Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

0
76


Ζήσης Ψάλλας
Είναι γνωστό ότι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Τα άτομα που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα ποτά την ημέρα έχουν 26% αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κούραση και αυξημένη πείνα ακόμη και σε άτομα χωρίς διαβήτη.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μέχρι πρόσφατα, τα ισοδύναμα αναψυκτικά διαίτης -χωρίς ζάχαρη- θεωρούνταν ως η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, η έρευνα διαπιστώνει ότι η σακχαρίνη και η σουκραλόζη είναι πιθανό να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα και να επηρεάσουν δυσμενώς το μικροβίωμα του εντέρου.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο John Hopkins εξέτασαν τυχαίες ομάδες υγιών, μη διαβητικών ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έπαιρναν σακχαρίνη και σουκραλόζη είχαν αξιοσημείωτες αιχμές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Ανακάλυψαν ότι αυτά τα γλυκαντικά επηρέαζαν τα βακτήρια στο έντερο και το στόμα. Αλλαγές εντοπίστηκαν επίσης στα δείγματα αίματος τους. Στην πραγματικότητα, οι αλλαγές στους μεταβολίτες του αίματος σε εκείνους τους ανθρώπους που κατανάλωναν σακχαρίνη και σουκραλόζη ήταν τόσο έντονες που ήταν παρόμοιες με αυτές σε άτομα με διαβήτη ή αγγειακές παθήσεις.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που καταναλώνονται συνήθως μπορεί να μην είναι αδρανή στον άνθρωπο όπως είχε προηγουμένως θεωρηθεί. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν αιχμές στη γλυκόζη του αίματος, μειώνοντας την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτό το εύρημα έχει υποστηριχθεί έντονα από μια εργασία του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microorganisms, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση σουκραλόζης μπορεί να προκαλέσει δυσβίωση (ανισορροπία) του εντέρου και μεταβαλλόμενα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης σε υγιείς νεαρούς ενήλικες.
Δεν είναι μόνο τα γλυκαντικά με βάση τη σακχαρίνη και τη σουκραλόζη που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Δύο πρόσφατες δοκιμές που αναφέρθηκαν στο Nutrition Reviews έδειξαν ότι η κατανάλωση ενός άλλου δημοφιλούς γλυκαντικού, της ασπαρτάμης, μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις του σώματος σε γλυκόζη, ινσουλίνη και μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη και απελευθερώνει ινσουλίνη (ονομάζεται πεπτίδιο 1 που μοιάζει με γλυκαγόνο).
Η βασική αιτία ορισμένων από αυτά τα αποτελέσματα εξακολουθεί να συζητείται. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Medicine and Primary Care το 2020 διερεύνησε την πιθανότητα η κατάποση τεχνητών γλυκαντικών να έχει ως αποτέλεσμα την εσφαλμένη απελευθέρωση ινσουλίνης από το πάγκρεας (λόγω της γλυκιάς γεύσης). Αυτό αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας τελικά σε μειωμένη δραστηριότητα των υποδοχέων λόγω αντίστασης στην ινσουλίνη.
 

Πηγή