Eνημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Στέλιο Πέτσα

0
236


Καλημέρα σε όλες και όλους,

  1. Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με ηγέτες κρατών της ευρύτερης γειτονιάς μας

Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. ξένους ηγέτες και συμμετέχει σε διεθνή fora για να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρωθυπουργός είχε, χθες, σειρά συναντήσεων με ηγέτες κρατών της ευρύτερης περιοχής μας, που βρίσκονται στην Ελλάδα για την 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο. Συναντήθηκε, κατά σειρά, στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Πρωθυπουργούς της Κροατίας Andrej Plenković, της Αλβανίας Edi Rama και της Σερβίας Ana Brnabić, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit.

Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, οι δύο ηγέτες εστίασαν στην επικείμενη, από την 1η του χρόνου, ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κροατία. Συζητήθηκαν επίσης διμερή ζητήματα, όπως η σύνδεση των δύο χωρών μέσω Ηγουμενίτσας, καθώς και  έργα κοινού ενδιαφέροντος, στα οποία εμπλέκονται ελληνικές επιχειρήσεις.

Στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, συζητήθηκαν όλα τα διμερή θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις. Επίσης, χαιρέτησε τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς, να προχωρήσει με τα ζητήματα που άπτονται των περιουσιών και του αυτοπροσδιορισμού, της απογραφής, που αποτελούν θέματα κεφαλαιώδους σημασίας για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία. Επιπλέον, σημείωσε ότι η διμερής συμφωνία, για αμοιβαία αναγνώριση των αδειών οδήγησης, θα έρθει σύντομα προς κύρωση στην ελληνική Βουλή. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η χώρα του, παρά την απογοήτευσή της από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει, στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, με την ίδια αποφασιστικότητα. Και αυτό, γιατί είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Αλβανίας, η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, με την αντιμετώπιση όλων των διμερών ζητημάτων και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας. Τέλος, απηύθυνε προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, πρόσκληση επίσκεψης στην Αλβανία, την οποία ο κ. Μητσοτάκης αποδέχτηκε.

Στη συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Σερβίας, τονίστηκαν οι παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και εκφράστηκε αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους. Επιβεβαιώθηκε, επίσης, η κοινή πρόθεση για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε την ευκαιρία, να επαναλάβει ότι η χώρα μας έχει διαδραματίσει πρωτοποριακό ρόλο στην ευρωπαϊκή της πορεία της Σερβίας και τόνισε ότι θα εξακολουθήσει να το πράττει.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε, επίσης, σε πολύ θετικό κλίμα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα θέματα του Αραβικού κόσμου που απασχολούν και την Ελλάδα, από την ασφάλεια στην περιοχή, μέχρι την οικονομική συνεργασία. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία, την Λιβύη και την Παλαιστίνη, ενώ αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Συναντήσεις για το Κυπριακό

Σήμερα, το πρωί, στις 10.00, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των τακτικών διαβουλεύσεων για την πορεία του Κυπριακού και τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αντικείμενο της σημερινής συνάντησης ήταν ο συντονισμός των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει της τριμερούς, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, την οποία έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων   Εθνών,  στις 25 Νοεμβρίου 2019, για το Κυπριακό. Η σημερινή συνάντηση, έρχεται σε συνέχεια των τακτικών επαφών του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο Πρόεδρο, στις οποίες ο Πρωθυπουργός εκφράζει, πάντα, τη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνω, ότι στο ίδιο πνεύμα, οι δυο ηγέτες δείπνησαν, χθες το βράδυ, με τις συζύγους τους στο σπίτι του Πρωθυπουργού.

Β. Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου

Αύριο Πέμπτη στις 11:00, θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ατζέντα του Συμβουλίου βρίσκεται ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου.

