Το μιούζικαλ για όλη την οικογένεια «Ιζαντόρα Ντακ» έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής

0
20


H Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μεταμορφώνεται σε λίμνη των κύκνων για να υποδεχτεί τη συναρπαστική, νέα παραγωγή «Ιζαντόρα Ντακ», βασισμένη στο ομότιτλο, ιδιαίτερα επιτυχημένο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου. Πρόκειται για ένα μαγευτικό μιούζικαλ για όλη την οικογένεια εμπνευσμένο από τη ζωή της σπουδαίας χορογράφου και χορεύτριας Ιζαντόρας Ντάνκαν, που έρχεται να προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια αξέχαστη μουσικοθεατρική εμπειρία, στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, από τις 8 Νοεμβρίου και για 20 παραστάσεις έως και την 1η Δεκεμβρίου 2024.
Η παράσταση «Ιζαντόρα Ντακ», σε κείμενο και σκηνοθεσία της έμπειρης Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική του διακεκριμένου συνθέτη Κώστα Βόμβολου, μιλάει για τη συμπερίληψη, την αποδοχή, τη δύναμη της συγχώρεσης και την αναγνώριση του μοναδικού «άλλου», ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για τα παιδιά μια ιδεώδη εισαγωγή στην τέχνη του χορού.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με σαφείς αναφορές στην πρωτοπόρο του σύγχρονου χορού, την «ξυπόλυτη χορεύτρια» Ιζαντόρα Ντάνκαν, καθώς και σε κλασικά παραμύθια όπως το «Ασχημόπαπο» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, η ηρωίδα της παράστασης, η μικρόσωμη πάπια Ιζαντόρα Ντακ με τα πανέμορφα, μοναδικά μπλε φτερά, ζει στη Λίμνη των Κύκνων και προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρό της, να γίνει μπαλαρίνα. Το πάθος και η θέληση για χορό αποτελούν τον βασικό πυρήνα της παράστασης που καταφέρνει να μιλήσει με τρόπο απλό για σημαντικές αξίες, χαρίζοντας στο κοινό μια τρυφερή και ταυτόχρονα σκληρή περιπέτεια αυτογνωσίας με όχημα τη μουσική, τον χορό και το χιούμορ.
Το ευφάνταστο μιούζικαλ «Ιζαντόρα Ντακ» αποτελεί τη νέα παραγωγή για παιδιά της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τη σεζόν 2024-2025, γεμίζοντας την αίθουσα με κύκνους, πάπιες και πολύχρωμα πουλιά της λίμνης που αφηγούνται με τη γλώσσα του χορού και της μουσικής τη μοναδική ιστορία της Ιζαντόρας Ντακ, όπως αναδύθηκε από τις σελίδες του ομότιτλου παραμυθιού της ηθοποιού και χορογράφου Στέλλας Μιχαηλίδου.
Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του έργου στάθηκε ένα παιχνίδι ανάμεσα στα ονόματα «Ιζαντόρα Ντάνκαν» και «Ιζαντόρα Ντακ». «Οι ζωές όμως της μεγάλης Αμερικανίδας χορεύτριας και χορογράφου Ιζαντόρας Ντάνκαν και της ηρωίδας μας ήταν πολύ διαφορετικές. Η Ντακ και η Ντάνκαν συναντιούνται μόνο στο πάθος τους για τον χορό, στη λαχτάρα τους να επικοινωνήσουν πιο βαθιά και ουσιαστικά με τον κόσμο και τον εαυτό τους, να πουν πράγματα που δεν μπορούν οι λέξεις να αποδώσουν. Και οι δυο μαθαίνουν καθώς παρατηρούν τη φύση αναγνωρίζοντας πως τα πάντα χορεύουν κι ας μοιάζουν ακίνητα», σημειώνει η Στέλλα Μιχαηλίδου, γνωστή επίσης για τη συγγραφή ιστοριών και θεατρικών έργων για παιδιά και νέους.