπτικό μου. Μου αρέσει να διαβάζω τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας για μια συμφωνία για κάτι οικόπεδα στην Ιθάκη που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ η συμφωνία, μετά μια σαουδαραβική συμφωνία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, τώρα έχουμε ένα σχέδιο που κυκλοφορούσε που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ωραίος κατάλογος σκανδάλων! Αλλά επειδή είναι το κατ’ εξοχήν θέμα που λατρεύω να συζητάω με τη Νέα Δημοκρατία, νομίζω ότι η απάντηση που έδωσα χτες ήταν σαφής.

Η Νέα Δημοκρατία που δημιούργησε τα χρέη, το 90% των χρεών -το αποτύπωσα με τους αριθμούς, θα τα καταθέσω και στη Βουλή- έρχεται και κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ -που όντως αυξήθηκε το χρέος κατά 10% το λέει η ανακοίνωσή μου- δημιουργήσατε χρέος. Μάλιστα!

Δεύτερη κατηγορία «γιατί πληρώνετε και ισχύει το σύστημα». Κατέθεσα τις δικαστικές αποφάσεις από το ’17 και μετά. Με δικαστική απόφαση λειτουργεί το σύστημα. Δεν λειτουργεί ούτε με απόφαση της Διοίκησης, ούτε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, στην οποία η Κυβέρνηση λέει το ΤΑΙΠΕΔ και οι φορείς πήγαν στη Γενική Συνέλευση και αυστηροποίησαν το σύστημα πληρωμών.

Και όμως βγήκε η δικαιοσύνη και λέει «δεν μπορείτε να τα αυστηροποιήσετε, έτσι θα πληρώνεστε και δεν μπορείτε να κόψετε και το φυσικό αέριο». Δικαστική απόφαση. Τι να κάνουμε; Μέχρι να εκδικαστεί οριστικά. 

Τα περί μαύρου χρήματος το πότε και πως, τα θεωρώ άνευ αντικειμένου. 

Νομίζω ότι δεν μπήκε ποτέ σε ουσιαστική συζήτηση το περί ου ο λόγος σχέδιο, άρα στη Βουλή θα έχουμε πολλά να πούμε με τη Νέα Δημοκρατία και για τον τρόπο που δημιουργήθηκε το χρέος, πάρα πολύ ωραία ανάλυση θα κάνουμε και για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που εμπλέκονται σε όλο αυτό το δίκτυο και στις δυο εταιρείες, δόξα τω Θεώ έχουν και προσβάσεις παντού. Θα απαριθμήσουμε τα στελέχη και την πολιτική τους και στα ΕΛΦΕ και στη ΔΕΠΑ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να τα πείτε όμως στη Βουλή αυτά, να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, να παραμείνουμε στο Εθνικό Σχέδιο. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Θα τα πούμε όλα με τη Νέα Δημοκρατία. Λατρεύω Νέα Δημοκρατία και σκάνδαλα, λατρεύω!

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να πω για το πρώτο σκέλος έχει να κάνει με τη σύγκριση του σχεδίου αυτού με σχέδια άλλων χωρών και με την κριτική που μας γίνεται είτε από τηλεοπτικούς σταθμούς είτε από περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Τώρα δεν κατάλαβα τη σύγκριση …

Χ. ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ: Περιβαλλοντικές Οργανώσεις είπα.

Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είπατε όμως ότι είπαν κάποιοι τηλεοπτικοί σταθμοί για το πρώτο. Εγώ πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω το εξής: η χώρα μας συντάσσει το σχέδιο αυτό με βάση συγκεκριμένο πρότυπο και θα το υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση Κώδικα αναφοράς.

Ο Κώδικας αυτός μας υποχρεώνει να έχουμε αποτελέσματα το 2030. Εγώ σας λέω πιθανά σχολιάζοντας κι άλλα σχέδια αλλά όχι ανταγωνιστικά άλλων χωρών, ότι το δικό μας σχέδιο υπερκαλύπτει τους στόχους του 2030, που είναι και η τυπική προϋπόθεση για να είναι ένα σχέδιο αποτελεσματικό και αποδεκτό.