Συγκεκριμένα πρόκειται να συζητηθούν μεταξύ άλλων:

-Η κατάρτιση -στο πλαίσιο της κατ’ αρχήν συμφωνίας των κομμάτων- του νομοσχεδίου που θα δίνει στους εκτός της Επικράτειας Έλληνες εκλογείς τη δυνατότητα να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους.

-Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

-Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της χώρας ενόψει του Brexit, που πήρε -όπως είναι γνωστό- νέα αναβολή, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020.

-Η επιλογή Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Γ. Παρουσία του Πρωθυπουργού στη Βουλή

Αύριο, το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη Βουλή, για την ψήφιση του νόμου περί διεθνούς προστασίας, που αφορά πρωτίστως στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Την Παρασκευή, το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα είναι στη Βουλή για την «Ώρα του Πρωθυπουργού». Στη συνέχεια θα συναντηθεί με την Οργανωτική Eπιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στα γραφεία το κόμματος.

Δ. Επίσκεψη στην Κίνα

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα: Το βράδυ της Παρασκευής, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί για τετραήμερη επίσκεψη στην Κίνα. Πρόκειται για μια σημαντική επίσκεψη που εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Πρωθυπουργού, να επανασυστήσει την Ελλάδα στον κόσμο, ως χώρα αυτοπεποίθησης και προοπτικής. Άμεσοι στόχοι  του Πρωθυπουργού είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών των δύο χωρών, η ένταξη της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.

Ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει  στους συνομιλητές του τον μεγάλο αριθμό δυναμικών κλάδων, που διαθέτει η ελληνική οικονομία και τις ευκαιρίες που προσφέρονται. Ιδίως, μάλιστα, στον τομέα της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών. Στα logistics και τις εμπορικές μεταφορές, όπου έχει ήδη εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον, μέσω της επένδυσης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά. Και βέβαια στον  τουρισμό και την αγορά ακινήτων. Ήδη εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες έχουν αξιοποιήσει το πρόγραμμα Golden Visa. Σημειώνεται ότι, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, Κινέζοι πολίτες είχαν πάρει το 65% των αδειών διαμονής που έχουν δοθεί έναντι ελάχιστης επένδυσης 250.000 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός -όπως σε όλες τις επαφές του με ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας- επισημαίνει ότι η  Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας. Ανακτά την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Βελτιώνει -με τη μείωση των φόρων και την προώθηση τολμηρών μεταρρυθμίσεων- το επενδυτικό περιβάλλον. Προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της, τις ανεπτυγμένες υποδομές που προσφέρει, τον μεγάλο ορυκτό πλούτο και την ξεχωριστή, μεσογειακή ομορφιά της.

Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι 60 ελληνικών επιχειρήσεων από δυναμικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η Ενέργεια, ο Τουρισμός, η Ναυτιλία και η Αγροδιατροφή. Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις Ελλήνων επιχειρηματιών, με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών, προκειμένου να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών. Επιπλέον, η ελληνική πλευρά θα διοργανώσει, στις 4 Νοεμβρίου, Business Forum ,με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, όπου θα παρευρίσκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κινεζικής Κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί βέβαια και με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες στο CIIE 2019.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σε σχέση με το ταξίδι στην Κίνα θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχουν σαφείς προειδοποιήσεις, όχι προς την Ελλάδα, αλλά γενικώς προς τις ευρωπαϊκές χώρες και από τις Η.Π.Α. και από την Ε.Ε. σε σχέση με τις στρατηγικές επενδύσεις της Κίνας σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δηλαδή, προειδοποιήσεις εναντίον τέτοιου τύπου επενδύσεων. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε σχέση με αυτό και μάλιστα ενόψει του ταξιδιού στην Κίνα. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι ποια θα είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αναφορικά με τις αιτιάσεις κάποιων, για τα κινεζικά κεφάλαια, η Ελλάδα δεν εξετάζει τη χώρα προέλευσης των κεφαλαίων, ούτε αν είναι κινεζικά ή ευρωπαϊκά. Είναι ένας φιλικός προορισμός για επενδύσεις αρκεί βέβαια να τηρούνται όλοι οι κανόνες του κοινοτικού κεκτημένου και οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Επομένως, θέλουμε επενδύσεις από επενδυτές οι οποίοι έχουν αποδειχτεί, στο πέρασμα του χρόνου, σταθεροί και όχι βραχύβιοι. Οι επενδύσεις των κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, έχουν αποδειχθεί ότι είναι προς το συμφέρον και του λιμανιού και της οικονομίας. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω συνεργασία. Επομένως, δεν είμαστε εκ προοιμίου εναντίον ή υπέρ μιας επένδυσης. Θέλουμε ξένες επενδύσεις, αρκεί να τηρούνται το κοινοτικό κεκτημένο και οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο: Η ερώτηση στην οποία θα απαντήσει ο Πρωθυπουργός στη Βουλή  αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για μία «χουντική» επιτροπή όσον αφορά στην Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή με πολλές αντιδράσεις για την εξαίρεση του κ. Πολάκη και του κ. Τζανακόπουλου. Επίσης, λένε ότι την Πέμπτη θα βρίσκονται οι δύο βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Επιτροπή και λένε «ας μας βγάλει η φρουρά». Ποια είναι η δική σας απάντηση στις κατηγορίες και πώς θα χειριστείτε αυτήν την κατάσταση;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καταρχάς να πούμε ότι η Κυβέρνηση δεν ανακατεύεται στο έργο της Βουλής. Η Βουλή έχει διαδικασίες. Και οι διαδικασίες που αποφασίστηκαν χθες στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η  Κυβέρνηση δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο. Το μόνο που θα ήθελα να πω είναι ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία το μόνο που θέλει να κάνει είναι να δώσει βήμα στους ανθρώπους οι οποίοι φαίνονται ως μάρτυρες, όπως είναι ο κ. Πολάκης και ο κ. Τζανακόπουλος και όχι φυσικά να τους φιμώσει. Χαρακτηρισμοί, όπως αυτοί που είπατε πριν, ακριβώς λόγω του γελοίου που εμπεριέχουν, επιστρέφονται γιατί δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με ένα δημοκρατικό Πολίτευμα, όπως είναι το σημερινό ελληνικό Πολίτευμα. Περιμένουμε όλα τα πολιτικά κόμματα να δείξουν  τη σοβαρότητα που χρειάζεται στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης ώστε, αν υπάρχουν στοιχεία, να συνεχιστεί η διερεύνηση της υπόθεσης και αν δεν υπάρχουν να πούμε ευθαρσώς ότι δεν υπήρχαν. Δεν καταλαβαίνω γιατί εκ προοιμίου καταφεύγουν σε χαρακτηρισμούς για να τορπιλίσουν το κλίμα και να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση. 

