Ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε χθες Τετάρτη πως το λιβανικό κίνημα μπορεί να συνεχίσει να πολεμά το Ισραήλ, παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί, σημειώνοντας ταυτόχρονα έτοιμος να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός «υπό όρους».
Το Ισραήλ, σε πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ από τον Σεπτέμβριο, πολλαπλασίασε τους βομβαρδισμούς του εναντίον προπυργίων του σιιτικού κινήματος στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της χώρας.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο χωριό Σομόρ (ανατολικά) και άλλοι 19, ανάμεσά τους 8 γυναίκες, σε βομβαρδισμούς στην περιοχή Μπααλμπέκ (ανατολικά).
Βομβαρδισμός κοντά στη Ναμπάτια (νότια), σκότωσε, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τον δεύτερο στην ιεραρχία της αρ Ραντουάν, επίλεκτης μονάδας του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολάχ, τον Μούσταφα Άχμαντ Σεχάντα, έπειτα από τους θανάτους πολλών άλλων ηγετικών μορφών του κινήματος, συμπεριλαμβανομένου του γενικού γραμματέα της, του Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού την 27η Σεπτεμβρίου.
Στην πρώτη ομιλία του αφού διαδέχθηκε αυτόν τον τελευταίο, την Τρίτη, ο Ναΐμ Κάσεμ υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει το «πολεμικό σχέδιο» που καταρτίστηκε από τον προκάτοχό της και διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει «αρχίσει να ανακάμπτει» έπειτα από τα «οδυνηρά πλήγματα» που της κατάφερε το Ισραήλ.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Πρόσθεσε πως το κίνημά του, που υποστηρίζεται από το Ιράν, μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο «για μήνες», παρότι ταυτόχρονα δήλωσε διατεθειμένος να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ «υπό όρους», υπογραμμίζοντας πως δεν έχει κατατεθεί σοβαρή πρόταση για αυτό στο τραπέζι.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ απαιτεί η Χεζμπολάχ να αποσύρει τους μαχητές της από τον νότιο Λίβανο, να αναπτυχθεί ο λιβανικός στρατός κατά μήκος των συνόρων και να δημιουργηθεί και να αναλάβει διεθνής μηχανισμός επίβλεψης της εφαρμογής της εκεχειρίας, σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι 12.
Από την άλλη, η Χεζμπολάχ διαμηνύει πως θα συνεχίσει να πολεμά ως το τέλος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, συμμάχου της.ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ο Άμος Χόκστιν και ο Μπρετ ΜακΓκέρκ, μετέβησαν στο Ισραήλ χθες, για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν την επίτευξη προόδου, ενόψει του τερματισμού των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο.
Έπειτα από συνδιάλεξη με τον Χόκστιν που «άφησε να εννοηθεί» ότι η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μπορεί να είναι εφικτή πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την ερχόμενη Τρίτη 5η Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι δήλωσε πως ευελπιστεί ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί «τις ώρες ή τις ημέρες» που έρχονται.
Το Ισραήλ εξαπολύει από την 23η Σεπτεμβρίου μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο εναντίον της Χεζμπολάχ και από την 30ή Σεπτεμβρίου διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας.
Λέει πως θέλει να εξουδετερώσει τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ώστε να επιτραπεί η επιστροφή στο βόρειο τμήμα του των περίπου 60.000 κατοίκων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ακατάπαυστων εκτοξεύσεων ρουκετών από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζα, πριν από έναν χρόνο και πλέον.
Στον ανατολικό Λίβανο, κάτοικοι της πόλης Μπααλμπέκ έφευγαν μαζικά χθες, έπειτα από εντολή του ισραηλινού στρατού να απομακρυνθούν εσπευσμένα. Σύμφωνα με το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, περίπου δέκα κοινότητες βομβαρδίστηκαν στον νότο, ενώ μάχες συνέχιζαν να μαίνονται κοντά στα σύνορα.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως στοχοποίησε εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων που τροφοδοτούν «στρατιωτικά οχήματα της Χεζμπολάχ» στο ανατολικό τμήμα της χώρας και κέντρα διοίκησης του λιβανικού κινήματος στην Μπααλμπέκ και στη Ναμπάτια.
Από την πλευρά του το λιβανικό κίνημα που πρόσκειται στο Ιράν ανακοίνωσε πως προχώρησε σε επιθέσεις στο βόρειο Ισραήλ, εξαπολύοντας ιδίως ρουκέτες εναντίον «στρατοπέδου εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων» νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ.
Στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.780 άνθρωποι από την 23η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP βασισμένη σε επίσημα δεδομένα.
Το Ισραήλ συνεχίζει παράλληλα τους βομβαρδισμούς εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, την ώρα που οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ετοιμάζονται να προτείνουν κατάπαυση του πυρός με διάρκεια μικρότερη «του ενός μήνα», που θα συμπεριλάβει την ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους σε ισραηλινές φυλακές και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενήμερη για όσα συζητώνται.
Η πρόταση αυτή ήταν αντικείμενο συνομιλιών την Κυριακή και τη Δευτέρα στη Ντόχα ανάμεσα στον επικεφαλής της Μοσάντ (ισραηλινής κατασκοπείας) Νταβίντ Μπαρνέα, τον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και τον πρωθυπουργό του Κατάρ.
Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χθες ότι το παλαιστινιακό κίνημα δεν έχει λάβει επίσημη πρόταση για συνολική κατάπαυση του πυρός, αλλά θα εξετάσει οποιοδήποτε σχέδιο, αν συμπεριλαμβάνει την απόσυρση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ από την πλευρά του έκρινε ότι οι δυνάμεις του πρέπει να συνεχίσουν να ασκούν «στρατιωτική πίεση» για να εξασφαλιστεί η επιστροφή των ομήρων που παραμένουν στον θύλακα.
Ο ισραηλινός στρατός επικεντρώνει από την 6η Οκτωβρίου τις επιχειρήσεις του στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Η διπλωματία των ΗΠΑ εξέφρασε χθες δυσαρέσκεια μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό σε πολυκατοικία στην Μπέιτ Λάχια που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους σχεδόν 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους άμαχοι.
Το Ισραήλ λέει πως διενεργεί έρευνα, αλλά δεν έχει κάνει «αρκετά για να μας δώσει τις απαντήσεις που ζητήσαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε τις «πολυάριθμες σφαγές» στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ανέφερε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
Από την πλευρά του, το γραφείο συντονισμού ανθρωπιστικών υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ κάλεσε τις ισραηλινές αρχές, που ελέγχουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, να «επιτρέψουν κατεπειγόντως την πρόσβαση» στον θύλακα.
Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.163 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.
Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή σε 1.206 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα, η οποία συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν υπό αιχμαλωσία ή ήταν ήδη νεκροί όταν μεταφέρθηκαν στη Γάζα.
Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν, 97 παραμένουν όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 34 από αυτούς τους τελευταίους έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.