Υπάρχουν σχέδια πράγματι τα οποία μας έχουν τεθεί κι εμάς υπόψη μας από συναδέλφους, τα οποία έχουν κι ένα οραματικό χαρακτήρα. Δεν γνωρίζω ακόμη γιατί δεν έχουν κατατεθεί επισήμως το τι αποτελέσματα έχουν ως προς το 2030 στο οποίο εμείς είμαστε επαρκείς και απολύτως αποτελεσματικοί, έχουν οραματικό χαρακτήρα που συνδέεται με την έκθεση της IPCC, τη διακυβερνητική αυτή Επιτροπή και διάσκεψη και τον στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου.

Εγώ όμως και ως προς αυτό σας είπα ότι τα μοντέλα που έχουμε εμείς και με γραμμική επέκτασή τους μετά το ’30 έχουν συμβατότητα και τείνουν σε αυτό τον στόχο, δηλαδή είναι και ως προς αυτό τον στόχο συνεπή, παρ’ ότι νομίζω ότι όλοι θα συμφωνούσατε ότι η χώρα πρέπει το ’30 ή το ’25-’27 να ξανασχεδιάσει και να βάλει επιπλέον μέτρα βλέποντας που έχει φτάσει.

Άρα εμείς είμαστε και ως προς τους δυο άξονες επαρκείς και το 2030 υπερκαλύπτουμε τους στόχους και ως προς τις αέριες εκπομπές και ως προς το ενεργειακό μίγμα και αποτελέσματα, δηλαδή εξοικονόμηση ΑΠΕ και τα λοιπά, αλλά και ως προς τον στόχο 2050. Εξάλλου έκλεισα την τοποθέτηση στην αρχική εισήγηση, λέγοντας ότι θα ζητήσουμε πιο προοδευτικές και πιο περιβαλλοντικές πολιτικές και εμείς από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο και της ΚΟΠ που θα γίνει τον άλλο  μήνα, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα μιας και έχουμε Σύνοδο Υπουργών αμέσως μετά την ΚΟΠ μια εβδομάδα.

Άρα δεν υστερεί με τίποτα η χώρα μας, αντίθετα θα έλεγα ότι σε διάφορα μετρικά στοιχεία είναι πιο μπροστά, είναι πιο αποτελεσματική και πιο θετική από τις υπόλοιπες χώρες. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πεδίο ευγενούς ανταγωνισμού, συναγωνισμού με τους συναδέλφους και εταίρους μας και θέλουμε όλες οι χώρες να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Όσον αφορά την κριτική που γίνεται από περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Καλό θα είναι ο σχολιασμός μας να γίνεται με βάση τα ουσιαστικά νούμερα, δηλαδή δεν μπορώ να ακούω ότι το σύνολο των αέριων εκπομπών μειώνεται κατά 23% χωρίς κανείς να λέει ποιο είναι το έτος βάσης υπολογισμού.

Εμείς επισήμως με τα νούμερα που έχουμε και τα στοιχεία αναφοράς σας λέω ότι ως προς το 2010 η μείωση των εκπομπών είναι 43% που είναι και έτος αναφοράς. Τι σημαίνει αυτό; Εμείς τη μεγάλη αλλαγή την βλέπουμε στις παραμέτρους που παρουσιάστηκαν και πρέπει με αυτές να κριθεί το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, δηλαδή ό,τι παραμέτρους έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση εκεί να κριθούμε. 

Οι παράμετροι παραδείγματος χάριν που παρουσίασε προηγουμένως και Γραμματέας που αφορά το μίγμα των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή και στη συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι ενδεικτικό. Το ότι κάποιος μπορεί να μιλάει παράδειγμα σας λέω για το 32% συμμετοχή των ΑΠΕ στην ακαθάριστη παραγωγή ή κατανάλωση λιγνιτικής ενέργειας όταν η παραγωγή ΑΠΕ στην ελληνική ηλεκτρική παραγωγή είναι 63% στο στόχο. Να μας συγκρίνει για άλλο νούμερο ενώ μιλάει για άλλο πράγμα. 