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κ. Ζάεφ δήλωσε τις προηγούμενες ώρες πως αδυνατεί πλέον να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Και θα ήθελα να μας πείτε, εάν αυτό συνιστά μια ευκταία εξέλιξη για την Κυβέρνηση, αν αυτό σας ανησυχεί, αν προτίθεστε να πάρετε πρωτοβουλίες για να γεφυρώσετε πιθανό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και στις Βρυξέλλες και αν θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ζάεφ.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, πάντα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τονίζει ότι είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, γιατί είναι προς το συμφέρον των ιδίων των χωρών, αλλά και προς το συμφέρον της Ευρώπης και προς το συμφέρον της Ελλάδας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όσον αφορά την αναφορά του κ. Ζάεφ, έχει απαντήσει χθες, με σχετική ανακοίνωση, το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αυτή η Συμφωνία έχει υπογραφεί, έχει κυρωθεί. Εμείς κάναμε τα πάντα για να μην υπογραφεί και να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή. Λέγαμε από τότε και προειδοποιούσαμε ότι υπάρχουν ετεροβαρή στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή του erga omnes. Όπως αποδείχθηκε, ήδη έχουν παραχθεί τετελεσμένα -και νομικά και πολιτικά- όπως η διαδικασία εισόδου της γειτονικής μας χώρας στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να έχουμε θυσιάσει και να μην έχουμε χτίσει πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου, αναφορικά με την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση σε επίπεδο Ε.Ε.. Ξέρετε ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι υπάρχει στο Κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το θέμα αυτό θα ξανασυζητηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση πριν από την Άνοιξη. Επομένως, εδώ είμαστε να υποστηρίξουμε αυτό που λέμε, δηλαδή ότι πραγματικά τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Π. ΜΠΟΤΣΑΡΑΚΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, πού βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τα σχολικά βιβλία και για τα εμπορικά σήματα; Επειδή στο τέλος της θητείας της προηγούμενης Κυβέρνησης, είχε ειπωθεί ότι είχε συμφωνηθεί να αφαιρεθούν οι αλυτρωτικοί χάρτες από τα σχολεία. Έγινε αυτό; Έχει ελεγχθεί; Και για τα μακεδονικά προϊόντα, μας λένε, έμποροι και βιοτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, ότι αυτή η Επιτροπή δεν λειτουργεί, γιατί οι Σκοπιανοί έμποροι δεν θέλουν να αφαιρέσουν το όνομα Μακεδονία από τα ονόματα των συλλόγων. Τι ακριβώς γίνεται; Το ελέγχετε αυτό;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όπως ξέρετε, έγινε στη Θεσσαλονίκη μια σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς, τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη και πάνω σε αυτή τη συνάντηση χτίζουμε τη δική μας θέση, για την προστασία των μακεδονικών προϊόντων. Όπως ξέρετε, είναι από τα βασικά ζητήματα που αναπτύσσουμε  όταν λέμε ότι θέλουμε να βελτιώσουμε αυτή την επιζήμια Συμφωνία. Και θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την ονομασία «μακεδονικό» ή «μακεδονική» στις ετικέτες, στα προϊόντα των ελληνικών επιχειρήσεων. Είναι κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είχε προχωρήσει μόνο ως κάποια μέλη της η συγκρότηση της Επιτροπής -αλλά δεν είχε παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα- από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Θέλουμε να βελτιώσουμε τη Συμφωνία και σε αυτό το επίπεδο.

ΣΑΝ. ΡΙΣΤΟΦΣΚΑ: Επί αυτού, κύριε Εκπρόσωπε. Για τα εμπορικά σήματα δεν έπρεπε να γίνει αρχές Νοεμβρίου; Δεν είχαν συμφωνήσει έτσι; Και αναφερθήκατε και εσείς στη σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μπορείτε να μας πείτε, τι ακριβώς έγινε στη σύσκεψη, γιατί γράφτηκαν πολλά για το «Macedonia», το «Makedonia».  Έγινε κάποια τέτοια συζήτηση; Και ένα δεύτερο ερώτημα πάνω σε άλλο θέμα. Για το Προσφυγικό, στη Σάμο, τι γίνεται; Πώς είναι η κατάσταση; Γιατί νομίζω ότι πάλι είναι 6.000 οι πρόσφυγες και οι μετανάστες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αναφορικά με το πρώτο, ξέρετε ότι όλη αυτή η συζήτηση έχει διαψευστεί επισήμως. Δεν υπήρξε κάποιο τέτοιο ζήτημα στη συζήτηση. Αυτό που θα πρέπει να περιμένετε, είναι τα αποτελέσματα αυτής της Επιτροπής, η οποία θα ξεκινήσει να δουλεύει. Το θέμα δεν είναι, όμως, μόνο Επιτροπή και μόνο τα μακεδονικά προϊόντα, όταν βλέπουμε ότι έχουμε τέτοιες εξελίξεις, που η άλλη πλευρά να θεωρηθεί ότι θα πρέπει να εξετάσει διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε όλα τα υπόλοιπα τους επόμενους μήνες.