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Η Ιζαντόρα της ιστορίας μας ζει στη Λίμνη των Κύκνων, όπου ο μόνος χορός που υπάρχει είναι το μπαλέτο. Ο σωματότυπός της δεν ανταποκρίνεται στα πρότυπα για τους χορευτές που υπάρχουν εκεί. Αυτή δεν έχει μακρύ λεπτό λαιμό, μακριά πόδια, δεν είναι ολόλευκη και ψηλή με μεγάλες φτερούγες, δεν είναι δηλαδή ένας τέλειος κύκνος, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απορριπτική, βίαιη και σκληρή συμπεριφορά των συμμαθητριών της. Το τεράστιο όπλο που έχει η Ιζαντόρα για να αντέξει είναι ο χορός. Χορεύει ασταμάτητα κι έτσι αντιστέκεται, δυναμώνει και προχωράει μέχρι να φτάσει να ανακαλύψει, να αποδεχτεί και να αγαπήσει αυτό που πραγματικά είναι. Στο έργο, από έναν κόσμο κλειστό, αλαζονικό, χωρίς ευαισθησία, που είναι η Λίμνη των Κύκνων, οδηγούμαστε σε έναν κόσμο συμπερίληψης, αποδοχής και αναγνώρισης του μοναδικού άλλου. Μακάρι αυτό να το κάνουμε να συμβεί και στον δικό μας κόσμο», υπογραμμίζει η Στέλλα Μιχαηλίδου, η οποία αναλαμβάνει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
Τη μουσική υπογράφει ο Κώστας Βόμβολος, ο οποίος διευθύνει από το 1994 το συγκρότημα Primavera en Salonico, ενώ παράλληλα συμμετέχει και στο συγκρότημα Χειμερινοί Κολυμβητές.
Το εντυπωσιακό σκηνικό και τα κοστούμια της παράστασης υπογράφει ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και την κινησιολογία ο Φώτης Διαμαντόπουλος. Τον σχεδιασμό των φωτισμών έχει αναλάβει ο Χρήστος Τζιόγκας και τον σχεδιασμό των βιντεοπροβολών ο Μπάμπης Βενετόπουλος.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Τον ρόλο της Ιζαντόρας ερμηνεύει η Λυδία Στέφου, τους ρόλους της Δασκάλας, της Αφηγήτριας, της Κυρίας Χόιτυ Τόιτυ και της Κυρίας Παπώφ η Μαργαρίτα Συγγενιώτου και τον Κύριο Κουντεπιέ ο Δημήτρης Ναλμπάντης.
Συμμετέχουν οι μουσικοί Οδυσσέας Σιωζόπουλος (κλαρινέτο), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο) και Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο).
Το μιούζικαλ «Ιζαντόρα Ντακ» σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας
Οι παραστάσεις του μιούζικαλ «Ιζαντόρα Ντακ» της 29ης και 30ής Νοεμβρίου 2024 θα παρουσιαστούν σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, σε συνεργασία με την ATLAS E.P., με στόχο την ανεμπόδιστη οπτικοακουστική παρακολούθηση για όλες, όλους και όλα.
Στο πλαίσιο αυτό έχει προβλεφθεί να υπάρχουν θέσεις για κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους που χειρίζονται την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), θέσεις για ανθρώπους που χρησιμοποιούν τους υπέρτιτλους (CAPS) οι οποίοι καλύπτουν όλο το ακουστικό κανάλι, καθώς και θέσεις τυφλών ανθρώπων και ανθρώπων με περιορισμένη πρόσβαση στο οπτικό κανάλι επικοινωνίας, που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ακουστικής περιγραφής (AD). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι επίσης ευπρόσδεκτοι.
Οι θεατές που επιθυμούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών προσβασιμότητας παρακαλούνται να πραγματοποιήσουν την αγορά των εισιτηρίων τους στα Ταμεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τηλεφωνικά στο 2130885700 ή με email στο boxoffice@nationalopera.gr. Για υποβοήθηση στις κρατήσεις, μπορείτε επίσης να επικοινωνείτε με την ATLAS E.P. στο 6993507553 ή με email στο askatlasep@gmail.com.
 

Πηγή