Θέλω λοιπόν να προσέξουμε λίγο τους συντελεστές. Θεωρώ ότι όσον αφορά την ουσιαστική απεξάρτηση από το πετρέλαιο σας το είπα έτσι κι αλλιώς εισαγωγικά, γιατί είχα υπόψη μου τη συζήτηση αυτή που γίνεται στον περιβαλλοντικό κόσμο, η μείωση της συμμετοχής του πετρελαίου στην ηλεκτροπαραγωγή κατά 74% αλλά ακόμη και η μείωση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή από 26 αν δεν κάνω λάθος που είναι τώρα στο 17% το 2030, δείχνει μια σαφή οδό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, που έχει υπερκάλυψη στο επίπεδο της ενέργειας αλλά και υπερκάλυψη στο επίπεδο των αέριων εκπομπών.

Αυτό που θα θέλαμε και το είπε και ο κ. Βερροιόπουλος κλείνοντας όλοι να πετύχουμε κάτι παραπάνω, ήταν όσον αφορά την απεξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές. Όμως το  μοντέλο αυτό δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη  και ιδιαίτερα όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις το θέμα της ενεργειακής φτώχειας και της πρόσβασης των πολιτών και των παραγωγών στο αγαθό της ενέργειας. 

Μπαίνουν όμως οι βάσεις για κάτι τέτοιο. Μειώνεται η εξάρτηση, θα θέλαμε παραπάνω αλλά αυτή η μείωση της εξάρτησης είναι σε μια οδό που οδηγεί προς το 2050 σε μηδενικές εκπομπές έχοντας όρθια και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Γιατί αυτό ήταν και το στοίχημα της χώρας μας όλη αυτή την περίοδο των 3,5 ετών της δικής μας Κυβέρνησης: να βγούμε από την κρίση και από την ενεργειακή και την οικονομική έχοντας όρθια και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και αυτό το επιτυγχάνει πολύ καλά και αποτελεσματικά το σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ («ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός ο κ. Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δήλωσε ότι η Ελλάδα προωθεί στις Βρυξέλλες τις προοπτικές που θα μπορούσε να είχε η επέκταση του αγωγού. Αλλά στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα ανάμεσα στα βασικότερα έργα δεν βρίσκεται ο αγωγός αυτός 175. Δεν έχει θέσει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα αυτή η πιθανή επέκταση του αγωγού.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Όπως ξέρετε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ως πεδίο συμφωνίας είτε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε ως διμερές επίπεδο οριστικό σχέδιο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ταυτόχρονα όμως ξέρετε ότι υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν κάποιες κοινές προσπάθειες για συνεργασία εταιρειών σε εμπορική βάση, που συζητάει αυτό το project. Άρα είναι εν εξελίξει αυτό το θέμα. Συζητιέται, αλλά προφανώς δεν αποτελεί μέρος, ούτε μπορούσε να αποτελέσει μέρος του ενεργειακού σχεδιασμού στο βαθμό που δεν υπάρχει και δεν έχει πάρει τη μορφή ενός συγκεκριμένου project αδειοδοτημένου ή συγχρονισμένου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχει γίνει με άλλα αντίστοιχα project.

Άρα η συζήτηση γίνεται ανάμεσα στις εμπορικές εταιρείες, καλά κάνουν. Εμείς ως κυβέρνηση ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε και μελετάμε αυτή την προοπτική. Από εκεί και πέρα έχει πολλά βήματα ακόμα για να αποτελέσει υπαρκτό project. 

Θ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ («ENERGY PRESS»): Κύριε Υπουργέ, μιας και πιάσαμε ευρύτερα πέραν του στενού πλαισίου του στρατηγικού σχεδιασμού για την αποεπένδυση, το διαγωνισμό αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ να μας πείτε εάν βλέπετε ότι θα απαιτηθεί και περισσότερος χρόνος. 

Αν αυτό το οποίο έχει τεθεί για την αρχή του Δεκεμβρίου είναι αρκετός χρόνος, ή βλέπετε μια παράταση; Και επίσης να καταλάβω καλύτερα, είπατε ότι οι πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη θα σβήσουν με βάση το χρόνο που κάθε μια από αυτές καλύπτει το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για τις παρατάσεις και από εκεί και πέρα θα δείτε τι κενό δημιουργείται, ή ότι επειδή υπάρχει ζήτημα ανεπάρκειας ρεύματος δεν θα σβήσουν οι μονάδες κατά τον τρόπο που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Το διευκρινίζω. Εάν θα σβήσουν ή όχι είναι μέρος της μελέτης που γίνεται από τη ΡΑΕ. Πώς δηλαδή εν δυνάμει μπορεί να καλυφθεί το κενό. Εάν σβήσουν, εάν δεν σβήσουν ….