Όσον αφορά το ζήτημα που είπατε για το Μεταναστευτικό και ιδίως για τη Σάμο: Ξέρετε ότι υπάρχει περίπου δεκαπλάσιος πληθυσμός στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Σάμο από αυτό που κανονικά θα έπρεπε να έχει. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποσυμφορήσουμε την περιοχή. Έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είμαστε σε θέση να σας ανακοινώσουμε τις επόμενες ημέρες, αναφορικά με την κατασκευή του άλλου Κέντρου Υποδομής και Ταυτοποίησης, ώστε να γίνουν πιο ανθρώπινες οι συνθήκες και για τους κατοίκους και για όσους φιλοξενούνται.

ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Για το Προσφυγικό, έχετε εικόνα για τις μετεγκαταστάσεις, αν προχωρούν, αν συνεχίζουν να υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες; Και αν είστε σε θέση να ανακοινώσετε τις επόμενες ημέρες κάποιες πρωτοβουλίες, κάποια συγκεκριμένα στοιχεία; Και σε ό,τι αφορά το προηγούμενο ζήτημα, πώς σχολιάζετε την τοποθέτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας και ότι θα το κάνουν οι ίδιοι, με βάση το διπλωματικό κεκτημένο που ήταν και η Συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το θέμα της στρατηγικής μας για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, ξέρετε ότι έχουμε ένα πλάνο επιχειρησιακό, το οποίο επικαιροποιούμε. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά τα τέσσερα σημεία -που όλοι ξέρετε- της πολιτικής μας, που είναι η φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, οι αυξημένες επιστροφές, τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, αλλά και η αποσυμφόρηση των νησιών. Στο τελευταίο που με ρωτάτε: Υπάρχει ένα πλάνο μετεγκατάστασης. Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός από τον ΔΟΜ, σχετικά με τα ξενοδοχεία και τη διαθεσιμότητα των κλινών που έχουν προσφέρει για μετεγκατάσταση οικογενειών με προσφυγικό προφίλ ανά την Ελλάδα. Εξετάζουμε αυτά τα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση, πιστεύουμε, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας να έχουμε κάποιες ανακοινώσεις για αυτό. Πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές, πάντα σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων τους- δημάρχων, βουλευτών- και των παραγωγικών φορέων σε κάθε περιοχή. Αυτό που κοιτάζουμε να κάνουμε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, είναι να δούμε πού υπάρχουν περιοχές, οι οποίες είναι αρκετά υπερφορτωμένες, πού υπάρχουν άλλες οι οποίες είναι λιγότερο, ώστε να υπάρχει μια κατανομή με δίκαιο τρόπο. Επαναλαμβάνω για ανθρώπους που έχουν προσφυγικό προφίλ και κυρίως για οικογένειες, όπως διαπιστώσατε όλοι και στην τελευταία μετακίνηση προσφύγων στα Βρασνά και την Εύβοια.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ότι θα πάρει κάποια πρωτοβουλία: Οι τελευταίες πρωτοβουλίες του κ. Κοτζιά, του κ. Καμμένου και του κ. Τσίπρα, μας οδήγησαν εδώ, ώστε να λέει αυτός που τις υπέγραψε ότι δεν θα τις τηρήσει. Δεν θέλω να φαντάζομαι πώς θα είναι οι επόμενες πρωτοβουλίες τους. Ευτυχώς που δεν είναι στην Κυβέρνηση.

