Από το Τέξας η Χάρις υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση με τη στήριξη της Beyonce

0
25


Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξαν να βρεθούν στο Τέξας χθες Παρασκευή, με την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία να επικεντρώνει την ομιλία της στο θέμα των αμβλώσεων έχοντας και την υποστήριξη της σούπερ σταρ της μουσικής Beyonce, η οποία μίλησε για το δικαίωμα των γυναικών να ελέγχουν το σώμα τους. Ο αντίπαλός της από την άλλη επέμεινε στο θέμα της μετανάστευσης.
Το Τέξας δεν έχει στηρίξει κανέναν υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ από το 1976 και ο Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει τους 40 εκλέκτορες της πολιτείας στις 5 Νοεμβρίου.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όμως οι Δημοκρατικοί θεώρησαν ότι η συντηρητική αυτή πολιτεία στις νότιες ΗΠΑ θα αποτελέσει το καλύτερο μέρος για τη Χάρις για να μιλήσει για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Το Τέξας υιοθέτησε πρώτο νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης – όταν πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν καν ότι είναι έγκυες—τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο νόμος αυτός επιτρέπει εξάλλου στους πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά των γυναικών που κάνουν άμβλωση και των γιατρών που τις βοηθούν.
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν οι συντηρητικοί δικαστές τρεις από τους οποίους διόρισε ο Τραμπ επί προεδρίας του, επέτρεψε την εφαρμογή του νόμου αυτού.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2022, ανέτρεψε προηγούμενη απόφασή του που διασφάλιζε σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.
Στο Χιούστον, σε ένα γεμάτο στάδιο 22.000 θέσεων, ανέβηκε στη σκηνή η Beyonce, η οποία έχει προσφέρει το τραγούδι της “Freedom” στην προεκλογική εκστρατεία της Χάρις, μετά τις ομιλίες της μητέρας και της αδελφής της.
«Δεν είμαι εδώ ως διάσημη. Δεν είμαι εδώ ως πολιτικός. Είμαι εδώ ως μητέρα», τόνισε η 43χρονη σταρ.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Beyoncé announces that she’s supporting Kamala because of abortion access up until birth.
A vote for the Democrat Party is literally a vote for Satan. They’re running on a platform of murder. pic.twitter.com/g5B5QOZGbW
— Liz Churchill (@liz_churchill10) October 26, 2024