Θ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ: Εάν θα σβήσουν ή δεν θα σβήσουν, είναι κάτι το οποίο ορίζεται και λέει η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση ότι ο χρόνος ….

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εντάξει. Μπορεί να ζητήσει παράταση. Αλίμονο. 

Θ. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ: Άρα λοιπόν τίθεται θέμα να ζητηθεί παράταση. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Εάν δεν υπάρχει λύση άλλη και είναι αυτή, θα ζητήσουμε παράταση για αυτά τα ένα, δυο χρόνια, όσο χρειάζεται για να είναι ασφαλές το σύστημα. Αλλά γίνεται μια μελέτη συνολική, παίρνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. 

Τέλος πάντων, δεν θα αφήσουμε την Κρήτη χωρίς ρεύμα. Να το καταθέσουμε απλά. Γιατί να το κρύβουμε άλλωστε; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την αποεπένδυση;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για την αποεπένδυση, είναι παρατάσεις ένα δυο μήνες φυσιολογικές. Υπάρχουν και σε άλλες εν εξελίξει αποεπενδύσεις, όπως ξέρετε, μικρές παρατάσεις. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάρει κι άλλη παράταση;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν είπα εγώ εάν θα υπάρξει. Είπα εάν θα πάρει άλλη; Θα δούμε. Δεν ξέρω. Αυτοί που πρέπει να κάνουν τις προτάσεις είναι λογικό να έχουν ένα λόγο παραπάνω. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιας και αναφέρουμε τα θέματα της επικαιρότητας, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: τις τελευταίες μέρες υπάρχει στην επικαιρότητα, εκτός από τη ΔΕΠΑ φυσικά και το θέμα με τη Χαλυβουργική και τη ΔΕΗ. Είναι ένα θέμα το οποίο φαίνεται ότι υπάρχει μείζον θέμα και δεν είναι μόνο σε ότι αφορά τη Χαλυβουργική, είναι για τις άλλες βιομηχανίες της υψηλής τάσης, όπως είναι για παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ. Εσείς Υπουργέ δεν έχετε πάρει θέση σε αυτό και βλέπουμε ότι τελευταία η ΔΕΗ επιμένει και καταλογίζει ευθύνες στον ΑΔΜΗΕ ο οποίος αρνείται να διακόψει το ρεύμα στη Χαλυβουργική. 

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας γι’ αυτό και εάν προτίθεστε να πάρετε κάποια θέση σε σχέση με τα θέματα της βιομηχανίας, δεδομένου ότι εσείς ως Υπουργείο το τελευταίο διάστημα έχετε κάνει σημαντικές παρεμβάσεις για να ενισχύσετε τη ρευστότητα της ΔΕΗ. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Όπως ξέρετε η δουλειά μας σε αυτή την περίπτωση είναι να έχουμε τις δυο πλευρές, να τους φωνάξουμε, να δούμε εάν υπάρχει κάποιος τρόπος να υπάρξει κάποια λύση. Αυτό κάνουμε ως Υπουργείο και προσωπικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου. 

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Επιλέγω τη ΔΕΗ και τη Χαλυβουργική, γιατί θεωρώ ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Θα απαντήσουμε πάντως μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος που κάνουμε, θα τοποθετηθώ ευθέως και σύντομα δηλαδή. Για τη ΛΑΡΚΟ, το δεύτερο ερώτημα. Τι μου είπατε; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση εκτός μικροφώνου.

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Εντάξει τώρα. Εκεί είναι και μέτοχος η ΔΕΗ εάν θυμάμαι καλά. Διάλογο θα κάνουμε πάλι. Θα βρούμε κάποια λύση.

Το Υπουργείο εξαντλεί το ρόλο του, θα κάνει μια συμφωνία και από εκεί και πέρα έχει κάποιο όριο αυτό. Εάν υπάρξει κάποια λύση καλώς. Εάν δεν υπάρξει ….