ΕΥ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Είχαμε χθες από τις Η.Π.Α. την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Και ήδη έχουμε τις πρώτες αντιδράσεις από την Τουρκία, που δείχνει ότι αυτό είναι μία ακόμη αφορμή, για να υπάρξει μεταξύ τους ένα πολύ τεταμένο κλίμα. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης και αν ανησυχεί με αυτές τις αντιδράσεις της Τουρκίας, που βεβαίως είναι κλιμακούμενες;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, δεν χρειάζεται να πω πόσο άριστες είναι οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αρμενία. Αλλά όσον αφορά την ουσία του ερωτήματός σας, δεν θέλω να πω ότι μας ανησυχεί κάτι. Εμείς θέλουμε σχέσεις  καλής  συνεργασίας με τους γείτονές μας, πάντα με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε με καλή πίστη με τους γείτονές μας για τα ζητήματα, που αυτό το διάστημα φαίνονται τεταμένα, είτε είναι στη Β. Συρία είτε είναι στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ., γενικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Και φυσικά για ένα κορυφαίο ζήτημα, όπως ξέρετε, τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. Άρα, δεν θέλουμε να επενδύουμε στην ένταση, αλλά στην καλή συνεργασία, πάντα με προϋπόθεση το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο.

ΕΥ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ: Για την ίδια την αναγνώριση κάποιο σχόλιο;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σας είπα ότι οι σχέσεις μας με την Αρμενία είναι άριστες. Είχε μάλιστα την ευκαιρία να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με τον ομόλογό του στη Νέα Υόρκη πρόσφατα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο σε αυτό.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, του κ. Τσαβούσογλου, την τουρκική προκλητικότητα, βλέπουμε τελικά ότι μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους, αντί να τους ρίχνει, όπως ήταν οι προσδοκίες, τουλάχιστον, που είχαν εκφραστεί από ελληνικής πλευράς. Σας ανησυχεί αυτό; Θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες; Αυτή η επικοινωνία που υποτίθεται θα υπήρχε σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, τελικά, δεν καθίσταται εφικτή;

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Εμείς, όπως ξέρετε, είχαμε θέσει δύο βασικούς στόχους, για να δούμε αν υπάρχει πράγματι διάθεση για καλύτερη συνεργασία. Και αυτοί οι δύο όροι ήταν: Να δούμε μειωμένες ροές μεταναστών και προσφύγων από τα παράλια της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με έναν καλύτερο έλεγχο των διακινητών από την τουρκική πλευρά. Το άλλο ζήτημα ήταν η πρόοδος σε ό,τι αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε με την επανέναρξη των συζητήσεων των δύο Κοινοτήτων, χωρίς να παρεμβαίνει αρνητικά η Άγκυρα, είτε με τη μείωση των προκλήσεων στην κυπριακή Α.Ο.Ζ.. Όσον αφορά τις μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές, που ήταν το πρώτο, θα περιμένετε λίγες ημέρες, οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογήσουμε, σε ένα αρκετά ικανό χρονικό διάστημα,  αν πέτυχε ο πρώτος στόχος ή αν είμαστε μακριά από αυτόν. Δηλαδή, αν μειώθηκαν οι ροές ή αν αυξήθηκαν. Αυτό θα το διαπιστώσετε με τα στοιχεία που συλλέγουμε. Όσον αφορά τα άλλα δύο ζητήματα, είναι βασικό στις 25 Νοεμβρίου να ξεκινήσει η τριμερής συζήτηση -χωρίς παρεμβάσεις της Άγκυρας, προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, κ. Ακιντζί. Περιμένουμε να δούμε εμπράκτως, λοιπόν, ότι θα προχωρήσει αυτή η συζήτηση. Όσον αφορά την κυπριακή Α.Ο.Ζ., είχαμε προσπάθειες της Τουρκίας στο οικόπεδο 7. Ελπίζουμε να είναι οι τελευταίες που βλέπουμε, για να προχωρήσουμε κι εκεί με κάτι θετικότερο στην πορεία. Σε κάθε περίπτωση, στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και φροντίζουμε σε όλα τα διεθνή fora να απομονώνονται ακραίες φωνές (δηλώσεις Ερντογάν, Τσαβούσογλου) όπως έγινε εμπράκτως, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με το Κείμενο των Συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σας  ευχαριστώ.

 



Ελληνική Δημοκρατία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here