«Μια μητέρα που ανησυχεί για την τύχη του κόσμου στον οποίο τα παιδιά μου και τα παιδιά μας ζουν. Έναν κόσμο στον οποίο θα έχουμε την ελευθερία να ελέγχουμε τα σώματά μας», πρόσθεσε.
Η Χάρις ευχαρίστησε θερμά τη Beyonce προτού προειδοποιήσει τους παριστάμενους: «Είμαστε 11 ημέρες πριν από μια εκλογική αναμέτρηση η οποία θα κρίνει το μέλλον της Αμερικής, όπως και την ελευθερία όλων των γυναικών να λαμβάνουν αποφάσεις για το σώμα τους».
Πριν την ομιλία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ μία γυναίκα ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον σύζυγό της για να διηγηθεί την περιπέτειά της, καθώς κινδύνευσε να πεθάνει επειδή δεν μπορούσε να κάνει άμβλωση όσο δεν κινδύνευε η ζωή της.
Ο γυναικολόγος Τοντ Άιβι, συνοδευόμενος από άλλους γιατρούς, κατήγγειλε ότι «εξαιτίας του Ντόναλντ Τραμπ» μπορεί να «βρεθώ στη φυλακή για όλη μου τη ζωή επειδή προσέφερα υπηρεσίες» που συνδέονται με την αναπαραγωγική υγεία των γυναικών.
Ο 78χρονος Τραμπ δηλώνει συχνά με υπερηφάνεια ότι ευθύνεται για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2022 χάρη στον διορισμό επί προεδρίας του τριών συντηρητικών δικαστών.
«Είτε είμαστε στο λύκειο, είτε στο πανεπιστήμιο είτε είμαστε 46 ετών θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να διαθέτουμε το σώμα μας όπως επιθυμούμε», τόνισε η Τζόρντιν Χάμιλτον, ένα μοντέλο 24 ετών, που ήταν μεταξύ του κοινού.
Οι Δημοκρατικοί τονίζουν τις προσωπικές ιστορίες γυναικών, οι οποίες καταδεικνύουν τις επιπτώσεις που έχουν οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων που έχουν ψηφιστεί σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ.
Πριν την επίσκεψη της Χάρις στο Τέξας η προεκλογική της εκστρατεία δημοσίευσε την ιστορία μίας Τεξανής στην οποία οι γιατροί αρνήθηκαν να κάνουν άμβλωση όταν έσπασαν τα νερά της στην 16ης εβδομάδα της κύησης. Η γυναίκα αυτή παρά λίγο να πεθάνει από σηπτικό σοκ.
Σύμφωνα με το Κέντρο Αναπαραγωγικών Δικαιωμάτων, περίπου 7 εκατομμύρια γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ζουν στο Τέξας.
Εξάλλου η ιατρική επιθεώρηση JAMA Pediatrics, έπειτα από ανάλυση που έκανε, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παιδική θνησιμότητα έχει αυξηθεί σε αυτή τη συντηρητική πολιτεία των ΗΠΑ περισσότερο απ’ όσο σε οποιαδήποτε άλλη μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που απαγορεύει τις αμβλώσεις. Στο Τέξας έχει παρατηρηθεί επίσης και αύξηση στο ποσοστό μητρικής θνησιμότητας.
O Τραμπ καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον των μεταναστών – «Ο κάδος απορριμμάτων του κόσμου»
«Η Κάμαλα είναι εδώ στο Τέξας για να βρεθεί στο πλευρό διασημοτήτων», απάντησε ο Τραμπ. «Αλλά δεν θα συναντηθεί με κανένα από τα θύματα των εγκλημάτων που διέπραξαν οι μετανάστες».
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, σε ομιλία του από το Όστιν του Τέξας, επέκρινε την κατάσταση στα νότια σύνορα της χώρας από τα οποία διέρχονται πολλοί παράτυποι μετανάστες.
Την Πέμπτη ο Τραμπ, που δεν σταματά να σκληραίνει τη ρητορική του έναντι των μεταναστών, είχε εκτιμήσει ότι οι ΗΠΑ «έχουν γίνει ο κάδος απορριμμάτων του κόσμου».
Εξάλλου ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία συμμετείχε στο Τέξας επί τρεις ώρες σε podcast με τον Τζο Ρόγκαν, μια προσωπικότητα των μέσων ενημέρωσης ιδιαίτερη δημοφιλή μεταξύ των ανδρών, καθυστερώντας για πολλές ώρες την έναρξη προεκλογικής συγκέντρωσης στο Μίσιγκαν.
Με το podcast αυτό ο Τραμπ συνέχισε την επιθετική του εκστρατεία με στόχο να κερδίσει την ψήφο των ανδρών, κυρίως των πιο νέων και αυτών που ανήκουν στη λαϊκή τάξη, τους οποίους προσελκύει ολοένα και περισσότερο η «μάτσο» ρητορική του.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Τραμπ και Χάρις δίνουν μάχη στήθος με στήθος στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.
Εξάλλου αυτή η εκλογική αναμέτρηση ενδέχεται να μεγαλώσει το ρήγμα μεταξύ των γυναικών, που παραδοσιακών προτιμούν τους Δημοκρατικούς, και τους άνδρες που είναι πιο συντηρητικοί.
Όπως έδειξε δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos που διενεργήθηκε τον Αύγουστο μεταξύ γυναικών, το 49% των ερωτηθέντων στηρίζει την υποψήφια των Δημοκρατικών έναντι του 36% που θα ψηφίσει τον Ρεπουμπλικάνο. Πρόκειται για αύξηση σε σχέση με τις 9 ποσοστιαίες μονάδες που χώριζαν τους δύο υποψήφιους τον Ιούλιο.
Η πλειονότητα των Αμερικανών διαφωνεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την οποία καταργήθηκε η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, κάτι που αποδείχθηκε και στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.
Εξάλλου πρόσφατη έρευνα μεταξύ γυναικών που πραγματοποίησε ο οργανισμός KFF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για τις γυναίκες κάτω των 30 ετών το θέμα της άμβλωσης αποτελεί τη βασική ανησυχία.
Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους δύο αντιπάλους να ισοψηφούν στις επτά πολιτείες κλειδί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του New York Times/ Siena College Χάρις και Τραμπ συγκεντρώνουν το 48% της πρόθεσης ψήφου.


Πηγή