Δ. ΑΒΑΡΛΗΣ («ΚΟΚΚΙΝΟ»): Λαμβάνοντας υπόψη ότι ένας από τους στόχους του εθνικού σχεδιασμού για την ενέργεια είναι και η αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας, που θα επιτευχθεί και μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων, θέλω να μας δώσετε κάποια στοιχεία με την έως τώρα πορεία της εφαρμογής του νόμου για τις ενεργειακές κοινότητες. Εάν υπάρχουν στοιχεία και πώς αποτιμάται την εφαρμογή του;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα αυτή τη στιγμή σε πάρα πολλές περιφέρειες της χώρας. Υπάρχει σημαντική παρουσία των αγροτικών ενώσεων, συνεταιρισμών. Υπάρχει κινητικότητα σημαντική στους δήμους. Τώρα διευκρινίζουμε και μερικά θέματα θεσμικά που υπάρχουν ακόμα κάποια μικρά κενά, τιμολόγηση και μερικά άλλα θέματα και νομίζω ότι στους επόμενους μήνες θα δούμε μια σημαντική άνοδο ενός πρώτου κύματος σημαντικών πρωτοβουλιών από τις ενεργειακές κοινότητες. 

Δεν έχουν προχωρήσει ακόμα δυστυχώς δεν έχουμε κινητικότητα στο πεδίο των επιχειρήσεων, το να συγκροτούν ομάδα επιχειρήσεων ενεργειακής κοινότητας.  Ο απολογισμός αυτός είναι συγκεκριμένος. Είναι 11 κοινότητες πλέον που έχουμε στο μητρώο, όπως ξέρετε, αλλά θεωρώ ότι ο αριθμός θα επιταχυνθεί πολύ τους επόμενους μήνες.

Δυο εκκρεμότητες λύνονται αυτές τις μέρες. Η χρηματοδότηση που είναι ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 15 εκατομμύρια που θα δώσει την πρώτη ώθηση και ορισμένες εκκρεμότητες στα θεσμικά τιμολόγια που θα περάσουν κανονικά και θα καλυφθούν τις επόμενες μέρες. Το ’19 θα είναι το έτος των κοινοτήτων, ελπίζουμε. 

Γ. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ («ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ» – «LIBERAL»): Υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω, εσείς και ως οικονομολόγος που είστε αν είχατε μια μικρή βιοτεχνία, μια επιχείρηση, θα δεχόσασταν να πληρώνεστε με μεταχρονολογημένες επιταγές από μια εταιρεία σαν τα Ελληνικά Λιπάσματα δίχως περιουσιακή βάση και παραγωγή; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.

Η δεύτερη αφορά, κατά πόσο η κυβέρνηση γνώριζε το 2015, όταν ο κ. Σκουρλέτης επέλεγε για επικεφαλής της ΔΕΠΑ τον κ. Κιτσάκο, ότι ο κ. Κιτσάκος είχε θητεύσει ως ηγετικό στέλεχος σε εταιρείες του νούμερο ένα οφειλέτη της ΔΕΠΑ. 

Επίσης, παραμένει ακόμα και σήμερα ο κ. Κιτσάκος κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Για τις δύο δεν θα σας απαντήσω.

κ. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ: Ποιες;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Τι να σας πω; Εάν είναι κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ; 

κ. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ: Ναι. Γιατί ….

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Στην πρώτη ερώτηση μπορείτε να απευθύνετε την ερώτηση στο δικαστήριο το οποίο απεφάνθη ότι πρέπει να δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές. 

κ. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ: Το δικαστήριο Υπουργέ, εάν μου επιτρέπετε, αποφάσισε με βάση τις αποφάσεις του ίδιου του κ. Κιτσάκου ο οποίος λέει ότι …

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Σας επαναλαμβάνω, το δικαστήριο λοιπόν το οποίο αποφάσισε ότι η ΔΕΠΑ πρέπει να δέχεται μεταχρονολογημένες επιταγές και το οποίο καθορίζει το σύστημα πληρωμών σήμερα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτό το δικαστήριο και να σας απαντήσει.

