Η Bristol Myers Squibb ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα τα δεδομένα από μελέτες τελικού σταδίου του πειραματικού της φαρμάκου για τη σχιζοφρένεια που δείχνουν ότι βοήθησε στη μείωση των συμπτωμάτων της διαταραχής χωρίς την κοινή παρενέργεια της αύξησης βάρους που συνδέεται με άλλα αντιψυχωσικά φάμακα.
Η εταιρεία απέκτησε πρόσβαση στη θεραπεία, που ονομάζεται KarXT, μέσω της συμφωνίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της Karuna Therapeutics πέρυσι. Τα μακροπρόθεσμα δεδομένα του φαρμάκου ενίσχυσαν τα ευρήματα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες βραχυπρόθεσμες μελέτες, ανέφερε στις δηλώσεις της η εταιρεία. Σε μια παρακολούθηση ενός έτους, το φάρμακο βοήθησε να περιοριστούν συμπτώματα όπως ψευδαισθήσεις και προβλήματα στο λόγο κατά περισσότερο ή ίσο με 30%, όπως φαίνεται σε μια κλίμακα μέτρησης της νόσου, σε περισσότερο από το 75% των ασθενών.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Οι τρέχουσες αντιψυχωσικές θεραπείες συνδέονται με μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των δυσμενών επιπτώσεων στο μεταβολισμό, όπως η αύξηση του βάρους… και εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες», δήλωσε ο Roland Chen, SVP, στην ανάπτυξη φαρμάκων για την ανοσολογία, τη νευροεπιστήμη και τις καρδιαγγειακές νόσους στην Bristol Myers. Τα δεδομένα έδειξαν ότι το KarXT μείωσε το βάρος κατά μέσο όρο κατά 2,56 κιλά στις 52 εβδομάδες.
Η πλειονότητα των συμμετεχόντων, 65,1%, σημείωσε μείωση βάρους κατά τη διάρκεια της δοκιμής, με το 17,6% από αυτούς να έχουν μείωση στο σωματικό βάρος μεγαλύτερη ή ίση με 7%. Σε όλες τις δοκιμές, το 14,9% των ασθενών διέκοψε τη μελέτη λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με τη θεραπεία. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ναυτία και ο έμετος, η πλειονότητα των οποίων ήταν ήπιας και παροδικής φύσης, δήλωσε η εταιρεία. Το KarXT αναμένεται να ενισχύσει τις πωλήσεις στα τέλη της δεκαετίας του 2020 και στην επόμενη δεκαετία, περίοδο κατά την οποία δύο από τα κορυφαία φάρμακα της Bristol Myers Squibb, η θεραπεία για αιματολογική κακοήθεια Revlimid και το αντιπηκτικό Eliquis θα αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από γενόσημα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πηγή