κ. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ: Η πρώτη ερώτηση όμως αφορούσε εσάς. Εσείς τι θα κάνατε εάν είχατε μια επιχείρηση και σας πλήρωναν με μεταχρονολογημένες επιταγές;

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Νομίζω επειδή είμαστε και εκτός θέματος, ας κλείσουμε αυτή την παρέμβαση. 

Π. ΜΠΟΥΣΜΠΟΥΡΕΛΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω, επειδή είσαστε κατηγορηματικός Υπουργέ με το θέμα ότι θα βρεθεί λύση όσον αφορά τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτης. Εξετάζετε το ενδεχόμενο εάν δεν μπορέσετε να τα βρείτε με την Επιτροπή να γίνει το έργο εκτός χρηματοδότησης κοινοτικών πόρων; Εκτός PSI; Και να γίνει με εθνικούς πόρους, ή αυτό δεν παίζει;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Δεν έχει κανένα νόημα να απαντήσω, γιατί εμάς το πνεύμα μας είναι σαφές. Είναι στο πλαίσιο των κοινοτικών συμφωνιών. Επιδιώκουμε μια συμφωνία η οποία και διατηρεί το PSI ζωντανό, τη διασύνδεση δηλαδή Ελλάδας – Κύπρου. 

Και φυσικά τη χρηματοδότηση που είναι μέρος όλου αυτού του σχεδιασμού. 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να περάσουμε σε ένα δεύτερο κύκλο που θέλουν κάποιοι. Αλλά σταδιακά να κλείσουμε, γιατί έχει τραβήξει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω στην αρχική ερώτηση και θα απευθυνθώ κ. Βερροιόπουλε σε εσάς που το τρέξατε μάλλον όλο αυτό το σχέδιο.  Επειδή πράγματι έχουμε να δούμε, τουλάχιστον 15 χρόνια ένα εθνικό σχέδιο ενέργειας και μια βασική παράμετρος είναι η ανταγωνιστικότητα. Είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, εξοικονόμηση, ανταγωνιστικότητα και γι’ αυτό υποθέτω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  το παραθέτει στα κράτη μέλη για να δούνε τι ακριβώς θα βάλουνε, τι θα βγάλουνε, αλλιώς θα έβγαζαν ένα εθνικό σχέδιο για όλα τα κράτη μέλη, γιατί δίνει  μεγάλη βαρύτητα και στην ανταγωνιστικότητα των οικονομιών και προκύπτει και από εδώ τη συζήτηση όλη που κάνουμε αυτή τη στιγμή ότι το ενεργειακό κόστος μας αφορά όλους. Βιομηχανίες είναι σε κόντρα με τη ΔΕΗ. Άλλες βιομηχανίες απειλούν να κλείσουν. 

Δεν ξέρω πώς έχει γίνει. Τι μοντέλα τρέξατε. Και όταν ρώτησα, θα ήθελα όχι μια γενική απάντηση ότι οδηγεί σε χαμηλότερο κόστος. Αν έχετε κάνει κάποια σενάρια. Εάν π.χ. βάλουμε μια ποσόστωση χι στην αποθήκευση και μια άλλη ποσόστωση χι στα υδροηλεκτρικά, πώς αλλάζει το κόστος μακροπρόθεσμα; Και τι μοντέλα πήρατε για παράγοντες που είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητοι μακροπρόθεσμα; Όπως πετρέλαιο, τεχνολογίες. Δεν ξέρω εάν έχουν γίνει, ή εάν θα έπρεπε. 

Μ. ΒΕΡΡΟΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ καλή ερώτηση. Έχουν γίνει. Ξεκινάω από το δεύτερο. Κατ’ αρχήν να πούμε κάτι. Ο σχεδιασμός που βλέπετε είναι το κεντρικό σενάριο. Δηλαδή ένα σενάριο στέλνεις. Για την ακρίβεια ο σχεδιασμός αποτελείται από τρία μέρη. 

Το πρώτο μέρος είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Το δεύτερο μέρος είναι η πρόβλεψη για το πώς εσύ βλέπεις το ενεργειακό σου σύστημα να εξελίσσεται στην 10ετία. Το εξετάζεις σε σχέση με τους στόχους που έχεις βάλει, εθνικούς, διεθνείς και το τρίτο σκέλος είναι πώς υλοποιείς αυτούς τους στόχους, αυτό το σενάριο που είναι τα μέτρα πολιτικής και οι πολιτικές. 

Αυτό που είδατε είναι το κεντρικό σενάριο. Αυτό θα στείλουμε μετά τη διαβούλευση βέβαια. Εμείς βεβαίως έχουμε τρέξει και έχουμε κάνει και ανάλυση ευαισθησίας. Έχουμε τρέξει και διάφορα σενάρια. Δηλαδή έχουμε τρέξει σενάριο, για να σας δώσω να καταλάβετε, το οποίο είναι πολύ εξηλεκτρισμένο. Πάρα πολύ. Πιο πολλά αυτοκίνητα ηλεκτρικά. Πιο πολλές αντλίες θερμότητας. Πιο πολλά και στην κατοικία και όχι μόνο στον τριτογενή τομέα. 

Αυτά τα σενάρια βέβαια ενώ σου δίνουν καλύτερα μείγματα, αυτό το συγκεκριμένο που σας αναφέρω τώρα, δίνει καλύτερο μείγμα από πλευράς κλπ, ίσως και λίγο πιο αποδοτικό, από την άλλη έχει μια τρομερά μεγάλη επιβάρυνση στο κόστος. 

Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παράγει αυτοκίνητα για να πεις ότι έχεις πρωτογενή ανάπτυξη από την παραγωγή αυτοκινήτων. Μια χώρα που μάλλον θα βγάλουμε από την τσέπη μας λεφτά για να τα δώσουμε στον Γερμανό, στον Ιταλό, στον Ιάπωνα, δεν ξέρω εγώ από πού αγοράζει ο καθένας. 

Επίσης υπάρχουν τεχνολογίες, όπως οι αντλίες θερμότητας που μπορεί να είναι πολύ αποδοτικές, αλλά σαν κόστος όφελος για να μπει σε μια μικρή κατοικία των 100 τ.μ. που υποθέτω ότι και λιγότερο ζούμε όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί, δεν συμφέρει. Δηλαδή αποσβαίνεται σε πιο μεγάλο.

Ενώ σε ένα κτίριο γραφείων αποσβαίνεται πολύ πιο εύκολα. Έχουμε τρέξει και άλλο σενάριο. Έχουμε τρέξει και σενάριο υψηλής ζήτησης, όπου το ΑΕΠ της χώρας, η ανάπτυξη σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι ο βιομηχανικός, ο τομέας των ορυχείων, ή άλλοι τομείς, όπως είναι στα μέταλλα κλπ, έχουμε μια τεράστια ανάπτυξη, άρα έχουμε και τεράστια ….

Κατ’ αρχήν να σας πω ότι είναι ένα μοντέλο που είναι bottom up. Δεν λέει ανάπτυξη 4%. Δεν λέει έτσι. Λέει πόσο μέταλλο θα βγάλω, τι θα έχω στα ορυχεία. Δηλαδή παίρνει τους τομείς δραστηριότητας και αρχίζει και βγάζει ζήτηση από εκεί. 

Έχουμε κάνει και σενάριο με ηυξημένη ζήτηση, το οποίο όμως δεν θεωρήσαμε ότι με αυτό πρέπει να πάει. Έτσι δεν είναι. Το οποίο οδηγεί ενδεχομένως σε μια ανάπτυξη, 5%. Θεωρήσαμε ότι πρέπει να είμαστε να έχουμε τα μυαλά μας σωστά, έτσι ώστε να μην πάθει και καμία πλάκα το Υπουργείο ότι θα χρειαστεί να τα εφαρμόσει αυτά τα πράγματα. 

Τελειώνω με αυτό. τρέχουμε με ένα κεντρικό σενάριο. Πάνω σε αυτό χτίζουμε πολιτικές και μέτρα πολιτικής. Έχουμε κάνει ανάλυση ευαισθησίας. Σε ότι αφορά όμως τα δεδομένα, τα δεδομένα δεν αλλάζουν, διότι άμα άλλαζαν τα δεδομένα θα ήταν πειραγμένη η κατάσταση. 

Δηλαδή πρώτο δεδομένο σκληρό το οποίο είναι καθοριστικό για αυτό το πράγμα το οποίο είδατε στον πίνακα. Ο πληθυσμός. Η πληθυσμιακή εξέλιξη της χώρας. Πρόκειται για το μείζονα παράγοντα ο οποίος επηρεάζει. Είναι, φαντάζομαι, αντιληπτό σε όλους ότι λιγότεροι Έλληνες σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, περισσότεροι Έλληνες σημαίνει περισσότερη κατανάλωση. Είναι βασική. Μπορεί να μην είναι ευθέως ανάλογο, αλλά έχει σχέση. 

Άλλο πράγμα να κάνεις σχεδιασμό με 12,5 εκατομμύρια και άλλο πράγμα να κάνεις σχεδιασμό με 10 εκατομμύρια, όπως προβλέπει αυτό, γιατί αυτή είναι η εξέλιξη δυστυχώς. Το λέω γιατί παλαιότερα γινόντουσαν σχεδιασμοί έτσι με πληθυσμούς. 

Δεύτερο δεδομένο είναι το ΑΕΠ. Όταν αποφασίσαμε να τρέξουμε τα μοντέλα έπρεπε να πάρουμε το ΑΕΠ και το ΑΕΠ το πήραμε από αυτό το οποίο η χώρα έχει σε κείμενα επίσημα πει ποιο θα είναι η εξέλιξη του ΑΕΠ. Μπορεί να μην είναι το καλύτερο ΑΕΠ που θα θέλαμε όλοι, αλλά αυτό είναι. Αυτό έχουμε πει, με αυτό θα πάμε. 

Αν αύριο μεθαύριο το ΑΕΠ αυξηθεί, διπλασιαστεί, όλοι θα είμαστε χαρούμενοι και θα έρθουμε εμείς να τσιμπήσουμε λίγο το σχεδιασμό μας και να τον διορθώσουμε, να πάρουμε πιο πολλά μέτρα. Μια χαρά θα είμαστε. Θα είμαστε ευτυχείς όλοι. 

Τρίτο δεδομένο σκληρό το οποίο δεν αλλάζει ανάλογα με τα σενάρια ευαισθησίας, είναι οι τιμές. Οι τιμές τόσο του πετρελαίου, όσο και του αερίου, είναι οι τιμές που έχει δώσει και των δικαιωμάτων διοξειδίου, είναι οι τιμές τις οποίες έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή μας της έδωσε και μας είπε με αυτά θα πάτε.

Με την ακρίβεια μας είπε, σας συνιστούμε να πάτε με αυτά, έτσι ώστε όλες οι χώρες να μην παίρνει και να μην κάνουν  σχεδιασμούς με νούμερα ο καθένας πειραγμένα, ή κατά το δοκούν. Θα μπορούσαμε να βάλουμε διοξείδια τα μισά από ότι βάλαμε, έτσι ώστε να μπουστάρουμε τα λιγνιτικά. Ή να βγάλουμε φυσικό αέριο τετραπλάσιο από ότι βάλαμε έτσι ώστε να πατώσουμε τα φυσικά αέρια. Δεν τα κάνουμε αυτά. Είμαστε πολύ συνεπείς στην επιστημονική δουλειά που βρίσκεται από πίσω.

ΦΛΟΥΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μια προσωπική ερώτηση θα ήθελα να κάνω. Σας απασχολεί το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα που υπάρχει αυτή η υπόθεση είστε ο μοναδικός εκ μέρους της κυβέρνησης που απολογείτε ή απαντά, εντός εισαγωγικών, για θέματα και αποφάσεις άλλων Υπουργών;

Γ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το χειρίζομαι πολύ καλά. Ελάτε και στη Βουλή να πάρετε και όλες τις απαντήσεις. Ο κ. Φιντικάκης θα τα ακούσει. Μαζί με τη Ν.Δ. γιατί δεν μου αρέσει να ακούω, ό,τι βγάζει η Ν.Δ. το πρωί να το ακούω μεσημεράκι. Δεν γίνεται.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να κρίνω από την επιστροφή στη ΔΕΠΑ ότι εξαντλήσαμε μάλλον τις ερωτήσεις. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. 



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here